Windows 7 i starsze okienka

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Windows 7 i starsze okienka

Post autor: ja.michal »

Kiepsko chodzi.
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Bo jest zapaskudzony tysiącem dodatkowych programów i zbędnych wpisów w rejestrze. Myślisz, że Siódemka po paru miesiącach użytkowania będzie śmigać? - śmiem wątpić ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

artureal pisze:Myślisz, że Siódemka po paru miesiącach użytkowania będzie śmigać? - śmiem wątpić ;)
Ja użytkowałem około 2 miechów i śmigała bez problemów.
Awatar użytkownika
artureal

A z XP po dwóch miesiącach miałeś problemy? :cfaniak:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

artureal pisze:A z XP po dwóch miesiącach miałeś problemy?
Na lapku mam dwa systemy XP i Vistę i pracują jak trzeba.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

artureal, co do testow w Next to napisze tylko tyle: RC w porownaniu z obecnymi kandydatami RTM (od 7264 w gore) to niebo a ziemia... Dzialaja duuuuzo lepiej :D Ja siedze na 7229 od jakiegos czasu i mi bardzo dobrze i jestem zadowolony.

Teraz czekam na wydanie sklepowe i zastnawiam sie czy nie posiedziec na nieaktywowanym buildzie 7600 do 22 pazdziernika ;)

BTW - moze by wydzielic offtopa o Win7? :hyhy:
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

artureal pisze:Bo jest zapaskudzony tysiącem dodatkowych programów i zbędnych wpisów w rejestrze.
Wierz mi, że u mnie systemy nie są zapaskudzone jak u poniektórych. ;)

Kolega studiuje cybernetykę i mają na tapecie Windy różne ostatnio. Powiedział, że jak ma być Vista to lepiej 7 brać. A do laptopa nowego nie będę wsadzał XP.
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

yagi pisze:artureal, co do testow w Next to napisze tylko tyle: RC w porownaniu z obecnymi kandydatami RTM (od 7264 w gore) to niebo a ziemia... Dzialaja duuuuzo lepiej :D Ja siedze na 7229 od jakiegos czasu i mi bardzo dobrze i jestem zadowolony.

Teraz czekam na wydanie sklepowe i zastnawiam sie czy nie posiedziec na nieaktywowanym buildzie 7600 do 22 pazdziernika ;)

BTW - moze by wydzielic offtopa o Win7? :hyhy:
Panowie odczuwam zagubienie tematyczne bo temat dotyczył sprzęt "Modem USB" a rozwinięcie tematu zeszło na jakość systemów operacyjnych. Proszę mieć na uwadze nie tylko mój limit ,chociaż to dobra metoda na nabijanie liczby wiadomości.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
Awatar użytkownika
artureal

Rzeczywiście lekki offtop się zrobił, warto by było go wydzielić.
Pytanie do entuzjastów Windows Seven: a ileż to programów zdążyliście zainstalować, bo zdaje się, że pisanych pod ten system, jak na razie jest niewiele? :zdziwko: Więc co ma mulić? A o Viście nie chce mi się nawet pisać, bo to porażka jest na całej linii :dobani:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

artureal pisze:bo zdaje się, że pisanych pod ten system, jak na razie jest niewiele?
Jak to pisanych pod ten system? :rotfl:
artureal pisze:A o Viście nie chce mi się nawet pisać, bo to porażka jest na całej linii :dobani:
A mi się nie chce któryś raz pisać, że jest o wiele lepsza od trupowatego XPka...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:Jak to pisanych pod ten system?
Pewnie artureal miał na myśli programu wykorzystujące np. specyficzne funkcje API systemowego, niedostępne w poprzednich wersjach systemu :) Bo z uruchomieniem większości programów na nowym systemie nie powinno być problemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo, ciekawe, w sumie to jakie nowe funkcje oferuje WinAPI ery Win7?
Na tym poziomie co ja się interesowałem to od czasów Win95 do XP nie było w zasadzie prawie żadnych różnic. Oczywiście nie mówię tu o obsłudze sprzętu, bo to trochę inna historia.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

No i w glosowaniu mamy finalna wersje Win 7 RTM :)

6.1.7600.16385.win7_rtm.090713-1255
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:YaHooo, ciekawe, w sumie to jakie nowe funkcje oferuje WinAPI ery Win7?
Niesty nie wiem. Ale pewnie niedługo się dowiem :)
Jo_gurt pisze:Na tym poziomie co ja się interesowałem to od czasów Win95 do XP nie było w zasadzie prawie żadnych różnic.
No wiesz były, na przykład obsługa Unicode. Poza tym większość funkcji występuje w rodzajach. Jedna wersja podstawowa (z czasów Win95), oraz druga rozszerzona (ma w nazwie na końcu Ex, oraz oferuje większą funkcjonalność) została wprowadzona w Win2000. Poza tym dochodzą coraz to nowe funkcje. Gdzieś na necie widziałem porównanie funkcji w zależności od wersji Windows. No i powiem, że to rośnie z każdą wersją :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
artureal

Jo_gurt pisze:[...]
A mi się nie chce któryś raz pisać, że jest o wiele lepsza od trupowatego XPka...
Chcesz powiedzieć, że każdy program/grę/sterownik pisany pod XP, uruchomisz również w Siódemce? Oczywiście nie, jeśli nie wyszła odpowiednia wersja. A ile takich zdążyłeś już za-/od-/przeinstalować? Chodzi mi o nieunikniony z czasem bałagan w rejestrze i na dysku. Ponoć Win7 radzi sobie z rejestrem lepiej, niż XP, ale na weryfikację przyjdzie czas.

Zaś trupowaty XP pozostawia w tyle Vistę pod każdym względem, czegokolwiek by nie brać pod uwagę, może poza wyglądem. Boję się, czy Siódemka nie będzie właśnie taką lekko podrasowaną wersją Visty. Dla mnie prędkość systemu ma znaczenie przede wszystkim, a tutaj króluje niepodzielnie XP (no, bez przesady, bo Win98 uruchamia się szybciej, ale ma niestety sporo innych wad).
Ostatnio zmieniony 2009-07-20, 21:36 przez artureal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

artureal pisze:Chcesz powiedzieć, że każdy program/grę/sterownik pisany pod XP, uruchomisz również w Siódemce?
Sterownik oczywiście nie. Gry odpalam wszystkie pod Vistą, nie spotkałem się na razie z żadną, która by nie działała. Z programami podobnie. Jak idzie pod Vistą to i pod Win7 pójdzie.
artureal pisze: Zaś trupowaty XP pozostawia w tyle Vistę pod każdym względem,
Myślę w czym XP jest lepszy od Visty...
OK, coś jest: szybciej się włącza. Na tym kończą się jego przewagi. Vista szybciej działa po załadowaniu, lepiej zarządza RAMem, jest o wiele stabilniejsza i lepiej znosi długie uptime - dlatego można ją spokojnie hibernować miesiącami. Poza tym lepiej obsługuje nowy sprzęt. Jeszcze na koniec można dorzucić dobrze działający system w wersji x64 (XP x64 - śmiech na sali, nawet MS się go wyparł).
Awatar użytkownika
artureal

Jo_gurt pisze:Gry odpalam wszystkie pod Vistą, nie spotkałem się na razie z żadną, która by nie działała. Z programami podobnie. Jak idzie pod Vistą to i pod Win7 pójdzie.
W Viście gry działają dużo wolniej, a tylko najnowsze w ogóle działają. Uwierz mi, bo dużo gram; FRAPS nie kłamie ;) Programy oczywiście pisze się pod nowe systemy, ale starszych nie uruchomisz (gdzie tu kompatybilność?). Ze sterownikami też są problemy - że wspomnę tylko słynne drivery Creative'a dla kart dźwiękowych do Visty - gdyby nie jakiś wkurzony programista amator, pewnie do dzisiaj nie doczekalibyśmy się stabilnej wersji tychże. A przyczyna jest oczywista: producentom hardware'u nie zależy na udostępnianiu sterowników do starszego sprzętu, dla nich korzystniej jest przy okazji zmiany OS-u zmuszać użytkowników do kupowania nowych podzespołów, "Windows Seven Certified" ;)
Jo_gurt pisze:
Myślę w czym XP jest lepszy od Visty...
OK, coś jest: szybciej się włącza. Na tym kończą się jego przewagi. Vista szybciej działa po załadowaniu, lepiej zarządza RAMem, jest o wiele stabilniejsza i lepiej znosi długie uptime - dlatego można ją spokojnie hibernować miesiącami. Poza tym lepiej obsługuje nowy sprzęt.
"Stabilniejsza", "szybciej działa po załadowaniu", "lepiej zarządza RAMem" - wiesz co?- wymieniłeś akurat takie dziedziny, w których Vista radzi sobie najgorzej, bez obrazy :cfaniak:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

artureal pisze:W Viście gry działają dużo wolniej,
Była to prawda. Dwa lata temu.
artureal pisze:Uwierz mi, bo dużo gram; FRAPS nie kłamie ;)
Tak się składa, że też dużo gram. I miałem na nowym (wtedy) kompie XPka... dwa dni. Potem wróciłem do Visty.
artureal pisze:ale starszych nie uruchomisz (gdzie tu kompatybilność?).
No chyba, że znajdziesz jakieś archaizmy pod DOSa. Ale nie martw się, i pod XPka da się znaleźć niedziałające stare programy.
artureal pisze:Ze sterownikami też są problemy - że wspomnę tylko słynne drivery Creative'a dla kart dźwiękowych do Visty
Tak, to prawda. Z Audigy jest kiepsko pod Vistą. Ale "że wspomnij" coś więcej.
artureal pisze:bez obrazy :cfaniak:
Najgorzej :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Nie obrażam się, bo wiem te rzeczy z doświadczenia. Kolego widzę powtarzasz bzdury wyczytane na blogach i pseudo-informatycznych stronkach siejących mitami.
szyman12
Stały użytkownik forum

Post autor: szyman12 »

Oj jejku ... :] I tak dla każdego dobre będzie co innego. Dla jednego XP będzie good, a Vista be, dla drugiego to Vista będzie OK, a XP będzie be, a dla trzeciego XP i Vista to zło wcielone, a Windows Me jest super :hyhy:

A odnośnie 7 ... Ja testuje build 7100 i mam mieszane uczucia :/, choć bardziej pozytywne :D Wielkim zaskoczeniem był czas instalacji (ok. 14 min) + to, że nie musiałem ściągać ani jednego sterownika! Moim zdaniem (choć wiem, że będzie wersja bez IE) to powinni zrobić takie coś jak w XP i Viście, czyli na samej górze Internet - domyślna przeglądarka + E-mail - domyślny "listonosz" ;). Trochę mi tego brakuję :P

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

szyman12 pisze:Oj jejku ... :] I tak dla każdego dobre będzie co innego. Dla jednego XP będzie good, a Vista be, dla drugiego to Vista będzie OK, a XP będzie be, a dla trzeciego XP i Vista to zło wcielone, a Windows Me jest super :hyhy:
No właśnie, zostawmy ten temat. Znowu dałem się wciągnąć :mrgreen:
szyman12 pisze:to, że nie musiałem ściągać ani jednego sterownika!
Fakt, to duża zaleta. Jednak zwykle trzeba coś dociągnąć do touchpada - instalowałeś na lapku czy na PC?
szyman12 pisze:czyli na samej górze Internet - domyślna przeglądarka + E-mail - domyślny "listonosz"
Gdzie na samej górze?
szyman12
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Fakt, to duża zaleta. Jednak zwykle trzeba coś dociągnąć do touchpada - instalowałeś na lapku czy na PC?
Na razie na PC, jednak trzeba będzie zainstalować ten system mojej siostrze na laptopie, bo ta Vista jest tam dziwna :? . Czyli jakby co to trzeba będzie stery do touchpada dograć?
Jo_gurt pisze:Gdzie na samej górze?
W menu start. A dla przypomnienia :Obrazek
Może i można to gdzieś włączyć, ale ja chyba jestem ślepy, bo nic nie znalazłem ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

szyman12, możesz sobie przeciągać dowolne skróty do menu start. :)
szyman12
Stały użytkownik forum

jo_gurt wiem, wiem :) Tylko chodzi mi o takie pogrubienie na obrazku, które towarzyszyło o Windowsa XP.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Chcesz powiedzieć, że każdy program/grę/sterownik pisany pod XP, uruchomisz również w Siódemce? Oczywiście nie, jeśli nie wyszła odpowiednia wersja.
Program i gre spod xp bez problemu, jeszcze i spod nt 4 też bez problemu można by uruchamiać soft (oczywiście mowa o wersji x32) Jedny problem z softem który miał działać tylko pod 95/98 bo tamte systemy to była całkiem inna bajka.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
artureal

He, he, skoro Waszym zdaniem Vista jest lepsza od XP, to dlaczego nikt jej nie kupuje?
I czy branżowe pisma również "powtarzają bzdury wyczytane na blogach i pseudoinformatycznych stronkach siejących mitami"?
Jo_gurt - XP jest stabilne, dopóki nie ściągniesz wirusa albo nie zainstalujesz wadliwych driverów. Vista jedynie za każdym razem się pyta, czy na pewno chcesz coś tam zainstalować.
Szybsze uruchamianie? - Vista? Żartujesz sobie chyba. Wystartujesz z Vistą w 40 sekund?
A RAMu XP akurat zużywa trzy razy mniej. Nie bez powodu sam Microsoft zabronił producentom netbooków preinstalowania Visty - bo w porównaniu z XP, działa tragicznie wolno :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

artureal pisze:Vista jedynie za każdym razem się pyta, czy na pewno chcesz coś tam zainstalować.
To se to wyłącz. ;)
artureal pisze:Vista? Żartujesz sobie chyba. Wystartujesz z Vistą w 40 sekund?
Yes. Na odpowiednim sprzęcie. Ale Visty się nie wyłącza tylko daje stan niskiego poboru. Wszystko się zatrzymuje, nawet wiatraki w zasilaczu. Startuje w około 2-3sek.

Minus Visty to niechęć współpracy w sieci jak trzeba z innymi systemami. Chodzi mi o udostępnianie folderów.

W sumie to Vista mi odpowiada jak się nią bawiłem. Tylko w nowym lapku wymienię system z 32 na 64 bo radmu więcej obsługuje a będzie ile fabryka w lapsie pozwala czyli ponad 5GB.
Awatar użytkownika
artureal

Wybudzanie z hibernacji to nie to samo, co uruchamianie kompa. Zresztą w XP też to działa.
No i XP też jest dostępny w wersji 64 bitowej ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Hibernacja to co innego niż stan zmniejszonego poboru energii. :) To dwie różne rzeczy.
W XP hibernacja się kopie strasznie. Nie używam tego.
XP 64 to żal i śmiech na sali jak już wspomniał Jo_gurt.

A Visty nie kupują ludzie na potęgę bo w nowych kompach jest zainstalowana już. ;) Po drugie XP de facto jest droższy teraz niż Vista. :)
Kolejna sprawa to, że XP ma już koło 8 lat więc to raczej zabytek jeśli chodzi o oprogramowanie w stosunku do aktualnego sprzętu.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ja.michal pisze:W XP hibernacja się kopie strasznie. Nie używam tego.
W XP hibernacja chodzi o wiele lepiej niż na 2000. Ja tam nie narzekam i używam tego z powodzeniem. Czasami i miesiąc notek na tym chodzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Grzechu
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Grzechu »

artureal pisze:Pytanie do entuzjastów Windows Seven: a ileż to programów zdążyliście zainstalować, bo zdaje się, że pisanych pod ten system, jak na razie jest niewiele? :zdziwko: Więc co ma mulić?
Zainstalowałem dokładnie te same programy co na XP na tym samym lapku na innej partycji. Czyli: gg, winamp, avira, mozilla firefox, i parę innych - wszystko działa tyle, że... jakieś 3 razy szybciej niż na XP, szczególnie nowy firefox 3.5. Zaznaczam, że lapek ma już jakieś 4 lata. 1.25GB RAM, HDD: 40GB Procek: Celeron 1.5 podkręcony na 2.0GHz - czyli dosyć wiekowy sprzęt. XP się zamula, siódemka chodzi bardzo ładnie - tyle, że grafika za słaba na Aero :p
artureal pisze:A o Viście nie chce mi się nawet pisać, bo to porażka jest na całej linii :dobani:
Może kolega zapomniał SP1 zainstalować? Wtedy bym się zgodził z tymi cudami co tu czytam.
artureal pisze:Zaś trupowaty XP pozostawia w tyle Vistę pod każdym względem,
Zgodzę się na szybkość uruchomienia, co dalej?
artureal pisze:Dla mnie prędkość systemu ma znaczenie przede wszystkim, a tutaj króluje niepodzielnie XP
A pracowałeś w ogóle na tej siódemce? czy tak sobie narzekasz bez sprawdzenia?
artureal pisze:"Stabilniejsza", "szybciej działa po załadowaniu", "lepiej zarządza RAMem" - wiesz co?- wymieniłeś akurat takie dziedziny, w których Vista radzi sobie najgorzej, bez obrazy :cfaniak:
:hyhy:
artureal pisze:He, he, skoro Waszym zdaniem Vista jest lepsza od XP, to dlaczego nikt jej nie kupuje?
Skąd wiesz, że nikt jej nie kupuje? Ludzie ją kupują tylko czytają brednie w necie, że Vista jest be, i już 1 dnia chcą zmieniać na XP, co za tym idzie, zaczynają się problemy: brak sterowników kontrolera SATA, brak dźwięku, brak sterowników do czytników kart, kamer itp i jest płacz.
artureal pisze:A RAMu XP akurat zużywa trzy razy mniej.
Niecałe 2x i o czym to świadczy? o niczym. XP po uruchomieniu zajmie 500MB RAMu Vista weźmie ile? 850? 1.1 GB? i zostaje jeszcze 900MB - przy założeniu, że mamy 2 GB. Po to jest ten RAM, żeby był używany a nie leżał odłogiem. :hyhy:
ODPOWIEDZ