Windows 7 i starsze okienka
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Windows 7 i starsze okienka
Kiepsko chodzi.
- artureal
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Bo jest zapaskudzony tysiącem dodatkowych programów i zbędnych wpisów w rejestrze. Myślisz, że Siódemka po paru miesiącach użytkowania będzie śmigać? - śmiem wątpić 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja użytkowałem około 2 miechów i śmigała bez problemów.artureal pisze:Myślisz, że Siódemka po paru miesiącach użytkowania będzie śmigać? - śmiem wątpić
- artureal
A z XP po dwóch miesiącach miałeś problemy? 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Na lapku mam dwa systemy XP i Vistę i pracują jak trzeba.artureal pisze:A z XP po dwóch miesiącach miałeś problemy?
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
artureal, co do testow w Next to napisze tylko tyle: RC w porownaniu z obecnymi kandydatami RTM (od 7264 w gore) to niebo a ziemia... Dzialaja duuuuzo lepiej
Ja siedze na 7229 od jakiegos czasu i mi bardzo dobrze i jestem zadowolony.
Teraz czekam na wydanie sklepowe i zastnawiam sie czy nie posiedziec na nieaktywowanym buildzie 7600 do 22 pazdziernika
BTW - moze by wydzielic offtopa o Win7?

Teraz czekam na wydanie sklepowe i zastnawiam sie czy nie posiedziec na nieaktywowanym buildzie 7600 do 22 pazdziernika

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wierz mi, że u mnie systemy nie są zapaskudzone jak u poniektórych.artureal pisze:Bo jest zapaskudzony tysiącem dodatkowych programów i zbędnych wpisów w rejestrze.

Kolega studiuje cybernetykę i mają na tapecie Windy różne ostatnio. Powiedział, że jak ma być Vista to lepiej 7 brać. A do laptopa nowego nie będę wsadzał XP.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Panowie odczuwam zagubienie tematyczne bo temat dotyczył sprzęt "Modem USB" a rozwinięcie tematu zeszło na jakość systemów operacyjnych. Proszę mieć na uwadze nie tylko mój limit ,chociaż to dobra metoda na nabijanie liczby wiadomości.yagi pisze:artureal, co do testow w Next to napisze tylko tyle: RC w porownaniu z obecnymi kandydatami RTM (od 7264 w gore) to niebo a ziemia... Dzialaja duuuuzo lepiejJa siedze na 7229 od jakiegos czasu i mi bardzo dobrze i jestem zadowolony.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
- artureal
Rzeczywiście lekki offtop się zrobił, warto by było go wydzielić.
Pytanie do entuzjastów Windows Seven: a ileż to programów zdążyliście zainstalować, bo zdaje się, że pisanych pod ten system, jak na razie jest niewiele?
Więc co ma mulić? A o Viście nie chce mi się nawet pisać, bo to porażka jest na całej linii 
Pytanie do entuzjastów Windows Seven: a ileż to programów zdążyliście zainstalować, bo zdaje się, że pisanych pod ten system, jak na razie jest niewiele?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak to pisanych pod ten system?artureal pisze:bo zdaje się, że pisanych pod ten system, jak na razie jest niewiele?

A mi się nie chce któryś raz pisać, że jest o wiele lepsza od trupowatego XPka...artureal pisze:A o Viście nie chce mi się nawet pisać, bo to porażka jest na całej linii
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Pewnie artureal miał na myśli programu wykorzystujące np. specyficzne funkcje API systemowego, niedostępne w poprzednich wersjach systemuJo_gurt pisze:Jak to pisanych pod ten system?

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
YaHooo, ciekawe, w sumie to jakie nowe funkcje oferuje WinAPI ery Win7?
Na tym poziomie co ja się interesowałem to od czasów Win95 do XP nie było w zasadzie prawie żadnych różnic. Oczywiście nie mówię tu o obsłudze sprzętu, bo to trochę inna historia.
Na tym poziomie co ja się interesowałem to od czasów Win95 do XP nie było w zasadzie prawie żadnych różnic. Oczywiście nie mówię tu o obsłudze sprzętu, bo to trochę inna historia.
- yagi
No i w glosowaniu mamy finalna wersje Win 7 RTM 
6.1.7600.16385.win7_rtm.090713-1255

6.1.7600.16385.win7_rtm.090713-1255

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niesty nie wiem. Ale pewnie niedługo się dowiemJo_gurt pisze:YaHooo, ciekawe, w sumie to jakie nowe funkcje oferuje WinAPI ery Win7?

No wiesz były, na przykład obsługa Unicode. Poza tym większość funkcji występuje w rodzajach. Jedna wersja podstawowa (z czasów Win95), oraz druga rozszerzona (ma w nazwie na końcu Ex, oraz oferuje większą funkcjonalność) została wprowadzona w Win2000. Poza tym dochodzą coraz to nowe funkcje. Gdzieś na necie widziałem porównanie funkcji w zależności od wersji Windows. No i powiem, że to rośnie z każdą wersjąJo_gurt pisze:Na tym poziomie co ja się interesowałem to od czasów Win95 do XP nie było w zasadzie prawie żadnych różnic.

Pozdrawiam YaHooo 

- artureal
Chcesz powiedzieć, że każdy program/grę/sterownik pisany pod XP, uruchomisz również w Siódemce? Oczywiście nie, jeśli nie wyszła odpowiednia wersja. A ile takich zdążyłeś już za-/od-/przeinstalować? Chodzi mi o nieunikniony z czasem bałagan w rejestrze i na dysku. Ponoć Win7 radzi sobie z rejestrem lepiej, niż XP, ale na weryfikację przyjdzie czas.Jo_gurt pisze:[...]
A mi się nie chce któryś raz pisać, że jest o wiele lepsza od trupowatego XPka...
Zaś trupowaty XP pozostawia w tyle Vistę pod każdym względem, czegokolwiek by nie brać pod uwagę, może poza wyglądem. Boję się, czy Siódemka nie będzie właśnie taką lekko podrasowaną wersją Visty. Dla mnie prędkość systemu ma znaczenie przede wszystkim, a tutaj króluje niepodzielnie XP (no, bez przesady, bo Win98 uruchamia się szybciej, ale ma niestety sporo innych wad).
Ostatnio zmieniony 2009-07-20, 21:36 przez artureal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Sterownik oczywiście nie. Gry odpalam wszystkie pod Vistą, nie spotkałem się na razie z żadną, która by nie działała. Z programami podobnie. Jak idzie pod Vistą to i pod Win7 pójdzie.artureal pisze:Chcesz powiedzieć, że każdy program/grę/sterownik pisany pod XP, uruchomisz również w Siódemce?
Myślę w czym XP jest lepszy od Visty...artureal pisze: Zaś trupowaty XP pozostawia w tyle Vistę pod każdym względem,
OK, coś jest: szybciej się włącza. Na tym kończą się jego przewagi. Vista szybciej działa po załadowaniu, lepiej zarządza RAMem, jest o wiele stabilniejsza i lepiej znosi długie uptime - dlatego można ją spokojnie hibernować miesiącami. Poza tym lepiej obsługuje nowy sprzęt. Jeszcze na koniec można dorzucić dobrze działający system w wersji x64 (XP x64 - śmiech na sali, nawet MS się go wyparł).
- artureal
W Viście gry działają dużo wolniej, a tylko najnowsze w ogóle działają. Uwierz mi, bo dużo gram; FRAPS nie kłamieJo_gurt pisze:Gry odpalam wszystkie pod Vistą, nie spotkałem się na razie z żadną, która by nie działała. Z programami podobnie. Jak idzie pod Vistą to i pod Win7 pójdzie.

"Stabilniejsza", "szybciej działa po załadowaniu", "lepiej zarządza RAMem" - wiesz co?- wymieniłeś akurat takie dziedziny, w których Vista radzi sobie najgorzej, bez obrazyJo_gurt pisze:
Myślę w czym XP jest lepszy od Visty...
OK, coś jest: szybciej się włącza. Na tym kończą się jego przewagi. Vista szybciej działa po załadowaniu, lepiej zarządza RAMem, jest o wiele stabilniejsza i lepiej znosi długie uptime - dlatego można ją spokojnie hibernować miesiącami. Poza tym lepiej obsługuje nowy sprzęt.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Była to prawda. Dwa lata temu.artureal pisze:W Viście gry działają dużo wolniej,
Tak się składa, że też dużo gram. I miałem na nowym (wtedy) kompie XPka... dwa dni. Potem wróciłem do Visty.artureal pisze:Uwierz mi, bo dużo gram; FRAPS nie kłamie![]()
No chyba, że znajdziesz jakieś archaizmy pod DOSa. Ale nie martw się, i pod XPka da się znaleźć niedziałające stare programy.artureal pisze:ale starszych nie uruchomisz (gdzie tu kompatybilność?).
Tak, to prawda. Z Audigy jest kiepsko pod Vistą. Ale "że wspomnij" coś więcej.artureal pisze:Ze sterownikami też są problemy - że wspomnę tylko słynne drivery Creative'a dla kart dźwiękowych do Visty
Najgorzejartureal pisze:bez obrazy

Nie obrażam się, bo wiem te rzeczy z doświadczenia. Kolego widzę powtarzasz bzdury wyczytane na blogach i pseudo-informatycznych stronkach siejących mitami.
-
- Stały użytkownik forum
Oj jejku ...
I tak dla każdego dobre będzie co innego. Dla jednego XP będzie good, a Vista be, dla drugiego to Vista będzie OK, a XP będzie be, a dla trzeciego XP i Vista to zło wcielone, a Windows Me jest super
A odnośnie 7 ... Ja testuje build 7100 i mam mieszane uczucia
, choć bardziej pozytywne
Wielkim zaskoczeniem był czas instalacji (ok. 14 min) + to, że nie musiałem ściągać ani jednego sterownika! Moim zdaniem (choć wiem, że będzie wersja bez IE) to powinni zrobić takie coś jak w XP i Viście, czyli na samej górze Internet - domyślna przeglądarka + E-mail - domyślny "listonosz"
. Trochę mi tego brakuję
Pozdrawiam
![:]](./images/smilies/splash.gif)

A odnośnie 7 ... Ja testuje build 7100 i mam mieszane uczucia

Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No właśnie, zostawmy ten temat. Znowu dałem się wciągnąćszyman12 pisze:Oj jejku ...I tak dla każdego dobre będzie co innego. Dla jednego XP będzie good, a Vista be, dla drugiego to Vista będzie OK, a XP będzie be, a dla trzeciego XP i Vista to zło wcielone, a Windows Me jest super

Fakt, to duża zaleta. Jednak zwykle trzeba coś dociągnąć do touchpada - instalowałeś na lapku czy na PC?szyman12 pisze:to, że nie musiałem ściągać ani jednego sterownika!
Gdzie na samej górze?szyman12 pisze:czyli na samej górze Internet - domyślna przeglądarka + E-mail - domyślny "listonosz"
-
- Stały użytkownik forum
Na razie na PC, jednak trzeba będzie zainstalować ten system mojej siostrze na laptopie, bo ta Vista jest tam dziwnaJo_gurt pisze:Fakt, to duża zaleta. Jednak zwykle trzeba coś dociągnąć do touchpada - instalowałeś na lapku czy na PC?

W menu start. A dla przypomnienia :Jo_gurt pisze:Gdzie na samej górze?

Może i można to gdzieś włączyć, ale ja chyba jestem ślepy, bo nic nie znalazłem

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
szyman12, możesz sobie przeciągać dowolne skróty do menu start. 

-
- Stały użytkownik forum
jo_gurt wiem, wiem
Tylko chodzi mi o takie pogrubienie na obrazku, które towarzyszyło o Windowsa XP.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Program i gre spod xp bez problemu, jeszcze i spod nt 4 też bez problemu można by uruchamiać soft (oczywiście mowa o wersji x32) Jedny problem z softem który miał działać tylko pod 95/98 bo tamte systemy to była całkiem inna bajka.Chcesz powiedzieć, że każdy program/grę/sterownik pisany pod XP, uruchomisz również w Siódemce? Oczywiście nie, jeśli nie wyszła odpowiednia wersja.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- artureal
He, he, skoro Waszym zdaniem Vista jest lepsza od XP, to dlaczego nikt jej nie kupuje?
I czy branżowe pisma również "powtarzają bzdury wyczytane na blogach i pseudoinformatycznych stronkach siejących mitami"?
Jo_gurt - XP jest stabilne, dopóki nie ściągniesz wirusa albo nie zainstalujesz wadliwych driverów. Vista jedynie za każdym razem się pyta, czy na pewno chcesz coś tam zainstalować.
Szybsze uruchamianie? - Vista? Żartujesz sobie chyba. Wystartujesz z Vistą w 40 sekund?
A RAMu XP akurat zużywa trzy razy mniej. Nie bez powodu sam Microsoft zabronił producentom netbooków preinstalowania Visty - bo w porównaniu z XP, działa tragicznie wolno
I czy branżowe pisma również "powtarzają bzdury wyczytane na blogach i pseudoinformatycznych stronkach siejących mitami"?
Jo_gurt - XP jest stabilne, dopóki nie ściągniesz wirusa albo nie zainstalujesz wadliwych driverów. Vista jedynie za każdym razem się pyta, czy na pewno chcesz coś tam zainstalować.
Szybsze uruchamianie? - Vista? Żartujesz sobie chyba. Wystartujesz z Vistą w 40 sekund?
A RAMu XP akurat zużywa trzy razy mniej. Nie bez powodu sam Microsoft zabronił producentom netbooków preinstalowania Visty - bo w porównaniu z XP, działa tragicznie wolno

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To se to wyłącz.artureal pisze:Vista jedynie za każdym razem się pyta, czy na pewno chcesz coś tam zainstalować.

Yes. Na odpowiednim sprzęcie. Ale Visty się nie wyłącza tylko daje stan niskiego poboru. Wszystko się zatrzymuje, nawet wiatraki w zasilaczu. Startuje w około 2-3sek.artureal pisze:Vista? Żartujesz sobie chyba. Wystartujesz z Vistą w 40 sekund?
Minus Visty to niechęć współpracy w sieci jak trzeba z innymi systemami. Chodzi mi o udostępnianie folderów.
W sumie to Vista mi odpowiada jak się nią bawiłem. Tylko w nowym lapku wymienię system z 32 na 64 bo radmu więcej obsługuje a będzie ile fabryka w lapsie pozwala czyli ponad 5GB.
- artureal
Wybudzanie z hibernacji to nie to samo, co uruchamianie kompa. Zresztą w XP też to działa.
No i XP też jest dostępny w wersji 64 bitowej
No i XP też jest dostępny w wersji 64 bitowej

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Hibernacja to co innego niż stan zmniejszonego poboru energii.
To dwie różne rzeczy.
W XP hibernacja się kopie strasznie. Nie używam tego.
XP 64 to żal i śmiech na sali jak już wspomniał Jo_gurt.
A Visty nie kupują ludzie na potęgę bo w nowych kompach jest zainstalowana już.
Po drugie XP de facto jest droższy teraz niż Vista. 
Kolejna sprawa to, że XP ma już koło 8 lat więc to raczej zabytek jeśli chodzi o oprogramowanie w stosunku do aktualnego sprzętu.

W XP hibernacja się kopie strasznie. Nie używam tego.
XP 64 to żal i śmiech na sali jak już wspomniał Jo_gurt.
A Visty nie kupują ludzie na potęgę bo w nowych kompach jest zainstalowana już.

Kolejna sprawa to, że XP ma już koło 8 lat więc to raczej zabytek jeśli chodzi o oprogramowanie w stosunku do aktualnego sprzętu.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
W XP hibernacja chodzi o wiele lepiej niż na 2000. Ja tam nie narzekam i używam tego z powodzeniem. Czasami i miesiąc notek na tym chodzi.ja.michal pisze:W XP hibernacja się kopie strasznie. Nie używam tego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Zainstalowałem dokładnie te same programy co na XP na tym samym lapku na innej partycji. Czyli: gg, winamp, avira, mozilla firefox, i parę innych - wszystko działa tyle, że... jakieś 3 razy szybciej niż na XP, szczególnie nowy firefox 3.5. Zaznaczam, że lapek ma już jakieś 4 lata. 1.25GB RAM, HDD: 40GB Procek: Celeron 1.5 podkręcony na 2.0GHz - czyli dosyć wiekowy sprzęt. XP się zamula, siódemka chodzi bardzo ładnie - tyle, że grafika za słaba na Aero :partureal pisze:Pytanie do entuzjastów Windows Seven: a ileż to programów zdążyliście zainstalować, bo zdaje się, że pisanych pod ten system, jak na razie jest niewiele?Więc co ma mulić?
Może kolega zapomniał SP1 zainstalować? Wtedy bym się zgodził z tymi cudami co tu czytam.artureal pisze:A o Viście nie chce mi się nawet pisać, bo to porażka jest na całej linii
Zgodzę się na szybkość uruchomienia, co dalej?artureal pisze:Zaś trupowaty XP pozostawia w tyle Vistę pod każdym względem,
A pracowałeś w ogóle na tej siódemce? czy tak sobie narzekasz bez sprawdzenia?artureal pisze:Dla mnie prędkość systemu ma znaczenie przede wszystkim, a tutaj króluje niepodzielnie XP
artureal pisze:"Stabilniejsza", "szybciej działa po załadowaniu", "lepiej zarządza RAMem" - wiesz co?- wymieniłeś akurat takie dziedziny, w których Vista radzi sobie najgorzej, bez obrazy

Skąd wiesz, że nikt jej nie kupuje? Ludzie ją kupują tylko czytają brednie w necie, że Vista jest be, i już 1 dnia chcą zmieniać na XP, co za tym idzie, zaczynają się problemy: brak sterowników kontrolera SATA, brak dźwięku, brak sterowników do czytników kart, kamer itp i jest płacz.artureal pisze:He, he, skoro Waszym zdaniem Vista jest lepsza od XP, to dlaczego nikt jej nie kupuje?
Niecałe 2x i o czym to świadczy? o niczym. XP po uruchomieniu zajmie 500MB RAMu Vista weźmie ile? 850? 1.1 GB? i zostaje jeszcze 900MB - przy założeniu, że mamy 2 GB. Po to jest ten RAM, żeby był używany a nie leżał odłogiem.artureal pisze:A RAMu XP akurat zużywa trzy razy mniej.