Ja może dodam kilka informacji dot. szkodliwości komórek (i co za tym idzie modemów itp)
- W lutym 2008 opublikowany został raport jednego z najwybitniejszych neurochirurgów - Dr Vini G. Khurana, który w oparciu o 3 niezależne badania w tym jedno tzw. długofalowe (badania kilkuletnie) stwierdził jednoznacznie, że długotrwały kontakt z PEM jest szkodliwy dla naszego mózgu -szczegóły
tutaj
- W październiku 2009 tureccy naukowcy z Uniwersytetu Sulejmana Demirela po przebadaniu 150 osób noszących włączone tel komórkowe na pasku spodni przez 15 godzin dziennie przez 6lat stwierdzili, że samo noszenie włączonego tel. spowodowało zmniejszenie gęstości i osłabienie komórek kostnych.
- Kilka tyg. temu WHO zapowiedziało publikację wyników 4-letnich badań na kilkunastu tysiącach osób, które jednoznacznie dowodzą, że intensywne użytkowanie telefonów zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka mózgu.
- Niedawno powstał też raport naukowców (nie pamiętam już skąd) o tym, że opracowany kilkanaście lat temu współczynnik absorpcji swoistej SAR nie nie spełnia swojego zadania i powinien zostać stworzony nowy standard do określania poziomu bezpieczeństwa urządzeń emitujących PEM.
Wg. mnie trzeba być zupełnym ignorantem, żeby twierdzić że PEM jest zupełnie nieszkodliwe. A to że ludzie protestują przed budową masztu nie jest dla mnie specjalnie dziwne, przecież oni nie muszą znać zasady działania takich armat, ani poziomu promieniowania jakie emitują itp. Być może gdyby przed budową ktoś zaprosił ich na jakąś prezentację co to jest z czym to się je, to pewnie nie było by takich problemów.
A inna sprawa jest taka, że te maszty teraz to się buduje chyba na odczep, byle jakoś działało. Kiedyś widziałem na jakimś forum jak ktoś miał BTS z sąsiedniego niższego budynku wycelowany prosto w okno mieszkania w bloku, to chyba coś jest nie tak..
Ja w każdym razie staram się nie narażać na zbędne promieniowanie, używam telefonu, modemu itp, ale modem mam zazwyczaj na kablu i oddalam go od siebie, przy okazji zyskuje lepszy zasięg. Gdybym korzystał z HSDPA na co dzień, to użyłbym anteny zewnętrznej.
Ale bez względu na wszystko lepiej niech ktoś szybko wynajdzie jakiś inny sposób bezprzewodowego przesyłania danych rodem z matrixa, bo zapotrzebowanie coraz większe