MV400 gubi sygnał

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Re: MV400 gubi sygnał

Post autor: bdkacz »

Na stronach SBE w statusie naprawy zmieniło się z "W trakcie naprawy" na "Wymiana standardowa" co by ta "standardowość" nie oznaczała ;)
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Przyznam,że już nic nie rozumiem jak chodzi o ten serwis...

W piątek o 11:27 dostaje mailem :
Uprzejmie informuję, że przedmiotowe urządzenie zostało zakwalifikowane do wymiany na nowe. W chwili obecnej oczekujemy na dostawę nowego modemu od Producenta.
Dopiero po wymianie będzie możliwość określenia dokładnego terminu odesłania sprzętu.
A następnego dnia pojawia się informacja w statusie naprawy "wysłano" wraz z nr listu przewozowego (na stronach UPS śledzenie jeszcze nie działa,ale to pewnie dlatego,że w sobotę wygenerowali tylko list (stąd numer), a fizycznie paczkę kurierowi dadzą we wtorek.)

Jakoś trudno mi uwierzyć,że w piątek o 12 nie wiedzieli,że tego samego dnia czy też następnego będzie dostawa....
lukas_k
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lukas_k »

Mam pytanie do użytkowników: też tak dzisiaj macie, że ciągle rozłącza wam internet? Działa, działa, nagle bach i albo znowu się połączy, albo trzeba samemu się zaklikać. Jeśli tak nie macie, to wiecie może dlaczego tak się u mnie dzieje? Jakieś prace na nadajniku czy co?
orange to zloo
Użytkownik forum

Post autor: orange to zloo »

Ja mam to samo,dzwonic trzeba chyba z reklamacja bo orange to sobie jakies zarty robi.....

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2011-08-17, 23:27 ]
Regulamin się kłania.
Ostatnio zmieniony 2011-08-17, 22:27 przez orange to zloo, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

U mnie w tej chwili nie chce działać na antenie którą mam na dachu :( musiałem przykręcić standardową.A podobno w mojej lokalizacji nie zdarzają się awarie.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

No więc tak..mam już nowy sprzęt. Oprogramowanie wgrane chyba najnowsze ze stycznia 2011, póki co (odpukać) nie ma objawów z pierwszego posta, natomiast zapamiętywanie PINU to jakaś lipa - co z tego,że taka opcja jest jak i tak po wył i wł go zapomina...co do zasięgu to jest w ogóle ciekawostka, bo na antenkach firmowych mam -84/-86,a na zewnętrznej jak bym nie ustawiał jest w okolicach -96/-107 :D:D także może później powalczę z anteną,póki co lecę na Axesstelowskich :)
Ostatnio zmieniony 2011-08-19, 09:52 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

także może później powalczę z anteną,póki co lecę na Axesstelowskich
Też znowu korzystam z tych antenek , bo na zewnętrznej czasem nie ma neta-zasięg jest ale nie może się połączyć(connekt)
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

No więc tak..czystym przypadkiem zjechałem z anteną z góry 2,5 masztu na wysokość ciut ponad komin i...sygnał się poprawił :D Jak antena byłą te 2,5 nad kominem to zasięg był w okolicach -9x (gorzej niż na antenkach firmowych w domu gzie było -84 do -86). A na wysokości jakieś pół metra nad komin jest -78 do -79 ;D i takie wyniki :

http://results.tester.netia.pl/hkjwcghmfb

http://results.tester.netia.pl/fokndghmfb

http://results.tester.netia.pl/eqmodghmfb

http://www.speedtest.net/result/1445429398.png

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-08-23, 08:10 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-23, 07:10 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Po kilku dniach stwierdzam,że :

a) zapamiętywanie PINu ni diabła nie działa
b)zdarzyło mu się parę razy znowu nagle pokazać sygnał -103,a następnie -110 i -114 i wypad z sieci (mimo iż zwykle jest na poziomie -79) i tylko wyłącznik przywraca sytuacje do normy - czyli problem z pierwszego posta nadal występuje. Zgłosiłem sprawę w Orange żeby przyjrzeli się temu BTSowi, bo u mnie nowy router,karta bez błędów i w ogóle w teorii wsio cacy.
EmTeeDee

bdkacz pisze:Zgłosiłem sprawę w Orange żeby przyjrzeli się temu BTSowi,
U mnie podobno awarie BTS nie występują :hyhy: ale czasami nie mam neta też z tego drugiego BTS- zamontowałem więc antenki standardowe,i dałem sobie siana ;) PING mam i tak za duży do gier ,a tyle co serfuję po sieci to i tak wystarczy :dobani: jeszcze trochę i będzie Plus CDMA.
Awatar użytkownika
avalon
Użytkownik forum

Post autor: avalon »

Witam mam pytanie z jakiej miejscowości Plus będzie nadawał CDM na naszym terenie Ełckim.
pozdrawiam.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Dzwoniła panienka z Orange..zaproponowała wymianę karty na nową na ich koszt (co do diabła ma z tym wspólnego karta - nie wiem), no bo skoro router nowy i nadal są cyrki to może karta....ciekawe co wymyślą jak na nowej karcie będzie to samo ;)

@Avalon wg mapy pozwoleń Nordisk ma swój nadajnik w Ełku na ul. Ciepłej 8 i na północ w miejscowości Gąski,a na południe w Grajewie
EmTeeDee

bdkacz pisze:@Avalon wg mapy pozwoleń Nordisk ma swój nadajnik w Ełku na ul. Ciepłej 8 i na północ w miejscowości Gąski,a na południe w Grajewie
:D nic dodać -nic ująć.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Zauważyłem dziś ciekawe zjawisko,a mianowicie po takim "wysypaniu się" routera jak w 1 poście na samym początku po ponownym uruchomieniu sygnał jest w okolicach -102db po to by po chwili wskoczyć na normalne -80 i co ciekawe prędkość mi znacząco wzrasta ..czyżby to jednak BTS wariował (resetował się i stąd niski poziom zanim BTS się"rozkręci" do pełnej mocy ?) i po prostu super prędkość mam do momentu aż reszta wisząca na tym samym sektorze nie zresetuje sprzętu ??

Albo dopada mnie coś co się zwie "oddychanie komórki" i wywala mnie w momencie jak ktoś inny łącza lub wyłącza sprzęt...tylko gdzieś czytałem,że przy 50% obciążeniu zaisę spada o 20% no ot jeżeli normalnie zasię CDMA to cirka 25 km to nawet jak spadnie o 20% to jest to 20 km czyli sporo ponad moje 8 z kawałkiem.

Ale wierzyć mi się nie chce,że oni w centrum zarządzania siecią nie mają żadnego mechanizmu który by ich informował o takich restartach BTSa...
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Będę ciągnął ten monolog dalej :)

Dzisiaj wymieniłem wreszcie kartę. Jedno co zauważyłem to dłuższy czas logowania się tzn po podaniu PINu AxessManager potrafi pokazać "No service" i dopiero po pewnej chwili łapie sieć. PINu dalej się nie da ściągnąć,ani zapamiętać. Potestuję, zobaczę czy będzie zrywało.

Aha i ciekawej rzeczy się dowiedziałem od supportu Orange - do starych routerów nie da się wgrać tego firmware z zapamiętywaniem PINu (które nie działa) bo mają one różną ilość pamięci wewnętrznej.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

No więc tak: router zostawiony włączony,ale nieużywany chodził stabilnie ponad 3 dni. Po wpadnięciu na weekend i ostrym użytkowaniu wysypał się po cirka 12 godzinach.

Ale zauważyłem ciekawą rzecz. Otóż w tym samym kanale co kabel antenowy od anteny CDMA dipola z dachu leci też kabel antenowy od TV. No i jak po takiej zwieszcze wyłączę i włączę router to sygnał CDMA jest na poziomie -102 db i strasznie "włazi" na TV. Dopiero kolejne wyłączenie i włączenie routera skutkuje sygnałem CDMA w normie tzn -79db i na tv też nie "wjeżdża".

Możliwe,żeby wzmacniacz od anteny TV "wysypywał" sygnał CDMA ??
EmTeeDee

Dokładnie przed chwilą padł mi BTS ;) po odłączeniu anteny i przykręceniu standardowej net znowu działa-a według BOK : '' w mojej lokalizacji nie występują awarie'' :rotfl: Tak sobie myślę czy nie lepsza by była na dachu antena dookolna jak ATK10 którą posiadam :niepewny:
orange to zloo
Użytkownik forum

Post autor: orange to zloo »

EmTeeDee pisze:Dokładnie przed chwilą padł mi BTS
To chyba takie uroki tego neta, i raczej na pewno nie jest to wina modemu, u mnie tez chodzi tak ze raz modem chodzi non stop przez dwa tygodnie i nie musze nic resetowac, a potem nagle przychodzi dzien ze nic nie działa muze resetowac go co 5 min, albo <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> niknie dioda zasięgu :dobani: Gdyby nie to że nie mam praktycznie innej perspektywy dostępu do neta juz dawno wyrzucuł bym go za okno :hyhy:
mycha367

Post autor: mycha367 »

A ja trzy razy oddawałem swój modem do serwisu i wymieniali w nim oprogramowanie ale za czwartym razem już mnie chyba mieli dość i wymienili mi na inny i teraz jest git. Fakt że do ichniego serwisu to trzeba mieć stalowe nerwy bo modem trzymali po 2 miesiące ale w salonie dawali mi zastępczy więc milo się czekało. Teraz nie gubi mi sygnału i działa stabilnie. Tak więc z mojego doświadczenia obstawiał bym winę modemu. Jeżeli ktoś z twoich znajomych ma OFP to zamień się z nim na modemy na dwa dni i będziesz miał pewność kto ci psuje krew. ;)
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

mycha367 pisze:ale w salonie dawali mi zastępczy
Który to salon?
EmTeeDee

Ja mojego Axxsestela mam 2lata i 8miesięcy i zero problemów ;) a że czasem niema neta czy źle działa to moim zdaniem jest to wina sieci :zly:
EmTeeDee

Żarty sobie robią czy co :klnie: znowu musiałem przykręcić standardową antenkę :gwiazdki:
Awatar użytkownika
Luzbrym

Post autor: Luzbrym »

Witam,

Podepnę się tutaj gdyż mam 2 pytanka odnośnie ustawienia anteny cdma:

http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm

Dzięki niej mam maksymalny zasięg. Mam 2 pytania odnośnie tej anteny.
Ustawiłem ją za oknem co pokazuje zdjęcie w linku poniżej:

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-09/4 ... 0.jpg.html

Antena jest wycentrowana i skierowana na nadajnik. Modem to MV 510

Stan z aplikacji axessmanager:

Poziom sygnału EvD0 -75/76 dBm
Poziom sygnału EvD0 Diversity -93/94 dBm

1) Chodzi mi o to czy dobrze ją ustawiłem tzn. od anteny odchodzą mniejsze pręty/szczebelki na całej długości i czy nie powinny być czasami pod drugiej stronie by lepiej ściągać sygnał. Czyli, że antena będzie skierowana w tą samą stronę co teraz z tymże czy nie powinna być czasem tymi szczebelkami odwrócona w stronę nadajnika?
Czy też to nie ma znaczenia? Nadajnik jest oczywiście bardziej w lewo niż w prawo.

2) Kolejne pytanie czy podniesienie anteny o ok pół metra w górę bo tyle mam jeszcze do dyspozycji wpłynęło by na poprawę odbieranego sygnału?

3) W sumie jeszcze jedno. Ma ktoś z was namiary na jakiś program hmm pingujący albo coś takiego, który przesyłał by małe ilości danych ale i nie pozwalał rozłączać się modemowi i przechodzić w stan uśpienia?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-09-17, 14:04 przez Luzbrym, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

Luzbrym pisze: być czasami pod drugiej stronie by lepiej ściągać
Nie rozumiem o co chodzi-ale na zdjęciu widać że jest dobrze zamontowana :D
Co do drugiego pytania , to możesz spróbować czy to coś da.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Pozwolę sobie żalić się dalej na serwis Axesstella o ile to coś można nazwać serwisem..

24.09.2011 router wylądował znowu w salonie wraz z kartką A4 na której wypisałem (wraz z dokumentacją fotograficzną) wszelkie usterki wraz z okolicznościami w których występują co by mogli szybko sprawdzić w serwisie czy naprawa jest skuteczna) i która to kartka została przy mnie zszyta z kartą gw. i fakturą.. Do serwisu został wysłany dopiero 5.10. 10.10 interweniowałem gdyż nadal nie był on widoczny w "statusie naprawy". Okazało się,że w Orange zapomnieli odnotować,że w zestawie nie ma kabelka USB i przez to router nawet nie był dotykany. Po wyjaśnieniu sprawy 14.10 trafił "do naprawy" i jeszcze tego samego dnia został odesłany. I jak myślicie naprawili ? Ano nie ! Wgrali tylko jeszcze raz firmware (musieli się przy tym bardzo śpieszyć,bo zgubili zaślepkę gniazda diagnostycznego),a problemy z zapamiętywaniem PINu na czele (co jest do sprawdzenia w 5 minut i co było na w/w kartce) nadal występują,a nie dalej jak po 5 godzinach od odebrania z salonu się... powiesił....w okolicznościach identycznych z opisanymi, także sprzęt ląduje znów w serwisie,a jeżeli to nie pomoże to będę zmuszony użyć drogi sądowej :)

Dodam,że na tym ich świstu który można nazwać"wydaniem z serwisu" są dokładnie takie same usterki wykryte przez technika jak za pierwszym razem tylko tym razem jako podjęta czynność było "strojenie",a nie wymiana jak poprzednio.
ODPOWIEDZ