[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04
szkoda lubię mieć wybór i wiedzieć z którego nadajnika jadę
janek
- bob
- Guru bezprzewodowy
I tak byś nie mógł. To tylko informacja o BTS ale nie da się tym wybierać BTS a tylko stwierdzić do którego jesteś podłączony.ejanek pisze:no nie wiem o co tu chodzi ale tak to wygląda szkoda że nie mogę wybierać BTS ów
czyli dokładnie to:
ejanek pisze:wiedzieć z którego nadajnika jadę
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Do tego najlepsza będzie odpowiednio ustawiona antena silnie kierunkowa. Wtedy możesz sobie wybierać do woli z którego BTS'a ciągniesz sygnał.ejanek pisze:wiedzieć z którego nadajnika jadę
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Do tego tylko drogi panel. Poza tym można znaleźć odległe anteny dalej nie wiedząc do której się jest podłączony a kolega lubi to wiedzieć jak napisał.YaHooo pisze:antena silnie kierunkowa.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Też istnieje takie ryzyko, ale im mniejszy kąt promieniowania będzie miała antena (przy tym samym zysku) tym większe prawdopodobieństwo połączenia z żądanym nadajnikiembob pisze:Poza tym można znaleźć odległe anteny dalej nie wiedząc do której się jest podłączony

Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Tu z łatwo dostępnych produktów ale nietanich:YaHooo pisze:im mniejszy kąt promieniowania będzie miała antena (przy tym samym zysku) tym większe prawdopodobieństwo połączenia z żądanym nadajnikiem
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9
Kod: Zaznacz cały
Zysk energetyczny 20 dBi
Częstotliwość pracy anteny 1900 - 2100 MHz
Kąt promieniowania pionowo 13 stopni
Kąt promieniowania poziomo 13 stopni
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
bob rzeczywiście fajna ta antenka. Nawet zysk ładny. Tylko niestety drogie to cudeńko. Ale mając taką antenkę u siebie to myślę, że z większych odległości można by złapać zasięg.
Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Podejrzewam, że popularna w sprzedaży przy takich obecnych limitach prędkości nie będzie.
To taka tylko ciekawostka.

To taka tylko ciekawostka.

-
- Użytkownik forum
nie działa to nie działa trudno ale powiedzcie jeszcze w poleceniach APN co to jest? optymizer to wiem [słabe grafiki mniej danych ogólnie szybciej i taniej w simdacie ]
ale to statyczny i DHCP to co to jest?
ale to statyczny i DHCP to co to jest?
janek
- bob
- Guru bezprzewodowy
ejanek, ja nie wiem ale chyba dziecko potrafi bardziej rzeczowo spytać. O co Ty pytasz w ogóle ?
Zacznij od dużej litery to może później lepiej Ci pójdzie.
Zacznij od dużej litery to może później lepiej Ci pójdzie.
-
- Użytkownik forum
Top_NetInfo ma w ustawieniach dla plusa : APN statyczny i APN DHCP czym się różnią od zwykłego APN uff.....
janek
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Aktualizacja firmwareu może pomóc, jednak istnieje prawdopodobieństwo że coś pójdzie nie tak i będzie problem z przywróceniem modemu do stanu używalności.ejanek pisze:szkoda lubię mieć wybór i wiedzieć z którego nadajnika jadę
Jest mała szansa ale gdyby się okazało że w tym modemie istnieje jakaś inna komenda, która to realizuje to zmodyfikuję program. Google nic nie mówią na ten temat?
Kiedyś było tak że przy zwykłym APNie było się za NATem, zresztą wydaje mi się że tak jest do dziś w wielu obszarach. Można było dokupić adres statyczny, czyli miało się jeden adres IP widoczny „z zewnątrz” (trzeba było po wykupieniu usługi ustawić odpowiedni APN aby to działało). Można też było za mniejszą kwotę wykupić dynamiczny (DHCP – „zmienny”), z tąd następny APN. Zarówno DHCP jak i Statyczny były adresami publicznymi „widzianymi z zewnątrz” (piszę w czasie przeszłym ale tak może być do dziś). Za NATem nie jest się widocznym z zewnątrz, widoczny jest tylko adres serwera przez który przechodzą pakiety z wielu komputerów sieci lokalnej. Teraz Plus odchodzi od tej polityki i DHCP jest za free w wielu miejscach na standardowym APNie.ejanek pisze:APN statyczny i APN DHCP czym się różnią od zwykłego APN
PS. Ostatnio trochę siedzę przy interfejsach, wlanie i NDISie, ciężko coś to idzie, niedługo coś opublikuję.
Pozdrawiam
Janek
Janek
- bob
- Guru bezprzewodowy
Coś Ci pomóc ?janek222 pisze:trochę siedzę przy interfejsach, wlanie i NDISie, ciężko coś to idzie
-
Dzięki za propozycję. Jak coś wymyślę to dam znać. Programujesz? Chwilowo przebrnąłem przez jeden problem związany z odczytem struktury zawierającej listę sieci, przerabiałem ją w pamięci żeby śmieci się nie wyświetlały. Mam nadzieję że teraz już będzie lepiej szło.Coś Ci pomóc ?
Pozdrawiam
Janek
Janek
- bob
- Guru bezprzewodowy
Mam na myśli jakieś materiały podrzucić z pracy modemu w trybie NDIS. 

-
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.46 beta.
W programie Topnetinfo od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany:
1. @BliSki napisał: Tylko jeszcze opis "APN kompletny" opisałbym jakoś tak, aby wiadomo było, ze można to zmienić ręcznie. - zrobione.
2. Dodano managera WLan: Ono główne programu -> menu górne -> Sieć -> WLan
Zmiany:
1. @BliSki napisał: Tylko jeszcze opis "APN kompletny" opisałbym jakoś tak, aby wiadomo było, ze można to zmienić ręcznie. - zrobione.
2. Dodano managera WLan: Ono główne programu -> menu górne -> Sieć -> WLan
Niedługo się przydadzą, w sumie jakby dało się je gdzieś udostępnić albo przesłać na pw to było by fajnie. W tej chwili mam małą wiedzę na ten temat.bob pisze:Mam na myśli jakieś materiały podrzucić z pracy modemu w trybie NDIS.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
No i wpadłem w małą pułapkę, a mianowicie chciałem aby program instalował się i działał bez najmniejszych problemów a zarazem chcę zwiększać jego funkcjonalność. I tu okazuje się że np. do WLanu potrzebna jest biblioteka wlanapi.dll, program wyświetla błąd w przypadku jej braku. W związku z tym wykroiłem WLan, taka wersja, do pobrania ręcznego, chwilowo znajduje się tu:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Skąd wziąść WLanAPI do Windowsa 2000 nie wiem (może ktoś coś podpowie). Do Windows XP sp2:
http://www.microsoft.com/downloads/deta ... 8efd1ada50
Ponoć XP sp3 ma już w sobie obsługę WLanu tak samo jak i Vista.
Same biblioteki można znaleźć tu:
http://www.dll-files.com/dllindex/index-w.shtml
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Skąd wziąść WLanAPI do Windowsa 2000 nie wiem (może ktoś coś podpowie). Do Windows XP sp2:
http://www.microsoft.com/downloads/deta ... 8efd1ada50
Ponoć XP sp3 ma już w sobie obsługę WLanu tak samo jak i Vista.
Same biblioteki można znaleźć tu:
http://www.dll-files.com/dllindex/index-w.shtml
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
janek222,pomóż!!
Kiedy mam zaznaczoną komunikację AT nie mogę się połączyć: urządzenie jest używane przez inny program... Chciałem ustawić inny port do komunikacji AT ale przy COM8: Port HUAWEI Mobile Connect - 3G Application Interface (COM8) "nie uzuskano poprawnej odp..." czy coś takiego, a przy COM9: Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM9) "nie udało się otworzyć portu (modemu)". Czy można korzystac z AT i być połączonym z siecią (chodzi o ten program bo wiem że można np iPlus Manager). Mój modem to Huawei E220.
Możesz powiedzieć w jakim języku programistycznym pisałeś ten program.
Masz jakieś linki do łatwo przyswajalnych poradników pisania programów (z wykorzystywaniem AT).
PZDR.
@EDIT
Problem rozwiązany- trojanik się zapanoszył

Możesz powiedzieć w jakim języku programistycznym pisałeś ten program.

Masz jakieś linki do łatwo przyswajalnych poradników pisania programów (z wykorzystywaniem AT).
PZDR.

@EDIT
Problem rozwiązany- trojanik się zapanoszył

HSDPA ~90KB/s, 10km od nodeB -103dBm
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
-
Delphi (win32, na .net jestem uczulony), jednakże w tej chwili nie polecam tego języka.Adamusek xD pisze:Możesz powiedzieć w jakim języku programistycznym pisałeś ten program.
W google są ich tysiące, słówkiem pomocniczym do wyszukiwania może być FAQ. Tu jest dobra książka do Delphi w wersji elektronicznej, ją polecam:Adamusek xD pisze:Masz jakieś linki do łatwo przyswajalnych poradników pisania programów
http://4programmers.net/Delphi/Kompendium
Napiszę jeszcze raz: nie polecam Delphi ani Visual Basica, Perla i wielu innych, proponuję zainteresować się jakimś produktem z rodziny C, czasami kusi mnie zmiana języka ale to jest nie na temat więc kończę.
Cieszę się.Adamusek xD pisze:Problem rozwiązany
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Użytkownik forum
Program bardzo dobry, używam go zamiast managera Orange, jedyna wada to to, że mocno obciąża mi kompa przy włączonej opcji "Komunikacja AT".
-
Można odciążyć kompa wyłączając:lukiR pisze:mocno obciąża mi kompa przy włączonej opcji "Komunikacja AT"
Ustawienia -> AT i SMS ->
- Sprawdzaj czy nie ma nowych SMSów
- Wyświetlaj poziom sygnału
- Wyświetlaj poziom naładowania baterii
- Wyświetlaj BTS, sektor, stronę
- Wyświetlaj operatora i technologię sieciową
Można wyłączyć dowolne (nie trzeba wszystkich na raz).
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
janek222, przyznam się, że do twojego programu podchodziłem trochę jak pies do jeża. Raz kiedyś go zainstalowałem i nie mogłem ustawić nic mi nie działało i się wkurzyłem.
Teraz się uparłem i po małych perturbacjach działa i muszę powiedzieć, że program jest świetny.
Nie wiem tylko czy to ja coś źle robię czy to normalne, że się do traya nie chowa tylko, albo można zamknąć całkowicie, albo na pasku siedzi.
Nie wiem czy to już było powiedziane czy nie.
Do użytkowników optionów (tryb RAS).
Najlepiej wybierać w
Ustawienia -> AT i PIN -> Port modem do komunikacji AT (preferowany port:)
Port GlobeTrotter HSDPA Application Interface
Nie będzie wtedy wyskakiwał komunikat z zajętym portem. Jak się wybiera Modem GlobeTrotter HSDPA Modem Interface to komendy AT działają (BTS, zasięg itp), ale wyskakuje błąd (używany port). Jak się wpisze sam ComX to łączy z internetem, ale niema komend AT.
To tak co ja zauważyłem.
janek222, jeszcze raz świetny ten programik.
Będę wychwalał i polecał.

Teraz się uparłem i po małych perturbacjach działa i muszę powiedzieć, że program jest świetny.

Nie wiem tylko czy to ja coś źle robię czy to normalne, że się do traya nie chowa tylko, albo można zamknąć całkowicie, albo na pasku siedzi.
Nie wiem czy to już było powiedziane czy nie.
Do użytkowników optionów (tryb RAS).
Najlepiej wybierać w
Ustawienia -> AT i PIN -> Port modem do komunikacji AT (preferowany port:)
Port GlobeTrotter HSDPA Application Interface
Nie będzie wtedy wyskakiwał komunikat z zajętym portem. Jak się wybiera Modem GlobeTrotter HSDPA Modem Interface to komendy AT działają (BTS, zasięg itp), ale wyskakuje błąd (używany port). Jak się wpisze sam ComX to łączy z internetem, ale niema komend AT.
To tak co ja zauważyłem.

janek222, jeszcze raz świetny ten programik.

Będę wychwalał i polecał.

-
Ustawienia -> Ogólne -> Uruchamianie -> Uruchamiaj w trayuja.michal pisze:że się do traya nie chowa
Dziękija.michal pisze:program jest świetny[...]Będę wychwalał i polecał

Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Znalazłem 5 min po napisaniu poprzedniego posta.janek222 pisze:Ustawienia -> Ogólne -> Uruchamianie -> Uruchamiaj w trayu

Nie ma za co.janek222 pisze:Dzięki

-
- Użytkownik forum
Witam,
Bardzo fajny programik.
Ponieważ lubię mieć pełne info o połaczeniu, zapytam czy byłaby możliwość wyświetlania aktualnej szybkości z jaką jest nawiązanie połaczenie? Mówiąc technicznie chodzi mi o to jaki np. koder FEC jest aktulanie stosowany (np. CS1 - CS4 dla GRPS i MCS1 - MCS9 dla EDGE)?
Andy
Bardzo fajny programik.
Ponieważ lubię mieć pełne info o połaczeniu, zapytam czy byłaby możliwość wyświetlania aktualnej szybkości z jaką jest nawiązanie połaczenie? Mówiąc technicznie chodzi mi o to jaki np. koder FEC jest aktulanie stosowany (np. CS1 - CS4 dla GRPS i MCS1 - MCS9 dla EDGE)?
Andy
-
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.47 beta.
Zmiany:
1. Powinny się skończyć problemy z WLan, dla osób, które nie mają zainstalowanych aktualizacji z biblioteką wlanapi.dll. Program powinien już się uruchamiać bez problemu, jedynie ten moduł nie będzie funkcjonował, przy jego uruchomieniu wyświetli się stosowny komunikat.
2. Po wysyłaniu SMSa czyszczone są pola: treść, nr tel. odbiorcy, CSMS. Wcześniej tak nie było.
3. Dodano: Ustawienia -> Ogólne -> Uruchamianie -> Zawsze na wierzchu
To powinno skończyć problemy z chowaniem się okien aplikacji pod oknami innych programów.
Zmiany:
1. Powinny się skończyć problemy z WLan, dla osób, które nie mają zainstalowanych aktualizacji z biblioteką wlanapi.dll. Program powinien już się uruchamiać bez problemu, jedynie ten moduł nie będzie funkcjonował, przy jego uruchomieniu wyświetli się stosowny komunikat.
2. Po wysyłaniu SMSa czyszczone są pola: treść, nr tel. odbiorcy, CSMS. Wcześniej tak nie było.
3. Dodano: Ustawienia -> Ogólne -> Uruchamianie -> Zawsze na wierzchu
To powinno skończyć problemy z chowaniem się okien aplikacji pod oknami innych programów.
Dzięki.Andy pisze:Bardzo fajny programik.
Nie pamiętam żebym się natknął na szczegółowe informacje na ten temat ale pewnie dlatego że nie szukałem. Dzięki za sugestię i podpowiedź techniczną, jak znajdę chwilę to się tym zajmę. Chwilowo staram się zrobić managera NDIS na niskim poziomie, ma być częścią tego programu.Andy pisze:jaki np. koder FEC jest aktulanie stosowany
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dzięki za nową wersję, a zwłaszcza za 3-cyfrowe prefixy międzynarodowe przy wysyłaniu SMS-ówjanek222 pisze:Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 2.47 beta.

Skończyły się, ale jak zwykle mam kilka następnych pomysłówZmiany:
1. Powinny się skończyć problemy z WLan, dla osób, które nie mają zainstalowanych aktualizacji z biblioteką wlanapi.dll.

- Proponowałbym ułatwić zamykanie "dymka" z wiadomością o nowym SMS-ie tak, aby po kliknięciu w "close box" już się więcej nie pojawiał.
- W opisach kodów USSD dla Plusa zmienić 2 opisy:
*121# - powinno być "Aktywne pakiety", a nie "Ważność pakietów",
*101# - powinno być "Aktywne usługi dodatkowe"
Krzysztof
-
Cała przyjemność po mojej stronieChris-Kr pisze:Dzięki za nową wersję

Jak wiele razy się okazywało, Chris ma lepszą pamięć ode mnie. Dzięki za przypomnienie, może komuś się przyda.Chris-Kr pisze:3-cyfrowe prefixy
Chris-Kr pisze:jak zwykle mam kilka następnych pomysłów

Czyli nie przypominać o tym że są nieodebrane SMSy? Nie jestem przekonany...Chris-Kr pisze:ułatwić zamykanie "dymka"
W następnej wersji będą zmienione.Chris-Kr pisze:W opisach kodów USSD dla Plusa zmienić 2 opisy
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli dymek się wyświetlił, to SMS chyba już jest odebrany?janek222 pisze:Czyli nie przypominać o tym że są nieodebrane SMSy? Nie jestem przekonany...Chris-Kr pisze:ułatwić zamykanie "dymka"
Gdy po wyświetleniu się "dymka" otworzymy okno SMS-ów, to wówczas ten SMS nam się wyświetli.
Jeśli okno SMS-ów mieliśmy już otwarte w momencie nadejścia SMS-a, to wystarczy je na widok "dymka" odświeżyć i też tego SMS-a będziemy widzieć.
Krzysztof
-
Nie do końca to jest trochę jak z klientem poczty. Jesteśmy informowani o nowej wiadomości do momentu jej odebrania.Chris-Kr pisze:Jeśli dymek się wyświetlił, to SMS chyba już jest odebrany?
Dymek ma przypominać o tym że wiadomość nie została odebrana. Pojawia się ponownie ze względu:
1. Można nie przeczytać informacji w dymku i go odruchowo zamknąć.
2. Można zapomnieć o tym że jest wiadomość do odebrania.
O to chodzi, że dymek ma przypominać o odświeżeniu. Jak się odświeży to dymek nie będzie się więcej pojawiał.Chris-Kr pisze:Jeśli okno SMS-ów mieliśmy już otwarte w momencie nadejścia SMS-a, to wystarczy je na widok "dymka" odświeżyć
Pozdrawiam
Janek
Janek