[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji 2007.11-2009.04

Post autor: Chris-Kr »

Powstał jakiś nowy problem z SMS-ami w Simplusie, którego dawniej nie było.
Gdy SIM-karta Simplusa jest włożona do modemu, to nie odbiera przychodzących SMS-ów, nawet tego przychodzącego od operatora po wysłaniu kodu *121#.
Gdy kartę przełoży się do telefonu, to wówczas te zaległe SMS-y przychodzą hurtem.
Wysyłanie SMS-ów z modemu działa prawidłowo, również prawidłowo działa wysyłanie i odbieranie SMS-ów przy pomocy SIM-karty Playa oraz Orange.
A jak jest u Was?
Krzysztof
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

janek222 Do programiku proponuje dodać kod *155# na sprawdzenie ilości danych w Play on line na karte. Do tego jeszcze niezbyt dobrze działają po włączeniu trybu ndis modemu, praktycznie zadna komenda nie dziala. A i nie wiem czy w ogole dziala połacz, ostatnim razem jak tego uzyłem to BS zobaczyłem... Może to wina mojego tuningowanego na NDIS modemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Tomisek »

Witam. Juz kiedys napisałem że program jest super. Gdzies ten temat był juz poruszany ale czy istnieje możliwość wstawienia okienka ( jak w Netmeter) gdzie byłaby sumowana ilość danych wysyłanych i odbieranych w okresie rozliczeniowym.Powiedzmy od 5 danego miesiąca do 4 nastepnego.
Każdy z nas ma jakiś limit ( jak na razie ;) wiec było by to znaczne ułatwienie.
Nie jest to nic istotnego - w tle ciagle pracuje Netmeter - ale to zawsze kolejny dodatkowy niepotrzeby program w tle ;)

Jeszcze jedno - ( co jest rozgranicznone w Netmeter) - 1 kB/sekundę - to 1024 bajty/sek czy 1000bajtów/sek ???
Jeden megabajt - to ile - ????? - coś jak z twardymi dyskami - niby mają 250GB a system widze 230 GB
Czy wiadomo - operatorzy komorkowi widzą ruch w ich sieci ??
Nawet widzę ze Netmeter wprowadził pojęcie kibibajt - czyli 1024 bajtów - i jak ustawie tą wielkość to ona najbardziej pokrywa się z ruchem danych monitorowanych przez Nokię 6120.
chmiel2k
Użytkownik forum

Post autor: chmiel2k »

krystianb pisze:janek222 Do programiku proponuje dodać kod *155# na sprawdzenie ilości danych w Play on line na karte.
Popieram i świetny program.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.10 beta.
W programie Topnetinfo od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje

Zmiany:
1.
Nikelajer pisze:Pamietam jak w XP nacisnalem minimalizuj to mi sie TNI schowalo do paska, teraz w VISCIE tego nie mam.
Dodano możliwość ustawienia:
Ustawienia -> Ogólne -> Minimalizacja i zamykanie -> Minimalizuj do paska po wciśnięciu "_"
2.
krystianb pisze:Do programiku proponuje dodać kod *155# na sprawdzenie ilości danych w Play on line na karte.
Dodano.

[ Dodano: 2008-11-09, 20:27 ]
Chris-Kr pisze:Powstał jakiś nowy problem z SMS-ami w Simplusie
Chris-Kr bardzo Cię przepraszam ale ostatnio mam deficyt czasowy, jak tylko się to zmieni postaram się pomóc. Niestety w tej chwili nie mam pojęcia dlaczego Plus tak działa :( Możesz spróbować odebrać SMSy za pomocą komend AT w trybie tekstowym (ciekawe czy zadziała):
AT+CMGF=1
AT+CMGL="ALL"
Adamusek xD pisze:Chodzi o to, że jak jestem koło granicy żeby nie przełączyło w roaming
Chyba to nie jest możliwe przy włączonym roamingu.
Adamusek xD pisze:, albo chcę sprawdzić jaki opek ma u mnie zasięg
Tu chyba musisz znaleźć komendę AT odpowiednią dla twojego modemu, niestety z tego co pamiętam tu nie ma standardu.
krystianb pisze:Do tego jeszcze niezbyt dobrze działają po włączeniu trybu ndis modemu, praktycznie zadna komenda nie dziala. A i nie wiem czy w ogole dziala połacz, ostatnim razem jak tego uzyłem to BS zobaczyłem... Może to wina mojego tuningowanego na NDIS modemu.
Czyli problem jest z komendami AT. Niestety nie mam pomysłu dlaczego... Dla NDIS zrobiłem komunikację AT nie tylko przez port, może w tym modemie to nie działa. A jak wygląda zabawa komendami (sprawdzenie działania portu) w hyperterminalu lub Ustawienia -> AT i PIN -> Test portów?
Tomisek pisze:sumowana ilość danych wysyłanych i odbieranych w okresie rozliczeniowym
Odczyt:
Okno główne programu -> Połączenie i transfer -> Transfer w wybranym okresie.
Ustawienie:
Ustawienia -> okres rozliczeniowy (po zmianie należy zrestartować program).
Tomisek pisze:1 kB/sekundę - to 1024 bajty/sek czy 1000bajtów/sek
1KB/S to 1000 B/S. Włąśnie się zacząłem zastanawiać czy dobrze... Chwilowo przy tym pozostaje. Czy powinno być inaczej?
Tomisek pisze:jak ustawie tą wielkość to ona najbardziej pokrywa się z ruchem danych monitorowanych przez Nokię 6120
To jest zależne od wielu rzeczy. Nie wiadomo np. skąd są brane dane w NetMeeterze, inne są wskazania z Interfejsu a inne z RAS... A jak się mają do TNI?
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

janek222 pisze:Czyli problem jest z komendami AT. Niestety nie mam pomysłu dlaczego... Dla NDIS zrobiłem komunikację AT nie tylko przez port, może w tym modemie to nie działa. A jak wygląda zabawa komendami (sprawdzenie działania portu) w hyperterminalu lub Ustawienia -> AT i PIN -> Test portów?
Na porcie com aplication port modem komunikuje sie identycznie w przypadku pracy w ndis jak i ras. Najgorszy problem to bluescreen przy próbie naciśnięcia połącz...
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

janek222 pisze:[...]
Chris-Kr bardzo Cię przepraszam ale ostatnio mam deficyt czasowy, jak tylko się to zmieni postaram się pomóc. Niestety w tej chwili nie mam pojęcia dlaczego Plus tak działa :(
Moje pytanie było skierowane głównie do innych użytkowników Simplusa, chodziło mi raczej o potwierdzenie moich obserwacji i wykluczenie jakiegoś ewentualnego błędu z mojej strony.
Poprzednio nie miałem żadnych problemów z Simplusem, ale teraz już jest i tak musztarda po obiedzie, bo skończyła mi się ważność mojego, a ze względu na likwidacje Teleprzelewów następnego już nie będę aktywował.
janek222 pisze:[...]
1KB/S to 1000 B/S. Właśnie się zacząłem zastanawiać czy dobrze... Chwilowo przy tym pozostaje. Czy powinno być inaczej?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilobajt

Chociaż i tak dokładnie chyba nie da się tego policzyć, bo podczas negocjacji połączenia też ma miejsce jakiś transfer, który przez system operacyjny jest liczony, a którego operatorzy nie liczą jako płatnego transferu danych.
Natomiast jak już jesteśmy przy koncercie życzeń:
Można by się zastanowić na dodaniem alarmu powiadamiającego o przekroczeniu zadanego progu transferu (w Vodafone Connect Manager jest coś takiego).
Ja co prawda tego nigdy jeszcze nie potrzebowałem, ale widziałem tutaj w innych wątkach wypowiedzi, że przy korzystaniu z pakietów (zwłaszcza w Simplusie) taki alarm by się bardzo przydał.
Więc gdyby inni poparli ten pomysł, to mógłbyś go wpisać na swoją listę "To Do" :)
Ostatnio zmieniony 2008-11-10, 12:28 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
Tomisek

[quote="janek222]
Tomisek pisze:1 kB/sekundę - to 1024 bajty/sek czy 1000bajtów/sek
1KB/S to 1000 B/S. Włąśnie się zacząłem zastanawiać czy dobrze... Chwilowo przy tym pozostaje. Czy powinno być inaczej?
Tomisek pisze:jak ustawie tą wielkość to ona najbardziej pokrywa się z ruchem danych monitorowanych przez Nokię 6120
To jest zależne od wielu rzeczy. Nie wiadomo np. skąd są brane dane w NetMeeterze, inne są wskazania z Interfejsu a inne z RAS... A jak się mają do TNI?[/quote]

Ja to wypraktykowałem organoleptycznie - w Nokii 6120 - jest licznik danych wychodzących i przychodzących - kilobajtach. Ten licznik raczej pokrywa się z tym co sieć przydziela - czyli jezeli przekrocze przysłowiowy 1 gigabajt to mi transfer obcięło. W Netmeterze natomiast z tą wielkościa pokrywa się KiB czyli 1024 bajtów - co jest pozywtywne bo zawsze otrzymujemy te 5% danych wiecej. Myśle że warto iść z duchem danych i wprowadzić pojęcie zgodnie z wikipedią MiB, GiB, KiB - bo z tego co mi się wydaję to jednak przynajmniej plus rozlicza KB jako 1024B. Pobawie się i sprawdze w domu jak wychodzi porównanie Netmetera z TNI.
Przez 2 dni nie bedę w domu - jedno pytanie -

>>>Okno główne programu -> Połączenie i transfer -> Transfer w wybranym okresie<<<
Mniemam że to dane przychodzące i wychodzące???
pgoral

Post autor: pgoral »

W Plusie i Sferii przyjmują standardowo czyli 1KB = 1024B
Nie wiem jak u innych, ale raczej też. W sumie przy pokazywaniu prędkości to niezauważalna różnica.

Przy wyższych jednostkach jest więcej magii - bo różnie liczą MB i GB.
Tomisek

W netmeterze jak zmieniłem ustawienie z GiB na GB to jednak różnica była zasadnicza- przy moim limicie 8 Gb - zmieniło na koniec cyklu rozliczeniowego z 8300GiB na 8800GB. - dziwne bo rożnica powinna być w sumie 2,4% ???
pgoral

Post autor: pgoral »

Przy zliczaniu transferu te różnice są istotne. Przy pokazywaniu aktualnej szybkości już nie.

8300*1.024*1.024=8703 hmmmm... nie wiem...
giepol
Stały użytkownik forum

Post autor: giepol »

janek 222 jak ma się moc (dBm) i zasięg w polu anteny do faktycznego stanu.Pytam poniewa w TNI wyświetla moc -73 do-75 a w polu anteny są dwie,trzy kreski. Przy Mobile Partner zasięg jest na 5 kresek i poziom sygnału na 96 do 99%(po najechaniu kursorem na te 5kresek). Antenę ustawiałem kierując się wskazaniami TNI. :? :?
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

@giepol

W pierwszym poście w tym wątku jest link do TNI (teraz wersja 3.10a beta) - wystarczy podmienić exe.W mocy sygnału (w tej wersji) można odczytać dBm, dBi, %. Z modemu otrzymuje się dBi (komenda AT: AT+CSQ, pod uwagę bierze się część wyniku przed przecinkiem), na dBm przelicza się wg wzoru dBm = -113 + (2 * dBi). Na procenty wymyśliłem wzór % = (dBi - 10) * 5. Moc sygnału mieści się w zakresie od 10 (min.) do 30 (max.) dBi. Jak wyświetla wyniki Mobile Partner nie wiem.

[ Dodano: 2008-11-23, 23:20 ]
Jak tylko znajdę dłuższą chwilę to postaram się zmienić przeliczanie np. z B na KB (z 1000 na 1024).
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Ja mam taki mały pomysł, aby podawanie bts'a zmienić z komendy at+creg? na at+cgreg? oczywiście tez trzeba zmienic at+creg=2 na cgreg=2, chyba że to jest w jakiś inny sposob rozwiązane. Cgreg bardziej niezawodny mi sie wydaje, ostatnio wyłaczyłem logowanie do "połączeń głosowych" i juz musze sobie sam sprawdzać btsa.

Sorry jeśli jestem zbyt wymagający. Pewnie tylko ja tak bardzo z tym modemem kombinuje.
Awatar użytkownika
cortesolo
Stały użytkownik forum

Post autor: cortesolo »

Mam problem z kodami USSD w trybie pracy modemu NDIS. Przy wybraniu kodu *155# wyrzuca: Przez 60 sekund nie udalo sie uzyskac odpowiedzi. Rezygnuje. I odp modemu. Czym jest spododowane nieprawidlowe dzialanie?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

cortesolo Spróbuj wyjąc i włożyć modem przy zamknietych wszyskich programach do zarządzania modemem i po ponownym podłączeniu modemu uruchmic tni. Napisz też jeszcze jaki masz modem, chyba nie każdy potrafi sobie z tym poradzić.
Awatar użytkownika
cortesolo
Stały użytkownik forum

Faktycznie wyjecie i wlozenie modemu pomoglo:D Modem GT MAX ale to juz nieistotne. Dzieki za odp.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

cortesolo pisze:Modem GT MAX ale to juz nieistotne. Dzieki za odp.
Istotne dla innych, a z poradą właśnie trafiłem, bo mój option po kontakcie z gt connenct tez ussd nie chce wysyłać.
Awatar użytkownika
cortesolo
Stały użytkownik forum

Witam; Wystapil u mnie nastepujacy problem z aplikacja: przy probie polaczenia program zwyczajnie sie zawieszal. Po konsultacjach z autorem programu okazalo sie ze przyczyna takiego stanu rzeczy jest program antywirusowy Kaspersky. Faktycznie po dodaniu aplikacji do zaufanych problem zniknal. I tu jeszcze raz podziekowania dla janek222 za cenne rady :)
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Dzięki krystianb i cortesolo za rozwiązanie dwóch problemów dotyczących działania TNI.
Podziękowania dla adminów za przyklejenie wątku, nie ukrywam że sprawiło mi to wielką przyjemność.

[ Dodano: 2008-12-04, 02:58 ]
Dzięki Tomisek za zwrócenie uwagi na kibibajty i Chris-Kr za link:
Stworzyłem właśnie wersję testową TNI 3.10b test, którą można teraz pobrać z:
http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Zmiany:
1. Wcześniejsza związana z odczytem mocy sygnału (dBm, dBi, %),
2. Zamiana jednostek, np. z kilobajty na kibibajty.
Pozdrawiam
Janek
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

janek222 pisze:Podziękowania dla adminów za przyklejenie wątku
Proszę bardzo :)
janek222 pisze:Stworzyłem właśnie wersję testową TNI 3.10b test
Jak będzie już stabilna, to dodamy do spisu w pierwszym poście.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Bialy695
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Bialy695 »

Witam.
Mam modem Huawei E169, pełny zasięg i mały problem z pobieraniem...
Problem wygląda tak: kiedy ściągam coś ze strony internetowej(przez Firefoxa) transfer nie dochodzi powyzej 20kB/s... Gdy włacze pobieranie wiekszej ilosci plików to kazdy z nich sciaga sie z predkoscia 20kB/s... Więc gdy pobieram jeden to predkosc powinna siegac 120kB/s... A tak nie jest...
Ps. Przez P2P sciaga sie noramlnie...
Ps2. używam programu TNI...
Wie ktoś jak pomóc??
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Pobrałem Top_netinfo v.3.10b. I jak na razie to u mnie nie działa,używam SE z podpisu przez BlueSoleil i wpierw muszę go uruchomić dopiero potem Top_net.. Ale to samo dzieje się i z AutoConnect którego używałem jak łączyłem się przez usb. Mam jeszcze NetMeter. :( Muszę trochę pokombinować-jakieś sugestie. ;)
Jak nacisnę rozłącz-to zamyka neta a jak połącz to pojawia się błąd :D
Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Bialy695 pisze:Problem wygląda tak: kiedy ściągam coś ze strony internetowej(przez Firefoxa) transfer nie dochodzi powyzej 20kB/s... Gdy włacze pobieranie wiekszej ilosci plików to kazdy z nich sciaga sie z predkoscia 20kB/s...
A próbowałeś użyć do ściągania innej przeglądarki internetowej?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

onimusza666 pisze:używam SE z podpisu przez BlueSoleil
Używałem BlueSoleil ale to było jakis czas temu i z k800i działało bezbłędnie (jako modem). Nie używałem TNI.
Nie pomagam na PW!
Bialy695
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Bialy695 »

YaHooo pisze:A próbowałeś użyć do ściągania innej przeglądarki internetowej?
Tak próbowałem, to samo, najpierw sie rozpedza do 80kB/s i powoli spada do 20...
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Pewnie coś żle poustawiałem :( jest tu sporo opcji,np.pocztą tylko nie wiem jaki trzeba wpisać adres serwera pop3 jak konto mam w gmail?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

onimusza666 pisze:adres serwera pop3 jak konto mam w gmail
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=adr ... Google&lr= ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

onimusza666 pisze:adres serwera pop3 jak konto mam w gmail?
[POP3]pop.gmail.com
[SMTP]smtp.gmail.com i serwer wymaga uwierzytelnienia zaznaczone

zaawansowane
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Bialy695 pisze: to samo, najpierw sie rozpedza do 80kB/s i powoli spada do 20...
No to może to jest wina firewalla? Bo raczej nie sądzę aby to była sprawka TNI... Ewentualnie dla pewności możesz użyć oprogramowania producenta Huawei Mobile Partner.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Zablokowany