Absolutnie za tą kasę odradzam są tańsze wersje takich anten. Założenie jest takie, że DJMETRIX, nie chce kierunkowej tylko właśnie dookólną jak pisał.Ufo atakuje pisze:Za taką kasę możesz mieć porządną antenę, która ma rzeczywiście 11dBi (YAGI).
Porada techniczna w wyborze BTS-a i pasma
Moderator: Moderatorzy
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Porada techniczna w wyborze BTS-a i pasma
- DJMETRIX
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ponieważ komputer stacjonarny mam dalej od miejsca anteny.Teraz działam na laptopie.Potrzebuje ok11m przewodu.Chce 11dbi poniewaz dłuższy przewod.Patryk_ pisze:Więc po co Ci druga taka sama. Te 11dBi można między bajki włożyć przy tej konstrukcji.
Więc jaką antene mam kupić????
jak możecie to podajcie linki.
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
- bob
- Guru bezprzewodowy
Najlepsza byłaby panelowa czy yagi piętnastka ale czy Ty w ogóle masz jakąś widoczność z nadajnikiem ?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja miałem dookólną z ponad 20 m kablem. Efekt był taki że przy 1-2 kreskach zasięgu na GTMM bez anteny to z anteną było 3-4 kreski. Połączenie było stabilniejsze i nigdy się nie zrywało. Ale to były czasy kiedy miałem BC. Rozważałem nawet kupno kierunkowej która była by najlepszym rozwiązaniem niż dookólna i wszelkie sprawy konsultowałem się z Ufo atakuje . On również był za tym aby zamiast dookólnej kupić kierunkową. Ja polecał bym jednak kierunkową. Widziałem że pisałeś że ciężko ją ustawić ale jesteś w błędzie. Z pomocą hiperterminala i komendami CSQ i drugiej osoby nie ma żadnych problemów. Możesz nawet do ustawień wziąć ze sobą lapa.DJMETRIX pisze:Więc jaką antene mam kupić????
- DJMETRIX
A podacie mi konkretną antene z dobrym przewodem do 11m??
Blokuje mi jeden blok.czy Ty w ogóle masz jakąś widoczność z nadajnikiem ?
- bob
- Guru bezprzewodowy
DJMETRIX, jeśli chodzi o anteny to jestem tu troszkę jakby turystą - coś wie coś widział ale nie do końca. Poczekaj aż Ufo atakuje coś Ci doradzi. Osobiście używam panela z bestpartnera takiego na 15 dBi choć do stacji mam ze 100 metrów. U mnie to rozwiązanie się sprawdza. Widziałem, że również jesteś zwolennikiem podłączania anten nawet na bliską odległość więc wiesz o co tu chodzi. Na taką jednak bardziej przemyślaną pomoc musisz zaczekać na wymienionego przeze mnie moderatora. 

- DJMETRIX
A czemu nie polecasz dookólnej? . Ale jak mam ustawiać tą antene.Mogę ją kupić ale chce ją wykorzystać na maksa.Jaco pisze:Proszę bardzo http://www.komputery-onli...products_id=744 Jak pisałem. Nie polecam dookólnej
[ Dodano: 2008-07-18, 23:02 ]
A panelowa łapie zasięg jak kierunkowa??
Ja tak samobob pisze:jeśli chodzi o anteny to jestem tu troszkę jakby turystą - coś wie coś widział ale nie do końca

A może taką : http://allegro.pl/item398180656_antena_ ... otter.html
Ostatnio zmieniony 2008-07-18, 22:00 przez DJMETRIX, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Jak sama nazwa jej mówi zbiera sygnał dookoła. Czyli jeśli stracisz łączność z danym nadajnikiem modem przełącza cię automatycznie na inny. To chyba logiczne.DJMETRIX pisze:A czemu nie polecasz dookólnej?
Miałem ten sprzęt co masz w podpisie i u mnie mając 10 km do nadajnika z anteną dookólną osiągałem w porywach nawet 30 KB/s prędkość pobierania plików przez DAP. Z kierunkową było by to na pewno stabilniejsze pobieranie i nie skakało by jak zając na miedzyDJMETRIX pisze:Mogę ją kupić ale chce ją wykorzystać na maksa.

- DJMETRIX
ta może być??Jaco pisze: Z kierunkową było by to na pewno stabilniejsze pobieranie i nie skakało by jak zając na miedzy . Dlatego polecam kierunkową.
http://allegro.pl/item398180656_antena_ ... otter.html
- Jaco
A z którego opa korzystasz? W swoim profilu masz aż dwóch? Jeśli z iPlusa to może się okazać że twój blisko stojący BTS ma tylko GPRS i nawet z super anteną nic nie zdziałasz. Piszę tak bo PLUS ma (może teraz już nie) mniej rozwinięty zasięg EDGE. Twoje prędkości podane w podpisie mogą świadczyć o zbyt przeciążonych nadajnikach i również w tym wypadku antena również może się nie sprawdzić.DJMETRIX pisze:ta może być??
- DJMETRIX
Orange.na pewno EDGE.Jaco pisze:A z którego opa korzystasz?
Nadajnik nie jest przeciążony.Byłem obok niego i pobierałem plik.O godzinie 16 transfer był 23-30kBs.Jaco pisze:Twoje prędkości podane w podpisie mogą świadczyć o zbyt przeciążonych nadajnikach i również w tym wypadku antena również może się nie sprawdzić.
Polecasz mi tą antene z allegro?? jak coś będzie na Ciebie

- Jaco
To po co ci antena?DJMETRIX pisze:.Byłem obok niego i pobierałem plik.O godzinie 16 transfer był 23-30Kbs.
- DJMETRIX
Żebym w domu miał takie same wynikiJaco pisze:To po co ci antena?

W domu transfer na tej antenie 5dbi jest 17-23kBs
I żeby przewód starczał mi do stacjonarnego.
- Jaco
Wielu innym to pokazywałem więc tobie również: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=32598#32598
[ Dodano: 2008-07-18, 23:27 ]
To było na Nokii 6230. Na Combo EDGE z WLAN było o wiele lepiej.
[ Dodano: 2008-07-18, 23:27 ]
To było na Nokii 6230. Na Combo EDGE z WLAN było o wiele lepiej.
- DJMETRIX
Dobra ... biore dookólną z allegro 11dbi.Nie chce kombinować z kierunkową.Jaco pisze:Wielu innym to pokazywałem więc tobie również: http://www.bez-kabli.pl/v...p?p=32598#32598
Zasięg to zasięg.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wielozakresowa antena. Odradzam takie. Nie działają dobrze.DJMETRIX pisze:ta może być??
Tą dookólną wielozakresową tym bardziej bo ją miałem.
- bob
- Guru bezprzewodowy
No i wszystko jasne.ja.michal pisze:Tą dookólną wielozakresową tym bardziej bo ją miałem.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mam takiego starego bata tylko na GSM i na nim dobrze net śmiga.
O dziwo nawet 3G stabilniej chodzi co się zdziwiłem. 

- DJMETRIX
Ale ja mam nadajnik na pasmie 1800.Więc musze mięc taką antene.ja.michal pisze:Wielozakresowa antena. Odradzam takie. Nie działają dobrze.
Tą dookólną wielozakresową tym bardziej bo ją miałem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
DJMETRIX, zrobisz jak chcesz.
Wiele osób napisało jednak, że lepsza jest kierunkowa. 
Po 2 ta dookólna to antena magnetyczna czyli jak się ją nakleja na samochód to blacha na nim też ma znaczenie w działaniu anteny.
Postawiona w domu na parapecie nie będzie działać na miarę swoich możliwości.

Po 2 ta dookólna to antena magnetyczna czyli jak się ją nakleja na samochód to blacha na nim też ma znaczenie w działaniu anteny.
Postawiona w domu na parapecie nie będzie działać na miarę swoich możliwości.
- DJMETRIX
Więc tak ...ja.michal pisze:Wiele osób napisało jednak, że lepsza jest kierunkowa.
Kupie ATK-LOG GSM/DCS/UMTS/HSDPA z 10m kablem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chyba to będzie najlepsze rozwiązanie bo nie robią już anten na 900 i 1800 tylko. Jak jest wielozakresowy to i z umts.
Jak będziesz kupował z tym kablem to napisz do sprzedawcy czy jest możliwość z dłuższym kablem (z tego co widzę to z 5m sprzedają na allegro).
Wszelkie przedłużacze na zasadzie skręcania wtyków zabierają cenne wzmocnienie.
Jak będziesz kupował z tym kablem to napisz do sprzedawcy czy jest możliwość z dłuższym kablem (z tego co widzę to z 5m sprzedają na allegro).
Wszelkie przedłużacze na zasadzie skręcania wtyków zabierają cenne wzmocnienie.
- DJMETRIX
Czekałem na toja.michal pisze:Chyba to będzie najlepsze rozwiązanie

Jest na allegro z 10m kablem(tyle mi chyba starczy).ja.michal pisze:Jak będziesz kupował z tym kablem to napisz do sprzedawcy czy jest możliwość z dłuższym kablem (z tego co widzę to z 5m sprzedają na allegro).
http://allegro.pl/item398180656_antena_ ... otter.html
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Lepiej sprawdzic doswiadczalnie, chocby sznurkiem niz potem kombinowac bo zabraklo. A jesli chodzi o ta antene to ja bym sie zastanwail czy kierunkową mozną ją nawac:P kąt promieniowania 90stopni na pewno problemu z ustawieniem nie bedzie:PDJMETRIX pisze:tyle mi chyba starczy)
Sam mysle czy by czegos nie kupic, bo zeby zrobic 20KB/s musze kombinowac z ustawienm kompa w pokoju, na biurku jest gora 10;/ ale na 1.5 miesiaca wakacji to mi sie raczej nie oplaca.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- DJMETRIX
A te anteny mają chyba przedłużke z konektorem.Czy przez takie coś traci się na zysku sygnału?Wszelkie przedłużacze na zasadzie skręcania wtyków zabierają cenne wzmocnienie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, że traci się sygnał przez taki konektor. Tam gdzie następuje łączenie dwóch przewodów traci się sygnał o około 0.25-1dB. Dlatego warto unikać takich konektorów.DJMETRIX pisze:A te anteny mają chyba przedłużke z konektorem.Czy przez takie coś traci się na zysku sygnału?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Przy 1,8 GHz straty na łączeniach będą bez porównania mniejsze,niż straty na 11m kabla RG58YaHooo pisze:Dlatego warto unikać takich konektorów.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Patryk_, pewnie masz rację, ale z czasem może takie połączenie zacząć źle działać i wtedy trzeba szukać co się dzieje. Sam miałem podobny przypadek u kolegi i długo szukałem zanim doszedłem, że winę ponosi właśnie podobny konektor 

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
I to jest fakt, bo kierunkową na 1800 MHz ciężko kupić i też nie jest tania.Ale ja mam nadajnik na pasmie 1800.Więc musze mięc taką antene.
Generalnie na twoim miejscu dokupiłbym dłuższy kabel i zobaczył jak to chodzi na tej małej 5dBi. Przy tej odległości od BTS-a co podajesz w profilu ważniejsze od zysku anteny jest jej ustawienie, tak żeby uzyskać jak najlepszą widoczność ze stacją. Tymi stratami na złączu i kablach za bardzo bym się na razie nie przejmował. Najlepszy dowód dał Jaco, ze swoim zestawem- mimo, że kabel był 20m, antenka słaba, a BTS daleko, to działało znacznie lepiej, dzięki temu że wystawił ją bardzo wysoko i anteny się widziały.
Podsumowując, najpierw kup kabel i ustaw jak najlepiej antenę tą co masz, a jak to nie zda egzaminu to dopiero się będziemy zastanawiać (może jakiś samodzielny biquadzik na 1800 MHz

- bob
- Guru bezprzewodowy
Być może nawet antena tu nie była potrzebna i wystarczył tylko kiepski kabel.Ufo atakuje pisze:Najlepszy dowód dał Jaco, ze swoim zestawem- mimo, że kabel był 20m, antenka słaba, a BTS daleko