Telefon komórkowy lub PDA w USA...

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Re: Telefon komórkowy lub PDA w USA...

Post autor: Sajmon_X2 »

Dzięki Ci dobry człowieku :)

Jeszcze przed wylotem do USA tj. w marcu, będę zmieniał telefon, na Nokię N900.. telefon wydaje się być strzałem w dziesiątkę do tego typu celów.. Zaraz jak go kupię, wgrywam ten program WeFi bo widzę, że na telefony też można pobierać.. Patrząc na mapkę rzeczywiście ciekawie z tym WiFi zwłaszcza na Manhattanie.. to oczywiste aczkolwiek brakuje mi jeszcze troszkę więcej tego typu punktów dostępowych na plażach - dosłownie nad oceanem... Ale zobaczymy jak to będzie w praktyce.. Cieszy fakt, że podczas relaksu w Central Parku, będę mógł sobie wejść do neta..
Z pewnością nie będę musiał wchodzić do budynków (np. biblioteki), w których jest wifi, pewnie w promieniu kilkudziesięciu metrów będę mógł już się podłączyć... Ach, szkoda, że w Polsce można na razie pomarzyć o tak licznych darmowych punktach..
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Sajmon_X2 pisze:brakuje mi jeszcze troszkę więcej tego typu punktów dostępowych na plażach - dosłownie nad oceanem...
Tak się nie idzie w necie siedzieć. :cfaniak:
Sajmon_X2 pisze:Cieszy fakt, że podczas relaksu w Central Parku, będę mógł sobie wejść do neta..
No nie wiem czy w środku parku to da radę. Na obrzeżach pewnie tak. No ewentualnie przy jakichś kawiarniach na terenie parku.
Ach, szkoda, że w Polsce można na razie pomarzyć o tak licznych darmowych punktach..
Powiem Ci, że w Warszawie już sporo tego. :)
A w Polsce praktycznie każdy MC już ma darmowe WiFi.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Witam po przerwie,

otóż dziś kupiłem starter z PLAY Fresh za 30 zł i doładowałem sobie tam od razu konto o dodatkowe 100 zł. Dokupiłem jeszcze zdrapkę za 50 zł aby w razie czego doładować konto tam w USA ;) Następnie poprosiłem o aktywowanie mi pakietu danych (1GB). Trochę bez sensu, że po 30 dniach niewykorzystane MB przepadają... Teraz tak..:

1. Nie ma co się łudzić, ten pakiet danych w USA i w ogóle poza granicami Polski nie będzie obowiązywał.. prawda??

2. Rozumiem, że aby skorzystać z usługi, którą wielokrotnie wałkowaliśmy: http://www.playmobile.pl/pl/play-abonam ... ja_danych/ wystarczy mieć aktywny roaming... I teraz pytanie, czy mam w biurze obsługi mówić, że chcę aktywować zwykły roaming czy może tani roaming? Bo nawet nie jestem pewien czy nie mam już aktywnego... w każdym razie jaki powinienem mieć typ roamingu do moich celów o których dotąd rozmawialiśmy.. ?? Jak dobrze kojarzę, to zwykły roaming..?

3. Cały czas rozmawiamy o przesyle danych w ramach roamingu a powiedzcie mi jeszcze, jak to jest, gdybym nie miał aktywnego obecnie pakietu danych 1GB to ile by mi naliczało tutaj W Polsce za przeglądanie internetu za pomocą np. telefonu lub laptopa (modem usb) ?? Bo w sumie nigdy nie wiem jak to jest, gdy się wkłada np. taki prepaid w modem w zamian za kartę sim przeznaczoną głównie do internetu z aktywną tam już taryfą dla neta (tak jak np. iPlus). ? (Bo poza Polską to sprawa jasna, działa wówczas właśnie ta usługa Pakietowa transmisja danych)..

:)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sajmon_X2 pisze:1. Nie ma co się łudzić, ten pakiet danych w USA i w ogóle poza granicami Polski nie będzie obowiązywał.. prawda??
Nie.
Sajmon_X2 pisze:I teraz pytanie, czy mam w biurze obsługi mówić, że chcę aktywować zwykły roaming czy może tani roaming?
Roaming masz aktywny. Tani roaming włączasz sobie przez menu w telefonie i masz coś takiego jak Play i tam Tani Roaming na końcu.
Sajmon_X2 pisze:jak to jest, gdybym nie miał aktywnego obecnie pakietu danych 1GB to ile by mi naliczało tutaj W Polsce za przeglądanie internetu za pomocą np. telefonu lub laptopa (modem usb) ??
1,20zł za 1MB jest.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

Ok a więc jeśli mam aktywny roaming to od razu jak opuszczę granice PL to będzie mnie obowiązywać ta promocja 5 zł za 1MB? Wolałbym zadzwonić do BOK i się upewnić a przy okazji wyłączyć pocztę głosową.. :)
iPlus
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jedni mi mówili w BOK, że tak drudzy, że lepiej zadzwonić.
Zadzwoń i już.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

I tak zrobię.. :) Wiesz może, jak Opera Mini w telefonie otwiera strony tzn. chodzi mi o to, że gdy korzystam z niej w telefonie to podczas ładowania jakiejś dowolnej strony na takim pasku pokazuje ilość pobranych kb, i zazwyczaj są to liczby w granicach od 30-100kb... i..strona jest gotowa. I tak praktycznie z każdą stroną.. I teraz mam takie pytanie, czy Opera Mini stara się stronę tak przetworzyć, aby była wielkości tylko dla posiadanego telefonu i co za tym idzie pobierała adekwatnie do tego kb? Bo coś mało mi się wydaje te 30-100kb jak na stronę internetową.. Bo jak na kompie patrzę ilość pobranych danych to za tę samą stronę jest w granicach 800-1,40MB.. Czyli wychodzi na to, że jeśli chcę przeglądać internet w komórce to warto ściągnąć taką Operę Mini, która stara się jak najmniej pobierać tych kb zamiast otwierać w telefonie bezpośrednio adres z zakładki, prawda..? To w takiej sytuacji warto by było korzystać w USA z neta (w przypadku mobilnego neta) nie przez laptopa, ale przez telefon w oparciu o Operę Mini bo naprawdę mało kb jak na taką stronę ściąga.. A zawsze myślałem, że nie ma różnicy czy to tak czy tak....
Na przykład teraz na telefonie oczywiście przez Operę Mini otworzyłem stronę sport.pl i kilka podstron tam, i patrzę teraz na Play 24, że pobrało mi za wszystko tylko 200kb....
iPlus
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Sajmon_X2 pisze:czy Opera Mini stara się stronę tak przetworzyć, aby była wielkości tylko dla posiadanego telefonu i co za tym idzie pobierała adekwatnie do tego kb?
Tak, wszystko przechodzi przez proxy kompresujące i dlatego strony wyświetlane na Operze Mini pożerają tak mało transferu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Opera Mini działa na zasadzie proxy. Wszystko leci przez serwer w Norwegii i jest kompresowane i dostosowywane do telefonu. Nie wielu rzeczy jak np. flesh.

Opera na komputer ma taką funkcję Turbo. Działa na tej samej zasadzie. Proponuję wyłączyć do tego flash jeszcze. Efekt najpewniej będzie bliski do Operki Mini.
Awatar użytkownika
Sajmon_X2
Stały użytkownik forum

No to rzeczywiście lepiej będzie, jak będę przeglądał w USA net przez telefon za pomocą Opery Mini niż normalnie na laptopie... na laptopie korzystnie by było jedynie gg używać, ale strony to w telefonie.. Wyjazd do USA mam pod koniec tego miesiąca i do tego czasu będę miał Nokię N900, ona ma większy wyświetlacz, ale mam nadzieję, że różnica w pobieranych kb nie będzie zbytnio odbiegała od tych, co teraz mi pobiera na Nokii N73... N900 ma jakąś własną przeglądarkę coś z rodziny Firefoxa, ale ja ściągnę Operę Mini... Bo nie jestem pewien jak tamta przeglądarka by pobierała te kb... Tamtej bym używał w zasięgu wi-fi..
iPlus
ODPOWIEDZ