Sierra 309USB/AirCard310U ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Sierra 309USB/AirCard310U ?

Post autor: guteq »

(witam ponownie po długiej przerwie :) )

Ja też jestem zdania, że support Sierry jest doskonały (nie tylko na tle Huawei'a)... przynajmniej na stronach Sierry można znaleźć listę wszystkich modeli jakie wyprodukowali (włącznie z brandowanymi) oraz dość dokładną specyfikację techniczną możliwości poszczególnych modeli i soft do nich.

Jedyne do czego można się przyczepić u Sierry, to że nie do wszystkich modeli udostępniają firmware a jeśli nawet, to często na ich stronach jest starsza wersja niż w modemach rozprowadzanych przez dystrybutorów (np. z moją AC503 tak jest - na stroniejest FW 3_0_9 a w modemie mam 3_0_10). I jeszcze brak ChangeLoga do kolejnych wersji Watchera jest nieco irytujący.

Mimo tych drobiazgów, w/g mnie Sierra i Novatel grają w wyższej lidze niż Huawei i ZTE - przynajmniej w zakresie obsługi klienta, technologicznie Sierra też jest w czołówce.
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

guteq pisze:często na ich stronach jest starsza wersja niż w modemach rozprowadzanych przez dystrybutorów (np. z moją AC503 tak jest - na stroniejest FW 3_0_9 a w modemie mam 3_0_10).
Być może modem został rozprowadzany wyłącznie jako brandowany i operator nie zgodził się na udostępnienie nowego softu na stronie Sierry?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
djdavemix

Post autor: djdavemix »

YaHooo, cóż nam po dobrym serwisie Sierry jak po 2 tyg. korespondencji ich jedyna pomoc opiera się na informacji o odesłaniu modemu na gwarancję pomimo, że taki Huawei załatwiłby to online. Wypełnić RMA każdy potrafi i bez ich pomocy. Kilkanaście maili nie doprowadziło do rozwiązania żadnego jeszcze problemu z modemami tej marki. Plus jedynie za chęć korespondencji z ich strony.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

djdavemix, chipsety są siłą rzeczy qualcomma.
Sierra jest firmą skierowaną na nieco inny rynek, a Huawei inny.
Huawei robi sprzęt operatorski i urządzenia klienckie głównie. Ma kilka modułów.
Sierra robi głównie sprzęt jak moduły, które są wlutowywane podczas procesu produkcji innych urządzeń jak moduły sterujące na odległość, systemy do monitorowania.
guteq pisze: Jedyne do czego można się przyczepić u Sierry, to że nie do wszystkich modeli udostępniają firmware a jeśli nawet, to często na ich stronach jest starsza wersja niż w modemach rozprowadzanych przez dystrybutorów (np. z moją AC503 tak jest - na stroniejest FW 3_0_9 a w modemie mam 3_0_10). I jeszcze brak ChangeLoga do kolejnych wersji Watchera jest nieco irytujący.
Do modułów i brandowanych modemów firmware ma sprzedawca poprzez dostęp dla firm. Ja dostałem nowy firmware do MC8700 przez sprzedawcę.
YaHooo pisze:
Być może modem został rozprowadzany wyłącznie jako brandowany i operator nie zgodził się na udostępnienie nowego softu na stronie Sierry?
To też sama Sierra mi potwierdziła. Z 881 była taka sytuacja i napisali, że firmware już jest, ale 881 to modem tylko dla AT&T i czekają na zgodę AT&T na wypuszczenie nowego firmware.
djdavemix pisze: taki Huawei załatwiłby to online
Skąd ta pewność, że załatwiłby? Gdybasz czy miałeś kontakt? Miałem problem z E630 i napisałem do Huawei dwa maile i nie otrzymałem niestety odpowiedzi. Plus taki, że serwis w Jankach pod Warszawą jest i modem wysłałem.
Awatar użytkownika
guteq

YaHooo pisze:Być może modem został rozprowadzany wyłącznie jako brandowany
ja.michal pisze:Do modułów i brandowanych modemów firmware ma sprzedawca poprzez dostęp dla firm
Nie Panowie ;) akurat ta AC503 jest niebrandowana, prosto z polskiej dystrybucji (WEL).

Tak offtopicowo, to dziwi mnie że jeszcze żaden producent modemów nie wpadł na pomysł odseparowania wszystkich składników oprogramowania:
- brandingu / ustawień sprzętu specyficznych dla danego operatora
- firmware
- sterowników
- aplikacji (connection managera)
Wtedy moglibyśmy bezproblemowo aktualizować FW i aplikację, nie dotykając brandingu. Zaś sam producent miałby znacznie mniej roboty, bo utrzymywałby tylko jedną wersję FW czy aplikacji i nie paczkując kilkudziesięciu wersji dla różnych opów.
Pozdro,
GutEQ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

guteq pisze:akurat ta AC503 jest niebrandowana, prosto z polskiej dystrybucji (WEL).
Czyli wel ma dostęp do panelu pewnie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

djdavemix pisze:YaHooo, cóż nam po dobrym serwisie Sierry jak po 2 tyg. korespondencji ich jedyna pomoc opiera się na informacji o odesłaniu modemu na gwarancję pomimo, że taki Huawei załatwiłby to online.
W sumie racja, lecz jak coś pójdzie nie tak, to wtredy i tak będzie trzeba słać modem do serwisu ;)
ja.michal pisze:To też sama Sierra mi potwierdziła. Z 881 była taka sytuacja i napisali, że firmware już jest, ale 881 to modem tylko dla AT&T i czekają na zgodę AT&T na wypuszczenie nowego firmware.
Właśnie to miałem na myśli :ok:
guteq pisze:akurat ta AC503 jest niebrandowana, prosto z polskiej dystrybucji (WEL).
A to nie wiem ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
djdavemix

ja.michal, stąd pewność, że Huawei udostępnia takie rzeczy online i one już są przygotowne u każdego operatora. Sierra niestety w zakładce "Global" ma,a raczej nie ma podstawowych update'ów i z góry jesteśmy skazani na serwis co w przypadku Huawei nie byłoby konieczne w moim przypadku.
Nie bronię Huawei ale mając kilka modemów Sierry aż tak słodko to z nimi nie jest.

AC503 nie posiada nawet TRU INSTALL pomimo, że w specyfikacji jest. Kupując modem trzeba połączyć się z internetem - do tego celu lepiej kupić drugi od razu działający modem :) - pobrać Watchera zainstalować i dopiero wówczas podłączyć AC503 (o czym pisze dopiero w papierowej instrukcji). Dla mnie absurd :)
Awatar użytkownika
guteq

djdavemix pisze:Huawei udostępnia takie rzeczy online i one już są przygotowane u każdego operatora.
Huawei to dopiero nic nie udostępnia... wielu modeli w ogóle nie ma na ich stronach, wszelkie aktualizacje FW dostępne wyłącznie przez operatorów!
Nie, nie... support Huawei to ostatnia rzecz którą bym u nich pochwalił. Technicznie sprzęt robią dobry (zwłaszcza ten po stronie operatora, terminale to dla nich "uboczna" działka) ale support dla klientów końcowych całkowicie zepchnęli na operatorów.
Pozdro,
GutEQ
djdavemix

guteq, tak jak wyżej to po swojemu ująłem i oto właśnie mi chodziło :) ważne że są. U Sierry załatwią to tylko w serwisie i innych źródeł niestety nie ma a serwis Sierry to czas naprawy,transportu itp. minimum 2 miesiące.
Gdyby nie patrzeć Huawei istnieje na rynku już od. ok 20 lat głównie znany z produkowania central telefonicznych. To też o czymś świadczy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix, poczytaj jakie ma Sierra doświadczenie.
http://www.sierrawireless.com/AboutUs/C ... ofile.aspx

Jeszcze trzeba dodać, że Sierra kupiła całą firmę Wavecom (Francuska).
djdavemix

Niestety Huawei jest firmą "zamkniętą" ale ma swoje 3 miejsce na świecie po Nokii i Ericssonie.
Temat nie dotyczy jednak wyższości jednej firmy nad drugą bo obie są porównywalne każda jednak ma swój rynek i odbiorców.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:Niestety Huawei jest firmą "zamkniętą" ale ma swoje 3 miejsce na świecie po Nokii i Ericssonie.
Ale Ty porównujesz sprzęt operatorski, który robią te trzy firmy.
My tutaj chyba rozmawiamy o klienckim ewentualnie półproduktach (jak moduły).
djdavemix

Półproduktach? Tzn. elementach bazowych?
Huawei jako dystrybutor ogólnie: technologii, infrastruktury a także w tym sprzętu w postaci modemów.
Niestety w obszernym artykule nie ma rozbicia ile % rynku Huawei zajmuje poszczególnymi produktami.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:Półproduktach? Tzn. elementach bazowych?
Są chipsety, które są do lutowania bezpośrednio na układy scalone jak np. u Sierry SL Series, WS Series, Q Series.

[ Dodano: 2010-10-31, 00:54 ]
Wiem, że Huawei robi też sprzęt do WiMax. Nie wiem tylko czy tylko operatorski czy i kliencki. Sierra nie.
djdavemix

I w Polsce jakie/gdzie mają zastosowanie?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A module Q Series stoi większość bankomatów Euronet.

[ Dodano: 2010-10-31, 00:59 ]
Używane też są te produkty do monitorowania floty. Nie wiem tylko jakie firmy to są.
Też robią u nas routery przemysłowe/firmowe, ale nazwy też nie pamiętam.
djdavemix

Tych co mają największą prowizję :) Sprzęt z najwyższej półki to i koszty duże :) EOT/
Ciekaw jestem kiedy będzie u nas (a może już jest) modem USB Huawei E398 do LTE (tzw. 3.9G) i czy Sierra ma jakiś odpowiednik. No i czy będzie on uniwersalny: GSM/3G/4G?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak będzie potrzeba to się pojawi skoro już mają moduły MC LTE/HSPA+/GSM i LTE/EV-DO/HSPA+. Wrzucić to jako USB czy zrobić coś na zasadzie 881U to już nie problem.
djdavemix

To jaki sens inwestować w MIMO? Z UMTS'em jest problem by "dostarczyć" go we wszystkie regiony.
Miasta bombardowane są nadajnikami i tak naprawdę nic z tego nie wynika bo kiedy operatorzy osiągną jakiś pułap wchodzi nowa technologia, której rozbudowa wciąż rozpoczyna się od miast.
Chyba że MIMO to część składowa LTE.
Kto ma spać niech śpi- ja muszę jeszcze dzisiaj popracować, także pozdrawiam :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze: Chyba że MIMO to część składowa LTE.
W sumie i HSPA+ i LTE. HSPA+ do 48Mb/s to właśnie dzięki MIMO.
djdavemix pisze: Kto ma spać niech śpi- ja muszę jeszcze dzisiaj popracować, także pozdrawiam :)
To jedni mają dziś 1h więcej na spanie a Ty na robotę. :cfaniak:
PiotrG-dz
Stały użytkownik forum

Post autor: PiotrG-dz »

Nie wiecie może jak często pojawiają się nowe modele SW? Swoją felerną 309tkę odesłałem niedługo dostanę pieniążki za nią.Ile czasu trzeba czekać na następcę 310U ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Można powiedzieć, że jest - 312U. Jest tylko jedno ale. Ma tylko Dual Carrier HSPA+, HSPA+, UMTS na 850/1900/2100 MHz. GSM brak.
djdavemix

Jest już następca. Z tego co mówiła pani Agnieszka to wspominała o modelu 312U. Jednak to nie jest modem marzeń :) Niestety osobiście mi nie wiadomo czy będzie on sprowadzany do Polski. Trzeba pytać bezpośrednio dystrybutora.
Sierra modemy "aktualizuje" średnio raz w roku.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Możemy się spodziewać czegoś nowego bo pojawiły się już nowe moduły LTE/HSPA+/GSM, LTE/EV-DO/GSM, LTE/HSPA+/EV-DO/GSM.
djdavemix

PiotrG-dz, i na jaki modem się zdecydujesz?
Ja swoje mam wystawione na aukcji i niestety Sierra mnie zawiodła. Myślałem nad modelem Novatela Ovation MC996D. Ale patrząc na jego budowę popadam w dużą wątpliwość co do jego wytrzymałości - pomimo, że sprzęt jest traktowany u mnie z należytą delikatnością.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ja.michal pisze:GSM brak.
I dobrze, w końcu zaczynają się pojawiać terminale dla ludzi, którzy nie potrzebują GSM, a wolą za to lepsze osiągi radia w UMTS.
Jeszcze mogli by zrobić wersję z samym UMTS2100.
djdavemix

Patryk, potrzeby ludzi uwarunkowane są jednak od rozwoju sieci. Uważam że lepiej zrobić "dobry" UMTS z HSPA+ niż LTE po łebkach i tylko w obszarach metropolii.
Jak niedawno jeszcze się słyszało że w Cyfrowym Polsacie będą ogromne prędkości, ogólnopolski dostęp do internetu i gdzie to wszystko jest?
Niech ktoś w końcu zrobi infrastrukturę z prawdziwego zdarzenia a nie w 30% i więcej w tym reklamy niż prawdy.
Na pierwszym miejscu i tak będzie najistotniejsza walka o klienta i "podbicie" rynku.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix, telekomunikacja to biznes a nie akcja charytatywna. W Polsce i tak jest dobrze bo kraj jest stosunkowo mały, ale dużo miasteczek i wiosek. Nie jest to dobre pod względem budowy sieci. O LTE o takim pokryciu jak GSM aktualnie można na długo zapomnieć. Już z 3G bliżej, ale i tak nie opłaca się wymiana stacji na taką z 3G za 0.5mln zł gdzie na GSM jest 40-50 terminali klienckich na krzyż.
djdavemix

Nie napisałem, że ma być za darmo, charytatywnie ale i tak z założenia wsi nie obejmuje "urbanizacja sieci" i rozbudowa do UMTS bo nikt nie będzie korzystał. Ale to gonitwa za słońcem. HSPA+ to już widocznie przeżytek.A w moim kilkunastotysięcznym mieście (w woj.świętokrzyskim) są tylko nadajniki GSM 900 i 1800 i jeden Play 2100 :)
I jakby się tak przyjrzeć (gwiazdom) to w skali pokrycia całego kraju to:
85% to GSM
45%UMTS
28%HSPA+
0,01% LTE
:)
a tak poważniej, może gdzieś jest jakiś sondaż przedstawiający wiarygodne proporcje technologii mobilnych w Polsce nawet bez podziału na poszczególnych operatorów.

P.S. Taki wycinek obszernego tekstu o UMTS:
Przyznana w grudniu 2002 koncesja UMTS przewiduje, że do końca 2007 roku sieć PTC (Era) powinna objąć swym zasięgiem co najmniej 20% mieszkańców Polski.
zaczerpnięte z:"UMTS - Telefonia trzeciej generacji (3G) od strony technicznej"

czyli jak widać mozolny rozwój. Kropla w morzu potrzeb :)
Przepraszam za OT.
ODPOWIEDZ