Niski limit w Orange

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Niski limit w Orange

Post autor: LuKaSh »

Witam!!!
Posiadam oferte ORANGE FREE STANDARD Z MODEMEM OPTION ICON 3G+, max zasiegu w EDGE, jestem bardzo zadowolony z osiąganych prędkości (tj. ok 190-210 kbps) Pliki ściągaja mi sie ok 40 KB\s.... ;)
ALE
ten limit 0,5 GB to cos co mnie rozbija.. przy zwyklym przegladaniu stron wykorzystuje go w ciagu 10 dni... :(
A wiec, czy jest jakiś sposob na zmniejszenie pobieranych danych??? Jakies kompresory pomogą???? Prosze o odpowiedz.POZDRAWIAM!!
Ostatnio zmieniony 2008-01-12, 10:12 przez LuKaSh, łącznie zmieniany 1 raz.
Corpose
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Niski limit w Orange

Post autor: Corpose »

A nie używasz karty w sieci telefonów? ;> Chodzi o to (tak jest w plusie), że jak wysyłasz SMSy itp., to tracisz transfer.

Bo ja 3 dni temu zapłaciłem rachunek z plusa i przysłali, że dziękują za dokonanie wpłaty. Teraz dla testów (mam 2 karty [2 abonamenty iplus]) mój brat wziął kartę i wysłał 6 SMSów za 10,98zł, co daje 65,88zł. I teraz, gdy chcę się połączyć z internetem, to dostaję komunikat "nie udało się połączyć z internetem", ale po kilku próbach połączyło z GRPS i prędkość max. 3kb/s. :( A gdy włożę tą nie używaną kartę i modem położę w tym samym miejscu, to mam połączenie EDGE i prędkość 100-170kb/s. :) Czyli w iPlusie jak wykorzystasz abonament, to tracisz transfer. xD

@edit:
Sorki, że na oftop wyszedłem. :) Ale nie napisałeś czy masz problem z tym, że nie wykorzystałeś transferu, a wolno chodzi czy jak... ;/
Chlebem się nie najesz, gdy się z drugim nie podzielisz!
pidsud

Post autor: pidsud »

yyyy że co????? chyba te 65zł dopiszą Ci do nastepnego rachunku, a nie zabiorą z abonamentu za iplusa.

co do kompresora-ja używam Traffic Compresor, był tu gdzies opisany. troszke danych pozwala zaoszczędzić, nie wiem jak będzie sprawować się w połączeniu z edge
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Najlepiej to zwiekszyć abonament niestety. A jak chcesz żeby pobierało mniej danych to powyłączaj wszystkie aktualizacje, usuń plugina flasha... Wyłącz obrazki i korzystaj z ascetycznego internetu ;)
Corpose pisze:Chodzi o to (tak jest w plusie), że jak wysyłasz SMSy itp., to tracisz transfer.
Jak rozmawiam to też? Bo mi tak jakoś ostatnio kiepsko net chodzi a to chyba dlatego, że dzwoniłam ;)
Corpose

pidsud pisze:yyyy że co????? chyba te 65zł dopiszą Ci do nastepnego rachunku, a nie zabiorą z abonamentu za iplusa.
Nie, bo w grudniu wysyłałem 2 esy po 10.98 i przyszedł rachunek za dwa abonamenty 60zł (razem za 2 = 120zł). I właśnie po tym mój brat postanowił sprawdzić. :] I w Lutym wam powiem czy dostane większy rachunek. :] Ale dzwonił mój brat do Plusa i powiedzieli, że limit wykorzystany (i facet aż się zdziwił, że w 3 dni od zapłacenia już 1GB poszło).
Sundance_kid pisze:Jak rozmawiam to też? Bo mi tak jakoś ostatnio kiepsko net chodzi a to chyba dlatego, że dzwoniłam
Tak, za wszystko. Wydaje mi się, że to jest 60zł po prostu i oni mają po prostu 1GB... piszesz esy itp. to płacisz. PRZYKŁAD! 1mb = 1zł ... ;d czyli wyślesz 5 smsów po 20gr to masz 1mb mniej transferu.... Jakoś to jest na pewno liczone, ale na pewno drożej.

A i nie wiem Sundance_kid czy wiesz, ale w iPlus 60 jest 40 czy 60 darmowych SMSów, a w iPlus110 jest 80 czy 100 i są chyba do wszystkich sieci.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Corpose pisze:ale w iPlus 60 jest 40
Ja miałam 0 na starcie i dopiero za polecenie zapłaty dostałam 20 ale tylko do plusa i to mam wyszczególnione na każdym rachunku a smsów mam 20.
Awatar użytkownika
compile

Post autor: compile »

To jak mam darmowe sms-y a ich nie wykorzystam to będzie więcej mb??

Żartowałem :hyhy:
Ostatnio zmieniony 2008-01-10, 21:46 przez compile, łącznie zmieniany 1 raz.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Corpose pisze:Tak, za wszystko. Wydaje mi się, że to jest 60zł po prostu i oni mają po prostu 1GB... piszesz esy itp. to płacisz. PRZYKŁAD! 1mb = 1zł ... ;d czyli wyślesz 5 smsów po 20gr to masz 1mb mniej transferu.... Jakoś to jest na pewno liczone, ale na pewno drożej.
Proszę, nie rozpowszechniaj takich, za przeproszeniem, bzdur. Błagam, kompromitujesz się, podając za pewnik takie rewelacje. Naprawdę, drodzy forumowicze - jak nie wierzycie, to wykonajcie połączenie z iPlusa i zweryfikujcie np. na eboku bieżące użycie. Będzie opłata za połączenie. iPlus to nie jest pakiet kwotowy.

Corpose pisze:A i nie wiem Sundance_kid czy wiesz, ale w iPlus 60 jest 40 czy 60 darmowych SMSów, a w iPlus110 jest 80 czy 100 i są chyba do wszystkich sieci.
W iPlus 49/60 (biz. i ind.) jest 20 SMS, a w iPlus 89/110 jest 50 SMS miesięcznie. Do wykorzystania na polskie numery komórkowe. Niewykorzystane SMS przechodzą na 6 kolejnych cykli rozliczeniowych, przy czym najpierw wykorzystujesz najstarszy, czyli ten który teoretycznie przepadnie najwcześniej (a więc z korzyścią dla użytkownika). Wszystko to opisane jest w regulaminie promocji, z której korzystacie lub na stronie iPlus.pl

compile pisze:To jak mam darmowe sms-y a ich nie wykorzystam to będzie więcej mb??
Nie.

A tak na marginesie - pięknie odlecieliśmy od samego głównego tematu, który dotyczył co prawda limitów, ale w Orange...
Awatar użytkownika
LuKaSh

pidsud pisze:co do kompresora-ja używam Traffic Compresor, był tu gdzies opisany. troszke danych pozwala zaoszczędzić, nie wiem jak będzie sprawować się w połączeniu z edge
dziki. przetestuje

[ Dodano: 2008-01-10, 20:41 ]
Corpose pisze:Sorki, że na oftop wyszedłem. :) Ale nie napisałeś czy masz problem z tym, że nie wykorzystałeś transferu, a wolno chodzi czy jak... ;/
chodzi o to ze po wykorzystaniu limitu predkosc radykalnie maleje... ;/
[/code][/quote][/center]
Awatar użytkownika
DJMETRIX

Post autor: DJMETRIX »

jak udało Ci sie uzyskać taką prędkość ???????????!! jak masz skonfigurowany modem ??
Prędkości są stabilne ??
Pozdro !
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
Corpose

Engelbert pisze:W iPlus 49/60 (biz. i ind.) jest 20 SMS, a w iPlus 89/110 jest 50 SMS miesięcznie. Do wykorzystania na polskie numery komórkowe. Niewykorzystane SMS przechodzą na 6 kolejnych cykli rozliczeniowych, przy czym najpierw wykorzystujesz najstarszy, czyli ten który teoretycznie przepadnie najwcześniej (a więc z korzyścią dla użytkownika). Wszystko to opisane jest w regulaminie promocji, z której korzystacie lub na stronie iPlus.pl
Dobra... Myślisz, że ślepy jestem? Na pierwszym rachunku z Plusa miałem też 40 SMS, a mój sąsiad ma po 100 wpisane. -.- Mam zeskanować ?!

Jak by to było liczone, to rachunki już większe by mi przyszły. A co do rozmów - nie wiem.

Wiem tylko, że jak pisałem SMSy to rachunek przyszedł taki sam.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Corpose pisze:Na pierwszym rachunku z Plusa miałem też 40 SMS, a mój sąsiad ma po 100 wpisane
Nie będę się do tego odnosił, podam tylko link do regulaminu promocji „iPlus dla Ciebie”, obowiązującej od 19 grudnia 2007. Sprawdź w tabelce pozycję "Ilość krajowych wiadomości tekstowych SMS wliczonych w abonament"

Corpose pisze:Mam zeskanować ?!
Obejdzie się, podaj mi proszę na PW numer Twojego iPlusa albo numer seryjny karty SIM (nadrukowany na karcie, zaczyna się od 9). Dla mojej ciekawości.
Awatar użytkownika
LuKaSh

DJMETRIX pisze:jak udało Ci sie uzyskać taką prędkość ???????????!! jak masz skonfigurowany modem ??
Prędkości są stabilne ??
Mam zrobine połączenia Dial-up, potem tak jak tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=62212&sid=a12fa6948b9aad35b1d5a9d04c1ce731#62212
Co do prędkości to przy sciąganiu plików na początku jest niekiedy 90 KB/s nie spada ponizej 25 KB/s...przy EDGE, po przekroczeniu limitu to różnie zaczyna sie od 10 KB/s i potrafi spaść do 2KB/s
Dzisiaj rano np jak zrobilem test na speedtest.pl to wykazał mi 229 kbps download, a 40 kbps upload. :D

[ Dodano: 2008-01-11, 09:44 ]
Ten temat jest o limicie w ORANGE FREE a nie o darmowych sms-ach w iPLUS.. ;)
ODPOWIEDZ