szybki limit!!!!!
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
szybki limit!!!!!
Witam!
Moj problem polega na tym ze łacze sie z iplusem z nadajnikiem EDGE.
17.01.08r. przywrocili mi limit 1Gb transferu.
Limit i predkosci sie zgadzaly wszystko bylo fajnie do dzisiaj bo dostalem smsa ze zostalo mi 50 mb i ucinaja limit.!!zaledwie minelo 8 dni i juz przekroczylem limit 1 Gb????
jak to jest mozliwe jak ja prawie nic nie sciagalem sporadycznie pliki mp3 po 5-10 mb.
wczesniej laczylem sie z nadajnikiem GPRS i mialem niskie transfery i sciagalem pliki po 100mb i zalozyli mi limit ale pozniej niz teraz. czy to jest mozliwe zeby strony zajmowaly tyle mb zebym przekroczyl limit?
powiedzcie mi w czym tkwi probem.
Moj problem polega na tym ze łacze sie z iplusem z nadajnikiem EDGE.
17.01.08r. przywrocili mi limit 1Gb transferu.
Limit i predkosci sie zgadzaly wszystko bylo fajnie do dzisiaj bo dostalem smsa ze zostalo mi 50 mb i ucinaja limit.!!zaledwie minelo 8 dni i juz przekroczylem limit 1 Gb????
jak to jest mozliwe jak ja prawie nic nie sciagalem sporadycznie pliki mp3 po 5-10 mb.
wczesniej laczylem sie z nadajnikiem GPRS i mialem niskie transfery i sciagalem pliki po 100mb i zalozyli mi limit ale pozniej niz teraz. czy to jest mozliwe zeby strony zajmowaly tyle mb zebym przekroczyl limit?
powiedzcie mi w czym tkwi probem.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: szybki limit!!!!!
Używasz programu NetMeter? Wtedy wszystko miałbyś jak na dłoni kiedy i ile danych pobrałeś. Więcej o programie znajdziesz w szukajce i FAQ.grzesiek810777 pisze:jak to jest mozliwe jak ja prawie nic nie sciagalem sporadycznie pliki mp3 po 5-10 mb.
Też jest taka możliwość, obecnie wiele stron ma animacje Flash, które dość dużo 'ważą'. Ponadto jeżeli np. choć kilka razy odwiedziłeś YouTube, to masz odpowiedź.grzesiek810777 pisze:czy to jest mozliwe zeby strony zajmowaly tyle mb zebym przekroczyl limit?
Więcej ile średnio ważą strony masz w FAQ. Np. w tym zestawieniu > Internet na wakacjach, Internet poza domem - poradnik podróżnika <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Używając programów p2p nie mając podstawowych zabezpieczeń (firewall) nie mamy kontroli nad tym ile danych wychodzi z naszego komputera. Zresztą firewall w tym przypadku też niewiele pomoże. Znam jeden taki przypadek - w tydzień "wyciekło" 1 GB bez problemu
.

- LuKaSh
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mam ORANGE FREE, okres rozliczeniowy zaczął mi sie 11.01.2008 i dziś przekroczyłem limit
Tyle że mój problem jest większy bo mam tylko 0.5 GB
Dla porównania (mam 89% zasięgu EDGE):
prędkość przed wykorzystaniem limitu (mierzona na speedtest.pl): średnio 210 kbps
prędkość po limicie: średnio 20kbps
Napisałem maila do BOK że jestem niezadowolony...Jeżeli taki limit będzie dalej to będę musiał coś z tym zrobić..Gdybym miał limit 1 GB nie przekroczyłbym go na pewno w tydzień..Na fakturze za ubiegły miesiąc widziałem że moje wysłane+odebrane dane = ok 1.2 GB...Pozdrawiam i mam nadzieje że orange coś z tymi limitami zmieni ;/

Dla porównania (mam 89% zasięgu EDGE):
prędkość przed wykorzystaniem limitu (mierzona na speedtest.pl): średnio 210 kbps
prędkość po limicie: średnio 20kbps
Napisałem maila do BOK że jestem niezadowolony...Jeżeli taki limit będzie dalej to będę musiał coś z tym zrobić..Gdybym miał limit 1 GB nie przekroczyłbym go na pewno w tydzień..Na fakturze za ubiegły miesiąc widziałem że moje wysłane+odebrane dane = ok 1.2 GB...Pozdrawiam i mam nadzieje że orange coś z tymi limitami zmieni ;/

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
W cuda wierzysz?luki19910221 pisze:Pozdrawiam i mam nadzieje że orange coś z tymi limitami zmieni ;/
- LuKaSh
Może warto zacząć wierzyć?
Może gdyby wszyscy użytkownicy tej sieci zaczęli pisać maile że im nie odpowiada ten limit, udało by się "zmusić" operatora 
![:]](./images/smilies/splash.gif)

W ekonomii istnieje takie pojęcie jak "zbieranie śmietanki", polega ono na ustalaniu cen na nowe produkty na takim początkowym poziomie aby były one dostosowane do możliwości płatniczej klientów gotowych płacić wysoką cenę. Gdy zaspokojenie popytu wykazuje spadek sprzedaży firma odpowiednio obniża cenę i korzysta z popytu klientów mniej zasobnych wśrodki finansowe. Manewr ten powtarza się aż do uspokojenia popytu we wszystkich segmentach rynku w granicach opłacalności sprzedaży po kolejno obniżonych cenach.luki19910221 pisze:Może warto zacząć wierzyć?....
Jasne?
- bob
- Guru bezprzewodowy
To bardzo jasne. Pozostało może dwa lata.Jarek no.1 pisze:Jasne?

- LuKaSh
I widzicie??
Mowilem ze koze warto wierzyc w cuda :hehe: Napisalem reklamacje do BOK-u i otrzymalem 500 MB ekstra co miesiac do konca umowy
Czyli teraz mój limit to nie 500 MB tylko 1000 MB
moze to nie wiele ale na moje wymagania wystarczy
pzdr

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ile masz do końca tej umowy?
- LuKaSh
neta mam drugi miesiac wiec jescze....22 mscSundance_kid pisze:Ile masz do końca tej umowy?

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jakoś na słowo nie chce mi się wierzyćluki19910221 pisze:Napisalem reklamacje do BOK-u i otrzymalem 500 MB ekstra co miesiac do konca umowy

- LuKaSh
Mail od orange:
Witam,
Dziękuje za przesłanie korespondencji.
Zgodnie z umowa podpisaną i akceptacja regulaminy w którym zamieszczona jest informacja, że po przekroczeniu limitu 500 MB, operator ma możliwość ograniczenia prędkości przesyłania danych i taka sytuacja
zaistniała na Pana numerze.
Mając na uwadze pozytywną dalszą naszą współpracę, w dniu dzisiejszym wyłączam ograniczenie prędkości i wprowadzam dodatkowe 500MB na każdy okres rozliczeniowy do końca trwania umowy.
Liczę, że rozwiązanie będzie satysfakcjonujące.
Pozdrawiam,
<tu imię i nazwisko>
Młodszy Specjalista w Departamencie Obsługi Klienta Indywidualnego
PTK Centertel Sp. z o.o.
tel.: *100, 510 100 100
--------------------------------------------------------------------------------
Może teraz
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-29, 22:31 ]
Pozwoliłem sobie wykasować dane personalne tej osoby.
Witam,
Dziękuje za przesłanie korespondencji.
Zgodnie z umowa podpisaną i akceptacja regulaminy w którym zamieszczona jest informacja, że po przekroczeniu limitu 500 MB, operator ma możliwość ograniczenia prędkości przesyłania danych i taka sytuacja
zaistniała na Pana numerze.
Mając na uwadze pozytywną dalszą naszą współpracę, w dniu dzisiejszym wyłączam ograniczenie prędkości i wprowadzam dodatkowe 500MB na każdy okres rozliczeniowy do końca trwania umowy.
Liczę, że rozwiązanie będzie satysfakcjonujące.
Pozdrawiam,
<tu imię i nazwisko>
Młodszy Specjalista w Departamencie Obsługi Klienta Indywidualnego
PTK Centertel Sp. z o.o.
tel.: *100, 510 100 100
--------------------------------------------------------------------------------
Może teraz

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-29, 22:31 ]
Pozwoliłem sobie wykasować dane personalne tej osoby.
Ostatnio zmieniony 2008-01-29, 22:30 przez LuKaSh, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Eeee... To jest za piękne żeby było prawdziwe. Bo tak każdy może napisać i co wtedy? Podniesienie limitu dla każdego?
[ Dodano: 2008-01-29, 19:49 ]
Poza tym zobaczymy jak to w praktyce będzie.
[ Dodano: 2008-01-29, 19:49 ]
Poza tym zobaczymy jak to w praktyce będzie.
- LuKaSh
Jest prawdziwe...heh na Forum nie można oszukiwacSundance_kid pisze:Eeee... To jest za piękne żeby było prawdziwe

wlasnie..mam nadzieje ze beda sie z tego wywiazywacSundance_kid pisze:Poza tym zobaczymy jak to w praktyce będzie.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Masz to na piśmie czy mailowo? lepiej żeby było na piśmie
Dziwne bo dopiero zacząłeś umowę i taki gest ze strony Orange. Teraz inni również będą mogli trochę po narzekać 

- LuKaSh
no niestety mailowo ale powiadomienie ze sprawa bedzie rozpatrzona przyszlo tu i tu wiec moze to także przyjdzie pozro
Nie kasuj tego maila Po otrzymaniu faktury sprawdź czy masz tam napisany nowy limit (zwiększony) i jak jest rozliczany. W razie kłopotów pisz. 

- Mikolaj211
Napisze do plusa maila. W końcu w maju mija 8 lat, jak jesteśmy w tej sieci... Może dodatkowe 500MB?? A jak się nie zgodzą, to jak sądzicie - jest szansa, żeby dostać nowy modem z umową na dwa lata i limit dwa GB, przy przedłużaniu umowy? Czy nawet nie warto sie męczyć?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja się zastanawiam czy nie pisać o jakąś rekompensatę w związku z tym, że modem serwisowali mi od 20.12.2007 do 26.01.2008!!
Nie wiem od kiedy zmiana firmware-u trwa ponad miesiąc.
No i jeszcze 50zł wzięli. 

- Mikolaj211
Witam! Od maja 2006r. korzystam z usługi iplus. Lecz klientem plusa jestem już od ośmiu lat. Obecnie w mojej rodzinie są: trzy telefony na abonament, usługa iplus, mixplus i simplus. W związku z tym, jako stały klient, zwracam się z serdeczną prośbą o zwiększenie limitu transferu wysyłanych i odbieranych danych w usłudze iplus. Gdy dostanę powiększenie tego limitu, to na końcu mojego kontraktu (w maju br.) podpiszę umowę lojalnościowa na 24msc biorąc nowy modem. Jeżeli nie dostanę powiększenia limitu, prawdopodobnie będę zmuszony zrezygnować w Waszej usługi dostępu do internetu. Bardzo proszę o poważne rozważenie mojej prośby. Najbardziej satysfakcjonowało by mnie podwojenie limitu transferu danych, czyli w sumie 2GB. Jednak jestem otwarty na każdą poważną propozycję. Oczywiście mam na myśli powiększenie limitu do końca tej umowy i a czas trwania następnej, a nie jednorazowe. Piszę ta prośbę, bo zależy mi na naszej owocnej współpracy. Bardzo proszę o odpowiedź. Mój numer telefonu w usłudze iplus: 609****23. Pozdrawiam serdecznie!
Takiego maila wysłałem właśnie do plusa. Obstawiajcie - da to coś, czy nie? Chciałbym tylko dodać, że w tym mailu nie zawarłem ani grama kłamstwa - wszystko jest prawdziwe! I prawdziwe jest to, że jeżeli dadzą mi limit 2GB, to w maju na 100% podpiszę nową umowę z nowym modeme, choćbym mógł założyć sobie np. radiówkę.
Takiego maila wysłałem właśnie do plusa. Obstawiajcie - da to coś, czy nie? Chciałbym tylko dodać, że w tym mailu nie zawarłem ani grama kłamstwa - wszystko jest prawdziwe! I prawdziwe jest to, że jeżeli dadzą mi limit 2GB, to w maju na 100% podpiszę nową umowę z nowym modeme, choćbym mógł założyć sobie np. radiówkę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No ciekawe czy coś da.
Ja posłałem właśnie pisemko w związku z przeciąganiem zwrotu katy. Zobaczymy może coś zaproponują.
A co do Twojego listu Mikolaj211 to sądzę, że coś powinni zaoferować. Jak zobaczą, że prędkość połączenia masz na poziomie edge i jeszcze w koło mało użytkowników to moim zdaniem powinni ten limit Ci w "zębach" przynieść.
Tak czy owak daj znać co tam odpowiedzieli. Ja oczywiście odpiszę co mi powiedzieli na moje pisemko.
Tak na marginesie to muszę przyznać, że BOA w erze działa zdecydowanie lepiej od plusa.

Ja posłałem właśnie pisemko w związku z przeciąganiem zwrotu katy. Zobaczymy może coś zaproponują.
A co do Twojego listu Mikolaj211 to sądzę, że coś powinni zaoferować. Jak zobaczą, że prędkość połączenia masz na poziomie edge i jeszcze w koło mało użytkowników to moim zdaniem powinni ten limit Ci w "zębach" przynieść.

Tak czy owak daj znać co tam odpowiedzieli. Ja oczywiście odpiszę co mi powiedzieli na moje pisemko.

Tak na marginesie to muszę przyznać, że BOA w erze działa zdecydowanie lepiej od plusa.

- Mikolaj211
Nie wiem, jak działa w erze, ale wiem, że w Plusie źle. Ostatnio przez 2 miesiące nie dostawałem odpowiedzi, musiałem ich ponaglić, to odpowiedzieli od razu. A już ich czat, to po prostu totalna porażka!! Konsultanci kopiują odpowiedzi z tego ich FAQ, a jak im się nie chce szukać, to kopiują dział kontakt e strony plusa, żeby zadzwonić. Pomijam, że dostanie sie tam graniczy z cudem.ja.michal pisze:Tak na marginesie to muszę przyznać, że BOA w erze działa zdecydowanie lepiej od plusa
A ja oczywiście na pewno napisze odpowiedź plusa. Powiem szczerze, ze chętnie bym wziął nawet te 128, czy 256 MB dodatkowe, a 512 to już naprawdę z pocałowaniem ręki. Nie mówiąc o 1GB...
P.S. DO ADMINÓW: Może wydzielimy te ostatnie posty, o tym powiększeniu limitu do nowego tematu?
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-01-30, 10:15 ]
Poczekajmy jeszcze, może się bardziej wątek rozwinie.
- LuKaSh
- Mikolaj211
Plus jeszcze nie odpisał. Ale ja uważam, że to dobry znak... Widać sprawa poszła gdzieś wyżej. Gdyby było wiadomo, że nie dostanę, to by wysłali dzisiaj odpowiedź, że nie ma takiej możliwości. Tak mi się przynajmniej zdaję.
- LuKaSh
Do mnie tez ORANGE nie pisalo jakis miesiac..ale napisali i ciesze sieMikolaj211 pisze:Plus jeszcze nie odpisał. Ale ja uważam, że to dobry znak

- SVIPER
- Stały użytkownik forum

Może jestem zbyt przewrażliwiony-ale taki gest ze strony operatora-orange juz po 2-óch miesiącach korzystania?!?!?!? Nie chce mi się wierzyć...Napisalem reklamacje do BOK-u i otrzymalem 500 MB ekstra co miesiac do konca umowy

Teraz dopiero BOK Orange będzie miał skrzynke załadowaną

Te co najmniej setki mailów o błagalnej treści: "a tamtemu to żeście podnieśli!!"
luki19910221Jesli to prawda, to Ci to jeszcze odbiora jak inni będą ich gnębić

(dobra-zaraz sklecę do nich e-maila haha

Czekamy na skana pisemnego potwierdzenia

ED77 + ATK20 = 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Brawo dla operatora.
Ale ciekawy jestem jak długo potrwa ta 'promocja'. 

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- LuKaSh
Nie musisz, nie zalezy mi na tym..Napisalem to po to zeby sie podzielic z innymi na forum..a nie zeby Cie przekonac ze to prawda, bo mam to .... pzdrSVIPER pisze:Nie chce mi się wierzyć...
-
- Początkujący użytkownik forum
Faktycznie coś z tym w orange prawdy jest.
To co napisze jest w 100% prawdziwe i moim celem nie jest dezinformowanie tylko podzielenie się przeżyciami z współpracą z orange.
We wrześniu 2005 kupilem orange 0.5 gb. Co ciekawe przez cały okres umowy - 2 lata zdarzyło mi się tylko dwukrotne przekroczenie limitu. Rzadko używałem, nic nie sciągałem? Właśnie nie. Na fakturze było zawsze ponad 2gb raz nawet 4.5 gb (to wtedy było przycięcie jedno z dwóch). Szkoda, że faktury mam wszystkie spalone, bo bym mógł skana opublikowac na forum....
Czy macie pomysły dlaczego tak było?
Moje koncepcja jest taka: W PTK Centertel byłem od 94 roku. Wtedy jeszcze analogowo no i często zdarzały mi się kosmiczne rachunki (np 700- 1000 zł co na ówczesne czasy gwarantowało utrzymanie się na godnym poziomie przez miesiąc)?
Obecnie orange nie posiadam bo często miałem problemy z zasięgiem.
To co napisze jest w 100% prawdziwe i moim celem nie jest dezinformowanie tylko podzielenie się przeżyciami z współpracą z orange.
We wrześniu 2005 kupilem orange 0.5 gb. Co ciekawe przez cały okres umowy - 2 lata zdarzyło mi się tylko dwukrotne przekroczenie limitu. Rzadko używałem, nic nie sciągałem? Właśnie nie. Na fakturze było zawsze ponad 2gb raz nawet 4.5 gb (to wtedy było przycięcie jedno z dwóch). Szkoda, że faktury mam wszystkie spalone, bo bym mógł skana opublikowac na forum....
Czy macie pomysły dlaczego tak było?
Moje koncepcja jest taka: W PTK Centertel byłem od 94 roku. Wtedy jeszcze analogowo no i często zdarzały mi się kosmiczne rachunki (np 700- 1000 zł co na ówczesne czasy gwarantowało utrzymanie się na godnym poziomie przez miesiąc)?
Obecnie orange nie posiadam bo często miałem problemy z zasięgiem.