Problem z Linksys WRT54GL

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ermil
Początkujący użytkownik forum

Problem z Linksys WRT54GL

Post autor: Ermil »

Witam !!!

Jestem posiadaczem w/w routera od jakiś 2 miesiecy wszystko działa w miarę sprawnie oprocz jednej rzeczy.
Po pierwsze mam neostrade 2MB/s podłaczona jest do modemu D-Link DSL-320T ktory jest z kolei podłączony do routera Linksys WRT54GL do routera podlączone sa dwa komputery przez kabelek i dwa przez anteny , soft mam zmieniony na Tomato 1.7 . Komputery podłączone przez kable działaja normalnie bez problemów ale jezeli chodzi o połaczenie radiowe to tu zaczynaja sie schody poniewaz jeżeli podłącze np laptopa lub inny komputer przez Wi-Fi w odległosci około 3-4 metrów mam zasięg na 100% wszystko działa normalnie ale jak próbuje podłączyc sie do internetu przez drugi komputer który znajduje się jakies 100 m od routera (anteny zewnetrzne panelowe) to łączy się dosłownie na chwilę i zaraz wywala i tak caly czas zasieg mam na jakies 40 % . Jezeli wyłacze połączenie z netem na komputerze oddalonym o te 3-4 metry to na tym oddalonym o 100 m wszystko działa normalnie bez przerw

No i pytanie czy jest to spowodowane słabym zasięgiem z anteny czy tez router jest za słaby żeby takie połączenie obsługiwać , albo może mam cos w ustawieniach pomidorka nie tak ?

Prosze o pomoc z góry dziekuję :padam:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-05, 07:46 ]
Przenoszę na "internet radiowy", gdyż główne pytanie tego dotyczy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z Linksys WRT54GL

Post autor: Jo_gurt »

Czy ja dobrze rozumiem, masz dwie rozne anteny podlaczone do jednego routera? Jesli tak to tu jest twoj problem.
Ermil

Jo_gurt pisze:Czy ja dobrze rozumiem, masz dwie rozne anteny podlaczone do jednego routera? Jesli tak to tu jest twoj problem.
ten router ma 2 anteny , dwa oddzielne wyjscia i pod jedno jest podłączona zwykła ta standardowa krotka antenka a pod drógie jest podpięta antena panelowa wystawiona na dach budynku
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ja wiem jak wyglada ten router, mam blizniacza maszyne u siebie, tez z Tomato ;)
Problem polega na tym, ze pomimo dwoch anten chip radiowy jest tylko jeden.
W Tomato mozesz ustawic dwa "tryby" przesylu:
pierwszy:
antena A - odbiera
antena B - wysyla
jak widac w oczywisty sposob nas to nie zadowala, zreszta domyslna konfiguracja jest tak jak w
drugim:
anteny A i B na Auto. Znaczy to tyle, ze router wybiera ktora antena jest w danym momencie lepsza (z ktorej klient ma mocniejszy syngnal). Jako, ze wszystko opiera sie o jednego AP (jeden chip), nie jest mozliwe aby obie anteny dzialaly niezaleznie. Jesli sprobujesz podlaczyc sie na raz pod dwie niezalezne anteny (jak to jest u ciebie), wyjda zaniki polaczenia, MOCNE spadki szybkosci, itp itd, ogolnie duzy brak stabilnosci. Zreszta mozesz to przetestowac - idz ze swoim lapkiem (tym 3-4m) w zasieg panelu i sprawdz czy wtedy beda dzialac oba kompy - powinny bez problemu.
Ermil

:szok: Dzięki, no to by wszystko wyjasniało ehh tylko jedno mnie zastanawia po co ten router ma dwie anteny ? :dobani:

Skoro jestesmy juz przy tym routerze to jeszcze mam takie drobne pytanka

1.Mam problem z udostepnieniem plików przez Wi-Fi (po kablu działa normalnie a przez antene nie daje rady)
2.Z tylu routera sa 4 porty na switch i jeden port na podłączenie internetu no i przez ten port nie moge podłaczyc modemu D-Linka tylko łacze sie przez jeden z tych 4 portów i działa
3.Czy jest jakas antena (dookólna ? ) która dałoby sie skierowac równocześnie na budynek pod spodem i na budynek 100 m dalej ? Ewentualnie jaki router nalezałoby kupic żeby działał na dwóch antenach niezależnie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ermil pisze:edno mnie zastanawia po co ten router ma dwie anteny ? :dobani:
Dwie anteny przydaja sie jak router dziala np w pomieszczeniu i jest duza szansa odbic i nalozenia sie fal, wtedy lekko przesunieta antena odbierze znacznie lepiej. Drugie zastosowanie to polaczenia "dualne", czyli dwie antenki na jedno polaczenie, jedna odbiera druga przesyla. W takim ukladzie ludzie potrafia uzyskac np kilkanascie kilometrow zasiegu (przy odpowiednim sprzecie). Czytalem tez o linku na ~30km.
Ermil pisze:1.Mam problem z udostepnieniem plików przez Wi-Fi (po kablu działa normalnie a przez antene nie daje rady)
Rozumiem, ze po kablu mowisz o tym samym kompie co przez wifi?
2.Z tylu routera sa 4 porty na switch i jeden port na podłączenie internetu no i przez ten port nie moge podłaczyc modemu D-Linka tylko łacze sie przez jeden z tych 4 portów i działa
Dziwne to ;P Jakis blad w konfiguracji zapewne. Ciezko powiedziec bez dodatkowych informacji (np. jak jest skonfigurowany modem, jak router, jak kompy).
Ermil pisze:3.Czy jest jakas antena (dookólna ? ) która dałoby sie skierowac równocześnie na budynek pod spodem i na budynek 100 m dalej ? Ewentualnie jaki router nalezałoby kupic żeby działał na dwóch antenach niezależnie?
Moznaby probowac jakas dookolna mocniejsza wrzucic, w sumie odleglosc nie jest jakas kolosalna. A zamiast kupowac routera z dwoma radiami (ciezko znalezc i drogo) lepiej dokupic zwykly AP, jego podlaczyc kablem do routera a panelowke do niego.
Ermil

Ermil napisał/a:
1.Mam problem z udostepnieniem plików przez Wi-Fi (po kablu działa normalnie a przez antene nie daje rady)

Rozumiem, ze po kablu mowisz o tym samym kompie co przez wifi?
z routera dwa kable ida do dwoch kompów ( router robi za AP żaden z tych kompow nie jest serwerem) i pomiedzy nimi udostepnienie plikow działa ale np pomiedzy wi-fi i tymi podłączonymi kablem nie da rady sie połaczyc

W sumie nie pomyslałem o dodatkowym AP :]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tego co teraz jest po wifi kablem i sprawdz wtedy. Jesli dalej beda problemy to konfiguracja nie zwiazana z wifi. Jesli problemy znikna to znaczy, ze trzeba pokombinowac z wifi.
ODPOWIEDZ