90% ludzi jest zadowolonych z życia, reszta ma radiówke :(

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KonradArthas
Początkujący użytkownik forum

90% ludzi jest zadowolonych z życia, reszta ma radiówke :(

Post autor: KonradArthas »

Od ponad 2 lat mam radiówkę. Na 128kbps po 16 nie miałem internetu, teraz mam 512kbps i jest lepiej, bo mi się strony otwierają :hurra: .

Problem polega na tym, że po 16 tak czy siak net mi strasznie zwalnia. To jest praktycznie jedyna pora kiedy mogę sobie w coś pograć, ale ping 150-xxxxxxxxxxxxxx mi na to nie pozwala. Dzwoniłem do Matcomu (u nich mam neta) sporo razy i za każdym razem zmieniali mi serwer. Net chodził dobrze przez jeden dzień, albo nawet nie cały. Ostatnio gadałem z jakimś kolesiem (serwisant, czy jak on się tam zwie) i powiedziałem mu, że główny problem polega na tym, że w grach mam strasznie duże pingi. Powiedział mi, że też ma neta z matcomu ale 4MB i ma to samo co ja. Dalej wyjaśnia mi, że matcom ma wykupione serwery na jakiś tam antenach, które należą do kogoś i oni mają podpiętych za dużo ludzi dla tego tak się dzieje. Gadał coś jeszcze o tym, że wszystko jest na jakiś słabych/starych kablach czy coś.
Mam pytania:
1. Kto jest tym kimś? TPSA? (gdzieś przeczytałem, że matcom udostępnia neta drogą radiową do swojego serwera, a potem idzie normalnie kablem od TPSA).
2. Obliczcie prawdopodobieństwo, że koleś robi mnie w koko dżambo :P.
3. Jak to możliwe, że inni w moim mieście mają neostrade i gdy ja mam ping 300, to oni mają 80? (przy 512kbps).
4. Co mam z tym zrobić? Pogodzić się z tym i grać tylko w nocy, czy walczyć o swoje? Koleś powiedział mi, że nie mogą nic z tym zrobić, bo to nie ich wina (ale ja mam neta u nich więc co mnie to........ może to, że jestem skazany na radiówkę.......). HELP!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: 90% ludzi jest zadowolonych z życia, reszta ma radiówke :(

Post autor: Jo_gurt »

KonradArthas pisze:1. Kto jest tym kimś? TPSA?
Moze byc TPSA, moze byc kto inny, ciezko wyczuc ;P Predzej czy pozniej sie trafia do jakiegos szkieletu, ktorych w Polsce mamy raptem pare ;P No ale nie tu lezy problem.
KonradArthas pisze:2. Obliczcie prawdopodobieństwo, że koleś robi mnie w koko dżambo :P .
Wyszlo mi w okolicach 0,254875. Najbardziej prawdopodobne jest to, ze maja za duzo ludzi na swoja infrastrukture, zeby to sensownie dzialalo cala dobe - przemawia za tym godzina zwolnienia, po 16 akurat jak lud pracujacy miast i wsi wraca do domu.
KonradArthas pisze:3. Jak to możliwe, że inni w moim mieście mają neostrade i gdy ja mam ping 300, to oni mają 80? (przy 512kbps).
Neostrada to inna sprawa, nie podlacza sie 50 luda pod jedno bidne urzadzenie na kiepskich podlaczeniu WAN. I do tego nie radiowo. Poza tym na neo ping 80ms to duzo, ja na WiMAXie mam mniej ;P
KonradArthas pisze:4. Co mam z tym zrobić? Pogodzić się z tym i grać tylko w nocy, czy walczyć o swoje? Koleś powiedział mi, że nie mogą nic z tym zrobić, bo to nie ich wina (ale ja mam neta u nich więc co mnie to........ może to, że jestem skazany na radiówkę.......). HELP!
Tylko dostawca moze cos na to poradzic i najpewniej tylko ponoszac koszty (rozbudowujac siec) - a tego nie zrobia ;P Jesli chodzi o walczenie wo niewiele wywalczysz. W umowie na pewno nie masz ograniczen co do jakosci uslugi a pasmo jest podane do 512kbps.

Tak to juz jest u niektorych lokalnych operatorow. Na forum co troche pojawia sie ktos z podobnym problemem.
ODPOWIEDZ