Problem z wznowieniem połączenia -LINKSYS WAG 200G+Neostrada
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z wznowieniem połączenia -LINKSYS WAG 200G+Neostrada
WITAM Wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Od ok dwóch lat jestem użytkownikiem routera LINKSYS WAG 200G i usługi Neostrada. Ze względu na układ mieszkania i niechęć do kabli zdecydowałem się na rozwiązanie bezprzewodowe i wszystko działało OK . Jakieś dwa miesiące temu zaczęły sie dziać dziwne rzeczy, po włączeniu komputera nie mogę połączyć się z internetem a na ruterze nie zapala się dioda "Internet" i w żaden sposób nie mogę uzyskać połączenia. Sieć działa, mogę się połączyć z routerem, siła sygnału znakomita a internet nie działa. Pożyczyłem w zaprzyjaźnionym sklepie taki sam ale nowy router i jest to samo. Dodam, że mam komputer stacjonarny z kartą LINKSYS modelu nie pamiętam z taką małą antenką z tyłu. Komputer i router stoą w tym samym miejscu, nie były przestawiane. Mam zwyczaj wyłączania kompa z listwy zasilającej i zauważyłem, że gdy tego nie zrobię to nie mam problemu z połączeniem. Dzwoniłem do NEO sprawdzali łącze i stwierdzili że wszystko jest OK. Czy mam problem z kartą? Czy za słaba antena? Ale siła sygnału znakomita z routerem się łącze. Trochę się rozpisałem. Pozdrawiam i proszę o pomoc, co mogę zrobić
ps
jestem zupełnym laikiem więc proszę o czytelne wypowiedzi
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-25, 12:51 ]
Problem dotyczy routera LINKSYS WAG 200G w głównej mierze zatem przenoszę na "radiówkę".
ps
jestem zupełnym laikiem więc proszę o czytelne wypowiedzi
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-25, 12:51 ]
Problem dotyczy routera LINKSYS WAG 200G w głównej mierze zatem przenoszę na "radiówkę".
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jawel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z wznowieniem połączenia -LINKSYS WAG 200G+Neostrada
Wyglada mi to raczej na problem polaczenia routera z internetem a nie kompa z routerem.
Wrzuc moze takie screeny:
- ustawienia WAN (internet)
- status routera
Wrzuc moze takie screeny:
- ustawienia WAN (internet)
- status routera
-
Nie wiem dokładnie czy o to Ci chodziło

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zaznacz polaczenie Keep Alive i sprawdz wtedy.
Z zakladki status wynika, ze router jest polaczony z netem. Mozesz sprobowac zdiagnozowac polaczenie samego routera jego wlasnymi narzedziami - Administration->Diagnostics i tam przetestuj jakiegos pinga na strone internetowa, np google.com
Jesli nie bedzie trybic sprobuj:
- odlaczyc go od zasilania na minutke, jesli nie pomoze to
- hard reset do ustawien fabrycznych i konfiguracje od nowa, jesli nie pomoze to
- wymiana firmware na cos nowszego
Z zakladki status wynika, ze router jest polaczony z netem. Mozesz sprobowac zdiagnozowac polaczenie samego routera jego wlasnymi narzedziami - Administration->Diagnostics i tam przetestuj jakiegos pinga na strone internetowa, np google.com
Jesli nie bedzie trybic sprobuj:
- odlaczyc go od zasilania na minutke, jesli nie pomoze to
- hard reset do ustawien fabrycznych i konfiguracje od nowa, jesli nie pomoze to
- wymiana firmware na cos nowszego
-
Podczas robienia screenów router był połączony. Nie napisałem też że nie dzieje się tak bez przerwy czasem nawet tydzień odpala bez problemów czasem co dziennie szwankuje.Gdy nie odpala kilkakrotny reset kompa i routera pomaga.
Jeszcze jedno pytanie: Czy karta sieciowa w trakcie uruchamiania wysyła jakiś sygnał wzbudzający router czy router szuka kart w swoim zasięgu. D
zięki za zainteresowanie moim problemem 
mam wersje 1.01.06 nowszego chyba niema- wymiana firmware na cos nowszego
zaznaczyłem i będę testował. Wytłumacz mi jeszcze tak po chłopsku jaka jest różnica między "Connect on Demand: Max Idle Time" a "Keep Alive: Redial period".jawel pisze:Zaznacz polaczenie Keep Alive i sprawdz wtedy.
Jeszcze jedno pytanie: Czy karta sieciowa w trakcie uruchamiania wysyła jakiś sygnał wzbudzający router czy router szuka kart w swoim zasięgu. D

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Connect on Demand czyli "Polacz na żądanie". Router sie laczy z netem tylko jak ktos wysle jakies żądanie polaczenia np ze strona internetowa. Max Idle Time czyli Maksymalny Czas Bezczynnosci - jesli przez ten czas nikt nic nie bedzie wysylal/odbieraz z neta to router sie rozlaczy.jawel pisze:Wytłumacz mi jeszcze tak po chłopsku jaka jest różnica między "Connect on Demand: Max Idle Time" a "Keep Alive: Redial period".
Keep Alive (Utrzymaj Przy Zyciu) - router caly czas trzyma polaczenie. Redial time ustala co jaki czas router sprawdza czy jest polaczony a jesli nie jest to probuje sie ponownie polaczyc.
Router (a w zasadzie wbudowany w niego Access Point) w uproszczeniu nasluchuje czy ktos sie chce z nim polaczyc, sieciowka zglasza taka chec i nastepuje proces HandShake, czyli "przywitania". Zaznaczam - bardzo mocne uproszczenie.jawel pisze:Czy karta sieciowa w trakcie uruchamiania wysyła jakiś sygnał wzbudzający router czy router szuka kart w swoim zasięgu
-
Jo_gurt, duże piwko dla Ciebie
Będę teraz testował ale myślę że powinno wszystko OK
Wielkie Dzięki jeszcze raz
ps
Na piwko troche za daleko chociaż punkciki dam

Będę teraz testował ale myślę że powinno wszystko OK
Wielkie Dzięki jeszcze raz
ps
Na piwko troche za daleko chociaż punkciki dam

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jawel, ja miałem kiedyś ten router. Czasami też mi się tak działo. Rozmawiałem na chacie z działem technicznym linksys-a. Podesłali mi na maila potem rozmowę i firmware najnowszy, którego nie było jeszcze na stronie. Oczywiście wszystko wytłumaczyli co i jak. Nie miałem potem problemu. Wsparcie techniczne linksys ma super. 
http://www.linksysdata.com/ichat/msg.ph ... 3&c_id=860

http://www.linksysdata.com/ichat/msg.ph ... 3&c_id=860