Komputer stacjonarny i laptop pod sferie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Komputer stacjonarny i laptop pod sferie
Witam wszystkich użytkowników forum.
Mam pewien problem związany z rozdzieleniem łącza na dwa komputery "stacjonarny" i "laptop" posiadam sferie i modem anydata, który jest bezpośrednio podłączony do komputera stacjonarnego poprzez port USB. Chciałbym podłączyć laptopa do internetu tak abym mógł korzystać z obu komputerów w sieci. Czytałem na różnych forach jak można rozwiązać ten problem.
Wiem, ze pierwszym ze sposobów było by podłączenie obu komputerów kablem sieciowym i po prostu udostępnienie sieci, ale to nie daje mi całkowitej satysfakcji.
I tu moje pytanie, jak najrozsądniej, najelpiej rozdzielić to łącze?
Czy bedzie to router ? Jeżeli tak, to czy jest mozliwosc zakupu bezprzewodowego tak abym mógł chodzić po całym domu z laptopem podłączonym do sieci ?
Co będzie mi jeszcze potrzebne ?
Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki, może screeny jak to mniej więcej by wyglądało.
Medody typu zakladanie komputera (serwera) nie wchodzą w gre ponieważ nie mam takiej możliwości.
Mam pewien problem związany z rozdzieleniem łącza na dwa komputery "stacjonarny" i "laptop" posiadam sferie i modem anydata, który jest bezpośrednio podłączony do komputera stacjonarnego poprzez port USB. Chciałbym podłączyć laptopa do internetu tak abym mógł korzystać z obu komputerów w sieci. Czytałem na różnych forach jak można rozwiązać ten problem.
Wiem, ze pierwszym ze sposobów było by podłączenie obu komputerów kablem sieciowym i po prostu udostępnienie sieci, ale to nie daje mi całkowitej satysfakcji.
I tu moje pytanie, jak najrozsądniej, najelpiej rozdzielić to łącze?
Czy bedzie to router ? Jeżeli tak, to czy jest mozliwosc zakupu bezprzewodowego tak abym mógł chodzić po całym domu z laptopem podłączonym do sieci ?
Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki, może screeny jak to mniej więcej by wyglądało.
Medody typu zakladanie komputera (serwera) nie wchodzą w gre ponieważ nie mam takiej możliwości.
-
Re: Komputer stacjonarny i laptop pod sferie
Problem sferi polega na tym że modem podłączasz przez usb, a router z usb obsługujący takie bajery jest bardzo drogi i ciężko dostępny aktualnie(przynajmniej było tak do niedawna
. Więc żeby mieć internet np na laptopie musiałbyś mieć włączony komputer stacjonarny (przypuszczając że właśnie do niego jest podłączony modem od sferi) podczas użytkowania internetu na laptopie
Tak by Twoja sieć wyglądała
(Obrazek zaczerpnięty z tematu na tym forum, linq niżej)
Po za tym na pewno były już tematy na podobny temat. Znam tylko jeden z działu sferi . Nie przeglądam całego forum ale pewnie znajdziesz temat jak podzielić łącze droga radiową.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9448
EDIT:
Szperając troszkę po forum odnalazłem coś co Cię zaciekawi
:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=39067#39067

Oczywiście że jest możliwość zakupu routera który udostępni internet drogą radiową . W tym wypadku potrzebny Ci jest router + karta wifi .gliwik pisze:I tu moje pytanie, jak najrozsądniej, najlepiej rozdzielić to łącze?
Czy będzie to router ? Jeżeli tak, to czy jest możliwość zakupu bezprzewodowego tak abym mógł chodzić po całym domu z laptopem podłączonym do sieci ?
Tak by Twoja sieć wyglądała

Po za tym na pewno były już tematy na podobny temat. Znam tylko jeden z działu sferi . Nie przeglądam całego forum ale pewnie znajdziesz temat jak podzielić łącze droga radiową.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9448
EDIT:
Szperając troszkę po forum odnalazłem coś co Cię zaciekawi

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=39067#39067
Ostatnio zmieniony 2008-03-11, 20:40 przez Krzyblack, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zawsze jest Asus WL-500g Premium, przy ktorym jesli sa stery pod linuksa to bedzie smigac raczej. Ale konfiguracja bedzie ciezkaKrzyblack pisze:a router z usb obsługujący takie bajery jest bardzo drogi i ciężko dostępny aktualnie

Routera nie musi byc, wystarczy AP.Krzyblack pisze:W tym wypadku potrzebny Ci jest router + karta wifi .
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ależ to naprawdę banalnie proste: www.google.pl wklepać: +sferia +router +allegroKrzyblack pisze:Problem sferi polega na tym że modem podłączasz przez usb, a router z usb obsługujący takie bajery jest bardzo drogi i ciężko dostępny aktualnie(przynajmniej było tak do niedawna

-
Nie dla wszystkich sprawa jest banalnie prosta jak widać.al-czerniawski pisze:Ależ to naprawdę banalnie proste: www.google.pl wklepać: +sferia +router +allegro
No i oczywiście wychodzi Twoja aukcja . Chyba w każdym temacie związanym ze sferia robisz sobie reklamę. To że sferia nie zajmuje się sprawami związanymi z zakładaniem anten i ich usługi są jakie są , jak widzimy daje prace innym

Znalazłem na innym forum taką wypowiedz
Oczywiście wyżej przed tą wypowiedzią reklama pana al-czerniawski,Takich routerów obsługujących sferię jest już kilka
niestety - nie w Polsce
dlaczego nie wypada?
nie każdy jest na tyle przedsiębiorczy aby pogooglać i sprowadzić sobie z zagranicy...
polecam link:
http://www.evdoinfo.com/content/category/3/85/40/
np Kyocera KR1 za 199$

Z tego co wnioskuję jeżeli chcesz router z usb obsługujący możliwość "wpięcia" modemu sferi to zgłaszaj sie do al-czerniawski,
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-12, 11:47 ]
Przycięcie cytatów. Proszę nie nadużywać tychże.
Ostatnio zmieniony 2008-03-12, 11:49 przez Krzyblack, łącznie zmieniany 2 razy.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Proszę al-czerniawski, o wyjaśnienie tej sprawy.al-czerniawski pisze:Ależ to naprawdę banalnie proste: www.google.pl wklepać: +sferia +router +allegro
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Sferia z przypadku stała się moim hobby. Sam długi czas borykałem się z brakiem Internetu.bob pisze:Proszę al-czerniawski, o wyjaśnienie tej sprawy.al-czerniawski pisze:Ależ to naprawdę banalnie proste: www.google.pl wklepać: +sferia +router +allegro
Dlatego tam gdzie mogę pomóc radą w sprawie, anten czy też podziału łącza staram się to robić. Reaguję też na niekulturalne odstręczanie od tego providera. Nie wszędzie się on sprawdza, ale w wielu miejscach jest jedynym ratunkiem.
Ot i tyle. Czy można to nazwać autoreklamą?
Podkreślam. Nie jestem przedstawicielem Sferii a jedynie jej zadowolonym klientem.
- bob
- Guru bezprzewodowy
al-czerniawski pisze:www.google.pl wklepać: +sferia +router +allegro
Tak czy inaczej proszę o nie stosowanie takich zabiegów, które wskazują na spam. Nie będę tu rozwlekał tego tematu niepotrzebnieal-czerniawski pisze:Czy można to nazwać autoreklamą?

I to jako moderatorzy bardzo chwalimy i popieramy.al-czerniawski pisze:Sferia z przypadku stała się moim hobby. Sam długi czas borykałem się z brakiem Internetu.
Dlatego tam gdzie mogę pomóc radą w sprawie, anten czy też podziału łącza staram się to robić.

Również staramy się reagować łącznie z nadawaniem punktów karnych na co niestety są przykłady.al-czerniawski pisze:Reaguję też na niekulturalne odstręczanie od tego providera. Nie wszędzie się on sprawdza, ale w wielu miejscach jest jedynym ratunkiem.
To jest już kwestia własnego sumienia i ja tu nie analizuję tego bo jakby dla pracy moderatora nie ma to znaczenia.al-czerniawski pisze:Podkreślam. Nie jestem przedstawicielem Sferii a jedynie jej zadowolonym klientem.
Bardzo proszę o bardziej obiektywne wskazywanie na ewentualne linki do treści zwłaszcza tych, które mają charakter zarobkowy.

-
Czyli rozumiem sam router pozwoli mi rozdzielic lacze na dwa komputery, ale nie z możliwością korzystania z komputera nr 2 gdy komputer nr1(czyli anydata) jest wyłączony, tak ?
Jakie rozwiązanie polecacie ?
Jakie rozwiązanie polecacie ?
-
Tak , jeżeli router/access point nie jest wyposażony w opcje EVDO , wtedy żaden z komputerów nie musi być włączony by odbierać internet . Bez znaczenia który włączysz. Tylko że jest to dużo droższe rozwiązanie.gliwik pisze:Czyli rozumiem sam router pozwoli mi rozdzielic lacze na dwa komputery, ale nie z możliwością korzystania z komputera nr 2 gdy komputer nr1(czyli anydata) jest wyłączony, tak ?
Zależy to chyba od Ciebie . Wolisz wydać więcej $ i cieszyć sie większym "komfortem" albo wydać mniej i mieć 2 PC'ety włączone.gliwik pisze:Jakie rozwiązanie polecacie ?
-
rozumiem, a czy w grę wchodzi router bezprzewodowy ?
Ile mniej więcej kosztowało by mnie podłączenie komputera bez obsługi EVDO, czyli PC + laptop?
Prosił bym o nazwę routera i wszelakiego sprzetu który bedzie mi niezbedny.
Serdecznie pozdrawiam
Ile mniej więcej kosztowało by mnie podłączenie komputera bez obsługi EVDO, czyli PC + laptop?
Prosił bym o nazwę routera i wszelakiego sprzetu który bedzie mi niezbedny.
Serdecznie pozdrawiam
-
Oczywiścię mówię od początku o routerze bezprzewodowym.
Osobiście polecam firmę LINKSYS. Znajomy ma router ich firmy
i jest bardzo zadowolony ale Tobie powinien wsytarczyć zwykły AP(access point).
Myślę że taki AP wystarczy w zupełności , jeżeli się mylę to niech ktoś mnie poprawi
http://www.allegro.pl/item324343664_acc ... ancji.html
Do stworzenia sieci potrzebnę Ci będzie router lub ap a do laptopa który będzie odbierał sygnał jakaś karta wi-fi . Chyba że jest standardowo
Osobiście polecam firmę LINKSYS. Znajomy ma router ich firmy
i jest bardzo zadowolony ale Tobie powinien wsytarczyć zwykły AP(access point).
Myślę że taki AP wystarczy w zupełności , jeżeli się mylę to niech ktoś mnie poprawi

http://www.allegro.pl/item324343664_acc ... ancji.html
Do stworzenia sieci potrzebnę Ci będzie router lub ap a do laptopa który będzie odbierał sygnał jakaś karta wi-fi . Chyba że jest standardowo

- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Hi.
Najepiej byłoby zakupić Asus Wl-500GPremium. Na pewno by działalo z modemem sferi jak już wspomniał Jo_gurt. Obecnie do niego dostępne jest takie oprogramowanie, że właściwie nie trzeba tak dużo konfigurować. Używam pod nim e220 i działa bardzo dobrze jak na połączenie modemu USB z routerem. To taka mała moja opinia, przynajmniej nie będziesz musiał mieć włączonego komputera aby 2 też miał internet, więc to byłoby najlepsze rozwiazanie. Chętnie pomoge Ci w konfiguracja, jest ona całkiem prosta.
Pozdrawiam...
Najepiej byłoby zakupić Asus Wl-500GPremium. Na pewno by działalo z modemem sferi jak już wspomniał Jo_gurt. Obecnie do niego dostępne jest takie oprogramowanie, że właściwie nie trzeba tak dużo konfigurować. Używam pod nim e220 i działa bardzo dobrze jak na połączenie modemu USB z routerem. To taka mała moja opinia, przynajmniej nie będziesz musiał mieć włączonego komputera aby 2 też miał internet, więc to byłoby najlepsze rozwiazanie. Chętnie pomoge Ci w konfiguracja, jest ona całkiem prosta.

Pozdrawiam...
-
- Stały użytkownik forum
@SQ08 ma racje, zazwyczaj roznica miedzy e220 a modemem sferii to vendor i product ktory musial bys zmienic w /etc/modprobe.d/usbserial (pisane z pamieci)
Mozna je uzyskac komenda lsusb i znalez odpowiedni wpis dotyczacy modemu.
Sam modem w kernelach 2.4 powinnien dzialac na sterownikach usbserial, w 2.6 na sterownikach usb serial option.
Moze tez sie okazac niezbedna modyfikacja pliku do polaczenia ppp (/etc/ppp/peers)
W razie czego sluze pomoca via gg.
Mozna je uzyskac komenda lsusb i znalez odpowiedni wpis dotyczacy modemu.
Sam modem w kernelach 2.4 powinnien dzialac na sterownikach usbserial, w 2.6 na sterownikach usb serial option.
Moze tez sie okazac niezbedna modyfikacja pliku do polaczenia ppp (/etc/ppp/peers)
W razie czego sluze pomoca via gg.

-
witam
tak czytalam tresć powyższego watku i tak myśle, że mam podobny problem z netem.
A mianowicie, mam kompa stacjonarnego i laptopa. net radiowy, w domu skrzyneczka - terminal, do niej podpiety jest ruter a laptop bezprzewodowo. I tak po wstpenych ustawieniach net jest w kompie stacj. a na laptopie niestety wcale nie znajduje rutera...raz udalo mi sie podlaczyc net do laptopa ale po restarcie lapka dalej ten sam problem.
mowa tu o ruterze d-link DI-624.
czy ktoś wie jak mi pomóc??
tak czytalam tresć powyższego watku i tak myśle, że mam podobny problem z netem.
A mianowicie, mam kompa stacjonarnego i laptopa. net radiowy, w domu skrzyneczka - terminal, do niej podpiety jest ruter a laptop bezprzewodowo. I tak po wstpenych ustawieniach net jest w kompie stacj. a na laptopie niestety wcale nie znajduje rutera...raz udalo mi sie podlaczyc net do laptopa ale po restarcie lapka dalej ten sam problem.
mowa tu o ruterze d-link DI-624.
czy ktoś wie jak mi pomóc??