Połączenie 2 komp. adhock rozłącza sie co 1 minute
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Połączenie 2 komp. adhock rozłącza sie co 1 minute
A więć skonfigurowałem komputery w następujący sposób:
Konfiguracja pierwszego komputera:
1. Wejdź w "Start" "Ustawienia" "Połączenia sieciowe" Następnie prawym kliknij na ikonie karty WiFi i wybierz "Właściwości", przejdź do zakladki "Sieci bezprzewodowe", w tej zakładce na dole po prawo jest przycisk "Zaawansowane" kliknij go i zaznacz opcję "Tylko sieci typu komputer-komputer (Ad-Hoc)" i kliknij na "Zamknij".
2. Teraz Kliknij na przycisk "Dodaj", otworzy się kolejne okienko, i tak:
- W Zakładce "Skojarzenie" wpisujesz:
- Nazwa Sieciowa (SSID): (tu nazwa sieci np. komp)
- Uwierzytelnianie sieciowe: otwarte
- Szyfrowanie danych: (na razie ustaw na wyłączone)
- Zaznacz opcję "To jest jest siec typu komputer-komputer (Ad-Hoc), punkty dostępu bezprzewodowego nie są używane.
3. W zakładce "połączenie", zaznacz opcję: "Połącz gdy ta sieć jest w zasięgu"
Teraz potwierdź wszystko "OK" i przejdż do "Właściwości sieci bezprzewodowej" czyli prawy klik na ikonie polaczenia WiFi w Połączeniach sieciowych i Właściwości.
4. W wyświetlonym okienku znajdź "Protokół Internetowy (TCP/IP)" i otwórz jego "Właściwości", zaznacz "Użyj następującego Adresu" i wpisz w polach:
Adres IP: 10.1.1.10
Maska Podsieci: 255.0.0.0
Resztę zostaw pustą, potwierdź wszystko OK aby zamknąć wszystkie okienka.
Przejdź do drugiego komputera:
1. Start > Ustawienia > Połączenia sieciowe
2. Teraz prawym na ikonie połączenia bezprzewodowego i "Właściwości"
3. We właściwościach znajdź tak samo jak poprzednio protokół internetowy TCP/IP i ustaw IP: 10.1.1.11 Maska podsieci: 255.0.0.0 Reszta pusta.
4. Przejdź do zakładki
"Sieci bezprzewodowe" i kliknij na przycis "Pokaż sieci bezprzewodowe" Powinno pojawić się okno z siecią o nazwie "komp" klikasz na Połącz" i to chyba wszystko.
Pamiętaj aby we Właściwościach połączenia bezprzewodowego z zakładce "Sieci bezprzewodowe" na obu komputerach była zaznaczona opcja: "Użyj systemu Windows do konfiguracji ustawień sieci bezprzewodowej"!!!
i dzieje się rzecz następująca:
w komputerze nr 1: połączenie s siecią rozłącza się i łączy z częstotliwością raz na minute
w komputerze nr 2 : połączenie jest cały czas
Konfiguracja pierwszego komputera:
1. Wejdź w "Start" "Ustawienia" "Połączenia sieciowe" Następnie prawym kliknij na ikonie karty WiFi i wybierz "Właściwości", przejdź do zakladki "Sieci bezprzewodowe", w tej zakładce na dole po prawo jest przycisk "Zaawansowane" kliknij go i zaznacz opcję "Tylko sieci typu komputer-komputer (Ad-Hoc)" i kliknij na "Zamknij".
2. Teraz Kliknij na przycisk "Dodaj", otworzy się kolejne okienko, i tak:
- W Zakładce "Skojarzenie" wpisujesz:
- Nazwa Sieciowa (SSID): (tu nazwa sieci np. komp)
- Uwierzytelnianie sieciowe: otwarte
- Szyfrowanie danych: (na razie ustaw na wyłączone)
- Zaznacz opcję "To jest jest siec typu komputer-komputer (Ad-Hoc), punkty dostępu bezprzewodowego nie są używane.
3. W zakładce "połączenie", zaznacz opcję: "Połącz gdy ta sieć jest w zasięgu"
Teraz potwierdź wszystko "OK" i przejdż do "Właściwości sieci bezprzewodowej" czyli prawy klik na ikonie polaczenia WiFi w Połączeniach sieciowych i Właściwości.
4. W wyświetlonym okienku znajdź "Protokół Internetowy (TCP/IP)" i otwórz jego "Właściwości", zaznacz "Użyj następującego Adresu" i wpisz w polach:
Adres IP: 10.1.1.10
Maska Podsieci: 255.0.0.0
Resztę zostaw pustą, potwierdź wszystko OK aby zamknąć wszystkie okienka.
Przejdź do drugiego komputera:
1. Start > Ustawienia > Połączenia sieciowe
2. Teraz prawym na ikonie połączenia bezprzewodowego i "Właściwości"
3. We właściwościach znajdź tak samo jak poprzednio protokół internetowy TCP/IP i ustaw IP: 10.1.1.11 Maska podsieci: 255.0.0.0 Reszta pusta.
4. Przejdź do zakładki
"Sieci bezprzewodowe" i kliknij na przycis "Pokaż sieci bezprzewodowe" Powinno pojawić się okno z siecią o nazwie "komp" klikasz na Połącz" i to chyba wszystko.
Pamiętaj aby we Właściwościach połączenia bezprzewodowego z zakładce "Sieci bezprzewodowe" na obu komputerach była zaznaczona opcja: "Użyj systemu Windows do konfiguracji ustawień sieci bezprzewodowej"!!!
i dzieje się rzecz następująca:
w komputerze nr 1: połączenie s siecią rozłącza się i łączy z częstotliwością raz na minute
w komputerze nr 2 : połączenie jest cały czas
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Połączenie 2 komp. adhock rozłącza sie co 1 minute
A patrzyłeś w Menedżerze Urządzeń w zaawansowanych ustawieniach karty wi-fi czy są jakieś opcje oszczędzania energii czy coś w tym stylu, może wina leży tutaj.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to problem występuje na tym komputerze co zakładałeś sieć ad-hoc. Dlatego spróbuj jeszcze założyć sieć ad-hoc na drugim komputerze i podłączyć się za pomocą pierwszego. Co wtedy się dzieje.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to problem występuje na tym komputerze co zakładałeś sieć ad-hoc. Dlatego spróbuj jeszcze założyć sieć ad-hoc na drugim komputerze i podłączyć się za pomocą pierwszego. Co wtedy się dzieje.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
a komputery są w 1 pokoju?
-
Tak :d
KOMPUTERY są w jednym pokoju jeden to lapek drugi to stacjonarny chcę zrobić sieć złożoną z 2 komp. i obsługe folderów udostępnionych niestety
Stacjonarka rozłącza co chwila.... / nie kminie o co kamon..
Z tym zeby założyć na drugim kompie sprubuje
jest jeszcze 1 ale
Jak użyje oprogramowania dołączonego do asusa (karta wi-fi w stacjonarce), niby jest ok połączenie tam ustawiam ad-hoc niestety połączenie niby jest ale! raz widzi raz nie kompa i w nijaki sposób nie mogę wejść na drugiego kompa widzę kompa w otoczeniu ale nic pozatym
KOMPUTERY są w jednym pokoju jeden to lapek drugi to stacjonarny chcę zrobić sieć złożoną z 2 komp. i obsługe folderów udostępnionych niestety
Stacjonarka rozłącza co chwila.... / nie kminie o co kamon..
Z tym zeby założyć na drugim kompie sprubuje
jest jeszcze 1 ale

Jak użyje oprogramowania dołączonego do asusa (karta wi-fi w stacjonarce), niby jest ok połączenie tam ustawiam ad-hoc niestety połączenie niby jest ale! raz widzi raz nie kompa i w nijaki sposób nie mogę wejść na drugiego kompa widzę kompa w otoczeniu ale nic pozatym
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A komputery znajdują się w tej samej grupie roboczej oraz mają różne nazwy? A co z firewallem, na próbę można go wyłączyć i wtedy zobaczyć co i jak.voltarus pisze:w nijaki sposób nie mogę wejść na drugiego kompa widzę kompa w otoczeniu ale nic pozatym
Pozdrawiam YaHooo 

-
tak znajdują się w tej samej grupie, mają różne nazwy i firewall i zapora systemu są wyłączone 
Dodam że połączenie to działające a nic nie wysyłające na sofcie asusa działa tylko przy stałym IP wpisanym na sztywno....
dosłownie rozkładam ręce.. czy jedynym rozwiązaniem będzie hardwarowy ap'ek ?

Dodam że połączenie to działające a nic nie wysyłające na sofcie asusa działa tylko przy stałym IP wpisanym na sztywno....
dosłownie rozkładam ręce.. czy jedynym rozwiązaniem będzie hardwarowy ap'ek ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W takim razie popatrz ma zaawansowane ustawienia kart w Menedżerze Urządzeń. Ewentualnie zrób tak jak to jest w moim opracowaniu z
>KLIK< Bo już różne cuda widziałem, może to wina adresów. Oczywiście nie musisz uruchamiać ICS 

Pozdrawiam YaHooo 

-
THX
POWALCZE JUTRO ZOBACZYMY CZY COŚ SIĘ UDA
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-18, 22:59 ]
Dlaczego wykrzykujesz na YaHooo ?
POWALCZE JUTRO ZOBACZYMY CZY COŚ SIĘ UDA
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-18, 22:59 ]
Dlaczego wykrzykujesz na YaHooo ?
E4600 / 3GB / 2x250 + 320GB / 8800GT / Chief450w / winXP + G51
Dell D600
THX ALL FOR HELP ME
Dell D600

THX ALL FOR HELP ME
-
Mam ten sam proble, a powiedz mi czy przypadkiem na stacjonarnym nie masz karty EDIMAX ??
-
- Stały użytkownik forum
miałem podobnie czasem rozłączał co chwilę a czasem trzymał godzinkę lub 2,
u mnie pomogło przestawienie kanału (channel) z auto na jeden stały, w windosowym menadżerze kart chyba nie ma takiej opcji ale w programie dedykowanym dla karty na pewno będzie
u mnie pomogło przestawienie kanału (channel) z auto na jeden stały, w windosowym menadżerze kart chyba nie ma takiej opcji ale w programie dedykowanym dla karty na pewno będzie
http://gersimi.yoyo.pl/phpBB3/ - forum nauki języka angielskiego i niemieckiego
http://gersimi.yoyo.pl - Twój partner w nauczaniu języków
-
tez juz tak probowalem i nic nie pomoglo, raczej nie ma to znaczenia ze jest inna siec w okolicy, obie sieciowki dzialaja dobrze przy polaczeniu do ap, tylko przy ad-hoc jest taki numer, nie wiem co sie dzieje...
-
- Stały użytkownik forum
może któraś z sieciówek ma jakąś wadę i robi problemy w tym trybie, zlokalizuj winowajcę, np uruchamiając na innym systemie (np linux knoppix z płyty bez instalacji), możesz też sprawdzić w necie na jakim chipsecie jest Twoja karta i zastosować sterownik jakiejś innej firmy.
ja np. mam philipsa na atherosie do którego nie było sterowników na w98, podrzuciłem mu drivery od tplinka na tym samym chipsecie i śmigał jak burza
ja np. mam philipsa na atherosie do którego nie było sterowników na w98, podrzuciłem mu drivery od tplinka na tym samym chipsecie i śmigał jak burza
http://gersimi.yoyo.pl/phpBB3/ - forum nauki języka angielskiego i niemieckiego
-
Problem rozwiazal sie po ustawieniu dla obu sieciowek predkosci 11, ta na laptopie chyba jest jakiejs gorszej klasy, choc na boxie tp smiga z 54, mam nadzieje ze to naprawde naprawilem...