Good Idea? Serwer SSH :)

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Good Idea? Serwer SSH :)

Post autor: Maciek »

Witam! Ostatnio pisałem o tym jak zrobić tunel SSH dzięki któremu można zaoszczędzić ok. 40% na usługach prepaid... co do usług iPlus itd... wiadomo... mniejsze zużycie transferu :) Tak się składa że mam dość szybki internet... i stary komputer który mógłby posłużyć za serwer SSH. Tak więc potrzebował bym około 5-10 osób do przetestowania jak to wszystko chodzi... ile można zaoszczędzić itd. Coś w rodzaju wielkiego testu :) Jeżeli zmiany były by widoczne... tzn. Widać było by że da rade sporo na tym oszczędzić a transfer nie ucieka tak szybko to był bym w stanie postawić specjalny serwer dzięki któremu była by mozliwość podłączenia się większej ilości uzytkowników. Pomożecie? Opłaca mi się za to w ogóle zabierać ? Proszę o komentarze :)
Dawno mnie tutaj nie było :)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Good Idea? Serwer SSH :)

Post autor: KrissTofferr »

Idea dobra - dla danych dobrze poddających się kompresji bezstratnej deflate,
czyli teksty z ograniczonym alfabetem, np. w komunikatorze GG - tak jak opisałeś to na blogu.
Dla www lepiej używać zdalnego http proxy który umie rozróżniać dane,
np. ziproxy (opensource) kompresuje tekst zgodnie ze standardem HTTP,
potrafi przekodować pliki graficzne w locie na JPEG2000,
robi optymalizację kodu JavaScript.

Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ