router switch czy hub ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
router switch czy hub ?
jest tak:
robię remont i chciałem się pozbyć kabli
w mieszkaniu są 3 komputery są 3 komputery, provider dostarcza sieć do zwykłego przewodowego ruotera i dalej go sobie dzielę
1 komputer stoi obok router i on zostanie na kablu
2 kolejne są ok 5 metrów dalej (na skos przez 2 ściany) i one mają radiówki (philips na atherosie i Dlink chyba też na atherosie) więc mogę się pozbyć kabli (teraz łączą się między sobą ad-hoc)
router który mam musiałem wykupić od providera i w umowie mam zapis że nie będę w nim grzebał (oni go ustawili i nie mam do niego dostępu)
chciałbym zamienić go na inny z gniazdami RJ i nadajnikiem wifi, ale wtedy musiałbym go zawieźć do providera, zapłacić za konfigurację i co za tym idzie nie miałbym do niego dostępu, a nie wyobrażam sobie żebym nie mógł go sam ustawiać, przecież muszę powpisywać MACi moich sieciówek, ustawić hasło WEP itd.
nie siedzę za bardzo w tym temacie ale może dałoby się zostawić ten router który jest a dopiąć do niego kabelkiem coś (switch?, hub?) co będzie wysyłać sygnał i co będę mógł konfigurować ?
1. jakiego urządzenia szukać ?
2. na moją odległość wystarczy najtańszy? (mieszkanie ma 50m2, więc nie jestem w stanie oddalić się od nadajnika dalej niż 8m w linii prostej przez ściany), nie chciałbym mieć żadnych zaników sygnału
3. jakiś specjalny kabel dołączenia tych urządzeń (układ skrętki), czy taki jak komp-router
4. może dać sobie spokój i kupić ten router i jechać do providera
robię remont i chciałem się pozbyć kabli
w mieszkaniu są 3 komputery są 3 komputery, provider dostarcza sieć do zwykłego przewodowego ruotera i dalej go sobie dzielę
1 komputer stoi obok router i on zostanie na kablu
2 kolejne są ok 5 metrów dalej (na skos przez 2 ściany) i one mają radiówki (philips na atherosie i Dlink chyba też na atherosie) więc mogę się pozbyć kabli (teraz łączą się między sobą ad-hoc)
router który mam musiałem wykupić od providera i w umowie mam zapis że nie będę w nim grzebał (oni go ustawili i nie mam do niego dostępu)
chciałbym zamienić go na inny z gniazdami RJ i nadajnikiem wifi, ale wtedy musiałbym go zawieźć do providera, zapłacić za konfigurację i co za tym idzie nie miałbym do niego dostępu, a nie wyobrażam sobie żebym nie mógł go sam ustawiać, przecież muszę powpisywać MACi moich sieciówek, ustawić hasło WEP itd.
nie siedzę za bardzo w tym temacie ale może dałoby się zostawić ten router który jest a dopiąć do niego kabelkiem coś (switch?, hub?) co będzie wysyłać sygnał i co będę mógł konfigurować ?
1. jakiego urządzenia szukać ?
2. na moją odległość wystarczy najtańszy? (mieszkanie ma 50m2, więc nie jestem w stanie oddalić się od nadajnika dalej niż 8m w linii prostej przez ściany), nie chciałbym mieć żadnych zaników sygnału
3. jakiś specjalny kabel dołączenia tych urządzeń (układ skrętki), czy taki jak komp-router
4. może dać sobie spokój i kupić ten router i jechać do providera
Ostatnio zmieniony 2008-04-14, 19:41 przez yoyo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: router switch czy hub ?
Urzadzenie ktore rozsyla sygnal radiowo to AP - Access Point. I o cos takiego teoretycznie bedzie chodzilo.
Czemu teoretycznie - troche zalezy od konfiguracji routera. Jak to jest - mozesz do niego podlaczyc dowolna ilosc kompow? Czy provider ci powiedzial, ze maja byc 3 i kropka?
Czemu teoretycznie - troche zalezy od konfiguracji routera. Jak to jest - mozesz do niego podlaczyc dowolna ilosc kompow? Czy provider ci powiedzial, ze maja byc 3 i kropka?
-
- Stały użytkownik forum
mam w nim chyba 5 czy 6 gniazd i mogę podłączać ile chce, router obsługuje DHCP,
ale ja i tak sobie poustawiałem adresy na sztywno, mógłbym tam postawić 486 z sieciówką wifi ale w końcu mamy XXI wiek więc na pewno jest inteligentniejsze wyjście
ale ja i tak sobie poustawiałem adresy na sztywno, mógłbym tam postawić 486 z sieciówką wifi ale w końcu mamy XXI wiek więc na pewno jest inteligentniejsze wyjście
http://gersimi.yoyo.pl/phpBB3/ - forum nauki języka angielskiego i niemieckiego
http://gersimi.yoyo.pl - Twój partner w nauczaniu języków
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W takim razie AP bedzie dobrym rozwiazaniem. (pamietaj - sam AP, nie router z APem).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
yoyo, to jest bardzo proste.yoyo pisze:chciałbym zamienić go na inny z gniazdami RJ i nadajnikiem wifi, ale wtedy musiałbym go zawieźć do providera, zapłacić za konfigurację i co za tym idzie nie miałbym do niego dostępu, a nie wyobrażam sobie żebym nie mógł go sam ustawiać, przecież muszę powpisywać MACi moich sieciówek, ustawić hasło WEP itd.

Na forum znajdziesz wszystko a jak coś to wpadasz i się pytasz.

-
- Stały użytkownik forum
Pierwszy
drugi
czyli nawet takie najtańsze mi wystarczą ?
pierwszy kusi ceną, zaś drugi jest z tej samej rodziny co jedna z moich sieciówek, a jestem z niej bardzo zadowolony - połączona z drugą (dlink) adhoc nie traci zasięgu nawet jak chodzę z laptopem po domu, czasem nawet widzi jakąś inną odległą sieć
drugi
czyli nawet takie najtańsze mi wystarczą ?
pierwszy kusi ceną, zaś drugi jest z tej samej rodziny co jedna z moich sieciówek, a jestem z niej bardzo zadowolony - połączona z drugą (dlink) adhoc nie traci zasięgu nawet jak chodzę z laptopem po domu, czasem nawet widzi jakąś inną odległą sieć
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Pierwszy bym sobie darowal, bo to juz dosc wiekowy sprzet i zdaje sie nie obsluguje WPA.
Co do drugiego to osobiscie nie jestem przekonany do Phillipsa w zakresie urzadzen sieciowych. Troche kwestia gustu.
Moze lepiej cos takiego: http://allegro.pl/item342077606_tp_link ... e_wds.html
nowy i przyzwoita firma.
Co do drugiego to osobiscie nie jestem przekonany do Phillipsa w zakresie urzadzen sieciowych. Troche kwestia gustu.
Moze lepiej cos takiego: http://allegro.pl/item342077606_tp_link ... e_wds.html
nowy i przyzwoita firma.
-
- Stały użytkownik forum
no to kupiłem taki model jaki podałeś ale za 69,99 (używany przez tydzień, nie spełnił oczekiwań klienta - może moje spełni
)
jak dojdzie to pewnie jeszcze Was pomęcze o konfiguracje, bo dla mnie to będzie nowość.
tak gwoli ścisłości jeszcze się dopytam jakim kablem to podpiąć tym co idzie do kompa ?? czy trzeba inaczej zakładać wtyczki??
będę tam chciał wprowadzić szyfrowanie 128bit i ograniczyć pulę ip powiedzmy do 2 (jeden jakbym coś kombinował) i wprowadzić 2 MACi kart które będzie obsługiwał

jak dojdzie to pewnie jeszcze Was pomęcze o konfiguracje, bo dla mnie to będzie nowość.
tak gwoli ścisłości jeszcze się dopytam jakim kablem to podpiąć tym co idzie do kompa ?? czy trzeba inaczej zakładać wtyczki??
będę tam chciał wprowadzić szyfrowanie 128bit i ograniczyć pulę ip powiedzmy do 2 (jeden jakbym coś kombinował) i wprowadzić 2 MACi kart które będzie obsługiwał
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W tym TP-linku plusem jest odkręcana antenka.
Jak będziesz miał za słaby zasięg to za 10-20 kupujesz większą.
[ Dodano: 2008-04-10, 20:49 ]

[ Dodano: 2008-04-10, 20:49 ]
Ten sam. RJ45ak gwoli ścisłości jeszcze się dopytam jakim kablem to podpiąć tym co idzie do kompa ?? czy trzeba inaczej zakładać wtyczki??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
1. Lepiej ustawic jakies WPAyoyo pisze:będę tam chciał wprowadzić szyfrowanie 128bit i ograniczyć pulę ip powiedzmy do 2 (jeden jakbym coś kombinował) i wprowadzić 2 MACi kart które będzie obsługiwał
2. Puli adresow nie ograniczysz - mozesz ewentualnie ustawic pule DHCP, ale nie wiem po co
3. Filtr MAC tez jest raczej slabym zabezpieczeniem, ale w sumie czemu nie zastosowac jesli nie przeszkadza.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zawsze można wyłączyć DHCP, ustawić stałe ip na komputerach i włączyć filtr MAC.Jo_gurt pisze:2. Puli adresow nie ograniczysz - mozesz ewentualnie ustawic pule DHCP, ale nie wiem po co
Wiem, że w linksysie była opcja ukrycia sieci mimo, że ona działała. Komputer musiał mieć dokładnie ustawienia i się z nią łączył wtedy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wylaczenie DHCP nie ma zadnego wplywu na pule adresowZawsze można wyłączyć DHCP, ustawić stałe ip na komputerach i włączyć filtr MAC.
Wiem, że w linksysie była opcja ukrycia sieci mimo, że ona działała. Komputer musiał mieć dokładnie ustawienia i się z nią łączył wtedy.

Co do ukrywania SSID to ma taka opcje chyba kazdy AP na rynku, chociaz to tez jest zabezpieczenie raczej tylko przeciw przechodniom z WiFi w telefonie.
-
- Stały użytkownik forum
no dobra to Wy się znacie 
wiem ze do każdej sieci da się włamać, ale to tak jak z samochodem nie zostawia się go otwartego

wiem ze do każdej sieci da się włamać, ale to tak jak z samochodem nie zostawia się go otwartego
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zgoda, ale się nie podłączysz z internetem bez wpisywania wszystkich ip i bram.Jo_gurt pisze:Wylaczenie DHCP nie ma zadnego wplywu na pule adresow
No właśnie.Jo_gurt pisze:chociaz to tez jest zabezpieczenie raczej tylko przeciw przechodniom z WiFi w telefonie.

- bob
- Guru bezprzewodowy
I znowu to samo.yoyo pisze:wiem ze do każdej sieci da się włamać, ale to tak jak z samochodem nie zostawia się go towartego
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Spróbuj wejść do mojego otwartego samochodu to załatwię Ci takie wczasy, które nigdy nie zapomnisz.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No w zasadzie tak, zabezpieczenie na poziomie filtra MACja.michal pisze:Zgoda, ale się nie podłączysz z internetem bez wpisywania wszystkich ip i bram.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Błagam zostawmy ten temat bob.
Już dość było.
[ Dodano: 2008-04-10, 21:14 ]
Sąsiad się nie podłączy.
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-04-10, 21:15 ]
A ja przepraszam. Czy to moja teoria z tym samochodem ?
Prośby na PW proszę kierować.

Już dość było.

[ Dodano: 2008-04-10, 21:14 ]
Od przybytku głowa nie boli.Jo_gurt pisze:No w zasadzie tak, zabezpieczenie na poziomie filtra MAC

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-04-10, 21:15 ]
A ja przepraszam. Czy to moja teoria z tym samochodem ?

Prośby na PW proszę kierować.

- wojteks
- *** Administrator ***
A maska np. 255.255.255.252 nie ograniczy puli adresów?Jo_gurt pisze:2. Puli adresow nie ograniczysz
przykładowo adresy lan router 192,168.200.1, PC 192.168.200.2, maska 255.255.255.252 i koniec, nic więcej nie zadziała
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No zgoda, ale na samym AP?wojteks pisze:A maska np. 255.255.255.252 nie ograniczy puli adresów?
-
- Stały użytkownik forum
to może jak już kombinujecie z maskami to zaznaczę że router ma ip 192.168.0.1 i maskę 255.255.255.248 więc trzeba tak ustawić AP żeby nie kolidował, o ile w ogóle ustawienia AP mogą jakoś kolidować...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
yoyo, nie przejmuj sie tymi wywodami, troche zeszlismy z tematu 

- wojteks
- *** Administrator ***
Maska: 255.255.255.248 to 6 hostów w sieci lan czyli router + 5 kompów, dobrze by było w tym upchnąć AP żeby nim zarządzać bez zmiany IP, czyli np. router 192.168.0.1, AP 192.168.0.2. PC1 192.168.0.3 aż do 192.168.0.6
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
wątpię żebym kiedykolwiek używał więcej niż 3 kompów na raz 
tak z ciekawości spytam, czy w routerze trzeba otwierać jakieś porty ??
korzystam z DC++ w sieci osiedlowej i teraz jako, że łącze się przez router muszę ustawiać przekierowania przez porty 412, 413 itd.

tak z ciekawości spytam, czy w routerze trzeba otwierać jakieś porty ??
korzystam z DC++ w sieci osiedlowej i teraz jako, że łącze się przez router muszę ustawiać przekierowania przez porty 412, 413 itd.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, na routerze trzeba bedzie przekierowac portyyoyo pisze:tak z ciekawości spytam, czy w routerze trzeba otwierać jakieś porty ??

-
- Stały użytkownik forum
mój błąd chciałem spytać o AP, na routerze już są, o ile pamiętam dla:
192...2 - 412
102...3 - 413
i tak dalej, teraz będę musiał to chyba jakoś odwzorować na APku
192...2 - 412
102...3 - 413
i tak dalej, teraz będę musiał to chyba jakoś odwzorować na APku
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie, przez AP nie trzeba nic forwardowac 

-
- Stały użytkownik forum
No więc dotarło.
AP TP-LINK TL-WA501G
podpiąłem to kabelkiem do routera, lampki zaświeciły się jak trzeba, w komputerze włączyłem dhcp ustawiło mi takie numerki jakbym był połączony bezpośrednio do routerka
ip 192.168.0.4,
maska 255.255.255.248,
brama 192.168.0.1 i moje dnsy i od razu miałem neta.
połączenie dobrej jakości ale niezabezpieczone
więc przechodzę do przeglądarki, wklepuje 192.168.1.1 (taki adres jest w instrukcji) i lipa, więc pinguję na ten adres i time out
poustawiałem sobie numerki wg instrukcji na sztywno
ip 192.168.1.2,
maska 255.255.255.0
bramka 192.168.1.1
i znów moje dnsy
również nie mogę się połączyć z 192.168.1.1 (ping również nie odpowiada)
netu nie ma
AP resetowałem (nie pomaga)
żadne proxy nie jest włączone
brakuje mi już pomysłów
co dziwniejsze teraz gdy włączę dhcp to nie ustawia już moich numerków sieciowych tylko po dłuuuugim oczekiwaniu przydziela mi
ip 169.254.24.44
maskę 255.255.0.0
bramy brak
i co za tym idzie netu brak
jakieś sugestie ???
AP TP-LINK TL-WA501G
podpiąłem to kabelkiem do routera, lampki zaświeciły się jak trzeba, w komputerze włączyłem dhcp ustawiło mi takie numerki jakbym był połączony bezpośrednio do routerka
ip 192.168.0.4,
maska 255.255.255.248,
brama 192.168.0.1 i moje dnsy i od razu miałem neta.
połączenie dobrej jakości ale niezabezpieczone

więc przechodzę do przeglądarki, wklepuje 192.168.1.1 (taki adres jest w instrukcji) i lipa, więc pinguję na ten adres i time out

poustawiałem sobie numerki wg instrukcji na sztywno
ip 192.168.1.2,
maska 255.255.255.0
bramka 192.168.1.1
i znów moje dnsy
również nie mogę się połączyć z 192.168.1.1 (ping również nie odpowiada)
netu nie ma
AP resetowałem (nie pomaga)
żadne proxy nie jest włączone
brakuje mi już pomysłów

co dziwniejsze teraz gdy włączę dhcp to nie ustawia już moich numerków sieciowych tylko po dłuuuugim oczekiwaniu przydziela mi
ip 169.254.24.44
maskę 255.255.0.0
bramy brak
i co za tym idzie netu brak
jakieś sugestie ???
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
I ta brama to IP routera. Wpisz adres 192.168.0.1 do przeglądarki zamiast 192.168.1.1 i powinno być OK.yoyo pisze:w komputerze włączyłem dhcp ustawiło mi takie numerki jakbym był połączony bezpośrednio do routerka
ip 192.168.0.4,
maska 255.255.255.248,
brama 192.168.0.1
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
BliSki, ja nie chcę się połączyć z routerem bo nie mam do niego haseł (dostałem go od providera skonfigurowanego i mam go nie ruszać, jak wklepę 192.168.0.1 to fakktycznie próbuje się z nim łączyć ale mi to nie potrzebne, ja chcę skonfigurować AP
teraz połączenie wygląda tak
NET---router --- AP -- kompy
teraz połączenie wygląda tak
NET---router --- AP -- kompy
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej zrob tak:
0. Odlacz kompa od routera
1. Ustaw na kompie na sztywno:
Adres: 192.168.1.2
Maska: 255.255.255.0
2. Podlacz sie bezposrednio kablem do APka i wtedy powinien sie dac skonfigurowac
3. Przekonfiguruj go na 192.168.0.2/29 (czyli z ta twoja dziwaczna maska
) - nic innego nie konfiguruj (zadnych szyfrowan, to pozniej jak bedzie dzialac)
4. Pozapisuj zmiany
5. Ustaw na kompie automatyczne pobieranie adresu
6. Polacz wszystko jak trzeba, czyli dostawca do routera, AP do routera, komp do routera
7. Jesli komp dostanie adresiki jak trzeba to popinguj troche na 192.168.0.1 i 192.168.0.2
8. Jesli pingi ladnie poszly to sprobuj teraz zalogowac sie na AP pod 192.168.0.2
0. Odlacz kompa od routera
1. Ustaw na kompie na sztywno:
Adres: 192.168.1.2
Maska: 255.255.255.0
2. Podlacz sie bezposrednio kablem do APka i wtedy powinien sie dac skonfigurowac
3. Przekonfiguruj go na 192.168.0.2/29 (czyli z ta twoja dziwaczna maska

4. Pozapisuj zmiany
5. Ustaw na kompie automatyczne pobieranie adresu
6. Polacz wszystko jak trzeba, czyli dostawca do routera, AP do routera, komp do routera
7. Jesli komp dostanie adresiki jak trzeba to popinguj troche na 192.168.0.1 i 192.168.0.2
8. Jesli pingi ladnie poszly to sprobuj teraz zalogowac sie na AP pod 192.168.0.2