Jak zrobić małą sieć z neostrady 2mb?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak zrobić małą sieć z neostrady 2mb?
mianowicie mam neostrade 2mb i chciałbym się nią podzielić z dwoma kolegami (jeden mieszka ok 100 a drugi 500 m ode mnie) mieszkamy w domkach jednorodzinnych. Mam router pentagram adsl wi-fi, i teraz moje pytanie co więcej jest potrzebne aby stworzyć ową sieć? jaka antena jest potrzebna? jakie karty sieciowe do tych kolegów? i w jaki najprostszy i najskuteczniejszy sposób to zrobić, proszę o podpowiedzi, poradniki, opisy itd.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jak zrobić małą sieć z neostrady 2mb?
Po 1 popraw zdania od dużej litery itd. Masz baner na dzień dobry na forum. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
Po 2 są jakieś przeszkody terenowe? 100-500m to dość mało. Ja bym pokusił się o dużą antenę dookólną do tego prentagrama i do kart sieciowych. Taką z zyskiem około 12dBi. Warunkiem by było, aby router stał przy oknie a jeszcze lepiej jakby wyrzucić tą antenę za okno. Jak to nie da rady to zostają antenki kierunkowe.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Po 2 są jakieś przeszkody terenowe? 100-500m to dość mało. Ja bym pokusił się o dużą antenę dookólną do tego prentagrama i do kart sieciowych. Taką z zyskiem około 12dBi. Warunkiem by było, aby router stał przy oknie a jeszcze lepiej jakby wyrzucić tą antenę za okno. Jak to nie da rady to zostają antenki kierunkowe.
-
No tzn to jest wioska, domy są zaraz przy ulicy, dom jest koło domu i to są jedyne przeszkody, nie ma jakiś dużych drzew, przeszkód, czyli mówisz że poprostu do tego mojego routera kupić jakąś dobrą antenę dookólną (czyli tzn patyk tak?) a do komputerów kolegów karty z jakimiś dobrymi antenami tak? Gdzies czytałem o antenie panelowej, co myślisz o tym?ja.michal pisze:Po 1 popraw zdania od dużej litery itd. Masz baner na dzień dobry na forum.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale domy kolegów przesłaniają inne domy?ostryrafal90 pisze:dom jest koło domu i to są jedyne przeszkody
Tak mi się wydaje. Odległość nie jest duża.ostryrafal90 pisze:mówisz że poprostu do tego mojego routera kupić jakąś dobrą antenę dookólną (czyli tzn patyk tak?
Taki sam party jest do kart wifi.ostryrafal90 pisze:do komputerów kolegów karty z jakimiś dobrymi antenami tak?
Coś takiego:
http://allegro.pl/item345390891_antena_ ... claw_.html
Złapałem pierwszą lepszą więc nie jest najtańsza.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jak masz kolegów po jednej stronie to jak najbardziej. Antena panelowa ma kierunkowe rozgłaszanie.ostryrafal90 pisze:Gdzies czytałem o antenie panelowej, co myślisz o tym?

-
To jest tak że domy ustawione są w lini prostej w takim jakby ciągu ( na pewno byłeś kiedyś we wiosce) i no i ci koledzy mieszkają w tej linii gdzieś 8-12 domów ode mnie, więc no byłbym problem aby to łapało, tak i się wydaje, dlatego pytam o rodzaj anteny i sposób montażu, przecież można chyba na dachu zamontować....
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ostryrafal90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to ostryrafal90 zostają wam antenki panelowe zamontowane ponad dachami sąsiadów. Antenki powinniście wszyscy mieć takie. Dookólne mogą sobie nie poradzić.
Rozumiem, że masz np. coś takiego:
Ty-dom-dom-...-dom-kolega-dom-kolega?
Wszystko w jedną stronę?
Rozumiem, że masz np. coś takiego:
Ty-dom-dom-...-dom-kolega-dom-kolega?
Wszystko w jedną stronę?
-
A jeszcze takie pytanie jeżeli chciałbym z sąsiadem który mieszka naprzeciwko mojego domu, dzieli nas tylko ulica na której jeżdżą auta i stąd pytanie czy jeżeli połączę się poprzez wi-fi to czy przejeżdżające auta nie będą zrywały połączenia???
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ostryrafal90, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Na jakim piętrze mieszkasz Ty a na jakim sąsiad?ostryrafal90 pisze:jezeli chciałbym z sąsiadem który mieszka naprzeciwko mojego domu
Duża ulica? Jeżdżą tam TIRy?ostryrafal90 pisze:tylko ulica na której jeżdżą auta
Czekamy na odpowiedzi jak powyżej, to się okaże.ostryrafal90 pisze:jeżeli połączę się poprzez wi-fi to czy przejeżdżające auta nie będą zrywały połączenia?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pytanie bardziej o częstotliwość przejazdów. Myślę, że jakby antenki na dachach zrobić to nie będzie miało to wpływu. 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie tak bo najważniejsze, żeby się widziały bezpośrednio bez nawet takich dynamicznych przeszkód, które mogą wpłynąć na nadmierną korektę błędów przerwanych pakietów danych co wpłynie z kolei na prędkość działania łącza lub jej zupełną brak.ja.michal pisze:Myślę, że jakby antenki na dachach zrobić to nie będzie miało to wpływu.
p.s.
A to podejrzewam jak jest. Jedzie jeden za drugim bo przecież w naszym kraju prawie nie ma dróg. Są tylko alejki i kilka niespełniających żadnych norm krótkich odcinków pseudo autostrad.ja.michal pisze:Pytanie bardziej o częstotliwość przejazdów.
-
Więc odpowiadam: mieszkamy w domkach jednorodzinnych, czyli w tradycyjnych Polskich domach:) Ulica no jak to w małej miejscowości- duży ruch nie jest no ale zawsze, tiry jeżdzą ale nie aż tak często, nie jest to droga łącząca jakieś duże miasta więc ruch raczej jest niewielki. No więc jakie antenki musiał bym zastosować aby było jak najtaniej i jak najskuteczniej, myślę że jakby zamontować je jakoś u góry okien to wtedy nie było by problemu bo jedynie jakieś wysokie tiry mogły by przeszkodzić, no ewentualnie montaż na dachu jeśli było by to konieczne, ale powiedzcie jakie anteny (linki z allegro mogą być) bo tych anten jest pełno i nie wiadomo która do czego.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Na początek, żebyś mógł zapoznać się z problematyką:
http://www.dipol.com.pl/anteny-1.pdf
http://www.dipol.com.pl/anteny-1.pdf
-
No przeczytałem artykuł ale dla takiego laika jak ja to te nazwy i liczby nic nie znaczą niestety, tak więc nie przyda mi się to za bardzo, proszę mi powiedzieć jakie anteny chodzą w grę, przypomne że chodzi o zasięg do około 500-1000 m i liczba użytkowników około 3-5 osób, czyli jaką antenę musiał bym podłączyć do mojego routera adsl wi-fi i jakie karty sieciowe ( wiem że też jest ich mnóstwo m.in pod usb itp) i jakie anteny do tych kart? Rozumiem że wszystkie te anteny muszą być wystawione na zewnątrz i przymontowane gdzieś na domu tak? prosze o odp
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli to ma być tylko w jedną stronę to jedna antena panelowa powinna starczyć. Jeśli osoby są w różnych miejscach to pewnie będzie potrzeba zastosowania anteny dookólnej.ostryrafal90 pisze:przypomne że chodzi o zasięg do około 500-1000 m i liczba użytkowników około 3-5 osób
Antena dookólna 10dBi
"Antena dookolna przeznaczona do stacji bazowych. Zalecana do budowy stacji bazowych obsługujących średnie ilości klientów w odległościach 1-2 km."
źródło: www.dipol.com.pl
ostryrafal90 pisze:czyli jaką antenę musiał bym podłączyć do mojego routera adsl wi-fi
Taką jak podałem powyżej do WiFi.

Z racji potrzeby zastosowania anteny innej niż standardowa (czyli dookólna) musi być karta z odkręcaną anteną. Czy PCI i USB to już zależy od Ciebie. Z kart USB widziałem, że na forum koledzy polecają Edimax-a z odkręcaną antenką (koszt koło 60zł).ostryrafal90 pisze:jakie karty sieciowe
Myślę, że taka antena do kart wystarczy.
Antena panelowa 8dBi
Ta dookólna u Ciebie tak. Panelowe u kolegów mogą być na ścianie skierowane w stronę Twojej dookólnej.ostryrafal90 pisze:Rozumiem że wszystkie te anteny muszą być wystawione na zewnątrz i przymontowane gdzieś na domu tak?
-
ja mam wlasnie tak podzielone, zatem jest antena szczelinowa 19dbi u nadwcy i kierunkowe yagi 15 u odbiorcow (czyli u mnie i innego kolegi) + karta dlink air 520+, odleglosc w moim przypadku od nadawcy 300m bez przeszkod i wszystko cacy sila sygnalu 80% i Quality 90%-100%
problem zaczyna sie gdy chcialem rozszerzyc siec u mnie w domu (jako odbiorcy) i dac jeszcze net na laptopa. Zatem kupilem ap dwl 900+ o router di-524. i niestety nie dziala. co to moze byc?
problem zaczyna sie gdy chcialem rozszerzyc siec u mnie w domu (jako odbiorcy) i dac jeszcze net na laptopa. Zatem kupilem ap dwl 900+ o router di-524. i niestety nie dziala. co to moze byc?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale jak AP jest podłączony? Jaką masz nazwę sieci w AP?len57 pisze:problem zaczyna sie gdy chcialem rozszerzyc siec u mnie w domu (jako odbiorcy) i dac jeszcze net na laptopa. Zatem kupilem ap dwl 900+ o router di-524. i niestety nie dziala. co to moze byc?
-
hmm nie znam sie niestety, wiem tyle ze kabel od yagi idzie do ap, potem router ktory rozsiewa bezprzewodow. konfigurowala to osoba ktora sie zna, i podejrzewa ze jest za slaby sygnal?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Słaby sygnał? Dziwne skoro to ma w domu działać.
Jak daleko do siebie stoi router i ap?
Może spróbuj zmienić kanał na tym routerze, który rozsiewa internet po domu.
Jak daleko do siebie stoi router i ap?
Może spróbuj zmienić kanał na tym routerze, który rozsiewa internet po domu.
-
Powracając do tematu, przemyślałem sytuację przestrzenną w mojej miejscowości i wygląda to następująco, dom mojego sąsiada który mieszka na przeciwko mojego domu, jest ustawiony po przekątnej z domem tego trzeciego kolegi z którym ma być sieć, tzn ich domy widzą się na wzajem szczytami, więc antenki zamontowane na szczytach by się bez problemu widziały, no a mój dom i dom tego 3 kolegi jest po tej samej stronie i jest zasłonięty innymi domami, więc chodzi mi o to ze antena ta nadajca powiina by być u tego sąsiada naprzeciwko, tylko że internet musze dzielić ja gdyż ja tylko mam neostradę, tak wiec jak by to w takim przypadku miało wyglądac?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A kolega po Twojej stronie widzi bez problemy tego którego masz naprzeciw?
-
Tak idealnie widzą się te 2 domy
-
- Stały użytkownik forum
Udostępnienie tak wybornej usługi, jaką jest neostrada to jakieś 200 PLN miesięcznie od komputera poza lokalem. Okradanie złodzieja też jest przestęspstwemostryrafal90 pisze:mianowicie mam neostrade 2mb i chciałbym się nią podzielić z dwoma kolegami (jeden mieszka ok 100 a drugi 500 m ode mnie) mieszkamy w domkach jednorodzinnych. Mam router pentagram adsl wi-fi, i teraz moje pytanie co więcej jest potrzebne aby stworzyć ową sieć? jaka antena jest potrzebna? jakie karty sieciowe do tych kolegów? i w jaki najprostszy i najskuteczniejszy sposób to zrobić, proszę o podpowiedzi, poradniki, opisy itd.