Problem z Routerem Dl-524

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maniek93
Początkujący użytkownik forum

Problem z Routerem Dl-524

Post autor: maniek93 »

Witam. Mama taki problem chciałbym zalogować się do routera żeby sobie zmienić ustawienia, w instrukcji pisze, że w przeglądarce należy wpisać adres: http://192.168.0.1 i że nazwa użytkownika to admin i że domyślnym ustawieniem jest brak hasła. Wszystko robie tak jak pisze i nic... Czy jest jakaś możliwość na zresetowanie, zmianę tego hasła? Myślę bo ten router mam już jakiś czas, że kiedyś ktoś mógł zmienić hasło tylko teraz nikt nie wie jakie.
Dodam, że próbowałem wpisywać różne nazwy użytkownika i hasła np. nazwę użytkownika tak jak nazywa się moja sieć a hasło takie jak hasło do sieci lecz nic to nie pomagało.
Bardzo proszę o pomoc. :cry:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z Routerem Dl-524

Post autor: Jo_gurt »

Rozumiem, ze okienko z prosba wpisania uzytkownika i hasla sie pojawia?
Najlepie zrob tak jak wspomniales - zresetuj router. Wiaze sie to niestety z utrata wszystkich ustawien, nie tylko hasla.
Procedura (zreszta tez opisana w manualu):
1. Wciskasz przycisk "reset" na tylnej sciance calkiem z prawej (trzeba uzyc czegos cienkiego, np spinacza)
2. Przytrzymujesz na 10-15s i puszczasz
3. Czekasz az router sie zrebootuje
maniek93

Jo_gurt pisze:Rozumiem, ze okienko z prosba wpisania uzytkownika i hasla sie pojawia?
Najlepie zrob tak jak wspomniales - zresetuj router. Wiaze sie to niestety z utrata wszystkich ustawien, nie tylko hasla.
Procedura (zreszta tez opisana w manualu):
1. Wciskasz przycisk "reset" na tylnej sciance calkiem z prawej (trzeba uzyc czegos cienkiego, np spinacza)
2. Przytrzymujesz na 10-15s i puszczasz
3. Czekasz az router sie zrebootuje
Tak okienko z prośbą wpisania użytkownika i hasła się pojawia. Zrobię tak jak napisałeś tylko obawiam się, że potem mogę mieć problemy z poprawnym skonfigurowaniem.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

maniek93 pisze:potem mogę mieć problemy z poprawnym skonfigurowaniem.
Mysle, ze damy rade, jesli opowiesz co to za dostawca i czy miales od niego jakies dane typu adresy IP.
maniek93

Jeszcze mam jedno pytanie. Czy da się w routerze ustawić porty żebym miał zewnętrzne ip? Chodzi mi o to żebym mógł stawiać serwer w grach żeby wszyscy go widzieli.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

maniek93 pisze:Czy da się w routerze ustawić porty żebym miał zewnętrzne ip?
Da sie jesli od dostawcy takowe dostajesz.
maniek93

Jo_gurt pisze:
maniek93 pisze:Czy da się w routerze ustawić porty żebym miał zewnętrzne ip?
Da sie jesli od dostawcy takowe dostajesz.
Na pewno takowe dostaje bo jak nie miałem routera to normalnie miałem zew ip. Tylko jak? :niepewny:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Zainteresuj sie zakladka Advanced->Virtual Server. Tam wpisujesz jaki port na jaki komputer chcesz przekierowac.
ODPOWIEDZ