antena do modemu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
antena do modemu
Witam!
Mieszkam w starej kamienicy są tam bardzo grube ściany, gdy wyjdę z laptopem na dwór internet jest umts/ hsdpa częściej jednak umts.
Czytałem faq i w sumie bardzo dużo tutaj zamieszczone lecz mimo to trochę sie gubię.
Internet posiadam w orange na abonament jest wyjście na antenę.
Pytanie brzmi jaka wybrać antenę wzmacniającą czy dedykowana która ma 0dBi chodzi o to ze potrzebuje w zasadzie gdy korzystam z netu wystawić antenkę za okno i korzystać w mieszkaniu z internetu otwarte okno nic nie daje, sygnał niby w domu jest ale zanika praktycznie co rusz przejedzie auto jest przejdzie ktoś nie ma a jak wyjdę z nim po za mury to net jest.
po prostu nie wiem czy w przypadku mojego problemu jest sens zagłębiać sie w te BTS, hyperterminale itp. sprawy, tym bardziej ze to dla znajomego jak sobie będę robił to pewnie wtedy zacznę to studiować dokładniej
antena wzmacniająca czy antena taka zwykła dedykowana do modelu modemu mam na mysli te malutkie które sa sprzedawane tak do 100 PLN 150 PLN
z góry dziękuje za pomoc!
pozdrawiam.
Mieszkam w starej kamienicy są tam bardzo grube ściany, gdy wyjdę z laptopem na dwór internet jest umts/ hsdpa częściej jednak umts.
Czytałem faq i w sumie bardzo dużo tutaj zamieszczone lecz mimo to trochę sie gubię.
Internet posiadam w orange na abonament jest wyjście na antenę.
Pytanie brzmi jaka wybrać antenę wzmacniającą czy dedykowana która ma 0dBi chodzi o to ze potrzebuje w zasadzie gdy korzystam z netu wystawić antenkę za okno i korzystać w mieszkaniu z internetu otwarte okno nic nie daje, sygnał niby w domu jest ale zanika praktycznie co rusz przejedzie auto jest przejdzie ktoś nie ma a jak wyjdę z nim po za mury to net jest.
po prostu nie wiem czy w przypadku mojego problemu jest sens zagłębiać sie w te BTS, hyperterminale itp. sprawy, tym bardziej ze to dla znajomego jak sobie będę robił to pewnie wtedy zacznę to studiować dokładniej
antena wzmacniająca czy antena taka zwykła dedykowana do modelu modemu mam na mysli te malutkie które sa sprzedawane tak do 100 PLN 150 PLN
z góry dziękuje za pomoc!
pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: antena do modemu
Jaki modem?bukos pisze:Internet posiadam w orange na abonament jest wyjście na antenę.
Jak już kupujesz to lepiej taką z zyskiem.bukos pisze:Pytanie brzmi jaka wybrać antenę wzmacniającą czy dedykowana która ma 0dBi
I jeszcze taka cena za 0dBi to.bukos pisze:mam na mysli te malutkie które sa sprzedawane tak do 100 PLN 150 PLN

[ Dodano: 2008-04-13, 23:02 ]
Właściwie skoro tylko w domu z antenki masz korzystać to może lepiej do muru przykręcaną antenę panelową. Prawdopodobnie hsdpa byś złapał.

-
modem jest z tego co pamietam ten: Novatel Merlin XU870
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-04-13, 23:12 ]
Forum popiera akcję: "Pisz poprawnie po polsku" - czyli m.in. zaczynanie zdań wielką literą i sprawdzanie błędów przed wysłaniem wiadomości.
jaki najlepszy ten zysk jak największy ?? nie chce żeby przez przypadek złapał mi BTS np z EDGE jak bliżej jest UMTS, wiadomo chce by to bylo szybko, bo taka antena dedykowana z 0dBi to w zasadzie można nazwać przedłużaczem antenowym dobrze mowie ?? bo nie daje większego zysku tylko przedłuża antenę jakby przedłużacz anteny?Jak już kupujesz to lepiej taką z zyskiem.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-04-13, 23:12 ]
Forum popiera akcję: "Pisz poprawnie po polsku" - czyli m.in. zaczynanie zdań wielką literą i sprawdzanie błędów przed wysłaniem wiadomości.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Im więcej tym lepiej. Większa stabilność łącza.bukos pisze:jaki najlepszy ten zysk jak największy ??
Jak będzie dobry sygnał UMTS to modem właśnie UMTS wybierze. Zawsze jednak można wybrać w managerze opcję "only 3G".bukos pisze:ie chce żeby przez przypadek złapał mi BTS np z EDGE jak bliżej jest UMTS
Zależy jak długi kabel. Z reguły straty są na kablu więc może zajść sytuacja, że przy dugim kablu będziesz miał więcej straty niż zysku.bukos pisze:bo taka antena dedykowana z 0dBi to w zasadzie można nazwać przedłużaczem antenowym dobrze mowie
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Skoro już zagłębiłeś się w naszebukos pisze:jaka wybrać antenę

-
pozostaje sprawa jak to sie ma taka anetna panelowa do mieszkania na parterze ??
btw. cos takiego moglo by byc? nizej link:
http://allegro.pl/item339576917_antena_ ... xu870.html
btw. cos takiego moglo by byc? nizej link:
http://allegro.pl/item339576917_antena_ ... xu870.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zależy jak daleko masz do bts-a i ustawić trzeba odpowiedni kont do nadajnika. Nadajniki z tego co mi się wydaje są ja jakichś 20m jeśli to maszt.bukos pisze:pozostaje sprawa jak to sie ma taka anetna panelowa do mieszkania na parterze ??
A tej antenki nie polecam bo to jest od gsm do umts. Taka do wszystkiego. Znam z autopsji, że to źle działa.

Lepiej kupić taką tylko do 3G. Będzie lepiej chodzić.
Polecam taką z dipol-a.
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7044.htm
Do tego konektor fme do Twojego modemu.
-
dzieki za pomoc,
rozumiem ze mam szukać bts ktory obsługuje umts tak ? chce sie tylko utwiedzic czy dobrze rozumiem, aa i jeszcze jedno dobra powiedzmy ze kupuje ta antene z dipol-a ona jest UMTS czyli hsdpa juz nie zlape ?? czyli tak jak pisalo faq antene najlepiej kupić wiedząc jakie bts są w poblizu tak ? czyli tak czy siak musze poszukać tych bts z pomocą wskazówek w faq ?
ta antena musi byc na maszcie tak ? nie da rady jej przykręcić do ściany budynku bo w sumie wtedy jej nie nachyle pod odpowiednim kątem.
tak to wszystko czytam i nie wiem czy to ma sens gdyż no mowie gość potrzebuje neta głównie do otwierania stronek bo kupuje samochody przez neta z Niemiec i tyle ma chodzić dobrze nie ma on aż tak dużych wymagań. Pytam o ten masz bo mam obawy czy jacys wandale w nocy nie pozrywaja mi tego wszystkiego.
btw. z tego co pamietam wlasnie naczesciej na dworzu dzialalo nam umts.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-04-13, 23:50 ]
rozumiem ze mam szukać bts ktory obsługuje umts tak ? chce sie tylko utwiedzic czy dobrze rozumiem, aa i jeszcze jedno dobra powiedzmy ze kupuje ta antene z dipol-a ona jest UMTS czyli hsdpa juz nie zlape ?? czyli tak jak pisalo faq antene najlepiej kupić wiedząc jakie bts są w poblizu tak ? czyli tak czy siak musze poszukać tych bts z pomocą wskazówek w faq ?
ta antena musi byc na maszcie tak ? nie da rady jej przykręcić do ściany budynku bo w sumie wtedy jej nie nachyle pod odpowiednim kątem.
tak to wszystko czytam i nie wiem czy to ma sens gdyż no mowie gość potrzebuje neta głównie do otwierania stronek bo kupuje samochody przez neta z Niemiec i tyle ma chodzić dobrze nie ma on aż tak dużych wymagań. Pytam o ten masz bo mam obawy czy jacys wandale w nocy nie pozrywaja mi tego wszystkiego.
btw. z tego co pamietam wlasnie naczesciej na dworzu dzialalo nam umts.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-04-13, 23:50 ]
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Yesbukos pisze:rozumiem ze mam szukać bts ktory obsługuje umts tak ?
HSDPA to ulepszony UMTS. Ta sama częstotliwość.bukos pisze:UMTS czyli hsdpa juz nie zlape
Musisz uchwyt do ściany kupić i po problemie.bukos pisze:nie da rady jej przykręcić do ściany budynku

To może być problem. Zależy jak nisko to umieścisz.bukos pisze:Pytam o ten masz bo mam obawy czy jacys wandale w nocy nie pozrywaja mi tego wszystkiego.
-
zakupiłem tą antene jeszcze czekam na konektor teraz pytanko
wiem że HSDPA to ulepszony UMTS, ale czy na tej antenie której link wyżej jest odbiorę HSDPA z tego co się doczytałem to to wszystko dzieli się na częstotliwości
mają tam zakres
że tam 900/1800 to GPRS/EDGE
2100 UMTS/HSDPA,
przypuścmy że miałbym antene nie ma takiej w sprzedaży ale czysto teoretycznie antene która ma częstotliwość 1900 tylko to wtedy HSDPA nie odbiore dobrze myśle ? bo hspda dopiero prz 2100 ?
tak tak naczytałem się tego wszystkiego w FAQ ale nie jest to dogłębnie opisane bo przecież w reklamie której tam mówią HSDPA 3,6 mega cz tan 7,2 mega nie piszą że to na UMTS tylko HSDPA choć jak kolega wyżej wspomniał HSDPA to ulepszony UMTS, a jednak modemy które mają kilkukolorową diode led rozrózniają UMTS od HSDPA przynajmniej tym kolorem diody.
Czyli te niby 3,6 mega uzyskam na tej antnie ?? wydaje mi się ze powinienem skoro mieści sie ona od 1900 - 2100 Mhz, wiem że te 3,6 czy 7,2 zalezne także od firmware modemu. WIem tyle że jak otworze okno i wystawie lekko modem to HSDPA śmiga to zapewne jak zamontuje antenę na murze i poprowadzę kabel do modemu to będe mógł to okno wkońcu zamknąć prawda i wszystko powinno śmigać??
z gory dziękuje i sory że o takie może bezsensnsowne szczegoły pytam ale gość który mnie męczy by to zrobić cały czas gada "aa w umts to ci powiem że jak na niebiesko się swieci to słabo a jak na złóto w hsdpa to wtedy śmiga ostro" i non stop dopytuje mnie czy ta antena da rade czy nie.
wiem że HSDPA to ulepszony UMTS, ale czy na tej antenie której link wyżej jest odbiorę HSDPA z tego co się doczytałem to to wszystko dzieli się na częstotliwości
mają tam zakres
że tam 900/1800 to GPRS/EDGE
2100 UMTS/HSDPA,
przypuścmy że miałbym antene nie ma takiej w sprzedaży ale czysto teoretycznie antene która ma częstotliwość 1900 tylko to wtedy HSDPA nie odbiore dobrze myśle ? bo hspda dopiero prz 2100 ?
tak tak naczytałem się tego wszystkiego w FAQ ale nie jest to dogłębnie opisane bo przecież w reklamie której tam mówią HSDPA 3,6 mega cz tan 7,2 mega nie piszą że to na UMTS tylko HSDPA choć jak kolega wyżej wspomniał HSDPA to ulepszony UMTS, a jednak modemy które mają kilkukolorową diode led rozrózniają UMTS od HSDPA przynajmniej tym kolorem diody.
Czyli te niby 3,6 mega uzyskam na tej antnie ?? wydaje mi się ze powinienem skoro mieści sie ona od 1900 - 2100 Mhz, wiem że te 3,6 czy 7,2 zalezne także od firmware modemu. WIem tyle że jak otworze okno i wystawie lekko modem to HSDPA śmiga to zapewne jak zamontuje antenę na murze i poprowadzę kabel do modemu to będe mógł to okno wkońcu zamknąć prawda i wszystko powinno śmigać??
z gory dziękuje i sory że o takie może bezsensnsowne szczegoły pytam ale gość który mnie męczy by to zrobić cały czas gada "aa w umts to ci powiem że jak na niebiesko się swieci to słabo a jak na złóto w hsdpa to wtedy śmiga ostro" i non stop dopytuje mnie czy ta antena da rade czy nie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak na tej antenie odbierzesz również HSDPA, bo antena nie jest na technologię tylko na pasmo.bukos pisze:ale czy na tej antenie której link wyżej jest odbiorę HSDPA
Nie do końca, bo jak widzisz na rysunku na którym jest zamieszczona charakterystyka anteny z poprzedniego posta. Antena ta jest według specyfikacji na pasmo 1900-2170. Ale to oznacza, że w tym paśmie ma największy zysk. Przy częstotliwości 1700 ma zysk niecałe 4 dBi, czyli z powodzeniem można ją użyć na ta pasmo. Będzie miała jednak mniejszy zysk.bukos pisze:antene która ma częstotliwość 1900 tylko to wtedy HSDPA nie odbiore dobrze myśle ?
To nie jest do końca tylko sprawa anteny, ale i obciążenia samego BTS'a. Jedno jest pewne: z anteną masz większe szanse uzyskania 3.6M niż bez.bukos pisze:Czyli te niby 3,6 mega uzyskam na tej antnie ??
Jak przy otwartym oknie śmiga dobrze, to z anteną będzie też wszystko w porządku.bukos pisze:zamontuje antenę na murze i poprowadzę kabel do modemu to będe mógł to okno wkońcu zamknąć prawda i wszystko powinno śmigać??
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)