siec domowa przez kable + wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
siec domowa przez kable + wifi
Witam.
Mam w domu internet podzielony na 2 komputery (jeden stary laptop a drugi to PC) sieć jest podłączoną kablami sieciowymi z routera na 2 komputery. Wszytko dziala jak nalezy.
Szwagier kupił nowego laptopa którego chciałbym podłączyć do naszej sieci i internetu poprzez wifi ze starego laptopa.
Jak to skonfigurowac...mecze sie i mecze i nic nie moge wykombinowac
Chodzi o to zeby z laptopa ktory otrzymuje internet przez kabel sieciowy z routera wypuscic internet bezprzewodowo na nowego laptopa...
Prosze pomozcie!!!
Mam w domu internet podzielony na 2 komputery (jeden stary laptop a drugi to PC) sieć jest podłączoną kablami sieciowymi z routera na 2 komputery. Wszytko dziala jak nalezy.
Szwagier kupił nowego laptopa którego chciałbym podłączyć do naszej sieci i internetu poprzez wifi ze starego laptopa.
Jak to skonfigurowac...mecze sie i mecze i nic nie moge wykombinowac
Chodzi o to zeby z laptopa ktory otrzymuje internet przez kabel sieciowy z routera wypuscic internet bezprzewodowo na nowego laptopa...
Prosze pomozcie!!!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: siec domowa przez kable + wifi
Trzeba było poszukać w naszym forumowym
Rozwiązaniem jest tutaj użycie ISC oraz trybu ad-hoc kart sieciowych. Proponuję zacząć od tego wątku: >ICS - udostępnianie połączenia internetowego!< Tu jest zamieszczone wszystko co niezbędne do wykonania takiego połączenia.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
U mnie jest inna sytuacjia ponieważ internet otrzymuje router i dopiero on rozdziela internet na 2 komputery... takze na nich nie moge ustawic udostepniania internetu. Doszedlem do momentu ze na komputerze PC mam siec ze starym laptopem, na starym laptopie mam siec z PC i z nowym laptopem, ale nowy laptop mimo ze ma siec ze starym nie ma internetu..
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dlaczego? Moim zdaniem moznazmiennik pisze:takze na nich nie moge ustawic udostepniania internetu.

W jaki sposob masz to wszystko polaczone?zmiennik pisze:Doszedlem do momentu ze na komputerze PC mam siec ze starym laptopem, na starym laptopie mam siec z PC i z nowym laptopem, ale nowy laptop mimo ze ma siec ze starym nie ma internetu..
Jakie adresy sa na poszczegolnych kompach?
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Czy te kompy za routerem dostają IP dynamicznie? jeśli tak to spróbuj poprostu podłaczyć kolejnego kompa pod ten router, albo użyj switcha do rozdzielenia sygnału z jednego kabelka na kolejne... po co mając w domu router chcesz robić następne udostepnianie przez kompa...zmiennik pisze:U mnie jest inna sytuacjia ponieważ internet otrzymuje router i dopiero on rozdziela internet na 2 komputery... takze na nich nie moge ustawic udostepniania internetu. Doszedlem do momentu ze na komputerze PC mam siec ze starym laptopem, na starym laptopie mam siec z PC i z nowym laptopem, ale nowy laptop mimo ze ma siec ze starym nie ma internetu..

jutro to dzis... tyle że jutro 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tez sluszna uwaga. Chyba, ze koniecznie chodzi o WiFi bez dodatkowych kosztow. Ale najlepiej niech sie "wlasciciel" watka wypowiemorion pisze:po co mając w domu router chcesz robić następne udostepnianie przez kompa...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Możesz udostępnić internet, nie ma znaczenie jak go dostarczasz do komputerazmiennik pisze: takze na nich nie moge ustawic udostepniania internetu.

Pozdrawiam YaHooo 

-
Pisałem, że mam w domu router (nie wifi, zwykły kablowy router) i z niego idzie internet na 2 komputery przez kable sieciowe z czego jeden z nich to laptop.
Chce teraz z tego laptopa udostępnić dalej internet tym razem przez wifi na nowego laptopa.
Nie ma takiej opcji jak udostepnij te połączenie sieciowe! -ponieważ stary laptop dostaje internet i siec przez router, a nie ma bezposrednio podpietego modemu!!! TAM TAKIEJ OPCJI TAM POPROSTU NIE MA!
Jest taka opcja ale na drugim połączeniu bezprzewodowym na starym laptopie, ale jak udostępniam to nie działa i tak net na nowym, słyszałem, że musze to udostępnić z tego połączenia co laptop dostaje neta z routera. Kurde nie wiem jak mam to wytłumaczyć mam nadzieje, że ktoś ogarnia co mam, co chce i jak to zrobić.
A jezeli chodzi o adresy IP to różnie, raz probowałem wpisując im wartości, a poźniej ustawiłem na automatycznie i dochodze zawsze do momentu, że mam sieć na nowym laptopie przez wifi ze starym laptopem, ale nie mam na nim internetu.
Generalnie to tak:
1. Na PC mam sieć tylko ze starym laptopem i internet przez router i kabel sieciowy
2. Na nowym laptopie mam siec tylko ze starym laptopem przez wifi i nie mam netu
3. Na starym laptopie mam siec i z PC (przez kabel, router) i z nowym laptopem (przez wifi).
Jest tu ktoś kto to ogarnia i potrafi pomóc bez odsyłania po wątkach i linkach na których nie ma identycznej sytuacji? Prosze o pomoc.
I jeszcze raz przypomne, że jeżeli otrzymujesz internet przez router to nie ma po kliknieciu na wlasciwosci tego polaczenia tam opcji udostepnij. Ona jest tylko jak laczysz sie bezposrednio z netem!!!
EDIT: Probowalem tez uzyc tego kreatora sieci i tam wpisywac ze bezposrednio sie lacze z komputerem, (zeby go oszukac i zeby ta opcja udostepniania sie pojawila) , ale wyskakuje mi jakis blad i napis ze nie da rady
Chce teraz z tego laptopa udostępnić dalej internet tym razem przez wifi na nowego laptopa.
Nie ma takiej opcji jak udostepnij te połączenie sieciowe! -ponieważ stary laptop dostaje internet i siec przez router, a nie ma bezposrednio podpietego modemu!!! TAM TAKIEJ OPCJI TAM POPROSTU NIE MA!
Jest taka opcja ale na drugim połączeniu bezprzewodowym na starym laptopie, ale jak udostępniam to nie działa i tak net na nowym, słyszałem, że musze to udostępnić z tego połączenia co laptop dostaje neta z routera. Kurde nie wiem jak mam to wytłumaczyć mam nadzieje, że ktoś ogarnia co mam, co chce i jak to zrobić.
A jezeli chodzi o adresy IP to różnie, raz probowałem wpisując im wartości, a poźniej ustawiłem na automatycznie i dochodze zawsze do momentu, że mam sieć na nowym laptopie przez wifi ze starym laptopem, ale nie mam na nim internetu.
Generalnie to tak:
1. Na PC mam sieć tylko ze starym laptopem i internet przez router i kabel sieciowy
2. Na nowym laptopie mam siec tylko ze starym laptopem przez wifi i nie mam netu
3. Na starym laptopie mam siec i z PC (przez kabel, router) i z nowym laptopem (przez wifi).
Jest tu ktoś kto to ogarnia i potrafi pomóc bez odsyłania po wątkach i linkach na których nie ma identycznej sytuacji? Prosze o pomoc.
I jeszcze raz przypomne, że jeżeli otrzymujesz internet przez router to nie ma po kliknieciu na wlasciwosci tego polaczenia tam opcji udostepnij. Ona jest tylko jak laczysz sie bezposrednio z netem!!!
Na pewno nie zwykłym kliknięciem na właściwości tego połączenia...moze i sie da, ale jakos inaczej.YaHooo pisze:Możesz udostępnić internet, nie ma znaczenie jak go dostarczasz do komputera
EDIT: Probowalem tez uzyc tego kreatora sieci i tam wpisywac ze bezposrednio sie lacze z komputerem, (zeby go oszukac i zeby ta opcja udostepniania sie pojawila) , ale wyskakuje mi jakis blad i napis ze nie da rady

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zmiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem co chcesz zrobić. Więc po kolei: na komputerze którym chcesz udostępnić internet z routera wchodzisz w Panel sterowania
Połączenia sieciowe. Piszesz że internet dostajesz po kablu, więc wybierasz Połączenie lokalne. Prawy przycisk myszy
Właściwości
zakładka Zaawansowane. W sekcji Udostępnianie połączenia internetowego zaznaczasz opcję Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera. Oczywiście odpowiedni trzeba wpisać adresy bramy, DNS na drugim komputerze.

Pozdrawiam YaHooo 

-
Normalnie ręce opadają... przepraszam stary ale pisałem ze trzy razy ZE CZEGOS TAKIEGO TAM NIE MA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mam ci zrobic screeny zebys uwierzyl ????????????????????????
jest general, authentication i advanced i nigdzie tam nie ma takiej opcji, wiem co mowie!
Ta opcja udostepniania jest tylko na starym laptopie we wlasciwosciach polaczenia bezprzewodowego!! mam tam ustawione na udostepnianie ale nic to nie daje.
mam ci zrobic screeny zebys uwierzyl ????????????????????????
jest general, authentication i advanced i nigdzie tam nie ma takiej opcji, wiem co mowie!
Ta opcja udostepniania jest tylko na starym laptopie we wlasciwosciach polaczenia bezprzewodowego!! mam tam ustawione na udostepnianie ale nic to nie daje.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy

Pozdrawiam YaHooo 

-
ja dokladnie wiem o ktora opcje Ci chodzi i dokladnie wiem gdzie ona jest. Mialem ja nie raz, jak nie mialem routera tylko mialem modem bezposrednio podlaczony do mojego komputera i udostepnialem polaczenie na laptopa. Ale odkad mam router to tej opcji poprostu nie ma.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A weź odłącz router i sprawdź czy we właściwościach połączenia sieci LAN masz tą opcję udostępniania połączenia.zmiennik pisze:Ale odkad mam router to tej opcji poprostu nie ma.
Pozdrawiam YaHooo 

-
w jakim sensie odlacz? zasilanie na chwile ? to tak jakbym na chwile odlaczyl kabel sieciowy....zrobilem tak i nadal nie ma .... czy mam podlaczyc bezposrednio modem do komputera olewajac router? ale w tej sytuacji to, ta opcja bedzie na bank.
[ Dodano: 2008-04-17, 14:42 ]
Dobra sam już ogarnąłem temat. Z moim systemem jest wszystko ok, trzeba było zrobić mostek sieciowy
Na to byście nie wpadli
Dzięki wszystkim co się starali ale temat ich przeróśł
Pzdr.
[ Dodano: 2008-04-17, 14:42 ]
Dobra sam już ogarnąłem temat. Z moim systemem jest wszystko ok, trzeba było zrobić mostek sieciowy

Dzięki wszystkim co się starali ale temat ich przeróśł

Pzdr.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn mostek zrobiles miedzy sieciowka kablowa i radiowa? Jesli tak i faktycznie wtedy ci dziala Net i na starym lapku i na nowym to masz niezle zrabany system 

-
Pomógł mi kolega telefonicznie który skończył szkołe informatyczną coś tam o profilu właśnie sieciowym i ma jakies certyfikaty cisco czy jak to sie tam zwie.
Generalnie jak mu powiedziałem w czym rzecz to ani razu nie wspomniał żebym coś tam szukał udostępniania we właściwościach tego połączenia kablowego, a wy sie jakoś tak do tego przyczepiliście i zero innych pomysłów... Jasne...jak nie ma ptaszka do zaznaczenia to pewnie system zepsuty haha i to na 2 kompach tak samo
Założe się że każdy tutaj z tytułem mistrza bezprzewodowego ma juz napisane gdzieś dwie odpowiedzi i tylko je wkleja myszką:
Odpowiedz 1: Stary idz przeczytaj FAQ -tam już wszystko zostało napisane
Odpowiedz 2: W takim razie masz zepsuty system człowieku
Pzdr.
Generalnie jak mu powiedziałem w czym rzecz to ani razu nie wspomniał żebym coś tam szukał udostępniania we właściwościach tego połączenia kablowego, a wy sie jakoś tak do tego przyczepiliście i zero innych pomysłów... Jasne...jak nie ma ptaszka do zaznaczenia to pewnie system zepsuty haha i to na 2 kompach tak samo

Założe się że każdy tutaj z tytułem mistrza bezprzewodowego ma juz napisane gdzieś dwie odpowiedzi i tylko je wkleja myszką:
Odpowiedz 1: Stary idz przeczytaj FAQ -tam już wszystko zostało napisane
Odpowiedz 2: W takim razie masz zepsuty system człowieku

Pzdr.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Opanuj sie troche z tymi docinkami. Wiedza cie tutejsi ludzie przewyzszaja kilkukrotnie, inteligencja widac tez. Idz korzystac ze swojego niby dzialajacego neta i nie zawracaj glowy