livebox + adapter wifi problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vladimirr
Początkujący użytkownik forum

livebox + adapter wifi problem

Post autor: vladimirr »

Witam mam taki problem: z braku innych możliwości mam w domu livebox'a od neozdrady .
w domu są 2 komputery :
stacjonarny z bezprzewodowa karta sieciowa- działa bez problemu

oraz laptop IBM T23 - i to właśnie na nim cosik nie gra podłączam wszystko według instrukcji - nie działa, próbuje ustawień ręcznych - nie działa. Generalnie chodzi o to, że adapter wifi Sagem XG-760N dołączony do zestawu nie widzi sieci wifi- natomiast podłączony do komputera stacjonarnego (po wyłączeniu wew. karty wifi) działa bez problemu.

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : marek-ce3ac7673

Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :

Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany

Routing IP włączony . . . . . . . : Nie

Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Opis . . . . . . . . . . . . . . : Połączenie sieciowe Intel(R) PRO/100 VE

Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-02-8A-96-84-1A

DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.11

Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 21 kwietnia 2008 13:58:44

Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 28 kwietnia 2008 13:58:44

Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 2:

chyba tutaj pies pogrzebany

Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony

Opis . . . . . . . . . . . . . . : SAGEM Wi-Fi 11g USB adapter

Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-60-B3-3C-2B-50

proszę o pomoc co z tym fantem zrobić :padam:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: livebox + adapter wifi problem

Post autor: wojteks »

Live Box ma przycisk do rejestrowania nowego urządzenia WiFi, czy ten adapter ma jakiś soft czy używasz Windows do konfiguracji połączenia WiFi?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

To spróbuj podłączyć go do innego portu USB w laptopie. Zobacz czy w Menadżerze Urządzeń Windows nie ma żadnych problemów z adapterem i czy jest on włączony.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
vladimirr

adapter jest widoczny w menadżerze i figuruje jako włączony, do adaptera mam sterowniki oraz program do obsługi sieci Sagem ale przy jego pomocy też nie działa. próbowałem tez przy pomocy programu Network Stumbler tez nie odnalazł żadnych sieci (wyświetla "no APs active":

na stacjonarnym od razu wyszukał dostępne sieci bezprzewodowe , później wpisałem WEP, przycisk Reg na livebox'sie i wszystko gra , natomiast na laptopie adapter w ogóle nie odnajduje sieci "nie znaleziono sieci bezprzewodowych w zasięgu"

Dzięki za odp, mecze sie z tym już od 3 dni , a konsultanci z tpsa tez maja mnie już dość niestety nie pomagają.... i jestem w kropce...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

vladimirr pisze:próbowałem tez przy pomocy programu Network Stumbler tez nie odnalazł żadnych sieci (wyświetla "no APs active":
A wykrywa on jakieś inne sieci? Np. w innym miejscu miasta tam gdzie inne komputery pokazują, że są jakieś sieci. Czy tylko nie wykrywa Twojej. Bo moim zdaniem jest to problem z zasilaniem. Spróbuj podłączyć go poprzez aktywny HUB USB do laptopa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
vladimirr

dziwna sprawa , dzisiaj adapter wykrył sieć wifi działającą w mojej okolicy - jednak sygnał był bardzo słaby więc zaraz ją zgubił. a sieci neostrady nie widzi mimo, że livebox stoi 1 metr od niego.....
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Cóż czytałem, że właśnie z tymi kartami na USB dołączanymi do Livebox'ów są problemy gdyż... nie widzą sieci Livebox'a :rotfl: Nie wiem czy to wina że są to słabe karty (w końcu modemy Sagem do Neostrady też stwarzają ludziom problemy), czy tylko zbieg okoliczności. Ja w Twoim przypadku stawiałbym raczej na kłopoty z zasilaniem lub portem USB skoro na stacjonarnym działa.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

LB tez produkuje Sagem z tego co pamietam ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jo_gurt pisze:LB tez produkuje Sagem z tego co pamietam
Yes.
Ja u znajomej miałem inną sytuację. Miała podłączoną sieć wifi usb (sagem) i Livebox i wszystko działało. No, ale mówię po co korzystać z wifi usb skoro laps ma w sobie z dużo lepszą anteną. Niestety nie udało się ustawić sieci na wbudowanej karcie. Próbowałem zmiany sterowników, stałe i dynamiczne ustawienia, zmiany klucza, reset LB i nie pamiętam co tam jeszcze robiłem. Niestety nie ruszało. Po podłączeniu wifi usb wszystko działało w normie.
Widać, że te liveboxy to jakiś felerne są. :zdziwko:
vladimirr

właśnie przyszedłem do domu , uruchamiam laptop i uwaga ,w połączeniach sieci bezprzewodowej pojawiła się sieć neostrada hmm.... myślę nic nie robiłem ale sie chyba samo naprawiło, no to bez chwili zawahania duszę "połącz" i po chwili niepewności niczym w filmach grozy Windows sprowadza mnie na ziemię :nie można połączyć z siecią, sieć poza zasięgiem..... no cóż jak poza zasięgiem to poza... spojrzałem tylko "czule" na livebox'a stojącego obok...... :zly:

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W takim razie jak LB jest też produkcji Sagema to już nie wiem czemu to tak bardzo nie chce działać :shock:
ja.michal pisze:Widać, że te liveboxy to jakiś felerne są. :zdziwko:
Ja z kolei wychwytywałem do niedawna LB znajdującego się kilka bloków dalej. Jakieś 60 m ode mnie, po drodze kilka ścian betonowych :cfaniak:

vladimirr, A może spróbuj dla testu wyłączyć wszystkie zabezpieczenia: filtrację MAC, WEP/WPA oraz zrestartować LB i zmienić kanał nadawania. Może to da jakiś rezultat.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:W takim razie jak LB jest też produkcji Sagema to już nie wiem czemu to tak bardzo nie chce działać
Zważając na to, że sagem robi wojskowe samoloty bezzałogowe. :) Ciekawe czy oni też mają problem z połączeniem samolot <-> centrum sterowania. :rotfl:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ciekawe czy oni też mają problem z połączeniem samolot <-> centrum sterowania. :rotfl:
No cóż lepiej w to nie wnikać. W takim razie to dobrze, że Polski nie stać na takie cudo :hyhy:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Moze bezzalogowe, bo strach do nich wsiadac? ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:W takim razie to dobrze, że Polski nie stać na takie cudo
Może inaczej. Szkoda, że nie stać na lepsze z innego kraju. :]
Doba ale koniec of top. ;)
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Ostatnio podłączałem znajomym to dziadostwo zwane LiveBoxem i moje spostrzeżenia są takie: -komp podłączony poprzez kabel USB zrywał połączeniem z netem(chwile działało, aż nagle nie wiadomo dlaczego i z jakich powodów wywalało neta, trzeba było wyciągnąć kabel USB z kompa lub LIve i już znowu był net)
- natomiast bezprzewodowo to już mega jaja były zainstalowałem zgodnie z instrukcją i odbiornik był w granicach 2-3 metry od nadajnika i działo się to samo co z USB albo nawet było jeszcze gorzej)

Moja rada podłącz kompy poprzez kable(jeden działa bez problemów natamoiast drugie gniazdko to co odbiera niby telewizję trzeba WYŁĄCZYĆ w ustawieniach, i będzie również w"nim net"), lub oddaj to magiczne urządzonko Tepsie i kup sobie routera i problem z głowy ;)
Ostatnio zmieniony 2008-05-14, 20:30 przez przemek20011, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

przemek20011 pisze:oddaj to magiczne urządzonko Tepsie i kup sobie routera i problem z głowy ;)
:ok:
vladimirr

a czy problemem może być to, że:
ten ich neostradowy adapter czyli Sagem XG-760N działa tylko
z komp. z portami USB 2.0 ?

w laptopie mam 1.1
a w stacjonarnym na którym ten adapter działa 2.0

PS. Mam zewnętrzny dysk BTC 4 GB, właśnie ze złączem USB 2.0 i dzaiła bez problemu na lapku. Po prostu czy może być tak, że do adaptera wifi USB 1.1 jest za wolne ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

vladimirr pisze:a czy problemem może być to, że:
ten ich neostradowy adapter czyli Sagem XG-760N działa tylko
z komp. z portami USB 2.0
To, że podłączysz go do portu USB 1.1 nie powinno mieć najmniejszego znaczenia (sam tak robiłem i działało).
vladimirr pisze:Po prostu czy może być tak, że do adaptera wifi USB 1.1 jest za wolne ?
Z tego co pamiętam port USB 1.1 pracuje z prędkością 1.5 lub 12 mbps, więc raczej powinna karta działać, ale z mniejszą prędkością. Urządzenia spełniające normy powinny być kompatybilne wstecz, ale dla pewności można sprawdzić w specyfikacji karty czy obsługuje USB 1.1, czy tylko 2.0
ODPOWIEDZ