Internet na 2 kompy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet na 2 kompy
Pisze w tym dziale bo uznalem go za najbardziej odpowiedni.
Kupuje sobie w przyszlym tygodniu laptopa i poszukuje najlepszej oferty internetowej spośród operatorów.
Na razie wpadła mi w oko oferta UPC:
szybkość: 2 mb/s (czyli po 1mb/s na każdego kompa, o ile da sie to tak rozdzielic)
cena: 69zł
umowa na czas nieokreślony (czyli moge zerwac umowe kiedy chce, bez konsekwencji)
co o tym sądzicie jest to dobre rozwiązanie, czy proponujecie cos innego?
Kupuje sobie w przyszlym tygodniu laptopa i poszukuje najlepszej oferty internetowej spośród operatorów.
Na razie wpadła mi w oko oferta UPC:
szybkość: 2 mb/s (czyli po 1mb/s na każdego kompa, o ile da sie to tak rozdzielic)
cena: 69zł
umowa na czas nieokreślony (czyli moge zerwac umowe kiedy chce, bez konsekwencji)
co o tym sądzicie jest to dobre rozwiązanie, czy proponujecie cos innego?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet na 2 kompy
Myślę, że bez dwóch zdań należy z niej skorzystać jak masz możliwość a unikniesz wielu nieprzyjemnych doświadczeń.Marney pisze:co o tym sądzicie jest to dobre rozwiązanie, czy proponujecie cos innego?

-
tez tak sądze ale nie wiem czy UPC jest dobrym operatorem. Szczególnie chciałbym wiedziec czy czesto mają awarie czy są jakies problemy itd.
Mam te oferte z tej strony:
http://www.upc.pl/internet/cennik/
Tylko nie wiem czy jest to internet bezprzewodowy
Mam te oferte z tej strony:
http://www.upc.pl/internet/cennik/
Tylko nie wiem czy jest to internet bezprzewodowy
- bob
- Guru bezprzewodowy
Bardzo żadko z relacji mojego kolegi.Marney pisze:Szczególnie chciałbym wiedziec czy czesto mają awarie czy są jakies problemy itd.
Przewodowy jest ale możesz przerobić na bezprzewodowy dokupując router z WiFi.Marney pisze:Tylko nie wiem czy jest to internet bezprzewodowy
-
Jeżeli jest przewodowy to odpada, dlatego ze nie będą specjalnie puszczali kabli dla mnie, chyba ze pokryje wszystkie koszty (mieszkam na obrzeżach miasta).
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
W takim razie jest jakas zniżka w neo na internet na dwa kompy?
- wojteks
- *** Administrator ***
W neo możesz mieć kompów ile chcesz (w obrębie domu/mieszkania), dostajesz/dzierżawisz LiveBox'a (to jest router) i masz bezprzewodowy i kablowy internet.W takim razie jest jakas zniżka w neo na internet na dwa kompy?
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeżeli będizesz brał neostrade to osobiście nie brał bym liveboxa tylko odrazu zainwestował bym w routerawojteks pisze: W neo możesz mieć kompów ile chcesz (w obrębie domu/mieszkania), dostajesz/dzierżawisz LiveBox'a (to jest router) i masz bezprzewodowy i kablowy internet.
Masz tutaj cennik z netii wydaję mi się że mają również dobre ceny.
http://www.partner-netia.com/joomla/ind ... &Itemid=81
-
Tylko jak wezme z netii to trzeba bedzie pewnie jakies dodatkowe opłaty za korzystanie z łącza tp (tak jak w przypadku słynnego tele2).
- wojteks
- *** Administrator ***
Napisz w jakiego routera byś zainwestował bo LiveBox to właśnie router.przemek20011 pisze:nie brał bym liveboxa tylko odrazu zainwestował bym w routera
Nie pomagam na PW!
-
Tak ale z tego co mi wiadomo Liveboxa się dzierżawi płacąc opłate za dzierżawę chyba 10zl/miesiąc a przy umowie na 36miesięcy to już jest prawie 400zł (chyba że się coś pozmieniało w tepsie lub ja mam złe info)a za routera z ADSL-em 200zł wystarczyt wydać i mamy już swojego.Pozatym z liveboxem są kłopoty wszelkiego rodzaju(osobiście nasiedziałem się kilkanaście godzin zanim opanowałem jakoś to dziadostwo)wojteks pisze:Napisz w jakiego routera byś zainwestował bo LiveBox to właśnie router.przemek20011 pisze:nie brał bym liveboxa tylko odrazu zainwestował bym w routera

- wojteks
- *** Administrator ***
Jak nie wiesz to nie pisz głupot, obecnie 2.44 z VAT za dzierżawę a czy on jest dobry/zły to subiektywne odczucie.przemek20011 pisze:płacąc opłate za dzierżawę chyba 10zl/miesiąc
Edit: Niedoczytałem że 2.44 to tylko w okresie promocyjnym a potem 10zł, to faktycznie porażka, szkoda kasy na taki wynalazek.
To zależy czy masz aktywny nr telefonu w tp, jeżeli tak to netia jest odpowiednikiem neostrady jeżeli nie to będzie opłata za łacze.Marney pisze:Tylko jak wezme z netii to trzeba bedzie pewnie jakies dodatkowe opłaty za korzystanie z łącza tp
Nie pomagam na PW!
-
Miałem info sprzed 2 tygodni więc jak sądziłem niewiele się zmieniło,wojteks pisze:[...]
Edit: Niedoczytałem że 2.44 to tylko w okresie promocyjnym a potem 10zł, to faktycznie porażka, szkoda kasy na taki wynalazek.
.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-05-16, 23:36 ]
Skasowanie zbędnego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-05-16, 22:35 przez przemek20011, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
wojteks, jednak faktem jest, ze LB to raczej kiepska rzecz. Moim zdaniem lepiej juz kupic sobie jakiegos TP-Linka, Planeta lub Edimaxa.
Ogolnie: ja tez odradzam LB.
Ogolnie: ja tez odradzam LB.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Również miałem LB i w praktyce czasem nie chce działać powyżej dwóch metrów.
-
Jeśłi tak jest to spoko.wojteks pisze:To zależy czy masz aktywny nr telefonu w tp, jeżeli tak to netia jest odpowiednikiem neostrady jeżeli nie to będzie opłata za łacze.
Router jest to urządzenie do dzielenia sygnału?
Jaka jest opłata za zerwanie umowy?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak jest.Marney pisze:Router jest to urządzenie do dzielenia sygnału?
Tego najlepiej poszukaj bezposrednio na stronach TP w regulaminach.Marney pisze:Jaka jest opłata za zerwanie umowy?
-
Można zrobic tak ze jeden komputer bedzie podłączony przewodowo, a drugi (laptop) bezprzewodowo i czy wiążą sie z tym jakies dodatkowe koszty?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Można a dodatkowy koszt to zakup routera.Można zrobic tak ze jeden komputer bedzie podłączony przewodowo, a drugi (laptop) bezprzewodowo i czy wiążą sie z tym jakies dodatkowe koszty?