Jak zainstalowac GTM378

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Looki
Początkujący użytkownik forum

Jak zainstalowac GTM378

Post autor: Looki »

Witam.
Mam problem z instalacja modemu Option GTM378 pod Vista 64bit.
Czy ktos to przerabial i moglby mi powiedziec jak nalatwiej to zrobic?
Udało mi sie to zrobic na sterownikach 3.2.3.1 (instalowal 5 urządzeń w systemie) oraz 4.0.0.18, niby modem sie instalował ale program GlobeTrotter Connect nie widzial nawet urządzenia, próbowałem zainstalować GTMM4.50.718 ale podczas instalacji wyskakiwał jakis błąd i instalacja się cofała (podejrzewam iż oprogramowanie jest pod 32bitowe systemy)
Pomóżcie proszę

Dodam, iż aktualnie modem w systemi występuje jako: GlobeTrotter Module HSxPA - Modem Interface, gdy próbuję zrobić kwerendę wyskakuje " Nie można otworzyc portu, do ktorego modem jest podlaczony... " Dodam iż aktualnie dodatkowo mam zainstalowany modem z iPlusem Huawei E870
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jak zainstalowac GTM378

Post autor: Jaco »

W celu wykorzystania modemu komputer musi być fabrycznie przystosowany do obsługi tego typu modemów (musi posiadać wbudowaną antenę z wyprowadzonym konektorem antenowym, posiadać złącze karty WWAN oraz posiadać wbudowane złącze karty SIM.

Niektóre komputery (np. HP, IBM) mogą posiadać blokadę BIOS, więc współpraca z tego typu modemem może być niemożliwa. Z takimi komputerami współpracować będą wówczas jedynie modemy dedykowane przez producenta sprzętu.

Posiadaczy komputerów innych niż Dell prosimy o upewnienie się, że komputery te nie posiadają fabrycznych blokad uniemożliwiających korzystanie z modemów innych niż zalecane przez ich producentów.
info: http://www.mm-notebooks.pl/product/gtm378.html
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Looki

Udało mi sie zainstalowac tak aby GT connect widzial modem :) wpisuję PIN i tyle. Nastepnym komunikatem jest: RADIO OFF, nie wyswietla zadnych sieci

co moze byc przyczyną tego?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

A może karta jest wyłączona tak jak karta wifi wbudowana?? Być może w biosie trzeba włączyć obsługę wwlan i wtedy karta będzie się włączała łącznie lub naprzemiennie z kartą wifi na tym samym przycisku. Ale to są tylko moje rozważania czysto teoretyczne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

A podpinales antene do modemu? Moze laptop nie ma wbudowanej anteny?
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Looki

bob pisze:Spróbuj bez managerów jak tu:
http://www.bez-kabli.pl/v...p?p=61751#61751
Niestety nic z tego nie wyszło :( gdy probuje sie polaczyc, wyskakuje blad 633 (wszystkie apliakcje sa zamkniete)
yagi pisze:A podpinales antene do modemu? Moze laptop nie ma wbudowanej anteny?
Jest to Fujitsu U9200, gdzie jest wbudowana antene, którą podlaczylem do modemu...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

A może łatwiej Ci będzie skonfigurować tym apletem:
http://rapidshare.com/files/90374924/GtmNicApp.cpl.html
Wrzucasz go katalogu c:/windows/system32 i odpalasz z panelu sterowania.
buczers1

buczers1

Post autor: buczers1 »

Witam, posiadam laptopa fujitsu siemens m9400, kupiłem go bez modemu umts, gdy zakupiłem modem i go zamontowałem w slocie oraz po zainstalowaniu do niego sterowników nie mogę go uruchomić, gdy klikam na klawisz który uruchamia wifi, bluetooth i umts, umts jest na szaro, w biosie też nie widze żądnej funkcji która by uruchamiała ten modem. Modem jest na 100% sprawny gdyż sprawdz go sprzedający. W menadzerze urządzeń też jest zainstalowany gdy uruchamiam globtrottera pisze radio is off.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 19:26 przez buczers1, łącznie zmieniany 1 raz.
TEREFERE
ODPOWIEDZ