Sony Ericsson GC89 PCMCIA

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sylwek 14
Początkujący użytkownik forum

Sony Ericsson GC89 PCMCIA

Post autor: Sylwek 14 »

Witam ostatnio zakupiłem od znajomego modem SE GC89 PCMCIA. I mam takie pytania.
Jeżeli włożę kartę z PLAY to internet będzie chodził.
Czy na takim urządzeniu jest sim-lock i nie włożę karty z PLAY.
Jakiego programu używac żeby połączyc się z internetem :roll:

Jestem tutaj nowy i możliwe jest że temat umieściłem w złym dziale.
Proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam i z góry dziękuję ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Sony Ericsson GC89 PCMCIA

Post autor: ja.michal »

:faq: & :szukaj2:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Na 99% ten modem nie ma simlocka.

[ Dodano: 2008-06-05, 19:41 ]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=80253#80253 - zobacz tutaj jak sprawdzić :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Do łączenia się z internetem zrób sobie połączenie Dial-up, albo zajrzyj do linka z podpisu ja.michal. Tam są Wireless Managery do różnych modemów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Sylwek 14 pisze: Jeżeli włożę kartę z PLAY to internet będzie chodził.
Czy na takim urządzeniu jest sim-lock i nie włożę karty z PLAY.
Tak, ale krótko. Przesłanie 1MB kosztuje 5zł

Do tego celu przeznaczone są specjalnie 2 oferty (jeżeli chodzi o pre-paid) :

Simdata http://www.iplus.pl/indywidualni-potrze ... unkow.html
Orange Free http://www.orange.pl/portal/map/map/internet_free_pre
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

marens pisze:Do tego celu przeznaczone są specjalnie 2 oferty (jeżeli chodzi o pre-paid)
Trzy, bo jeszcze WPmobi z taryfą transfer.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Post autor: Alcatraz »

Chciałem zapytać jakie są Wasze opinie na temat tej karty (GC89)? Czy z doświadczenia możecie polecić jakieś konkretne drivery lub wymianę firmware na konkretny numer?

Czy warto instalować iPlus Managera? Może lepiej tylko drivery do modemu + dial up? Tylko czy wtedy można kontrolować siłę sygnału itd.? Czy to załatwiają sterowniki modemu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Alcatraz pisze:Tylko czy wtedy można kontrolować siłę sygnału itd.? Czy to załatwiają sterowniki modemu?
Sterowniki i do tego <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Nie pomagam na PW!
Alcatraz
Stały użytkownik forum

No tak ale zdaję się, że ten program nie ma na swojej liście GC89. Czy to w jakiś sposób będzie przeszkadzało?

Czyli jednak jakiś manager musi być? Same drivery + dial up sprawy nie załatwią?
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Wlasnie testuje wspomniany modem GC89. Zainstalowalem aplikacje iPlus i pokazuje mi ona dwa do trzech paseczkow mocy sygnalu (podaje w paseczkach, bo tak iPlus manager pokazuje). Przy probie polaczenia wyskakuja bledy 756, i inne. Cojest powodem? jesli lacze sie z netem poprzez telefon Nokia 6310i, ktory lezy obok wszystko jest OK. Nawet jesi sygnal jest minimalny. A przez ericssona nic.

Czy po instalacji tego iPlus managera trzeba jeszcze zestawiac jakies łacze dial up? Mam dial up zestawiony na potrzeby tej Nokii ale w opisie iPlusa nie zauwazylem, zeby byla taka koniecznosc. Czy to jest problem z karta (ten brak polaczenia przy trzech kreseczkach)?

Wchodzac w opcje iPlus managera widze jeszcze komunikat "brak kody rejestracyjnego". Co to takiego? Modem czyta karte SIM bez problemu, wpisuje PIN i wszystkogra. Noale ten kod rejestracyjny? Odkupilem modem od czlowieka, ktory zrezygnowal z IPlusa - a ja mam telefon w plusie wiec wszystko pasowalo. Niestety nie dokońca... :( Pomocy!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Wywal tego menagera iPlusa i skorzystaj z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> lub <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> .
Alcatraz
Stały użytkownik forum

No ale jak samym dial up??? A gdzie wpisze PIN do kart SIM?? Jakis manager byc musi. :D Sprobuje z TopNetInfo ale dlaczego dedykowane oprogramowanie mialoby nie dzialac?? Moze cos z modemem.... :cry:

[ Dodano: 2009-07-15, 19:15 ]
Zainstalowalem TopNetInfo. Mamkomunikat, ze nie zalogowano (czy cos takiego) oraz moc sygnalu od -103dBm do -95dbm. Nie łaczy sie oczywscie... Jaka powinna tam być moc sygnału? Ustawiłem modem na Sony Ericsson itd. Dodatkowo pokazuje mi przy próbie połączenia, że portjest zajęty... no ale to już chyba inna rzecz. Katastrofa... a przez stara Nokie 6310i łaczy sie bez problemu po gprs... własnie dzieki temu pisze teraz na forum. A wiec dalej help... co jest grane?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Alcatraz pisze:A gdzie wpisze PIN do kart SIM??
Możesz włożyć kartę SIM do telefonu i wyłączyć żądnanie sprawdzenia PIN'u.
Alcatraz pisze:Dodatkowo pokazuje mi przy próbie połączenia, że portjest zajęty...
A masz ustawioną komunikację AT, ewentualnie jakiś inny menadżer?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Alcatraz
Stały użytkownik forum

W ToNetInfo w ustawieniach, opcja --> port do komunikacji z modemem przy pomocy polecen AT wybrałem z listy COM19 Sony Ericsson. Na tym komputerze zainstalowalem wczesniej iPlus manager ale on byl wyłączony a mimo to TopNetInfo pokazywał, ze port moze byc zajety lub... itd. (komunikat).

Trochę martwi mnie fakt, że za pomocą tego modemu nie udało mi się ani razu połączyć. Liczyłem na szybszy tranfer (EDGE a jesli nie to chociaz wyzsza klasa GPRS od Nokii 6310i) a tu... totalna klapa. Czy modem ma gorszą czułość od telefonu? Na iPlus manager pojawiały sie dwie, najwyzej trzy kreski a na TopNet Info pokazuje moc sygnalu od -103dBm do -95dbm. Nie wiem ile powinno być ale dziwi mnie, że w ogole nie ma zamiaru się połączyć. Proszę o interpretację tych wskazań TopNetInfo dotyczących siły sygnału, bo już tracę pomysły.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Alcatraz pisze:opcja --> port do komunikacji z modemem przy pomocy polecen AT wybrałem z listy COM19 Sony Ericsson.
A masz inny port? Może na tym porcie następuje łączenie się z internetem?
Alcatraz pisze:Czy modem ma gorszą czułość od telefonu?
Generalnie tak jest.
Alcatraz pisze:Na iPlus manager pojawiały sie dwie, najwyzej trzy kreski a na TopNet Info pokazuje moc sygnalu od -103dBm do -95dbm.
Tego akurat nie można porównywać, bo to są zupełnie inne jednostki (o ile kreski można nazwać jednostką mocy sygnału).
Alcatraz pisze:Nie wiem ile powinno być ale dziwi mnie, że w ogole nie ma zamiaru się połączyć.
To jest dość słaby sygnał, jednak powinieneś móc się połączyć.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Będę jeszcze walczył z tematem. Czyli port wpisać "z ręki", nie wybierać z listy? Myślałem, że ten COM19 używany przez Ericssona i wyszczególniony na liście będzie najlepszy. Skąd mam wziąć inny?

iPlus manager przy próbie połaczenia wyrzuca jakieś błedy 752 czy 756.

TopNetInfo powinien (jeszcze przed połaczeniem z internetem) zaraz po uruchomieniu zalogować się do sieci, prawda? No a u mnie nie chce tego zrobić. Raz chyba się udało ale wtedy przy łaczeniu wyrzuca o tym zajętym porcie.

Dlaczego modemy mają mniejszą czułość od telefonów? Wychodzi na to, ze di łączenia z internetem trudniejszych warunkach sygnałowych telefon jest niezastąpiony!
Awatar użytkownika
Jaco

Alcatraz pisze:Wychodzi na to, ze di łączenia z internetem trudniejszych warunkach sygnałowych telefon jest niezastąpiony!
Modem z anteną zewnętrzną też sobie poradzi.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Pewnie tak ale telefon zrobi to bez anteny zewnętrznej. Jeszcze raz poproszę o rowinięcie tematu z mojego poprzedniego postu.
Awatar użytkownika
Jaco

Alcatraz pisze:iPlus manager przy próbie połaczenia wyrzuca jakieś błedy 752 czy 756.
A po co go używasz?
Alcatraz pisze:TopNetInfo powinien (jeszcze przed połaczeniem z internetem) zaraz po uruchomieniu zalogować się do sieci, prawda?
Tak jeśli nie prosi o PIN .

[ Dodano: 2009-07-16, 19:34 ]
Czytając cały wątek podejrzewam że ten modem jest walnięty.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Witam

Hmmm... no ciekawa teoria z tym walniętym modemem. A konkretnie czym poparta? Pytasz dlaczego używam iPlus managera? Ano dlatego, że jest dołączony do zestawu i skoro tak, to chyba powinien działać bez łaski, prawda? Może za jakiś czas zaczną rozprowadzac iPlus, Blueconnect itp. w zestawie z TopNetInfo :D Zresztą na tym drugim efekt jest jak na razie podobny.
Próbowałem też (przy takim słabym sygnale) połaczyć się za pomocą samego dial up (ręcznie, bez managerów) ale wtedy otrzymuję odpowiedź, że "być może modem zdalny jest wyłączony" i takie tam windowsowe brednie.
Awatar użytkownika
Jaco

Więc ja zaproponuje to. Jeśli tylko w tym ostatnim czasie bawiłeś się w instalowanie i odinstalowywanie modemu to najlepszym wyjściem jest zrobić przywracanie systemu do dnia gdzie pierwszy raz instalowałeś modem. Następnie poprawnie go zainstalować (same sterowniki bez iPlus menager). Wówczas mając poprawnie zainstalowany modem zrób Kwerendę modemu (szukaj w :faq: ) . Jeśli będzie OK. to użyj TNI lub zrób dial-up i powinno działać. Ważne aby na karcie SIM był wyłączony kod PIN.
Alcatraz pisze:Pytasz dlaczego używam iPlus managera? Ano dlatego, że jest dołączony do zestawu i skoro tak, to chyba powinien działać bez łaski, prawda?
Tak powinien ale przyczyn dla których nie chce działać może być wiele.Np. twój system nie zawiera SP2 lub SP3 bo już jest dostępny.
Kiedy miałem BC zrezygnowałem po krótkim czasie z BC menagera bo robił (działał) jak sobie chciał.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

W tej chwili nie mam mozliwosci sprawdzenia ale kwerenda wychodziła bez błedów. W TNI wpisywałem kod pin (jest tam przecież miejsce na wpisanie). Pytanie tylko co wpisać (albo wybrać) w ustawieniach - port do komunikacji z modemem? Czy wybierać z listy (na liście jest COM19 Sony Ericsson) czy lepiej wpisac samemu a jeśli tak to co konkretnie (tzn. jaki port tam wpisać)?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Alcatraz pisze:Pytasz dlaczego używam iPlus managera? Ano dlatego, że jest dołączony do zestawu i skoro tak, to chyba powinien działać bez łaski, prawda?
Syf nad syfy syfem poganiany. Używałam i jakoś nie przekonał mnie program który nawet nie potrafi się sam wyłączyc tylko trzeba go było przez procesy zabijać. Poza tym jest wiele alternatyw, po co uzywać tego kloca?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Poza tym jest wiele alternatyw, po co uzywać tego kloca?
Ja bym dodał jeszcze taką możliwość, że iPlus Manager potrafi połączyć po (płatnym poza abonamentem) CSD...
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Iplus Managera zabiłem i nie wracam do niego. Bawiłem się dzisiaj troszkę modemem ale doszedłem do wniosku, że nie sprawdzę go dobrze przy tak słabym sygnale. Dzisiaj np. w ogóle nie złapał sygnału. Chyba jednak modem ma dużo słabszą czułość od telefonu. I to go chyba zdyskwalifikuje. Zrobiłem jednak kwerendę modemu. Razy wychodzi idealnie a za drugim razem trwa znacznie dłużej i na liście pojawia się jeden error. Nie wiem co o tym myśleć :(
Nadal nie wiem tez co z tymi portami. Ten modem używa TYLKO portu COM19. Kiedy w programie TNI ustawię COM19 do komunikacji z modemem to mówi, że port jest zajęty... no i jestem w kropce. Co ustawiać skoro modem zajmuje tylko COM19????
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Alcatraz a zanim użyjesz TNI to iPlus Manager całkowicie wyłączony?
Alcatraz
Stały użytkownik forum

iPlus Manager jest w tej chwili odinstalowany. Nie ma go. Zostały drivery do modemu. Chciałem spróbować samym dial upem ale... nie mogę zdjąć PINu z karty. Telefon pisze "operacja niedozwolona" a modem i TNI wyrzuca jakiś błąd. Podsumowując dzisiaj nie maiłem na modemie sygnału w ogóle a w kwerendzie od czasu do czasu w jednej linii error... ale nie zawsze.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Alcatraz jak Plus to przełóz kartę do telefonu i tam go wyłącz (PIN).
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Jak wspominałem przy takiej próbie telefon woła "nieuprawniona operacja" :) Nie wiem co jest grane. No ale z PINem także powinno działaś. Przecież w TNI jest miejsce na jego wpisanie. Większe problemym mam z tym portem :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Alcatraz pisze:Większe problemym mam z tym portem :(
O ile dobrze kojarzę to ten modem udostępnia tylko jeden port COM w Menadżerze Urządzeń? Jak tak to powinieneś wyłączyć w opcjach TNI komunikację AT.
ODPOWIEDZ