Huawei e220 i co dalej?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei e220 i co dalej?
Witam wszystkich,
mam pewien problem, zagwostke nad która się zastanawiam od pewnego czasu. Otóź kilka tygodni temu kupiłem blueconnect z modemem Huawei e220, poziom sygnału mam całkiem całkiem 5kresek edge, czasami 1 kreska umts. Mieszkam około 4kilometrów w linii prostej od nadajnika (Mińsk Mazowiecki ul. Sosnkowskiego 2) na wsi Gliniak, z dość sporym zadrzewieniem. Chciałbym zmienić "coś" abym mógł spokojnie odbierać zasięg umts, teraz występuje on tylko przy bardzo dobrej pogodzie. Szukam rady, czy zmienić modem i zakupić antene? czy też warto bawić się w niesprawdzony do końca sposób z dołączeniem anteny do modemu huawei? Interenetu używam na dwóch komputerach, PC i laptop, więc preferowałbym modem usb. Bardzo prosze wszystkich ekspertów, o wypowiedzenie się w mojej sprawie, jaki modem, jaka antena, czy w ogóle warto coś z tym zrobić.
Z góry dziękuję
mam pewien problem, zagwostke nad która się zastanawiam od pewnego czasu. Otóź kilka tygodni temu kupiłem blueconnect z modemem Huawei e220, poziom sygnału mam całkiem całkiem 5kresek edge, czasami 1 kreska umts. Mieszkam około 4kilometrów w linii prostej od nadajnika (Mińsk Mazowiecki ul. Sosnkowskiego 2) na wsi Gliniak, z dość sporym zadrzewieniem. Chciałbym zmienić "coś" abym mógł spokojnie odbierać zasięg umts, teraz występuje on tylko przy bardzo dobrej pogodzie. Szukam rady, czy zmienić modem i zakupić antene? czy też warto bawić się w niesprawdzony do końca sposób z dołączeniem anteny do modemu huawei? Interenetu używam na dwóch komputerach, PC i laptop, więc preferowałbym modem usb. Bardzo prosze wszystkich ekspertów, o wypowiedzenie się w mojej sprawie, jaki modem, jaka antena, czy w ogóle warto coś z tym zrobić.
Z góry dziękuję
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei e220 i co dalej?
Generalnie żeby mieć jakiekolwiek szanse na załapanie UMTS'u to radziłbym zbadać czy masz widoczność optyczną z BTS'em który ma UMTS, bo napisałeś:
Same 4km to nie jest jeszcze coś strasznego, ale te zadrzewienie. Jeżeli nie ma widoczności optycznej to stan taki stawia wielki znak zapytania nad całym przedsięwzięciem.Przemcio pisze:Mieszkam około 4kilometrów w linii prostej od nadajnika (Mińsk Mazowiecki ul. Sosnkowskiego 2) na wsi Gliniak, z dość sporym zadrzewieniem.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
eh, nie wiem co robić...
Teraz zauważyłem, że zawsze wtedy kiedy podejdę do okna to pojawia się zasięg umts (po zaznaczeniu opcji tylko 3G). Więc może to jest właśnie jakieś światełko w tunelu?
Teraz zauważyłem, że zawsze wtedy kiedy podejdę do okna to pojawia się zasięg umts (po zaznaczeniu opcji tylko 3G). Więc może to jest właśnie jakieś światełko w tunelu?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przemcio, jeśli modemu nie masz na gwarancji (albo niespecjalnie się nią przejmujesz) to zajrzyj do wątku:
Huawei E220 z zewnętrzną anteną
Kolega bob chwali sobie anteny z firmy bestpartner.
Tutaj masz ich antenki (na dole strony masz resztę anten na UMTS/HSDPA).
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
Jeszcze mam pytanie. Jak dużo kabla antenowego potrzeba by ci było, aby antenę wystawić na zewnątrz?
Ja osobiście bym zaryzykował ten panel 15dBi skoro na modemie łapie minimalnie 3G. Ja na własnoręcznie zrobionej antence łapałem full (a było 1-2 kreski) z 1,3km (podobno tyle - dane z plusa) w gęsto zabudowanym terenie.
To takie moje zdanie. Niech się jeszcze koledzy wypowiedzą. Co kilka głów to nie jedna.
Huawei E220 z zewnętrzną anteną
Kolega bob chwali sobie anteny z firmy bestpartner.
Tutaj masz ich antenki (na dole strony masz resztę anten na UMTS/HSDPA).
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
Jeszcze mam pytanie. Jak dużo kabla antenowego potrzeba by ci było, aby antenę wystawić na zewnątrz?
Ja osobiście bym zaryzykował ten panel 15dBi skoro na modemie łapie minimalnie 3G. Ja na własnoręcznie zrobionej antence łapałem full (a było 1-2 kreski) z 1,3km (podobno tyle - dane z plusa) w gęsto zabudowanym terenie.
To takie moje zdanie. Niech się jeszcze koledzy wypowiedzą. Co kilka głów to nie jedna.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak Przemcio napisał, że po podejściu do okna pojawia się mu UMTS to wróży coś dobrego. Myślę, że jak dokupi antenę o zysku kilkunastu dBi to będzie śmigał mu UMTS co najmniej dobrze.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Przy dobrych warunkach atmosferycznych takich jak dzisiaj, mam dwie kreski UMTS. Kabla wystarczy mi +/- 8m, mieszkam w domu jednorodzinnym wiec w dowolnym miejscu mogę zainstalować antenę. A tak btw co myślicie o modemie option icon 3G+ w zestawie z jakąś antenką? Nie chciałbym się bawić w rozkręcanie aktualnie posiadanego modemu, mam do tego dwie lewe ręce
Jeszcze mam głupkowate pytanie, czy internet uzyskiwany z połączenia blue connect można dzielić na dwa komputery? tak jak to jest w wypadku choćby połączeń adsl?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Można. Tylko takie dwie sprawy:Przemcio pisze:czy internet uzyskiwany z połączenia blue connect można dzielić na dwa komputery? tak jak to jest w wypadku choćby połączeń adsl?
- najwygodniej pod względem konfiguracji załatwić to ICSem windowsowym - ale komp ten musi chodzić cały czas
- można jakimś kompem z linuksem przeznaczonym na server, ale to prądożerne będzie, no i konfiguracja nie taka prosta
- są też odpowiednie routery, ale ich ceny trochę odstraszają; natomiast wygoda korzystania nieporównywalnie większa
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To trochę dBi kabel "zje". Trzeba dobrą antenę kupić.Przemcio pisze:wystarczy mi +/- 8m
Fajny modem jeśli zadowoli cię 1,8Mbs.Przemcio pisze:co myślicie o modemie option icon 3G+
Chyba nie będzie to za mocna antena, albo wielozakresowa a ja taką osobiście odradzam.Przemcio pisze:w zestawie z jakąś antenką
Podaj jakiś link żeby zobrazować pomysł.