Pomoc w budowie sieci wi - fi i dobranie sprzętu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

Pomoc w budowie sieci wi - fi i dobranie sprzętu

Post autor: Bohun »

Chcę z kolegom zbudować sieć wi - fi (ad - hoc), odległość od punktu a i b to około 2 km,
po drodze nie ma praktycznie żadnych wzniesień jedynie parę drzew no i domy :/ .
Myślę nad zakupem anteny , myślę że ta antena spisze się również podczas silniejszego wiatru i deszczu.
Sieć planuje dal paru osób, będzie głównie służyła do grania w sieci ad - hoc i wymiany plików, dal tego antena jest kierunkowa. W planach reszta osób ma nakierować też takie anteny na mnie jako osobę udostępniającą sieć, dal tego zastanawiam się czy ta antena to dobry wybór, bo nie wiem czy antena o częstotliwości 2,4 ghz będzie wystarczająca dla 5 osób które mają ją zamiar wykorzystać do celów które mogą przeciążać sieć.
W okolicy nie istnieje żadna sieć wi fi.
Sprzed który mam zamiar wykorzystać to karta wi fi w laptopie asus g1s, modem iplus comander, Option GlobeTrotter HSxPA i w komputerze stacjonarnym karta wi - fi asus
WL- 138G v2. Nie jestem pewien do końca do którego komputera podłączyć antene kierunkową i czy to się sprawdzi, byłbym zadowolony jak ktoś by mi pokazał jaki kabel wybrać bo nie znam się na doborze kabli, za każdą pomoc wielkie dzieki :)
Ostatnio zmieniony 2008-07-01, 07:23 przez Bohun, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc w budowie sieci wi - fi i dobranie sprzętu

Post autor: YaHooo »

Popełniasz jeden podstawowy błąd. Aby stworzyć sieć Ad-hoc wszystkie komputery muszą mieć możliwość nawiązania połączenia bezpośredniego (inaczej mówiąc każdy z każdym musi mieć połączenie). Zatem sieć ad-hoc wyklucza anteny kierunkowe. Poza tym nie buduje się sieci ad-hoc tak bardzo rozległych. W Twoim przypadku nie sprawdzi się sieć ad-hoc.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

to co mam zrobić w tym przypadku?? jaką sieć zbudować
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Powinieneś zbudować sieć z użyciem AP (fachowo to się nazywa sieć w trybie infrastruktury). AP może lub nie być podłączony do internetu. Za pomocą takiej sieci można nawet udostępnić internet który masz na swoim komputerze (za pomocą ICS).
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

ale wlaśnie w tym szkopuł ze nie mam zbyt dużo kasy, a sieć ad - hoc już tstowałem bez użycia apeka i śmigała całkiem nieźle.
Chcialem sie dowiedziec czy ktos juz testowal te anteny albo cos podobnego i czy to ma szanse wypalic i niejestem pewin czy nielepsza byla by antena pracujaca na czestotliwosci 5 Ghz
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Żeby stworzyć Ad-Hoc z linkiem na taką odległość musiałbyś mieć co najmniej jednego kompa z dwiema sieciówkami radiowymi. Zresztą nie wiem jak by wyglądała konfiguracja w takim układzie - czy windows by sobie dał z tym radę.

Inna sprawa to taka, że lepiej się nie zaopatrywać w yagi.pl a parabole na 2km to raczej nie bardzo. Lepszym rozwiązaniem będą jakieś przyzwoite panele (interline? może ktoś z większym doświadczeniem coś zaproponuje?) paręnaście dBi (12-16). Najlepiej jakbyś miał możliwość przetestowania i ewentualnej wymiany.

Rozumiem, że widoczność jest?
Bohun pisze:niejestem pewin czy nielepsza byla by antena pracujaca na czestotliwosci 5 Ghz
Wtedy musiałbyś mieć link cały na 5GHz (czyli sieciówki po dwóch stronach też 5GHz). Nie wiem do tego czy Ad-Hoc mieszany by śmigał.

Generalnie lepiej już zainwestować w jakieś AP, np TP-Link, dobra rzecz na Atherosie.
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

To jeżeli kupie apka i tak będe musial zakupić anteny które wzmocnią sygnał, a mój koleś też może zakupić antene aby mieć przyzwoitą jakość sygnału.
Jak ktoś ma chwile na znalezienie taniego ale wydajnego sprzętu dobrej firmy, czyli sprawdzonego.
To zostaje przy częstotliwości 2,4 Ghz, ale anteny kierunkowe chyba normalnie dodam do każdego apeka??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Najlepiej by było dać u Ciebie jeżeli by to było w 2.4 GHz Linksys WRT54gl z softem tomato i anteną sektorową (dookólną bo zależy gdzie są koledzy) w polaryzacji pionowej a u kolegów jakieś AP odbiorcze np. tplink wa501g (żeby nie robić długich kabli antenowych) i anteny panelowe (12-16 dBi).

Podstawowy warunek to widoczność optyczna anten (żadnych drzew czy budynków po drodze).

Jeżeli byś chciał zrobić linki w 5GHz to jakieś "mydelniczki" u każdego w trybie Point to Multipoint lub MikroTik postawiony na RB/Alix u każdego w trybie AP/APClient ale to będą znacznie wyższe koszty.

PS. popraw ortografa w temacie
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

Właśnie drzewa są i parę domów ;/ . Ale postawienie ap'ka u mnie w domu załatwi sprawę
2 znajomych, a teraz największa przeszkoda, czyli znajomi oddaleni ode mnie o 2 km w ich przypadku najtaniej było by nakierował bym antenę kierunkową a oni zakupili by tez anteny kierunkowe i nakierowali je na mnie.

Ale czy nie wystarczyło by w sieci ad - hoc zakupienie anten kierunkowych i nakierowanie ich na osobę udostępniającą sieć, na razie nie mam zamiaru udostępniać internetu dal tego nawet nie brałem ap'eka pod uwage :)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-01, 08:27 ]
Poprawiłem błędy.
Ostatnio zmieniony 2008-07-01, 07:27 przez Bohun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

W sieci Ad-Hoc nie ma kogoś takiego kto "udostępnia". To jest sieć a'la każdy-z-każdym, ale też nie do końca. Może być taka sytuacja, że dwa węzły (kompy) się bezpośrednio nie widzą, ale będą miały połączenie jeśli oba będą widziały jakiś inny komputer w tej samej sieci.

Kumpli oddalonych o 2km jest więcej? To trochę komplikuje sprawę. Może zrobić tak jak mówi wojteks - mocna dookólna na domu najbardziej w środku i na domach z daleka panele. Tylko widoczność optyczna to podstawa. Dałbyś radę jakoś rozrysować jak to wygląda w terenie?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Bohun pisze:Ale czy nie wystarczyło by w sieci ad - hoc zakupienie anten kierunkowych i nakierowanie ich na osobę udostępniającą sieć, na razie nie mam zamiaru udostępniać internetu dal tego nawet nie brałem ap'eka pod uwage
Jak już nie chcesz kupować AP to kup zwykłą kartę wi-fi na USB obsługującą tryb softAP. Zamontuj ją w jednym komputerze i na niego kieruj anteny.
Jo_gurt pisze:Może być taka sytuacja, że dwa węzły (kompy) się bezpośrednio nie widzą, ale będą miały połączenie jeśli oba będą widziały jakiś inny komputer w tej samej sieci.
Racja, ale moim zdaniem to niepotrzebnie komplikuje ruch w sieci.
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

Głównymi przeszkodami są drzewa i linie no i domy ale antena będzie na maszcie 4 metrowym.
Tak w tej odległości jest tylko dwóch znajomych, reszta jest w otoczeniu w lini prostej ok. 500 metrów, jednynymi przeszkodami są drzewa i słupy z liniami z prądem, nie ma żadnych wzniesień.

Lokalizacja jest prosta tylko jedna osoba nie będzie w kierunku ustawienia anteny, ale znajduje się odemnie o 50 metrów co niestanowi kłopotu, dal tego myślę że postawienie mocnej anteny kierunkowej będzie lepsze od zakupu anteny dookólnej a jak reszta osób będzie miała jeszcze anteny kierunkowe nakierowane na mnie da to przyzwoite wyniki w jakości sygnału :]

Jeszcze jednym pomysłem który mógłbym zrobić było by postawienie u mnie w domu apeka, a reszta osób nakierowała by anteny na mnie ale nie jestem pewien czy to da optymalne wyniki w jakości sygnału, do podkreślę że ta sieć ma głównie służyć do grania i wymiany plików do czego potrzeba dobrej jakości sygnału.

Mam niewielkie doświadczenie w stawianiu sieci ad -hoc ale sieć była stawiana na laptopie i nie było znaczących odległości miedzy użytkownikami.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Bohun pisze:Głównymi przeszkodami są drzewa i linie no i domy ale antena będzie na maszcie 4 metrowym.
Jeżeli anteny się będą widziały bez przeszkód to powinno działać (przez drzewa/linie elektryczne nie będzie działać).
Bohun pisze:Jeszcze jednym pomysłem który mógłbym zrobić było by postawienie u mnie w domu apeka
I to jest jedynie słuszne rozwiązanie, sieć będzie działac niezależnie od włączonych albo nie komputerów kolegów, tryb Infrastructure, wszyscy kierują anteny na Ciebie i już. Sieć Adhoc jest dobra w jednym pomieszczeniu żeby szybko coś komuś do laptopa przesłać a nie do tworzenia sieci rozległej (a taką chcesz zbudować). Sieć z AP będzie stabilna i najlepiej żeby koledzy mieli AP Client żeby mieć krótkie kable antenowe i do komputera wchodzili po Ethernecie.
Bohun pisze:karta wi fi w laptopie asus g1s
Jak do tej karty chcesz antenę zewnętrzną podłaczyć?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Bohun pisze:nie jestem pewien czy to da optymalne wyniki w jakości sygnału,
Ap da większą stabilność oraz moc sygnału u klientów niż ad-hoc. Co za tym idzie połączenie będzie lepsze.
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

wojteks napisał/a:
]Najlepiej by było dać u Ciebie jeżeli by to było w 2.4 GHz Linksys WRT54gl z softem tomato i anteną sektorową (dookólną bo zależy gdzie są koledzy) w polaryzacji pionowej a u kolegów jakieś AP odbiorcze np. tplink wa501g (żeby nie robić długich kabli antenowych) i anteny panelowe (12-16 dBi).
Linksys WRT54gl Sprawdziłem tego apeka wygląda na całkiem porządnego i moc anten jest świetna, czy wy też sądzicie że ten apek jest wart zakupu??

Jednak wybrałem rozwiązanie z apekiem w domu i antenami nakierowanymi na mnie, to rozwiązanie jest lepsze pod względem przyszłościowym apek kiedys przyda mi sie do podziału łącza bo na razie posiadam iplusa ;/ . A tak wogle to można podłączyć iplusa do apeka??

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-01, 16:17 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-07-01, 15:15 przez Bohun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Bohun pisze:A tak wogle to można podłączyć iplusa do apeka??
Nie można chyba, że wybierzesz router 3g i wsadzisz do niego modem PCMCIA np Linksys WRT54G3G. Ewentualnie możesz iPlusa udostępnić poprzez ICS z komputera.
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

Szkoda ale czy ruter Linksys WRT54GL-EU spodobał się wam albo ktoś go testował ??

link:Linksys WRT54GL-Eu
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Wolałbym stąd bo już ma zainstalowane tomato,
http://allegro.pl/item389502947_kupuj_j ... 3l_gw.html

W opis z yagi.pl nie wierz do końca, ściemniają, można podłączyć tylko 1 antenę zewnętrzną i w sofcie deklarujemy do którego złącza jest podłączona. Pamiętaj żeby stosować krótkie kable antenowe (AP w puszce przy antenie i zasilanie PoE).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

Szkoda że nie mam przekonania do allegro ale jak sie zdecyduje to dam zank.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

WRT54GL to jeden z najlepszych (najlepszy?) sprzęt w tej klasie cenowej (czyt poniżej 800-1000zł). Ja działam na jego bracie-bliźniaku WRT54GS v4 + Tomato. Rewelacja.
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

Jestem zdecydowany na zakup Linksys WRT54GLT Tomato 1.11 PL.

Mam pytanie czy jak mam podlonczonego iplus'a np na laptopie to mogę do rutera podłączyć kabel od laptopa do rutera żeby internet był wysyłany przez sygnał ruutera ??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Oczywiście, że można tylko mam małą radę. Piszesz, że masz laptopa, masz w nim kartę wi-fi? Bo chyba lepiej laptopa podłączyć bezprzewodowo.
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

Czyli jak będe miał podłonczonego iplus'a w laptopie to moge rozesłać sygnał do rutera i internet będzie udostępniany przez ruter.

Jeżeli komuś udało się to chętnie wysłucham i przeczytam jak to podłączył :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

O tym jak udostępnić iPlus możesz dowiedzieć się z naszego <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> a konkretnie ten wątek > ICS - udostępnianie połączenia internetowego! <. Przy czyn należy zauważyć, że najprawdopodobniej potrzeba będzie nieco inaczej skonfigurować router, bo komputer w którym się znajduje modem musi mieć statyczny adres 192.168.0.1
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

Iplus ma zmienne ip czy to będzie stanowić kłopot??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nie, sam tak udostępniam połączenie iPlusa w trybie ad-hoc na drugi komputer. Ważny jest adres tej karty w komputerze co się łączysz z siecią, routerem lub innym komputerem.
Awatar użytkownika
Bohun
Użytkownik forum

Sory może to jest głupie pytanie ale jaki adres??

Ja mam zamiar kablem polonczyc komputer z iplusem do rutera.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Bohun pisze:Ja mam zamiar kablem polonczyc komputer z iplusem do rutera.
No to adres tej IP karty sieciowej co będzie podłączona do routera kablem musi być równy 192.168.0.1 Tego wymaga udostępnianie połączenia internetowego, aby karta na którą podajemy internet miała właśnie taki adres. Po więcej szczegółów odsyłam do wątku do którego linka podałem wcześniej.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Tego wymaga udostępnianie połączenia internetowego, aby karta na którą podajemy internet miała właśnie taki adres
Mi się wydaje, że to nie jest wymagane. Tzn można zmienić. Ale dawno ICSem się nie bawiłem, więc pewny nie jestem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt, masz rację. Ale zmiana tego adresu wymaga grzebania w rejestrze systemu. Również po wyłączeniu ICS oraz ponownym włączeniu trzeba te poprawki do rejestru od nowa wprowadzać. Co i jak trzeba robić opisał MaxFM w swoim opisie obok ISC.
ODPOWIEDZ