Mam kolejne pytanie(problem) Komp plus Laptop +router D link

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lons
Użytkownik forum

Mam kolejne pytanie(problem) Komp plus Laptop +router D link

Post autor: lons »

Mam następujący problem.Po przejściach z ustawieniem routera D-Link 524 i odpwiedniem jego skonfigurowaniu mam innego rodzaju problem.Kupiłem sobie laptopa i do niego kabel Rj 45.A więc mam komputer Pc plus laptop.Na komputerze stacionarnym internet chodzi szybko i sprawnie,natomiast na laptopie wolno wczytują się strony www,dodam,że miałem taki sam problem z komputerem osobistym,ale po radach osób znających się odpowiednio ustawiłem wszystko jak należy i wszystko chodzi ładnie.Problem mam następujący:
1.W laptopie wolno wczytują się strony www(na kompie wszystko jest ok)
2.Przy włączaniu laptopa pojawia się małe u rogu okienko z napisem WLAN Disabled

Dodam,że na kompie mam Xp a w laptopie Vistę.

Co mam zrobić by na laptopie szybciej wczytywały się strony www??Może muszę ustawić znów coś w opcjach routera?? a jak tak to prosze powiedzieć co bo nie mam zielonego pojęcia.Być może muszę też coś ustawić w windowsie??ale też nie wiem co i w którym??W Xp na kompie czy w Viście na laptopie.Czy w ogóle komputer i laptop powinny być w jednej sieci??czy nie jest to potrzebne to sprawnego działania.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Mam kolejne pytanie(problem) Komp plus Laptop +router D link

Post autor: Jo_gurt »

lons pisze:2.Przy włączaniu laptopa pojawia się małe u rogu okienko z napisem WLAN Disabled
To nie przeszkadza jeśli podłączasz laptopa kablem. Oznacza to tyle, że radio sieciówki bezprzewodowej jest wyłączone.

Masz zainstalowany SP1 do Visty?
Używasz na kompach p2p? Jakichś optimizerów typu cFos Speed?
lons
Użytkownik forum

Nie wiem czy użuwam Sp1 w Viście,gdyż kupiłem lapka z zainstalowanym systemem,musiałem tylko dokończyć instalację i to wszystko.Na kompie net chodzi szybko,a na laptopie 2 gb ramu,procek dwa rdzenie a włazi na strony www bardzo,bardzo wolno.Może muszę w ustawieniach routera znów coś wpisać??Może w lapku muszę wpisać to same dane w routerze co wpisywałem na kompie stacjonarnym??Nie wiem.Nic nie grzebałem podłaczyłem tylko kablem Rj45 laptop do routera i nic więcej ale zauważyłem mulenie stron www tzn wczytywanie ich etc
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jeśli nic nie doinstalowywałeś sam ani z Windows Update to nie masz SP1 - od tego bym zaczął. Apdejty z WU robione na bieżąco?
lons
Użytkownik forum

WU sorry,ale nie wiem czego to skrót:P

A więc zainstaluje SP1 i zobaczymy co z tego wyjdzie
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Windows Update :)
lons
Użytkownik forum

Ściągam tego SP1 do Visty,ale net mi chodzi tragicznie.Są jakieś lepsze linki niż ten z oficialnej strony microsoftu??Wchodzi mi na stronę 3 minuty tragedia

[ Dodano: 2008-07-06, 09:45 ]
Dzieki bardzo.Po zainstalowaniu SP1 internet chodzi normalnie,tak jak powinien.Dzieki jeszcze raz drugi raz mi pomogłeś.Takich fachowców trzeba więcej.Dz
ODPOWIEDZ