Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam. Mam wielka prośbe o pomoc w wybraniu anteny do modemu Gobetrotter Combo EDGE. Mam zasieg w granicach 50-60% i internet nie chodzi za ciekawie dalatego chce kupic do niego antene. Na allegro zanalazlem cos takiego http://allegro.pl/item381623627_wel_com ... esurf.html
Uzytkuje ktos taka antene?? jezeli tak to bylbym wdzieczny za wszelka pomoc i opinie lub porade jaka antene najlepiej kupic. Czytalem juz poradnik dotyczacy anten ale nie wiem na ktora sie zdecydowac
Na taką antenkę to szkoda kasy. Lepiej kup kierunkową i ustaw ją na BTSa konkretnego. Może być jeszcze taka sytuacja, że BTS bliżej ma słaby EDGE i jest obciążony a jak ustawisz antenę na dalszy z lepszym EDGEm i mniejszą liczbą użytkowników to będzie szybciej chodzić.
Musisz jeszcze wiedzieć na jakim paśmie działa BTS/BTSy w okolicy.
Tu sobie jakąś antenę wybierz pod warunkiem że wiesz w jakim zakresie częstotliwości działają okoliczne BTSy http://www.dipol.com.pl/eshop/items.php ... &group=980
Dowiedzialem sie na jakich czestotliwosc dzialaja nadajniki: 900 i 1800. Azymuty 1 nadajnika to 70, 180 i 300. Drugiego 55, 130 i 225. Prosze o pomoc w doborze anteny(te wszystkie dane dowiedzialem sie od kolesia z orange)!!!
No własnie z tym jest problem bo to jest okolo 5 km i nie wiem wlasnie czy wiecej czy mniej
[ Dodano: 2008-07-15, 17:30 ]
Ale jak gadalem z gosciem z orange przez telefon to on mowil ze raczej ta czestotliwosc 900 ale jak dla mnie to chyba jest troche wiecej niz 5 km moze 6 w prostej lini wiec nie wiem.
Uuu to nawet w tą dookólną się nie baw bo to może tylko trochę może pomóc, a ta 2dBi to pewnie nic nie da.
Skoro dystans jest koło 5km to większe prawdopodobieństwo, że łapie ci 900MHz na tej antence wewnętrznej.
Proponowałbym coś z tej listy. http://www.dipol.com.pl/eshop/items.php ... group=1006
Skoro wiesz na 100%, że nadajnik obsługuje i 900MHz i 1800MHz to możesz kupi taka antenę na 900MHz z tych powyżej.
Kupno za mocnej anteny też nie jest dobre bo może ci "przeskoczyć" na jakiś dalszy nadajnik.
Ok to teraz gdybys mogl to powiedz mi jak te anteny maja sie do mojego modemu globtrotter combo edge to znaczy chodzi mi o kabel, i jak ta antene podlaczyc do modemu-trzeba cos jeszcze kupic czy to jest w zestawie??
Są też anteny z zarobioną końcówką do kart optiona, ale z doświadczenia wiem, że lepiej kupi taką antenę z oddzielnym konektorem bo te końcówki do optionów czasem potrafią się złamać przy nieuważnym i częstym wyjmowaniu. Taniej i dużo prościej kupi potem drugi konektor niż zarabiać kabel na antenie.
Powiedz mi jeszcze jak wysoko możesz/chcesz antenę umieścić? Da się zrobić tak żeby masz było widać?
Ta ATK20 ma zysk 16,5 dBi a ta ATK10 ma zysk 13,5 dBi. Czyli technicznie lepsza jest ta ATK20, ale jest ale.
Dłuższą antenę trochę ciężej na maszt odpowiednio trafić, a po drugie możesz zacząć łapać dalszy maszt na przemian z tym na który celujesz. Będzie to powodować niestabilność łącza.
Ciężko mi powiedzieć do końca jak to będzie wyglądać.
Napiszę ci wiadomość na PW co i jak z tą lokalizacją.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-07-15, 20:16 ] Forum jest po to, żeby pisać na forum Jak chcesz, żeby się ktoś z tobą osobiście skontaktował napisz na PW
[ Dodano: 2008-07-15, 20:27 ]
Zamawiam ta antene i konektor. Mam nadzieje ze bedzie poprawa. A moze ktos juz jej uzywa???
Ostatnio zmieniony 2008-07-15, 19:17 przez MateuszR1, łącznie zmieniany 2 razy.