Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.
Witam!
Ponieważ mam problem z połączeniem się z gx0201 na tym routerze w orange postanowiłem wgrać dzielnie OPENWRT, komunikat był o upgrade sucessfull lecz niestety nie mogę się zalogować teraz do routera, sprzęt normalnie się pinguje przydziela mi IP i nic poza tym. Próbowałem już:
Z ciekawości nieco podłamany... zapuściłem Network Monitor, aby zobaczyć czy ten WRT54G3G w ogóle przy restarcie coś wysyła w świat... okazało się, że przy uruchomieniu, po paru chwilach wysyłany jest faktycznie pakiet RTP/UDP (z adresu 192.168.1.1) o treści:
"Press reset now, to enter Failsafe!" - i faktycznie - spróbowałem wcisnąć reset przy kolejnym restarcie WRT54G3G, w momencie pojawienia się tego pakietu (co odpowiada zapaleniu się diody DMZ) należy wówczas wcisnąć przycisku 'reset' (tył obudowy) - wówczas wchodzimy w tryb 'Failsafe' - dioda DMZ będzie mrugać cały czas, podczas działania trybu Failsafe' - router uruchomi się używając czystego firmware - w moim przypadku samo czyste Kamikaze 7.0.9... pomijając wszystkie pliki jakie potworzyliśmy po jego instalacji (analogia do naciśnięcia F8 w MS-DOS do pominięcia autoexeca - dla tych co, jeszcze pamiętają stary dobry DOSik ). Zatem teraz spokojnie możemy się już podłączyć telnetem na adres 192.168.1.1 - bez hasła.
Po podłączeniu się do OpenWRT wydajemy komendę: firstboot - to wyczyści partycję JFFS2 i wszystkie głupoty/zmiany jakie wprowadziliśmy (wprowadziłem). Po restarcie, wszystko powinno powrócić do normy - czysty / defaultowy OpenWTR
Mi się udało - choć bałem się, że będę musiał już rozkręcać mojego Linksys'a i próbować rzeźby po RS232.
Wam również życzę powodzenia przy odzyskiwaniu połączenia z OpenWRT
Pozdrawiam,
Aleksander i jego uzdrowiony Linksys WRT54G3G
tftp też nie działa.
Próbowałem zainstalować: openwrt-wrt54g3g-2.6-squashfs.bin tę wersję, ma ktoś może jakiś pomysł?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Zrób reset routera przytrzymując przycisk przez kilkanaście sekund potem odpal właśnie tftp oraz ping na 192.168.1.1 włącz router i jak adres z pingu odpowie w tej sekundzie ładuj oryginalny firmware (hasło standardowe po resecie "admin") rób tak aż do skutku. Na 99% router nie jest uwalony.
niestety jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nadal nie pomaga. Jak zrobię reset podczas uruchamiania do DMZ pali mi się na stałe. Cały czas mam w tfpt brak odpowiedzi z serwera.
bazantowo pisze:niestety jak »»na razie«« nadal nie pomaga. Jak zrobię reset podczas uruchamiania do DMZ pali mi się na stałe. Cały czas mam w tfpt brak odpowiedzi z serwera.
Też nie mogłem się wstrzelić z upgradem via tftp. Ale gdy wyjąłem z routera kartę, udało się bez problemu.
[ Dodano: 2008-07-23, 09:28 ] połączyłem się telnetem zmieniłem hasło i teraz normalnie mogę się logować do niego przez putty. Chciałbym przywrócić oryginalne firmware bo już się dogadałem z tym sklepem co kupiłem, że mogę go oddać.
co muszę zrobić?
Ostatnio zmieniony 2008-07-23, 10:50 przez bazantowo, łącznie zmieniany 1 raz.
ten setup wizard nie wykrywa routera mam taki komunikat, ale jeżeli łączę się przez putty to chyba jest jakaś możliwość wgrania oryginalnego z powrotem
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-07-23, 11:51 ]
Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 09:48 przez bazantowo, łącznie zmieniany 2 razy.
bob pisze:[...]
Teraz będziesz mógł przez stronkę WWW wgrać oryginalny firmware.
Zrobiłem to i teraz mam jeszcze jedno pytanie czy opcja Erase JFFS2 partition ma być zaznaczona ? bo chcę zrobić upgrade firmware przez WWW na fabryczne.
WRT54G3G_2.11.05_ETSI_code.bin
Ostatnio zmieniony 2008-07-24, 14:15 przez bazantowo, łącznie zmieniany 2 razy.
Odświeżę trochę temat:
po próbie wgrania open wrt cały czas mi miga power i pali się lan który jest podłączony, podczas startu na chwilę włącza się także dioda internet. pinguje mi 192.168.1.1, nie mogę się połączyć przez putty, win scp. przez chwilę po wpisaniu ip w przeglądarkę wyśiwtla się:LuCI - Lua Configuration Interface -a później, że nie może wyświetlić strony
Macie jakąś radę?
TFTP wymaga dokladnego timingu. Pomaga wylaczenie w kompie mediasensing, ustawienie IP na twardo, puszczenie w jednym oknie pinga na router i gdy tylko dostajesz odpowiedzi z drugiego okna startujesz TFTP. Po zakonczeniu transferu zostawiasz router w spokoju - powinien sam sie wystartowac na nowo.
d5620s pisze:można jakieś zwarcie na nóżkach jakiejś pamięci zrobić
Lepiej od razu wywal do kosza i kup nowy.
Ja bym probowal podlaczyc kabel pod konsole, i flashowac z palca - przy pomocy TFTP.
zacznij od resetu do ustawień fabrycznych - to niestety mimo prób nie działa, nie zapala mi się dmz przy starcie tylko internet
wyczyszczenie cache'u nie pomogło