Problem: Orange BE + WRT54G3G-EU + GT Max
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem: Orange BE + WRT54G3G-EU + GT Max
Sporo ponad rok wszystko dzialal mi net w Orange Business Everywhere w takiej wlasnie konfiguracji - z routerem Linksys WRT54G3G-EU i karta Option GT Max na Win XP.
Ostatnio zwiedlo. Poczatkowo sadzilem, ze to chwilowa niedyspozycja Orange'a. Potem jednak przygladnalem sie routerowi, i zauwazylem ze mruga dioda power. Wedlug instrukcji mrugajaca dioda to prawdopodobnie uszkodzony firmware. Jednak proby wgrania softu, przy uzyciu tftp, jakkolwiek zwienczone komunikatem o pomyslnym zakonczeniu operacji, nie przyniosly poprawy - dioda nadal mruga.
Co wiecej okazuje sie ze dioda mruga, o ile w routerze jest GT Max z karta SIM lub bez niej. Jesli karte GT Max wyjac z routera, po wlaczeniu po paru sekundach power przestaje mrugac.
W miedzyczasie udalo mi sie zdobyc router sprawny - generalnie zachowuje sie tak jak moj. Wiec praktycznie wyklucza to niesprawnosc mojego routera.
Dodatkowo, zaopatrzylem sie w adapter PCMCIA do peceta. Wsadzilem wen GT Maxa i odpalilem dawno nieuruchamiana aplikacje orange'owa. Udalo mi sie dodac modem GT. Efekt jest taki ze bez routera tez nie moge sie polaczyc. Aplikacja dostepowa inicjalizuje sie dlugo, wyszukuje sieci i na koniec znajduje nie "Orange PL" lecz "Nieznany".
Pytanie moje jest takie, czy mozliwe jest ze mam uszkodzona karte SIM? Czy to raczej GT Max sie uszkodzil?
Gdyby sie okazalo, ze jednak musze szukac nastepcy dla GT, to jaka karte wybrac? W sensie zeby sie nie wpakowac w jakas niezgodnosc i klopoty, chodzi mi o to zeby bezproblemowo dzialalo w Orange i z WRT54G3G. Lepiej zostac przy Option czy moze sprobowac Merlina XU870, albo jeszcze cos innego?
Ostatnio zwiedlo. Poczatkowo sadzilem, ze to chwilowa niedyspozycja Orange'a. Potem jednak przygladnalem sie routerowi, i zauwazylem ze mruga dioda power. Wedlug instrukcji mrugajaca dioda to prawdopodobnie uszkodzony firmware. Jednak proby wgrania softu, przy uzyciu tftp, jakkolwiek zwienczone komunikatem o pomyslnym zakonczeniu operacji, nie przyniosly poprawy - dioda nadal mruga.
Co wiecej okazuje sie ze dioda mruga, o ile w routerze jest GT Max z karta SIM lub bez niej. Jesli karte GT Max wyjac z routera, po wlaczeniu po paru sekundach power przestaje mrugac.
W miedzyczasie udalo mi sie zdobyc router sprawny - generalnie zachowuje sie tak jak moj. Wiec praktycznie wyklucza to niesprawnosc mojego routera.
Dodatkowo, zaopatrzylem sie w adapter PCMCIA do peceta. Wsadzilem wen GT Maxa i odpalilem dawno nieuruchamiana aplikacje orange'owa. Udalo mi sie dodac modem GT. Efekt jest taki ze bez routera tez nie moge sie polaczyc. Aplikacja dostepowa inicjalizuje sie dlugo, wyszukuje sieci i na koniec znajduje nie "Orange PL" lecz "Nieznany".
Pytanie moje jest takie, czy mozliwe jest ze mam uszkodzona karte SIM? Czy to raczej GT Max sie uszkodzil?
Gdyby sie okazalo, ze jednak musze szukac nastepcy dla GT, to jaka karte wybrac? W sensie zeby sie nie wpakowac w jakas niezgodnosc i klopoty, chodzi mi o to zeby bezproblemowo dzialalo w Orange i z WRT54G3G. Lepiej zostac przy Option czy moze sprobowac Merlina XU870, albo jeszcze cos innego?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Problem: Orange BE + WRT54G3G-EU + GT Max
Najlepiej kup starter prepaid orange free lub innego operatora jeśli modem jest bez simlocka i sprawdź czy to wina karty sim czy modemu.pawelkom pisze:Pytanie moje jest takie, czy mozliwe jest ze mam uszkodzona karte SIM? Czy to raczej GT Max sie uszkodzil?
Co do zmiany modemu to ja bym został przy optionie bo już miałeś do czynienia z sprzętem. Ewentualnie nowszy model HSUPA. Nie pamiętam czy działa na wag54g3g. Więcej na ten temat powie bob.
http://www.option.be/products/globetrot ... supa.shtml
-
Dzięki za pomoc.
Ostatecznie okazało się, że karta SIM jest OK. Padł GT Max.
Niestety GT Max HSUPA z routerem współpracować nie chce. Zastąpiłem więc GT 3G+, bo z tego co się zorientowałem tu na forum, najpewniejsza do współpracy z WRT54G3G. No i tanio znalazłem. I znów smiga...
Ostatecznie okazało się, że karta SIM jest OK. Padł GT Max.
Niestety GT Max HSUPA z routerem współpracować nie chce. Zastąpiłem więc GT 3G+, bo z tego co się zorientowałem tu na forum, najpewniejsza do współpracy z WRT54G3G. No i tanio znalazłem. I znów smiga...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No szkoda, że z HSUPA nici bo 2Mbs uploadu też się przydaje.
- bob
- Guru bezprzewodowy
A to mały błąd bo od pewnego czasu śmiga:pawelkom pisze:Niestety GT Max HSUPA z routerem współpracować nie chce. Zastąpiłem więc GT 3G+,
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12408
Wyniki są naprawdę dobre.
-
A to w ogóle u kogoś razem zadziałało? U mnie router z wgranym ostatnim firmwarem, i tak twierdził że karta nie jest na liście supportowanych...ja.michal pisze:No szkoda, że z HSUPA nici bo 2Mbs uploadu też się przydaje.
Póki co, ważniejsze jest dla mnie by działało z routerem (domownicy) niż żeby upload był lepszy...
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak u mnie działa DL7-7,2 UL1,2 Mbps.pawelkom pisze:A to w ogóle u kogoś razem zadziałało?

-
Thx. Popróbuję zatem.bob pisze:A to mały błąd bo od pewnego czasu śmiga:pawelkom pisze:Niestety GT Max HSUPA z routerem współpracować nie chce. Zastąpiłem więc GT 3G+,
Wyniki są naprawdę dobre.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jakie dwie pierwsze litery SNR ?pawelkom pisze:GT Max HSUPA
-
A jaki dokładnie model? Bo mój to niebrandowany GX0301.bob pisze:Tak u mnie działa DL7-7,2 UL1,2 Mbps.pawelkom pisze:A to w ogóle u kogoś razem zadziałało?
[ Dodano: 2008-07-22, 22:26 ]
GEbob pisze:Jakie dwie pierwsze litery SNR ?pawelkom pisze:GT Max HSUPA
cokolwiek to znaczy...
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jakie dwie pierwsze litery SNR ?
To samo chcieliśmy wiedzieć i to samo mamy.pawelkom pisze:Bo mój to niebrandowany GX0301.

[ Dodano: 2008-07-22, 22:29 ]
To samo - działaj bo na 1000% pójdzie - na tej konfiguracji właśnie do Ciebie piszę.pawelkom pisze:GE
cokolwiek to znaczy...

-
Wycięto zbędne cytaty.
Super. Jeśli tak to popróbuję. Dzięki.
Super. Jeśli tak to popróbuję. Dzięki.
Ostatnio zmieniony 2008-07-22, 21:33 przez pawelkom, łącznie zmieniany 2 razy.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Oki. Tylko cytaty ogranicz.pawelkom pisze:Super. Jeśli tak to popróbuję. Dzięki.

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Bob czy testowałeś wersję routera EM czy EU ?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja mam EU ale to tylko kwestia nagłówków w firmware.szwed11 pisze:Bob czy testowałeś wersję routera EM czy EU ?

-
Postępowałem zgodnie wytycznymi boba... i od paru dni GT Max HSUPA współpracuje z WRT54G3G-EU bez zarzutu. Ruszyło od kopa. Dzięki!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Gratulacje.pawelkom pisze:od paru dni GT Max HSUPA współpracuje z WRT54G3G-EU bez zarzutu.