Option Globetrotter Fusiom+ - "Searching for network...

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xravenx
Początkujący użytkownik forum

Option Globetrotter Fusiom+ - "Searching for network...

Post autor: xravenx »

Zakupiłem modem Option Globetrotter Fusion+ i mam następujący problem. Modem barzo długo szuka sieci(Searching for network...),nawet kilkanaście minut i najczęściej w ogóle nie potrafi jej znaleźć. Pomaga wtedy często powtórne kilkukrotne wyłączenie i włączenie laptopa - jeśli łapie to szybko w ciągu pół minuty. Sygnał GSM na pewno jest mocny - jeśli już uda się połączyć to pokazuje Excellent Signal, Signal strength 19,0. Czym to może być spowodowne? Daję zrzuty ekranu modemu w czasie gdy się łaczy i już jak uda się połączyć z otworzonym ekranem diagnostycznym. Mój laptop to Compaq Presario2100,system Windows XP Ang. Home Edition SP3. Jestem w zasięgu EDGE. Próbowałem na kilku kartach SIM.

Obrazek

Obrazek

Na karcie dioda od sygnału z komórki miga fioletowym kolorem (Diagnostic-Network Setting-CS network registration-Registering)
później zaczyna migać na czerwono (Diagnostic-Network Setting-CS network registration-Registered)
ale dalej czytam w diagnostyce (Diagnostic-Network Setting-PS network registration-Registering) i to się nie zmienia.
Najczęscięj dioda z powrotem zaczyna migać na fioletowo.

Czy może to być wina konfiguracji komputera lub sterowników, czy raczej coś się dzieje z modemem, czy może jednak jest słaby sygnał GSM(raczej wątpię, sprawdzałem w centrum miasta blisko nadajników)? Próbowałem w programie załączać opcję EDGE/GPRS Only ale to nie pomagało.
Jedyne co mi przychodzi jeszcze do głowy to sprawdzić modem na innym laptopie.
Jeszcze jedna sprawa - wydaje mi się, że sygnał WLAN z karty jest słaby. W miejscu gdzie modem podłączany po USB pokazuje sygnał Good, ten z modemu pokazuje Low.
Ostatnio zmieniony 2008-07-23, 12:54 przez xravenx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Option Globetrotter Fusiom+ - "Searching for network...

Post autor: bob »

Rozwiązanie masz w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> - połącz się po dial up bez managerów (musisz tego connecta odinstalować). :)
ODPOWIEDZ