Konfiguracja internetu GPRS

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukasz4891
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja internetu GPRS

Post autor: lukasz4891 »

Witam

Na po czatek chciałem przywitać wszystkich i poprosic starych wyjadaczy o nie bluzganie w tm temacie ze bylo wiele razy uzyj szukaj i innych zbednych komentarzy. Jesli nie masz ochoty pomoc po prostu omin temat i idz dalej, szukalem ale nie znalazlem pozatym to temat rozlegly a ja nie mam zbytnio czasu zeby sie zaglebiac w jeggo tajniki.

Przechodza do sedna sprawy. Internet potrzebny mi jest tylko do przegladania poczty i korzystania z komunikatora oraz do pogrania w pokera na wp podczas wyjazdów. Nie bede sciagał wiekszych plikow ani przegladal stron i filmow.

Dlatego najprawdopodobniej wykupie iPlusa lub orange free na karte. Tylko teraz mam pytanie odnosnie tego jaki sprzet kupic. Planuje w najblizszym czasie zakup taniego laptopa wiec jesli macie jakies sugestie czym sie kierowac to poprosze. Tymczasem chcialbym sprobowac polaczyc sie z internetem dzieki temu co mam, czyli:

palmtop mio 168 oraz telefon komórkowy SE k700i lub nokia 6021. I tu jest problem bo szukalem ale nie znalazlem nigdzie rozwiazania jak tego dokonac i czy w ogole jest to mozliwe. Wiem ze predkosc nie bedzie powalajaca ale dla mnie wystarczajaca. Na forum natknalem sie na informacje ze mozna sie polaczyc za pomoca podczerwieni. Wiec moje pytanie jak i czy jest to wykonalne. A jesli nie to czy co dokupic bede musial aby polaczyc sie z internetem predkoscia gprs w laptopie bez koniecznosci kupowania drogiego modemu.

Dziekuje z góry za wyrozumiałość i pomoc.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Konfiguracja internetu GPRS

Post autor: Sundance_kid »

Prosto szybko i na temat: jak do GPRSu to polecam 6021. Kup BT na USB, sparuj, telefon zostanie rozpoznany jako standardowy modem BT. Potem robisz dialupa. Jak to zrobić masz opis tutaj: Konfiguracja modemów i telefonów do wspołpracy z Internetem.
Oczywiście musisz wcześniej ściagnąć konfiguracje dla odpowiedniej sieci.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

lukasz4891 pisze:Planuje w najblizszym czasie zakup taniego laptopa wiec jesli macie jakies sugestie czym sie kierowac to poprosze.
Chcesz kupić lapka to zapraszam na to forum http://forum.laptopy.info.pl/ . Tam już specjaliści pomogą ci wybrać najlepszą opcję.
lukasz4891 pisze:Na forum natknalem sie na informacje ze mozna sie polaczyc za pomoca podczerwieni. Wiec moje pytanie jak i czy jest to wykonalne.
No pewnie że jest.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

6021 obsłuży też IrDA, ale to jest mało wygodne rozwiązanie, podczerwień jest wrażliwa na przemieszczenie się urządzeń względem siebie, czyli np w samochodzie czy pociągu raczej ciężko o stabilną pracę. Lepszy jest BT lub kabel USB. A jak nie chcesz się za dużo zastanawiać to zainstaluj Nokia PC Suite, prosty konfigurator przeprowadzi cię przez proces instalowania telefonu jako modemu.
lukasz4891

Próbuję sie polaczyc za pomaca irdy z moim mio 168. Ale przy probie polaczenia wyskakuje mi w telefonie zeby " subscribe to gprs first" co mam zrobic ? numer dosteppowy wpisalem w mio *99*# username internet i haslo internet APN nie stety nie znalazlem gdzie to moze byc. W telefonie lacze sie ze stronami bez problemu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

lukasz4891, a spróbuj wybrać numer *99***1# tak samo powinieneś jeszcze wybrać APN. Ale jeżeli internet Ci działa w telefonie to może tylko zmiana numeru wystarczyć.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

lukasz4891 pisze:haslo internet APN nie stety nie znalazlem gdzie to moze byc.
We właściwościach modemu. Na kompie. Najpewniej własnie tego mu brakuje :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

lukasz4891

Problem rozwiazany wszystko smiga :)

"Go to settings, then choose connectivity, Select GPRS, select gprs modem settings, edit active access point,edit access point type in "internet" that should sort out your problem."
ODPOWIEDZ