Modem mam podłączony do komputera stacjonarnego i na nim wszystko ładnie "hula".
Kupiłem sobie router Cerberus WiFi 802.11g Lite, żeby mieć internet bezprzewodowo na laptopie i komórce.
W stacjonarnym mam sieciówke i podłączam ją skrętką do portu nr 1 w routerze. Sieciówka w stacjonarnym otrzymuje automatycznie adres 192.168.1.101 i brame 192.168.1.254.
Router fabrycznie ma przypisany adres 192.168.1.254 i taki dostaje - wchodząc na ten adres, łączę się z panelem konfiguracyjnym Cerberusa.
W laptopie mam wbudowaną kartę WiFi Intel'a. Ona również bez problemu łączy się z routerem (dostaje adres 192.168.1.100, brama: 192.168.1.254 i DNS'y: 194.204.159.1, 194.204.152.34)
Wygląda na to że wszystko się automatycznie skonfigurowało i powinno się bez problemu
połączyć z internetem na laptopie. Dodam jeszcze że w otoczeniu sieciowym komputer stacjonarny jest widoczny przez laptopa.
Problem w tym że internet nie działa.
Pinguję onet.pl i dostaję taką odpowiedź:
Kod: Zaznacz cały
Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta onet.pl. Sprawdź nazwę i ponów próbę
i dostaję taką odpowiedź:
Odpowiedź z 192.168.1.254: Sieć docelowa jest nieosiągalna
Jeżeli podepnę skrętke ze stacjonarnego do portu WAN w Cerberusie, to w ogóle nie mogę się zalogowac do panelu administracyjnego routera. A na dodatek Windows pokazuje informację
"to połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności"
Jak skonfigurować Cerberusa, żeby internet mógłby być udostępniony?