Notebook HP i problem z WiFi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michobo
Początkujący użytkownik forum

Notebook HP i problem z WiFi

Post autor: michobo »

Witam

Posiadam notebooka HP NX9420 z modułem radiowym Intela 3945ABG
Problem jest bardzo nietypowy :-) Genralnie- prawie wszystko działa jak należy. Notebook loguje się do sieci domowej, widzi inne komputery a te widzą go, mogę z powodzeniem przeglądać internet, ściągać pliki... Schody zaczynają się w momencie gdy notebook ma coś wysłać. Połączenie jest bardzo liche, szarpane /prędkosć uploadu spada do zera by za moment wejść na max wydajność i znowu spaść/ Da się w ten sposób wysłać maila ale nie ma mowy o rozmowach poprzez SKYPE czy wysyłanie plików w sieci do innych komputerów /połączenia się resetują/

Problemem nie jest ruter gdyż testowałem już trzy, poza tym - inne komputery w sieci działają znakomicie zarówno w downloadzie jak i uploadzie. Przeinstalowanie sterowników nie pomogło :(
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Notebook HP i problem z WiFi

Post autor: Jo_gurt »

Zacząłbym od ustawień zarządzania energią odnośnie karty radiowej.
Manager Urządzeń -> właściwości tego intela -> zakładka Zaawansowane
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jaki router? czyżby LiveBox?
Nie pomagam na PW!
michobo

Grzebałem w ustawieniach karty - na niewiele się to zdało
Routery testowane były 3 - różne modele- wszystkie Belkin (jeden B/G, drugi N1 i teraz N1 Vision)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

michobo sprawdź jeszcze w tym miejscu co pisał Jo_gurt zakładkę Zarządzanie energią. Opcja Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii powinna być odznaczona.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
michobo

Tą pozycję mam odhaczoną przez cały czas.

Transmisja na ogół przebiega w pakietach 7 sekundowych (+/- 2 sec)
Mój router ma wyswietlacz wiec mam wizualną kontrolę nad transferem. W trakcie transmisji upload leci na max łącza /512 kbps/ i jednocześnie aktywny jest downlink który pokazuje średnio 17 kbps. W trakcie "zerwania" łącza - oba parametry spadają do zera i następuje przerwa trwająca od 3 do 10 sekund po czym znowy transfer idzie na max łącza ... Ze ściąganiem nie mam problemów. Sterowniki mam najnowsze, połączeniem zawiaduje Windows /bez aplikacji Intel PROSET/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

połączeniem zawiaduje Windows /bez aplikacji Intel PROSET/
A spróbuj z softem intela. Czasem pomaga właśnie instalacja dedykowanego oprogramowania. Po prostu producent lepiej zna swój sprzęt.
michobo

Właśnei zassałem najnowsze sterowniki z 1 sierpnai prosto ze strony Intela razem z ProSET - dalej to samo... :zdziwko:
Ostatnio zmieniony 2008-09-12, 13:32 przez michobo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ja bym jeszcze sprawdził uruchamiając jaką dystrybucję Linuxa LiveCD czy takie problemy występują. To powinno podpowiedzieć czy to jest usterka sprzętowa czy programowa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
michobo

Taka myśl mi się kłębi w mózgownicy od jakiegoś czasu /uszkodzenie karty/ Najchętniej bym ją wywalił i wsadził coś sensownego z obsługą N-draft /taki mam router/ tylko tu pojawia się kolejny problem- czy notebook mi przyjmie obcą kartę ?

Kiedyś próbowałem podmianki karty wifi w notebooku HP i za chiny ludowe nie szło odpalić komputera. Pomogło dopiero wsadzenie starej karty WiFi .... Bez sensu byłoby kupować po raz drugi to samo badziewie /3945abg/
Jakoś tam daję sobie radę - to co ma wyjść ode mnie- wychodzi z innego komputera ale generalnie to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę /męczę się z tym/
Problem jest od samego początku tyle że pierwotnie nie zwróciłem na to należytej uwagi /mało wysyłałem/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

michobo a próbowałeś przeczyścić styki złącza karty? Może to też być przyczyną. Ewentualnie może karta jest źle zamocowana z gnieździe.
ODPOWIEDZ