słaby sygnał sieci wi-fi - jak temu zaradzic?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
toSterr
Początkujący użytkownik forum

słaby sygnał sieci wi-fi - jak temu zaradzic?

Post autor: toSterr »

Witajcie!
Mam dość powszechny problem (tak, przeszukałem forum, pytałem google'a, jednak odpowiedzi na mój problem nie znalazłem) mianowicie:
Stary PRL'owski (grube ściany z cegły, nie mam pojęcia czy są w nich zbrojenia) domek jednorodzinny, 2 użytkowników, 1 router. Ruter stoi na parterze(0), struktura sieci "infrastructure". Jeden użytkownik w piwnicy (-1), od rutera dzieli go 4 ściany (z pominięciem stropu, ponieważ router stoi na schodach do piwnicy), drugi użytkownik na pierwszym pietrze (+1) od rutera 1 strop i 2 ściany. Czy problem w jakości sygnału może wynikać z dużej ilości ścian ceglanych? Jako router mam linksys wireless - g model: WAG200G ( http://www.komputronik.pl/Sieciowka_akt ... ,id,28915/ ), a karty sieciowe to pentagram horNET Wi-Fi PCI 802.11g (http://www.arest.pl/index.php?inc=produ ... 2&katid=72). Do obsługi sieci używam programu "monitor" dostarczonego z kartą sieciową, moc sygnału u mnie na komputerze (pokój w piwnicy) ciągle skacze miedzy 50, a 30% (ze wskazaniem na dolna granicę), a problem polega na tym, iż dość często po prostu zrywa mi połączenie. Remedium okazuje się zmiana położenia anteny karty sieciowej, łączenie się z siecią na nowo. Jednak są dni, kiedy zrywanie połączenia zdarza się strasznie często, a to utrudnia pracę. Czasami pomaga zmiana położenia routera, ale wtedy jeden z komputerów ma dość stabilne połączenie, a drugi nie. Szukam sposobu na zmianę takiej sytuacji. Zależy mi na stabilnym połączeniu między 2 komputerami.

Na komputerach mam systemy win 2000professional i XP, wyłączone szyfrowanie, transmisja na kanale 6.

Wydaje mi się, że problem tkwi w zbyt słabym sygnale, a że manewrowanie routerem nie daje korzyści dla obu użytkowników, to zastanawiam się nad możliwością poprawy odbioru sygnału, mówiąc prościej, nad wymianą anten w kartach (anteny na wtyki RP-SMA), tylko że:
w instrukcji obsługi karty sieciowej mam napisane, że
"Moc nadajnika: 19 dBM @11Mbps; 15dBm @54Mbps
Czułość odbiornika: -83 dBm @11Mbps; -70 dBm @54Mbps"
Rozumiem, że antena pełni rolę nadajnika oraz odbiornika, prawda?
A u mnie chyba za słaba jest jakość odbiornika (czyli, ze te -70 dBm to za mało)?
Nie do końca wiem, jak interpretować wyżej zacytowane dane, w ogóle jednostka dBm jest dla mnie trochę niezrozumiałą, wiem że określa czułość anteny, im większa, tym lepszy odbiór. Na stronce przedstawiającej moja kartę sieciową napisane jest, że ta antena ma 15dBm, ale na forum spotkałem się z opinią, że standardowe anteny do kart, są strasznie kiepskie i wymiana wiele daje. Z kolei 15dBm powinno spokojnie starczyć na taką sieć jaką posiadam. Czyli, że te 15dBm to ściema? Czy może nie to jest najważniejsze? Może problem tkwi w zbyt dużej liczbie ścian? Zacząłem się zastanawiać, gdy przyjechał do mnie znajomy z nowym laptopem i on spokojnie mógł chodzić po całym domu, mając bardzo dobry zasięg z routerem (nigdy mu sieć nie zerwała się). Dlatego myślę, że problem leży w kartach sieciowych (w tych hornetach) kupiłem je 2 lata temu 40zł za sztukę, a obecnie nie są w sprzedaży, nawet pentagram na swojej stronie nie wspomina o takich kartach. Czyli, że są zbyt stare - słabe?
Czy dobrym wyjściem w moim przypadku będzie kupno nowej anteny?
Czy opłaca się samemu zrobić antenę? Według tej http://vss.pl/biquad instrukcji?
A może lepiej zainwestować w lepszą kartę sieciowa? (może jakąś polecicie?)

pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: słaby sygnał sieci wi-fi - jak temu zaradzic?

Post autor: Jo_gurt »

toSterr pisze:Czy problem w jakości sygnału może wynikać z dużej ilości ścian ceglanych?
Niestety tak.
toSterr pisze:Rozumiem, że antena pełni rolę nadajnika oraz odbiornika, prawda?
Tak, więc antena poprawia parametry obu charakterystyk. Antena np 8dBi zmieni ci tak:
Moc nadajnika: 27 dBM @11Mbps; 23dBm @54Mbps
Czułość odbiornika: -75 dBm @11Mbps; -62 dBm @54Mbps
toSterr pisze:jednostka dBm jest dla mnie trochę niezrozumiałą, wiem że określa czułość anteny
Nie - moc nadawania. dBi określa zysk anteny
Antena wbudowana w sieciówkę ma pewnie albo 0 albo 1-2dBi jeśli dobrze pójdzie.
toSterr pisze:Czy dobrym wyjściem w moim przypadku będzie kupno nowej anteny?
Myślę, że tak.
toSterr pisze:Czy opłaca się samemu zrobić antenę? Według tej http://vss.pl/biquad instrukcji?
Zdecydowanie tak! Nawet po to, żeby zdobyć trochę doświadczenia. A jeśli się uda (trzeba dużo precyzji) to będziesz miał antenkę 3-8dBi (zależnie od jakości wykonania) za jakieś 10-15zł.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

toSterr a weź sprawdź za pomocą programu NetStumbler jaką masz moc sygnału docierającą do karty mierzoną w dBi.
toSterr pisze:Czyli, że te 15dBm to ściema?
Te 15dBm to moc nadajnika karty wi-fi i nie ma ona nic wspólnego z zyskiem anteny. Można powiedzieć, że zysk anteny określa to jak dobrze "zbiera" sygnał radiowy. Antena o większym zysku da większy sygnał w tym samym miejscu.
Jo_gurt pisze:Tak, więc antena poprawia parametry obu charakterystyk. Antena np 8dBi zmieni ci tak:
A przy podłączeniu anteny nie zwiększy się czułość przypadkiem, bo wtedy karta będzie potrzebować słabszego sygnału na nawiązanie połączenia, bo antena będzie wzmacniać sygnał.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:A przy podłączeniu anteny nie zwiększy się czułość przypadkiem, bo wtedy karta będzie potrzebować słabszego sygnału na nawiązanie połączenia, bo antena będzie wzmacniać sygnał
Tak, oczywiście mój błąd. Pisałem na szybko :) Powinno być tak:
Czułość odbiornika: -91 dBm @11Mbps; -78 dBm @54Mbps
toSterr

Jo_gurt pisze: Tak, więc antena poprawia parametry obu charakterystyk. Antena np 8dBi zmieni ci tak:
Ok, ale w jaki sposób mam odczytywać np. "27 dBM @11Mbps; 23dBm @54Mbps", ze dla standardu 802.11b moc nadawania będzie wynosiła 27 dBm, a dla 802.11g 23dBm?
Jo_gurt pisze: Nie - moc nadawania. dBi określa zysk anteny
Antena wbudowana w sieciówkę ma pewnie albo 0 albo 1-2dBi jeśli dobrze pójdzie.
Rodzi się urównież pytanie, w jaki sposób mogę sprawdzić jakie parametry ma moja antena? Nie żebym Tobie nie wierzył, jednak zastanawia mnie, czego dotycza parametry w mojej książeczce. Bo rozumiem, że wyżej podane dane (w moim pierwszym poście) odnosza sie jedynie do karty, czy może do karty razem z tą standardowo dołaczaną antena??
Jo_gurt pisze:
toSterr pisze:Czy opłaca się samemu zrobić antenę? Według tej http://vss.pl/biquad instrukcji?
Zdecydowanie tak! Nawet po to, żeby zdobyć trochę doświadczenia. A jeśli się uda (trzeba dużo precyzji) to będziesz miał antenkę 3-8dBi (zależnie od jakości wykonania) za jakieś 10-15zł.
Decyzja prawie podięta, o budowie antenty, doświadczenie w lutowaniu mam, więc nie powinno być problemów. Mam jednak problemy z interpretacją danych w instrukcji (http://vss.pl/biquad). Do budowy potrzebuję:
-płytkę laminat szklano-epoksydowy o taki http://allegro.pl/item451185604_laminat ... x_155.html
-miedziana rurke o długosci 50mm i o przekątnej 1/2 cala
-kabel CNT-400 około 30cm (wezmę wiecej, abym mial lepsze pole manewru antena) o taki: http://allegro.pl/item444915562_cnt_400 ... _nowy.html
-złącze typu N http://www.allegro.pl/item445566737_wty ... 0_141.html
-drut miedziany 250 mm o grubości 1,5 mm

teraz pytanko, czy musi to byc kabel CNT-400 i odpowiedni dla tego kabla wtyk? czy moge zastosowac jakis tanszy kabel i odpowiedni dla tego kabla wtyk? bo chyba roznica miedzy innymi kablami, to ilosc szumow na danej czestotliwosci, czy moze czyms jeszcze roznia sie te wszystkie rodzaje kabli?

Czy do zrobienia anteny odpowiedznie beda elementy podane w linkach?

Skad wziac moge prosty drut miedziany? Gdy wyciagne go z kabla, to nie bedzie on w miare prosty, a wymagana jest niezła precyzja do wykonania anteny. Czy jest jakis sposob na wyprostowanie miedzianego drutu?
YaHooo pisze:toSterr a weź sprawdź za pomocą programu NetStumbler jaką masz moc sygnału docierającą do karty mierzoną w dBi.
pierwszy raz uzywam tego programu, jednak nie wiem gdzie mam znalezc moc sygnalu docierajacego do karty.
Na wykresie mam wartosc -77 dBm, rowniez w oknie glownym w kolumnie "signal+" mam wartosc -77, jednak jednostka jest dBm czyli jest to moc nadawania sygnalu przez karte sieciowa

pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

toSterr pisze:Ok, ale w jaki sposób mam odczytywać np. "27 dBM @11Mbps; 23dBm @54Mbps", ze dla standardu 802.11b moc nadawania będzie wynosiła 27 dBm, a dla 802.11g 23dBm?
Dokładnie.
toSterr pisze:Rodzi się urównież pytanie, w jaki sposób mogę sprawdzić jakie parametry ma moja antena?
To nie jest takie łatwe. Ale można to zrobić porównując sygnały z Twojej anteny oraz takiej której zysk znasz. Jest to metoda orientacyjna.
toSterr pisze:Bo rozumiem, że wyżej podane dane (w moim pierwszym poście) odnosza sie jedynie do karty, czy może do karty razem z tą standardowo dołaczaną antena??
Można powiedzieć, że to jest czułość odbiornika. Jak zwiększysz zysk anteny to zwiększy się tylko sygnał docierający do odbiornika.
toSterr pisze:Na wykresie mam wartosc -77 dBm
No to jest nieco więcej niż czułośc karty z pierwszego posta. DObrze by było zamienić antenę w karcie na antenę o zysku conajmniej 5-8 dBi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

toSterr pisze:czy moze czyms jeszcze roznia sie te wszystkie rodzaje kabli?
Kable głównie różnią się poziomem tłumienia na 100m. Wiadomo - im mniej tłumi tym lepiej.
toSterr

a jak myslicie, czy zakup podanych wyzej komponentów jest odpowiedni do wykonania tej anteny? w karcie mam wtyk meski rp-sma

pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

toSterr, najlepiej zagadaj do tego użytkownika na lapkach: http://forum.laptopy.info.pl/profile.ph ... le&u=13094
Niedawno klecił tą antenkę.
toSterr

Konstruuje sobie tę antenę, jednak pojawił się problem. Jak myślicie, uzycie rury miedzianej 15mm, zamiast pół calowej (12,7mm) nie powinno wpłynąć na jakość wykonania całości. Nie powinna zmniejszyć się zdolność odbioru sygnału? Pytam, bo spotkałem się z różnymi opiniami.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-10-10, 14:22 przez toSterr, łącznie zmieniany 1 raz.
toSterr

Witajcie! Chciałem podziękować wam za udzieloną pomoc, właśnie ukończyłem antenę i spispuje się świetnie!

Wcześniej siła sygnału wynosiła średnio 42, a jakość oscylowała wokół 70
Teraz siła wynosi 62, a jakość 86! xD

Ku potomnym:
-pół calowej rury miedzianej obecnie nie kupimy w sklepach, lecz bez problemu można użyć 15mm
-do lutowania potrzeba naprawdę mocnej lutownicy (najlepiej specjalną do rur miedzianych)
-kabel i wtyk do anteny zależy od gniazda, jakie ma się w karcie sieciowej (najczęściej rp-sma)
-polecam *wszystko* kupić na raz przez allegro, najlepiej u jednego sprzedawny (raz płaci się za koszty przesyłki), wyjdzie wtedy *conajmniej* połowę taniej niż kupując w sklepie (w moim przypadku kupując w sklepie zapłaciłem 3 razy więcej..)

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

toSterr, pogratulować pozostaje :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

toSterr pisze:Witajcie! Chciałem podziękować wam za udzieloną pomoc, właśnie ukończyłem antenę i spispuje się świetnie!
Może jakaś fota by się przydała?
ODPOWIEDZ