problem z modemem HUAWEI E230 oraz openVPN

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Duckbill
Początkujący użytkownik forum

problem z modemem HUAWEI E230 oraz openVPN

Post autor: Duckbill »

witam,
od kilku dni jestem posiadaczem usługi iPlus oraz modemu HUAWEI E230. Ogólnie wszystko działa fajnie i jestem zadowolony z Internetu ale... no właśnie jest małe ale. iPlusa kupiłem żeby pracować w pociągu a niestety jest problem z usługą VPN. Udaje mi się podłączyć do sieci w pracy poprzez VPN'a ale nie uda mi się korzystać z zasobów sieci.

Zastanowiło mnie to bardzo bo nim zakupiłem iPlusa to testowałem na zestawie pożyczonym od kolegi i nie było problemów. Pożyczyłem więc zestaw kolegi (na modemie OPTION) jeszcze raz, przełożyłem swoją kartę SIM do OPTION'a i działa. Wniosek jest prosty że problem leże w modemie HUAWEI E230.

Zacząłem więc wertować forum producenta gdzie znalazłem taki post: http://forum.huawei.com/jive4/thread.jspa?forumID=130&threadID=324214&messageID=388225#388225
Jak na razie zespół wsparcia od strony producenta się nie wypowiedział sensownie :(

Kolejnym moim pomysłem był firmware upgrade. Znalazłem u producenta dwie wersje (http://www.huawei.com/mobileweb/en/doc/list.do?type=-1&id=5841). Ściągnąłem nowszą, zacząłem instalować i zatrzymałem się w momencie kiedy installer pokazuje informacje o aktualnie zainstalowanej wersje oraz o tej którą zamierza wgrać. Jest spora różnica w tych wersjach:
- aktualna: HOST11.11.07
- do wgrania: UTPS11.030.01.13.03_MAC11.202.08.00.03

Postanowiłem na razie nie ryzykować wgrywania tej nowej wersji bo nie wiem jak Plus na to zareaguje jeśli postanowię wymienić modem. I tu doszliśmy do ostatniej sprawy jaką jest podstawa do wymiany modemu. Czy opisana przez mnie sytuacja stanowi powód żeby ubiegać się o wymianę modemu na inny model ?

Czy ktoś ma jakiś pomysł co mogę zrobić/sprawdzić jeszcze ?

Ewentualnie czy ktoś wie jak zrobić backup aktualnie wgranego firmware żeby mieć możliwość przywrócenia go jeśli nowy nie zadziała ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: problem z modemem HUAWEI E230 oraz openVPN

Post autor: krystianb »

Duckbill pisze:Plus na to zareaguje jeśli postanowię wymienić modem.
Wymian modemu to raczej nie ma, ale masz możliwość rozwiązania umowy w ciagu 7 dni, chybąa że brałeś go w jakieś innej promocji. Potem bedziesz mogł wziąć inny moedem. Chyba ze jakiś specjalny wyjątek zrobią. A jeśli chodzi o firmware to raczej jak sie modem oddaje to chyba tylko sprawdzają czy jest w całości, choć pewnien nie jestem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Tym, co znalazłeś na stronie zmienisz dashboard modemu (chodzi o oprogramowanie które instaluje się z pamięci podręcznej modemu), standardowo masz iPlus Menadżera 2.0, jak wgrasz oprogramowanie ze strony Huaweia, będziesz miał aplikację Huawei Mobile Partner.

Tak z ciekawości - jeśli korzystasz z iPlus Menadżera 2.0, w ustawieniach aplikacji zmień konfigurację na APN optimizer i zobacz czy coś się zmieniło. Nie chodzi mi o kompresję obrazków, a o to, że wtedy przy łączeniu masz inną pulę adresów IP. Daj znać, czy to cokolwiek zmieniło.
Duckbill

Post autor: Duckbill »

Cześć,
zmieniłem konfigurację na APN optimizer ale nie zdało się to na zbyt wiele bo problem jak był tak i jest nadal. Chyba przyjdzie mi sprzedać ten modem i kupić jakiś inny z allegro ale trochę przykro mi z tego powodu (w sumie to fajnie chodzi ten E230).

Udało mi się trochę więcej dowiedzieć o tym dlaczego VPN restartuje połączenie. Problem występuje zawsze po połączeniu się do sieci a dokładnie jeśli nastąpi jakaś komunikacja między moim komputerem a jakimś zasobem wewnątrz sieci do którego chce się odwołać po VPN. Poprzez komunikację rozumiem wymianę pakietów. No więc jak takich kilka pakietów sobie poleci w obie strony to modem nagle 'zamyka się w sobie' i nie chce odpowiadać na pingi po VPN'ie (nie idzie nic po ICMP - bo chyba po tym idą pingi). Jak nie ma odpowiedzi na pingi to VPN dochodzi do wniosku że trzeba się przerestartować i tak w kółko :(

W piątek sprawdzałem wszystko na modemie Huawei E630 i VPN działał bez problemowo. Kilkanaście minut pracy oraz wywoływanie różnych zasobów w sicie firmowej nie spowodowało ani jednego przywieszenie i restartu połączenia VPN.

No i w sumie tyle... Dzisiaj byłem w salonie plusa i na wymianę modemu nie ma szans (nawet nie miałbym na co wymienić bo tylko E230 i E180 były i chyba oba zajęte). Pozwolono mi za to dokonać testu na obu modelach i zarówno na innym egzemplarzu E230 jak i na E180 problem był tan sam :(

Ustaliłem też z zespołem technicznym w prace że zmiana klienta VPN na innego nie jest możliwa :(

Na kilka dni mam pożyczonego Huawei E630 więc jest jeszcze trochę czasu na zastanowienie się i pokombinowanie co by tu jeszcze można było zrobić z E230.

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na to jak mi pomóc ? Jeśli nie to chyba modem pójdzie pod aukcyjny młotek.
Walek

Niestety mam ten sam problem....

Post autor: Walek »

... będę śledzić ten wątek w oczekiwaniu na rozwiązanie....
Co prawda ja mam problem na modemie telefonu p990i - usługa IPlus, po przełożeniu karty do Nokii n82 działa bez problemu. Jedyna różnica jaką zauważyłem to brak adresu IP serwera w połączeniu na p990i.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Walek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr
Walek
psc

Re: Niestety mam ten sam problem....

Post autor: psc »

Czy pojawiły się jakieś rozwiązania?
Zauważyłem że u jednego z operatorów można filtrować modemy po opcji "VPN".

Interesuje mnie problemowa konfiguracja openvpn - router/bridge, tcp/udp?
ODPOWIEDZ