Wolniejszy internet przez WIFI niz przez LAN-dlaczego ??!!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wolniejszy internet przez WIFI niz przez LAN-dlaczego ??!!
Witam,
Mam neostrade 6mbps, podlaczylem dwa sprzety ktore dziela internet na komputer(LAN), laptopa(wifi) i 2kompy(wifi),
Linksys WAG354G sluzy jako modem i router, do niego mam wpiety po LANie komputer i AP Tplinka TL-WR543G.
Sygnal z tplinka jest wysylany tak jak to napisalem wczesniej do laptopa i 2 komputerow przez wifi. W 2 komputerach mam karty wifi TP-LINK 54MbpsTL-WN551G, a w laptopie jakiegos Broadcoma...
No i teraz robiac testy w takiej konfiguracji na komputerze podlaczonym kablem LAN mam full transfer jaki moze dac neostrada czyli w granicach 600-700KB/s.
Natomiast na laptopie i komputerach predkosc max to 200-300KB/s (nieraz moze dojdzie do 400KB/s). Testy robie oczywiscie na pustym laczu no a laptop przykladowo lezy 50cm od AP. Sila sygnalu: znakomita, predkosc 54Mbps, czyli idealnie..
Robiac test przegrywania danych z komputera podlaczonego lanem do routera na laptopa po wifi mam transfer w graniacach 2300-2500KB/s czyli 3x tyle co predkosc max internetu, i dziwi mnie to dlaczego na wifi osiagam tak niskie wyniki.
Spotkal sie ktos z takim przypadkiem ? Jakies porady ? Co sprawdzic ?
Szczerze to juz troche przesiedzialem przy tym. Zmienialem parametry lecz nie widze poprawy... Prosze o pomoc jesli ktos wie co mozna tutaj zmienic..
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-01, 20:32 ]
Używaj więcej kropek oraz wielkich liter na początku zdania.
Mam neostrade 6mbps, podlaczylem dwa sprzety ktore dziela internet na komputer(LAN), laptopa(wifi) i 2kompy(wifi),
Linksys WAG354G sluzy jako modem i router, do niego mam wpiety po LANie komputer i AP Tplinka TL-WR543G.
Sygnal z tplinka jest wysylany tak jak to napisalem wczesniej do laptopa i 2 komputerow przez wifi. W 2 komputerach mam karty wifi TP-LINK 54MbpsTL-WN551G, a w laptopie jakiegos Broadcoma...
No i teraz robiac testy w takiej konfiguracji na komputerze podlaczonym kablem LAN mam full transfer jaki moze dac neostrada czyli w granicach 600-700KB/s.
Natomiast na laptopie i komputerach predkosc max to 200-300KB/s (nieraz moze dojdzie do 400KB/s). Testy robie oczywiscie na pustym laczu no a laptop przykladowo lezy 50cm od AP. Sila sygnalu: znakomita, predkosc 54Mbps, czyli idealnie..
Robiac test przegrywania danych z komputera podlaczonego lanem do routera na laptopa po wifi mam transfer w graniacach 2300-2500KB/s czyli 3x tyle co predkosc max internetu, i dziwi mnie to dlaczego na wifi osiagam tak niskie wyniki.
Spotkal sie ktos z takim przypadkiem ? Jakies porady ? Co sprawdzic ?
Szczerze to juz troche przesiedzialem przy tym. Zmienialem parametry lecz nie widze poprawy... Prosze o pomoc jesli ktos wie co mozna tutaj zmienic..
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-01, 20:32 ]
Używaj więcej kropek oraz wielkich liter na początku zdania.
Ostatnio zmieniony 2008-11-01, 20:31 przez DJDAR3K, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Wolniejszy internet przez WIFI niz przez LAN-dlaczego ??!!
DJDAR3K a testy prędkości internetu robisz przy podłączonym jednym komputerze?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Na pustym laczu ale jakies kompy tam dzialaly... ale sprawdze to jeszcze, natomiast mysle ze nie tedy droga... Poniewaz 3 kompy po wifi wlaczone moj 1 komputer po lan i i tak ma full transfer...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Bo z routerami to jest chyba tak, że te 54mb/s to jest całkowite pasmo jakie może posłać na wszystkie urządzenia router łącznie. Ponadto nie da się wycisnąć max z tego 54mb/s. W takim razie ja myślę, że taka jest tego przyczyna. A jak jestem w błędzie to niech ktoś mnie poprawi.
Pozdrawiam YaHooo 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
YaHooo, dobrze mówisz. Po pierwsze to jest 54Mbit HDX, FDX i narzut i wychodzi ok 25Mbit/s. Ale podzielimy to na trzech klientów i mamy ok 8Mbit/s, czyli ciągle powinno wystarczyć.
Poza tym jeszcze to:
Poza tym jeszcze to:
DJDAR3K pisze:Robiac test przegrywania danych z komputera podlaczonego lanem do routera na laptopa po wifi mam transfer w graniacach 2300-2500KB/s czyli 3x tyle co predkosc max internetu, i dziwi mnie to dlaczego na wifi osiagam tak niskie wyniki.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ok, więc może po prostu router jakoś dzieli ten internet na kilka komputerów w miarę równomiernie? I temu tak jest:
DJDAR3K pisze:full transfer jaki moze dac neostrada czyli w granicach 600-700KB/s.
Natomiast na laptopie i komputerach predkosc max to 200-300KB/s (nieraz moze dojdzie do 400KB/s
Pozdrawiam YaHooo 

-
Witam,
zrobilem teraz testy na samym routerze i laptopie podlaczonym po wifi, reszta wylaczona.
Net chodzi zaczynam cos sciagac transfer wyskakuje 600KB/s zaczyna schodzic w dol i tak w okolice 400 nastepnie 350 i normuje sie okolo 300 nieraz zejdzie do 250KB/s po kilku sekundach.
Podlaczylem spowrotem wszystkie komputery transfer zachowywal sie podobnie. Natomiast zaczalem pobierac 2 pliki naraz na laptopie, mam przy tym zainstalowany BWmeter, zamiast dzielenia transferu z 300KB/s : 2=150Kb/s, zrobilo sie wiecej.
BWmeter zaczal pokazywac 500-700KB/s wartosci chwilowej.... Srednia transferu po kilku sekundach zaczela pokazywac okolo 460-500KB/s.
Troche to dziwne, z tego wzgledu ze przy pobieraniu kilku plikow mam dopiero caly mozliwy transfer ktory jest wstanie osiagnac neostrada 6Mbps.
A dlaczego nie ma tak jak na kompie podlaczonym kablem ze gdy sciagam jeden plik od razu jak jest wolne lacze mam full ?? Dzwinie to wifi dziala wg mnie.
Jo_gurt, wiem ze predkosc max dla wifi to ok 25Mbit/s poniewaz to transfer w dwoch kierunkach (wiec 54/2), ale to 8Mbit/s to wg mnie predkosc gdyby kazdy cos sciagal a nie gdy np. komputer jest tylko polaczony z siecia i na nim dziala tylko gg.
Pozdrawiam
zrobilem teraz testy na samym routerze i laptopie podlaczonym po wifi, reszta wylaczona.
Net chodzi zaczynam cos sciagac transfer wyskakuje 600KB/s zaczyna schodzic w dol i tak w okolice 400 nastepnie 350 i normuje sie okolo 300 nieraz zejdzie do 250KB/s po kilku sekundach.
Podlaczylem spowrotem wszystkie komputery transfer zachowywal sie podobnie. Natomiast zaczalem pobierac 2 pliki naraz na laptopie, mam przy tym zainstalowany BWmeter, zamiast dzielenia transferu z 300KB/s : 2=150Kb/s, zrobilo sie wiecej.
BWmeter zaczal pokazywac 500-700KB/s wartosci chwilowej.... Srednia transferu po kilku sekundach zaczela pokazywac okolo 460-500KB/s.
Troche to dziwne, z tego wzgledu ze przy pobieraniu kilku plikow mam dopiero caly mozliwy transfer ktory jest wstanie osiagnac neostrada 6Mbps.
A dlaczego nie ma tak jak na kompie podlaczonym kablem ze gdy sciagam jeden plik od razu jak jest wolne lacze mam full ?? Dzwinie to wifi dziala wg mnie.
Jo_gurt, wiem ze predkosc max dla wifi to ok 25Mbit/s poniewaz to transfer w dwoch kierunkach (wiec 54/2), ale to 8Mbit/s to wg mnie predkosc gdyby kazdy cos sciagal a nie gdy np. komputer jest tylko polaczony z siecia i na nim dziala tylko gg.
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
DJDAR3K, testy przeprowadzasz na tym samym pliku z tego samego źródła?
To prawda, chodziło o to, że nawet przy najgorszym scenariuszu powinno wystarczyć pasma.Jo_gurt, wiem ze predkosc max dla wifi to ok 25Mbit/s poniewaz to transfer w dwoch kierunkach (wiec 54/2), ale to 8Mbit/s to wg mnie predkosc gdyby kazdy cos sciagal a nie gdy np. komputer jest tylko polaczony z siecia i na nim dziala tylko gg.
-
Testy przeprowadzam na plikach ~80-100MB ktore leza na serwerach neostrada.pl nie sa to te same pliki... Rozne i roznia sie wielkoscia..
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Testuj na czymś wiarygodnym, a nie na plikach z dziwnych serwerów 
Sprawdź np na noc.gts.pl
speedtest.net też powinien prawdę powiedzieć jak znajdziesz dobry serwer.

Sprawdź np na noc.gts.pl
speedtest.net też powinien prawdę powiedzieć jak znajdziesz dobry serwer.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
DJDAR3K, zwyczajnie serwery z których ściągasz mogą mieć ograniczone pasmo 

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Speedtest.net sprawdzalem juz nie raz... Na kompie podlaczonym kablem pokazuje nieraz 6200kbps a nieraz tez nawet 9010kbps.. Natomiast na laptopie max to 3100kbps.. Sprawdzalem przed chwila kilka razy.
Z noc.gts.pl plik o rozmiarze 500MB sciagalo z predkoscia 630KB/s na komputerze podlaczonym na kablu, laptop po wifi 330KB/s. Dopiero po dolaczeniu drugiego pliku np 100MB transfer dochodzil do 640KB/s.
Jeszcze jedno mnie zastanawia bo niby jest 6Mbps a tak naprawde to nie mam tej predkosci, bo 6Mbps to powinienem miec predkosci 6144kbps --> 760-770KB/s, a mam w okolicach 640KB/s --> 5100kbps czyli 5Mbps ech ta TPSA ;-/
Pozdrawiam
Z noc.gts.pl plik o rozmiarze 500MB sciagalo z predkoscia 630KB/s na komputerze podlaczonym na kablu, laptop po wifi 330KB/s. Dopiero po dolaczeniu drugiego pliku np 100MB transfer dochodzil do 640KB/s.
Jeszcze jedno mnie zastanawia bo niby jest 6Mbps a tak naprawde to nie mam tej predkosci, bo 6Mbps to powinienem miec predkosci 6144kbps --> 760-770KB/s, a mam w okolicach 640KB/s --> 5100kbps czyli 5Mbps ech ta TPSA ;-/
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
DJDAR3K, jeszcze pytanie - a jak łączysz się lapem radiowo z WAG354G to jest to samo?
-
Tak robilem to na Tp-linku i na linksysie objaw ten sam...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Sprawdź jaka masz szybkość w sieci lokalnej czyli pc-laptop.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Robiłem juz to i wynik napisalem w pierwszym poscie:
PozdrawiamDJDAR3K pisze:Robiac test przegrywania danych z komputera podlaczonego lanem do routera na laptopa po wifi mam transfer w graniacach 2300-2500KB/s czyli 3x tyle co predkosc max internetu, i dziwi mnie to dlaczego na wifi osiagam tak niskie wyniki.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Linksys: Applications & Gaming -> QoS masz coś ustawione?
Jeszcze jeden test: przełącz linksysa w tryb modemu (bridge), ustaw na TP-Linku PPPoE, wszystkie kompy pod TP-Linka i sprawdź jak to wtedy będzie działało.
Jeszcze jeden test: przełącz linksysa w tryb modemu (bridge), ustaw na TP-Linku PPPoE, wszystkie kompy pod TP-Linka i sprawdź jak to wtedy będzie działało.
-
Qos probowalem ustawiac na HTTP - High, reszta Low i bylo bez zmian, obecnie mam wylaczony Qos..
Przelaczalem juz w taka konfiguracje jak napisales i nic to niedalo, internet dzialal jak dziala..
no a tak wyglada polaczenie w obecnej chwili ;-))
Pozdrawiam
Przelaczalem juz w taka konfiguracje jak napisales i nic to niedalo, internet dzialal jak dziala..
no a tak wyglada polaczenie w obecnej chwili ;-))

Pozdrawiam