Modem

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
milan1899ac
Użytkownik forum

Modem

Post autor: milan1899ac »

Mam pytanie już prawie 2 lata jestem w iPlusie (w styczniu kończy mi się umowa), więc chcę teraz skorzystać z usługi wymiany modemu. Obecnie mam Commandera, ale jest on lekko uszkodzony (antenka trzyma się na plastelinie^^ oraz obudowa jest lekko pęknięta). Mam takie pytanie: Jaki wybrać modem (chodzi mi o to, żeby ping nie był już w okolicach 400)? Czy to naprawdę całkowicie darmowe? Czy dostawca zgodzi się na wymianę modemu, który jest uszkodzony?

Pozdrawiam. :super:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Modem

Post autor: Patryk »

Wymiana modemu jest "darmowa" (od "złotówki") wtedy,gdy podpisujesz aneks na kolejne dwa lata.
Uszkodzony modem zostawiasz sobie na pamiątkę - to jest przecież Twoja własność

A co do opóźnienia,to zależy,czy jesteś w zasięgu 3G.
Jeśli tak,a wybierzesz modem 3G (wszystkie nowe - nie ma już w sprzedaży u opów modemów "2G only" ),to będziesz miał niższe pingi (min.ok.100 ms).
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Modem

Post autor: Engelbert »

Zbyt dosłownie pojmujesz słowo "wymiana". W tym aspekcie dostajesz nowy modem, stary jest Twoją własnością od momentu zakupu (2 lata temu ;).
Co do pingów - nie wiązałbym tego aż tak bardzo z modemem, a bardziej z lokalizacją i technologią w której będziesz się łączył.
Czy jest darmowe? Przy wymianie modemy są zazwyczaj tańsze niż przy nowym zakupie, ceny od 1zł wzwyż.
ODPOWIEDZ