Huawei E870 a problem ze startem windows
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E870 a problem ze startem windows
Witam
Posiadam laptopa HP Pavilion dv5-1060ew a od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem modemu ExpressCard Huawei E870 działającego w sieci Play. Wszystko z modemem i kompem niby OK ale za każdym razem gdy odpalam Windows Viste 32bit muszę pamiętać aby wyjąć kartę do slotu i wkładać gdy winda się odpali, gdy odpalam windę z wetknięta kartą modemową system się nie bootuje.
Z jednej strony jest to dość upierpliwe a drugiej nie wiem czy mogę przy załaczonym systemie robić takie rzeczy i nie grozi to spaleniem karty lub złacza.
Z góry dzięki Pozdrawiam
DareK
Posiadam laptopa HP Pavilion dv5-1060ew a od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem modemu ExpressCard Huawei E870 działającego w sieci Play. Wszystko z modemem i kompem niby OK ale za każdym razem gdy odpalam Windows Viste 32bit muszę pamiętać aby wyjąć kartę do slotu i wkładać gdy winda się odpali, gdy odpalam windę z wetknięta kartą modemową system się nie bootuje.
Z jednej strony jest to dość upierpliwe a drugiej nie wiem czy mogę przy załaczonym systemie robić takie rzeczy i nie grozi to spaleniem karty lub złacza.
Z góry dzięki Pozdrawiam
DareK
DareK
-
- Użytkownik forum
Re: Huawei E870 a problem ze startem windows
Robie tak samo.To znaczy nie wyłączam lapka,jak wkładam,czy wyciągam modem na złączu Ekspress Card,jednak ja robie to sporadycznie,jedynie jak wymieniam karte sim w modemie.Wiem,że nie jest to zalecane i robisz to na własne ryzyko,bo przynajmniej teoretycznie może to być przyczyną uszkodzenia sprzętu.
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem, ale może jest z tym tak jak z portem PCMCIA. Można włączać i wyłączać "na gorąco", ale tak jak w przypadku USB przed wyłączeniem trzeba użyć bezpiecznego usuwania sprzętu.andrzejxxl0 pisze:Wiem,że nie jest to zalecane i robisz to na własne ryzyko,bo przynajmniej teoretycznie może to być przyczyną uszkodzenia sprzętu.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Darles lepiej dmuchać na zimne,niż potem drapać się po głowie,jak wspominałem,ja wyciagałem i wkładałem modem i nic się jak do tej pory nie stało,ale lepiej rób tak jak powiedział YaHoooYaHooo pisze:trzeba użyć bezpiecznego usuwania sprzętu.
Dzięki za szybką odpowiedź, ale dalej pozostaje pytanie czy to normalne aby modem musiał być wypięty bo inaczej nie odpali się Vista. Gdy odpalę Vistę i wówczas włożę kartę modemową to Vista widzi ją jako dodatkowy CD-Rom
Na tym pseudo dodatkowym dysku jest oprogramowanie Play'a do karty. Tak sobie teraz myślę, że może system próbuje mi się bootować z karty modemowej a nie z twardziela. Trza mi chyba zajrzeć do Bios'a
[ Dodano: 2008-11-06, 19:32 ]
YaHooo, Pamiętasz może kombinacje klawiszy pozwalająca na wejście do Biosu w HP'kach ?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2008-11-06, 19:32 ]
YaHooo, Pamiętasz może kombinacje klawiszy pozwalająca na wejście do Biosu w HP'kach ?
DareK
-
- Użytkownik forum
Nie wiem jak jes w orange, ale w plusie ,ta aplikacja,przez ,którą można łączyć sie z internetem też nie jest pod vistę,bo nie staruje razem z systemem,poprostu vista blokuje ją przy starcie i jest ona w zablokowanych programach startowych i tam ją można uruchomić,ja osobiście używam programu Top netinfo,naszego forumowego kolegi i za jego pomocą łącze się z netem,zresztą pod twoim modemem tez powinien chodzic ten program
- Guru bezprzewodowy
No raczej nie tak powinno to być. Ja w swoim HP ciągle mam włożony modem w PCMCIA i nie mam z tym problemów.Darles pisze:ale dalej pozostaje pytanie czy to normalne aby modem musiał być wypięty bo inaczej nie odpali się Vista.
A właśnie kiedy się zatrzymuje ładowanie systemu? Jeszcze przed rozpoczęciem ładowania systemy, czy w trakcie.Darles pisze:Tak sobie teraz myślę, że może system próbuje mi się bootować z karty modemowej a nie z twardziela
W moim Comaq'u jest to F10.Darles pisze:kombinacje klawiszy pozwalająca na wejście do Biosu w HP'kach ?
Pozdrawiam YaHooo 

-
przed
Przed rozpoczęciem ładowania systemuYaHooo pisze:A właśnie kiedy się zatrzymuje ładowanie systemu? Jeszcze przed rozpoczęciem ładowania systemy, czy w trakcie.
DareK
-
- Stary wyga bezprzewodowy
W przypadku systemów z rodziny Windows powinno się urządzenia peryferyjne takie jak modemy podłączać i odłączać na włączonym systemie, oczywiście wcześniej zatrzymując jego pracę. Taką informację dostaniecie od Microsofu.
Co do Express Card - zazwyczaj nie ma czegoś takiego jak bezpieczne usuwanie sprzętu przy takich urządzeniach, można je odłączać "na gorąco".
Co do Express Card - zazwyczaj nie ma czegoś takiego jak bezpieczne usuwanie sprzętu przy takich urządzeniach, można je odłączać "na gorąco".
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to raczej kwestia tego, że BIOS komputera nie wykrywa poprawnie modemu, albo tak jak zauważyłeś próbuje z niego botować komputer.Darles pisze:Przed rozpoczęciem ładowania systemu
Tym lepiejEngelbert pisze:można je odłączać "na gorąco".

Pozdrawiam YaHooo 

-
Ciekawe ile złącze Express Card przetrwa takich prób zanim się rozpadnie 1000-10000 bo co restart systemu to modem z gniazda i do gniazda, przecież to jakaś paranoja 

DareK
-
Przecież można modem wysunąć tylko na 1cm i wystarczy. Nie tragizuj.
-
na tej samej zasadzie można włączać światło w pokoju używając bezpieczników esek 

DareK
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Darles poszperaj w opcjach bootowania (jak komputer się uruchamia to będziesz miał na dole opcje jak wejść).
- yagi
Wg mnie komp ma ustawiony boot z USB i probuje startowac z modemu. Ja mojego Optiona mam czasem caly czas wlozonego i Vista nie ma problemu.
Nie mam czegos takiego jak "bezpieczne usuwanie sprzetu". Nieraz go tracilem w czasie polaczenia i sie wysunal (czemu producenci nie daja malej zaslepki zeby urzadzenia na 34 mm w zlaczu 54 mm sie nie przesuwaly w bok?) i jak poprawilem to zaraz sie rejestrowal i dzialalem dalej
Nie mam czegos takiego jak "bezpieczne usuwanie sprzetu". Nieraz go tracilem w czasie polaczenia i sie wysunal (czemu producenci nie daja malej zaslepki zeby urzadzenia na 34 mm w zlaczu 54 mm sie nie przesuwaly w bok?) i jak poprawilem to zaraz sie rejestrowal i dzialalem dalej

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie