Nec e616V jako modem

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
us_strike
Stały użytkownik forum

Nec e616V jako modem

Post autor: us_strike »

witam!!!
Ostatni z kumplem zamieniłem sie telefonami c65z tuningowanym softem za nec e616v i sie tak zastanawiam czy nie dało by rady wykorzystać telefonu jako modemu do komputera???
Jako pośrednik transferu danych mogę wykorzystać adapter bluetooth,bo nie mam kabla.

Jeśli ktoś coś wie na ten temat to niech mi pomoże :D
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięty przez Administratora.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Nec e616V jako modem

Post autor: YaHooo »

us_strike pisze:Jako pośrednik transferu danych mogę wykorzystać adapter bluetooth,bo nie mam kabla.
No to nawet jeszcze lepiej :) Konfigurujesz po prostu połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> i po sprawie. Musisz tylko podczas tworzenia go wybrać modem bluetooth. Oczywiście ten sposób może nie zadziałać jeżeli telefon nie udostępnia takiej funkcji ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Dowiedziałem się (skądinąd) że instalka modemu NEC e616v via Bluetooth jest w pliku n616Vbtm.inf
us_strike, Prośba - jeśli masz CDROM od NEC to czy mógłbyś załączyć ten plik na forum?
Awatar użytkownika
us_strike
Stały użytkownik forum

Post autor: us_strike »

W tym problem,że nie mam do niego żadnej płytki.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-12, 16:30 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-12, 16:29 przez us_strike, łącznie zmieniany 1 raz.
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięty przez Administratora.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

us_strike, ale jak zrobisz tak jak ja napisałem to nie potrzebujesz żadnych sterowników. Potrzebne może być włączenie w opcjach telefonu usługi modemu bluetooth. Następnie podczas łączenia może zajść potrzeba zaakceptowania połączenia czy prośba o wpisanie na komputerze oraz w telefonie pinu (wybierasz go sam, ważne by był taki sam na obu urządzeniach).
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Taki mały OT:us_strike to ten telefon? http://www.gsmarena.com/nec_e616-533.php ?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Udało mi się podłączyć poprzez NEC e616v i Bluetooth do sieci Heyah. Tym razem kupiłem adapter BT z Bluesoleil OEM więc tu nie było problemów. Sparowałem telefon i komputer. Na e616v trzeba zawsze włączyć wyszukiwanie Bluetooth zanim uruchomi się wyszukiwanie w Bluesoleil. Po wejściu w menu Bluetooth warto też zwiększyć limity czasu oczekiwania na połączenie Bluetooth (klawisz "trzy-kropki"). W razie problemów z odpytaniem usług dostępnych na telefonie trzeba uruchomić ponownie Bluesoleil, adaptera BT nie trzeba wyciągać.
Jedyna usługa udostępniana przez NEC E616v to "Bluetooth Dial-Up Networking Service". Bluesoleil tworzy do niej profil połączenia Dial-Up, u mnie pod nazwą: "Bluetooth DUN Connection".
Uwaga - jedyny słuszny numer dostępowy jaki akceptuje ten telefon to *99# - nic innego nie działało a próbowałem wszystkich kombinacji.
Dodatkowy ciąg inicjujący dla "Bluetooth DUN Modem":
+CGDCONT=1,"IP","heyah.pl"
czyli standard - właściwa nazwa APN zależy od operatora sieci.
Okazało się że nazwa użytkownika w profilu Dial-Up też ma znaczenie i podałem "heyah". Jak podawałem puste to rozłączał się na początku konwersacji PPP. To chyba wina e616v bo w innym profilu na którym łączę się z modemem Siemens S55 nie podałem nazwy użytkownika "heyah" i połączenie było bez problemu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:jedyny słuszny numer dostępowy jaki akceptuje ten telefon to *99# - nic innego nie działało a próbowałem wszystkich kombinacji.
No to jak na mój gust to nieco dziwne. Przecież to jest okrojona wersja komendy.
KrissTofferr pisze:Okazało się że nazwa użytkownika w profilu Dial-Up też ma znaczenie i podałem "heyah". Jak podawałem puste to rozłączał się na początku konwersacji PPP.
Tak samo to jest nieco dziwne. Ja nigdy tego nie podaję i się łączę.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Poniżej daję wycinek z "Bluetooth DUN Modem.log"

Kod: Zaznacz cały

39.70 - Send: AT+CGDCONT=1,"IP","heyah.pl"<cr>
39.73 - Recv: <cr><lf>OK<cr><lf>
39.73 - Interpreted response: Ok
39.74 - Dialing.
39.74 - Send: ATD*99***1#<cr>
40.90 - Recv: <cr><lf>NO CARRIER<cr><lf>
40.90 - Interpreted response: No Carrier
40.90 - Hanging up the modem.
40.90 - Send: +++ATH<cr>
40.90 - Recv: <cr><lf>CONNECT<cr><lf>
40.90 - Interpreted response: Connect
40.90 - 115200,N,8,1
41.94 - Session Statistics:
41.94 -                Reads : 83 bytes
41.94 -                Writes: 142 bytes
41.94 - Bluetooth DUN Modem closed.
Taki dziwny wynik uzyskiwałem za każdym razem jeśli po kodzie serwisowym GPRS wpiszę znak separatora - czyli gwiazdkę.
Otóż gwiazdki mają służyć jako separatory parametrów w komendzie ATD, i parametrów tych może być aż cztery. Porównując zapisy komend: ATD*99***# i ATD*99**# i ATD*99# widać że podany jest w nich tylko pierwszy parametr (kod 99) i że wszystkie te zapisy są funkcjonalnie równoznaczne - sprawdziłem to na Siemens S55. Wniosek jest taki że NEC według własnego uznania odrzuca nawet funkcjonalnie identyczne komendy!
Podejrzewam że NEC e616v ma jakąś pułapkę w kodzie interpretera komend i jeśli napotka komendę zaczynającą się od D*99 ale różną niż D*99# to od razu wysyła odpowiedź NO CARRIER. Poza tym odpowiedź NECa na komendę +CGDATA to zawsze bezczelny ERROR.
Jak będę miał kabel do niego to pewnie go dogłębniej "pomęcze" już w terminalu...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:Podejrzewam że NEC e616v ma jakąś pułapkę w kodzie interpretera komend i jeśli napotka komendę zaczynającą się od D*99 ale różną niż D*99# to od razu wysyła odpowiedź NO CARRIER
Może to jest związane z tym, że podczas wydawania komendy AT+CGDCONT=1,"IP","heyah.pl" nie da się wstawić parametru cid innego niż 1. W takim razie logiczne jest, że może być zdefiniowany tylko jeden APN i już składnia ATD*99***1# jest niepotrzebna. Zatem wynika to po prostu z minimalizacji liczby kontekstów PDP.

A weź wydaj komendę AT+CGDCONT=?. Zapewne pierwszy parametr będzie miał możliwą wartość 1.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:wydaj komendę AT+CGDCONT=?. Zapewne pierwszy parametr będzie miał możliwą wartości 1
Zrobiłbym to chętnie ale w terminalu.
Tymczasem w rejestrze Windows, w sekcji Init modemu, wypróbowałem już:
AT+CGDCONT=1,"IP","heyah.pl"
AT+CGDCONT=2,"IP","heyah.pl"
AT+CGDCONT=3,"IP","heyah.pl"
i w logu modemu widzę że na wszystkie była odpowiedź OK.

Poza tym zobacz że w przykładzie który podałem w poprzednim poście wcale nie używałem parametru CID specjalnie po to aby wykazać że NEC interpretuje raz błędnie a raz poprawnie polecenia funkcjonalnie jednakowe.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:w logu modemu widzę że na wszystkie była odpowiedź OK.
No to czemu nie da się wybrać CID'a podczas łączenia za pomocą ATD*99***1#
KrissTofferr pisze:NEC interpretuje raz błędnie a raz poprawnie polecenia funkcjonalnie jednakowe.
Widać inżynierowie NEC'a uznali, że taka postać jest najbardziej odpowiednia. Jednak w dalszym ciągu zastanawia mnie fakt dlaczego w takim razie modem przyjmuje takie komendy:
KrissTofferr pisze:AT+CGDCONT=2,"IP","heyah.pl"
AT+CGDCONT=3,"IP","heyah.pl"
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

To że e616v akceptuje +CGDCONT z parametrem CID większym niż 1 wskazywałoby na to że filtrowanie użyte przy przetwarzaniu komendy ATD nie zostało obmyślane w związku z całością kodu tego interpretera ale raczej jako miejscowa łatka. I to jak! Zwraca NO CARRIER i chwilę później zwraca CONNECT które nie ma dla nas właściwego znaczenia bo modem wrócił już w tryb poleceń na nasze własne żądanie. Całkiem sprytne, ale gdyby coś zmienić w opisie Responses modemu w rejestrze Windows, tak żeby łańcuch <cr><lf>NO CARRIER<cr><lf> był traktowany jako inna odpowiedź to założę się że doszłoby do połączenia nawet po użyciu feralnego ATD*99***1# lub ATD*99***#
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:filtrowanie użyte przy przetwarzaniu komendy ATD nie zostało obmyślane w związku z całością kodu tego interpretera ale raczej jako miejscowa łatka.
No jasne z tym się zgodzę. Widać to gołym okiem. Zatem komuś coś się pomyliło i źle napisał interpreter dla komendy ATD.
KrissTofferr pisze:Zwraca NO CARRIER i chwilę później zwraca CONNECT
No to rzeczywiście porażka na całej linii.
KrissTofferr pisze:coś zmienić w opisie Responses modemu w rejestrze Windows, tak żeby łańcuch <cr><lf>NO CARRIER<cr><lf> był traktowany jako inna odpowiedź
To nie można zamienić zawartości kluczy w których się znajduje NO CARRIER oraz CONNECT? Ale wtedy z kolei jakby był prawdziwy komunikat NO CARRIER to mogłoby nasmrodzić. Bo system myślałby, że jest wszystko ok.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Udało się to że mogę używać numeru *99***1# i ATD*99***# na NEC e616v.
Wprowadziłem zmiany w sekcji Responses modemu w rejestrze Windows,
oryginalnie było tak:

<cr><lf>NO CARRIER<cr><lf> 04 00 00 00 00 00 00 00 00 00
<cr><lf>OK<cr><lf>         00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
a zmieniłem na:

<cr><lf>NO CARRIER<cr><lf> 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
<cr><lf>OK<cr><lf>         00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
czyli że łańcuch <cr><lf>NO CARRIER<cr><lf> będzie odtąd traktowany tak samo jak <cr><lf>OK<cr><lf> i nie ma zresztą ku temu przeszkód bo e616v ma linię sygnałową DTR która też wystarcza do sygnalizacji rozłączenia.

Teraz niby mogę używać numeru *99***1# lub *99***2# lub *99***3# ale... no właśnie - zobaczcie sami:

13:04:19.41 - Send: AT+CGDCONT=1,"IP","bzdura"<cr>
13:04:19.46 - Recv: <cr><lf>OK<cr><lf>
13:04:19.46 - Interpreted response: Ok
13:04:19.46 - Send: AT+CGDCONT=2,"IP","bzdura"<cr>
13:04:19.50 - Recv: <cr><lf>OK<cr><lf>
13:04:19.50 - Interpreted response: Ok
13:04:19.50 - Send: AT+CGDCONT=3,"IP","bzdura"<cr>
13:04:19.53 - Recv: <cr><lf>OK<cr><lf>
13:04:19.53 - Interpreted response: Ok
13:04:19.53 - Send: ATS7=60L0M0X1<cr>
13:04:19.57 - Recv: <cr><lf>OK<cr><lf>
13:04:19.57 - Interpreted response: Ok
13:04:19.59 - Dialing.
13:04:19.59 - Send: ATD*99***1#<cr>
13:04:20.81 - Recv: <cr><lf>NO CARRIER<cr><lf>
13:04:20.81 - Interpreted response: Ok
13:04:20.81 - Connection established at 115200bps.
13:04:20.81 - Error-control off or unknown.
13:04:20.81 - Data compression off or unknown.
13:11:30.34 - Hanging up the modem.
13:11:30.34 - Hardware hangup by lowering DTR.
13:11:32.52 - Session Statistics:
13:11:32.52 -                Reads : 5970 bytes
13:11:32.52 -                Writes: 3005 bytes
13:11:32.52 - Bluetooth DUN Modem closed.
Łańcucha CONNECT nie widać tym razem w logu bo unimodem myśli że należy on już do sesji "data mode" gdzie lecą te "krzaczki" odszyfrowywane przez stos PPP. Tak czy inaczej, połączenie było nawiązane i sprawdziłem sobie pocztę w tej sesji, ale przy okazji okazało się że APN-y zdefiniowane komendą +CGDCONT nie mają znaczenia!
No fakt, przecież sam wklepałem wcześniej APN heyah.pl w menu konfiguracji telefonu. Był on tam aż na pozycji trzeciej (APN3) a dwie pierwsze pozycje były niemodyfikowalne. I w ustawieniach "Wybierz APN" wybierałem APN3. Myślałem że te ustawienia dotyczą tylko przeglądarki uruchamianej na telefonie. Dlatego teraz na próbę wklepałem do APN3 nazwę "bzdura", wyłączyłem i włączyłem telefon. Pierwszy objaw to brak u góry wyświetlacza takich dwu poziomych kresek które sygnalizują dostępność GPRS-u. Oho! Spróbowałem więc połączyć się przez ATD*99#. Błąd Dial-Up 645. A na wyświetlaczu telefonu komunikat:

"Uwaga: Nie mozna sie polaczyc. Nie zalogowales sie do tej uslugi."
Wniosek: NEC wykonuje większość czynności dla zainicjowania transmisji pakietowej już podczas uruchamiania telefonu. Prawdopodobnie dochodzi aż do fazy przyłączenia +CGATT=1 i tak sobie "wisi". Numer dostępowy *99# działa ostatecznie jak skrót wykonujący +CGDATA z parametrami wcześniej ustalonymi wewnętrznie. Teraz jasne jest to dlaczego interpreter ignoruje ustawienia zadane przez +CGDCONT i dlaczego niemożliwe jest samodzielne wykonywanie poleceń +CGACT i +CGATT i +CGDATA (zwracają zawsze ERROR).

Mimo wszystko ten telefon jest całkiem stabilny. Najlepiej żeby ładowarka była do niego stale podłączona. Czytałem że innym ludziom wystarcza też ładowanie przez USB data cable. Klapka telefonu może być zamknięta a Bluetooth i tak działa. Poza tym e616v ma UMTS więc jak wyczerpię środki z Heyah to przetestuję na nim Play Online :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:a zmieniłem na:
Całkiem sprytne :ok:
KrissTofferr pisze:NEC wykonuje większość czynności dla zainicjowania transmisji pakietowej już podczas uruchamiania telefonu. Prawdopodobnie dochodzi aż do fazy przyłączenia +CGATT=1 i tak sobie "wisi"
No to rzeczywiście ciekawe rozwiązanie. Pełna gotowość do nawiązania połączenia :)
KrissTofferr pisze:Numer dostępowy *99# działa ostatecznie jak skrót wykonujący +CGDATA z parametrami wcześniej ustalonymi wewnętrznie.
Z resztą tak chyba jest w standardzie i jest tak właśnie chyba we wszystkich standardach. A na pewno wg Siemensa.

I jeszcze raz gratulacje dla Twojej dociekliwości :ok:
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Mam już kabel USB do NEC e616v. Niestety, większość komend w terminalu zwraca

+CME ERROR: operation not supported
Nawet +CSQ.

Według wpisu "Properties" (ulusbm.inf) dla modemu e616v maksymalna prędkość modem-modem (tzw. DCE rate) to 384000 bps czyli około 47 KB/s. Natomiast prędkość modem-komputer (DTE rate) to 460800 bps.

Od kilku godzin jestem już w Play Online prepaid. Podczas testu pobierania kilku plików z ftp.helion.pl średnia obliczona prędkość to 15000 Bytes/sec czyli... niewiele ale nie bedę narzekał. Zresztą jak ostatnio czytałem na forum ktoś chciał sobie dobrowolnie "przyciąć" transfer więc przynajmniej mi jeszcze nie grozi padnięcie ofiarą dekadencji dobrobytu szybkich łącz :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:Niestety, większość komend w terminalu zwraca
Czyli te urządzenie nie nadaje się do badania sieci :hyhy:
KrissTofferr pisze:Podczas testu pobierania kilku plików z ftp.helion.pl średnia obliczona prędkość to 15000 Bytes/sec czyli... niewiele ale nie bedę narzekał.
No to rzeczywiście niewiele. A transfer stabilny chociaż?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:A transfer stabilny chociaż?
Pacjent stabilny! Używając terminologii "kreskówkowej" - mam od 3 do 4 "kresek" siły sygnału.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Czyli raczej na dłuższą metę nie warto takiego rozwiązania stosować. Ale jak najbardziej da się :)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Ale jak najbardziej da się
No właśnie - na udanego "da się" korzystać. Jednak po kilku godzinach zabawy zauważyłem jeden problem. Ładowanie baterii w e616v poprzez kabel USB jest niewystarczające dlatego że ładowanie następuje tylko w momentach gdy kabel nie przesyła danych. W końcu dochodzi do sytuacji gdy muszą być przesyłane dane a telefon niestety wyświetla komunikat ostrzegający o niskim stanie baterii. Ładowanie włącza się na ułamek sekundy, potem ułamek sekundy na transmisję danych i znów komunikat ostrzegający - istna czkawka. Nie zauważyłem tej sytuacji zanim zacząłem używać Play bo zużywałem wtedy dużo mniej energii - oczywiscie ze względu na wysoką cenę transmisji danych :]
Najprostsze wyjście z tej sytuacji to podłączenie ładowarki i zestawienie połączenia Dial-Up przez Bluetooth - wtedy transmisje danych nie kolidują z jednoczesnym ładowaniem baterii ale możliwe że przy bardzo intensywnym używaniu to nawet ciągłe ładowanie okaże się też niewystarczające. :/
Czy taki sam problem zdarza się na Nokiach?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:Ładowanie baterii w e616v poprzez kabel USB jest niewystarczające dlatego że ładowanie następuje tylko w momentach gdy kabel nie przesyła danych.
No to bardzo kiepsko :/

A co jak zechcemy wyjąć akumulator i podłączyć samą ładowarkę? Z tego co pamiętam mój Samsung tak potrafi. Nawet po całkowitym naładowaniu akumulatora pobiera prąd z ładowarki/portu USB. Wskazują na to komendy AT.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:A co jak zechcemy wyjąć akumulator i podłączyć samą ładowarkę?
Spróbowałem i nie mogłem włączyć telefonu czyli że w NECu nie dano takiej możliwości.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:Spróbowałem i nie mogłem włączyć telefonu czyli że w NECu nie dano takiej możliwości.
Właśnie przed chwilą spróbowałem włączyć telefon na samej ładowarce. Niestety nie poszło. Jednak jak skończy się ładowanie to odpowiedź telefonu na komendę jest taka:

AT+CBC
+CBC: 1,100
OK
Parametr 1 oznacza, że jest podłączony do zewnętrznego źródła napięcia. Więc pobiera z niego prąd. Zatem dlaczego nie chce się bez akumulatora włączyć?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Zatem dlaczego nie chce się bez akumulatora włączyć?
Prawdopodobnie oprogramowanie telefonu decyduje że wydajność źródła prądu od samego zasilacza jest zbyt mała aby telefon mógł spełniać wszystkie funkcje. Dlatego idąc tym tropem możesz zrobić test. Upewnij się że telefon nadal zwraca +CBC: 1,100 i wtedy rozpocznij z kimś normalne połączenie głosowe. W trakcie rozmowy sprawdź w terminalu odpowiedź na AT+CBC. Podejrzewam że zwróci +CBC: 0,100.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:Prawdopodobnie oprogramowanie telefonu decyduje że wydajność źródła prądu od samego zasilacza jest zbyt mała aby telefon mógł spełniać wszystkie funkcje.
Chyba tak jest. A niestety takiego testu nie mogę przeprowadzić gdyż telefon w trybie połączenia głosowego zwraca błąd:

+CME ERROR
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pgoral »

Z tym ustawianiem zawartości parametrów APN1 i APN2 to da się je zmienić. Pewno masz telefon z 3-ki i tam są zablokowane. Może w innych sieciach też. Ale po wpisaniu kodu odblokowującego da się je zmieniać aż do wyłączenia telefonu. Po ponownym włączeniu zostają jednak nie fabryczne a takie jak ostatnio ustawiliśmy.

Co do transferu to nie próbowałem via BT a przez kabel - to chodził całkiem nieźle. Nie pamiętam już dokładnie - ale mam go cały czas jako zapasowy modem. Był spory transfer - taki jak powinien być w UMTS.

Mi ładował się przez kabel - albo raczej prawie ładował - bo faktycznie podczas pracy to ładowanie starczało tyle co na bieżące zużycie. Chyba wydajność USB mu jest zbyt małą. Miałem na kablu przełącznik czy ładowanie ma być czy nie być - i albo nie ładował albo ładował. Prądu ładowania nie mierzyłem.

Na ładowarce na pewno będzie ok. Bo ta ładowarka daje całkiem duży prąd.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Nec e616v nie nadaje się do pobierania dużych plików (większych niż 100MB) nawet jesli ładowarka będzie podłączona bez przerwy. Co prawda nie mam wtedy ostrzeżeń o niskim stanie baterii ale dochodzi jednak do niekontrolowanej utraty połączenia, i to w coraz mniejszych odstępach czasu. Natomiast bez podłączonej ładowarki to utrata połączenia jest zupełnie przewidywalna bo następuje dopiero po komunikacie ostrzegającym o niskim stanie naładowania baterii. Na baterii 1100 mAh udaje mi się pobrać ok. 30 MB danych.
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pgoral »

A też masz tą dużą ładowarkę ładującą dwie baterie na raz?

Nie wiem czy te NEC wszystkie działają tak samo.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

pgoral pisze:A też masz tą dużą ładowarkę ładującą dwie baterie na raz?
Tak, właśnie taką ale modemu używałem doładowując tylko jedną baterię - tą w telefonie.
ODPOWIEDZ