problem z Wi-Fi w ACER
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z Wi-Fi w ACER
Od kilku dni jestem posiadaczem laptopa firmy ACER a dokładnie modem ASPIRE 5730zg. I od samego początku miałem z nim problem a dokładnie z bezprzewodową kartą sieciową. W domu mam z neostrady rozprowadzoną sieć bezprzewodową za pomocą routera i access pointa firmy EdiMax. Problem tkwi w tym ze przy połączeniu z netem przez wi-fi jest strasznie słaby zasięg. W odległości od Accessa okolo 5m jest na poziomie 50% czyli strasznie słaby. Nie jest to wina anteny ani urządzeń od neta tylko laptopa (sprawdzałem u kumpla gdzie ma podobnie sieć zrobioną i na jego składanym lapku zasięg wynosi 100% a w tym samym miejscu mój miał 2-3kreski z 5 kreskowej skali). Pod swojego accessa podpinałem rowniez mocniejsza antenke (7dbi) i nie było żadnego efektu. Dzwoniłem do acera to rozkładaja ręce. Kazali odesłać do nich na gwarancje. Ale na razie nie zamierzam bo sprzęt jest mi niestety potrzebny. Dowiedziałem sie rownież że może być wina tej cholernej visty poniewaz jej program do laczenia sie z siebia jest wręcz beznadziejny. Ale znajomy ma toshibe na viscie i net mu śmiga jak ta lala. A wiec co może byc?? Wina anteny w moim lapku?? Czy moze jakies ustawienia?? Bo sieciówka chodzi bo zasieg jako taki jest. Dla porownania dodam ze telefon ktory posiadam ma identyczny zasieg jak i laptop w tym samym miejscu a telefon jaka ma mala antenke w porownaniu do laptopa. Błagam o pomoc.
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-11, 22:26 ]
Poprawa pisowni.
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-11, 22:26 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-11, 22:25 przez jozek_marek, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: problem z Wi-Fi w ACER
To jeszcze niczego nie dowodzi. Najlepiej odczytać moc sygnału w dBm za pomocą programu od karty sieciowej lub programu NetStumbler.jozek_marek pisze:W odległości od Accessa okolo 5m jest na poziomie 50% czyli strasznie słaby.
A jakie masz prędkości internetu?jozek_marek pisze: Bo sieciówka chodzi bo zasieg jako taki jest.
Aha i jeszcze jedno. Są jakieś sieci w poblizu? One też mają taki mały zasięg? Próbowałeś się łączyć do jakiegoś darmowego hot-spot'a? On też ma słaby zasięg? Bo może to tylko kwestia wyskalowania kreseczek.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Prędkość to 512kb/s. W pobliżu nie mam żadnych innych sieci-mała miejscowość i o wi-fi pewnie rzadko kto słyszał ;p A z tym określeniem mocy sygnału dBm mam problem. Ściągnąłem ten programik, wykrył mi moje karty sieciowe ale nei mogę żadnej wybrać żeby przetestować. Nie mam żadnej możliwości wyboru sieciówki. A jest jeszcze taki motyw ze siedze sobie w necie, komp stoi sobie na biurku w jednym miejscu, sprawdzam stan i mam 3 kreski. Mija przykładowo minuta i juz połaczenie jest zerwane. I tak sobie ta moc skacze. A w jaki jeszcze sposob moge sprawdzic ta moc sygnału?? Do kompa nie dostalem zadnych sterownikow.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-11, 23:38 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-11, 23:38 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-11, 23:37 przez jozek_marek, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A jakie prędkości uzyskujesz po wi-fi?jozek_marek pisze:Prędkość to 512kb/s
A jak zaznaczysz opcję Use any suitable device w menu Device to też nic?jozek_marek pisze:Nie mam żadnej możliwości wyboru sieciówki.
Takie mogą być objawy zakłócania wi-fi powodowane przez mikrofalówki czy czujki przeciwpożarowe.jozek_marek pisze:siedze sobie w necie, komp stoi sobie na biurku w jednym miejscu, sprawdzam stan i mam 3 kreski. Mija przykładowo minuta i juz połaczenie jest zerwane. I tak sobie ta moc skacze.
Można spróbować programem Retina Wi-fi Network Security Scanner.jozek_marek pisze:A w jaki jeszcze sposob moge sprawdzic ta moc sygnału??
A na stronie producenta laptopa nie ma nic. Wiesz jaką masz kartę wi-fi? To może poszukaj na stronie jej producenta programu do wi-fi.jozek_marek pisze:Do kompa nie dostalem zadnych sterownikow.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Prędkość którą uzyskuje po połączeniu to 54,0kb/s.
Co do opcji Use any suitable device to nie mogę ani zaznaczyc ani odznaczyć jej. Jest jakoś zablokowana.
A kuchenka mikrofalowa jest wylaczona od kontaktu gdy nie jest uzywana. Czujnikow brak. Ale bardziej mnie to denerwuje ze praktycznie neta nie mam a nie to ze mi go cos rozlacza jak juz go slabiutkiego mam.
Karta sieciowa to Atheros AR5B91. Gdy dzwonilem do ACERa to sterownikow nie maja jeszcze do tego modelu. Powiedzieli ze w ogole jeszcze w Polsce nie ma tego modelu w sprzedaży co mnie bardzo zdziwilo bo kupilem go w sklepie w Polsce. I gdy podalem jaki mam sterownik to powiedziano mi ze mam jeszcze jakis nowszy sterownik do tej sieciowki niz oni by mogli mi zaoferowac. Sterownik to 7.6.0.172
I przez ten drugi program który mi podałeś na sam start pokazuje mi się błąd wireless NIC not detected i nic juz nei moge zrobic ;/
Szlak juz mnie trafia na ta maszyne ;/
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-12, 16:38 ]
Poprawa pisowno.
Co do opcji Use any suitable device to nie mogę ani zaznaczyc ani odznaczyć jej. Jest jakoś zablokowana.
A kuchenka mikrofalowa jest wylaczona od kontaktu gdy nie jest uzywana. Czujnikow brak. Ale bardziej mnie to denerwuje ze praktycznie neta nie mam a nie to ze mi go cos rozlacza jak juz go slabiutkiego mam.
Karta sieciowa to Atheros AR5B91. Gdy dzwonilem do ACERa to sterownikow nie maja jeszcze do tego modelu. Powiedzieli ze w ogole jeszcze w Polsce nie ma tego modelu w sprzedaży co mnie bardzo zdziwilo bo kupilem go w sklepie w Polsce. I gdy podalem jaki mam sterownik to powiedziano mi ze mam jeszcze jakis nowszy sterownik do tej sieciowki niz oni by mogli mi zaoferowac. Sterownik to 7.6.0.172
I przez ten drugi program który mi podałeś na sam start pokazuje mi się błąd wireless NIC not detected i nic juz nei moge zrobic ;/
Szlak juz mnie trafia na ta maszyne ;/
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-12, 16:38 ]
Poprawa pisowno.
Ostatnio zmieniony 2008-11-12, 16:37 przez jozek_marek, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak na moje oko to jest problem ze sterownikiem.
A próbowałeś instalować sterowniki z tej strony http://www.atheros.cz/ Może to być nowsza/starsza wersja.
A próbowałeś instalować sterowniki z tej strony http://www.atheros.cz/ Może to być nowsza/starsza wersja.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Nie mam pojęcia Kolego co może być. Jednak wyśle ten komputer do serwisu bo nerwica mnei przez niego strzeli. Niech oni sie tym teraz martwia. Co jeszcze zrobilem to przywrocilem system do pierwszego uruchomienia kompa i fakt faktem zmienil sie stertownik na inny i wydaje mi sie ze zasieg podskoczyl. Ale to tylko o jedna kreske. I to sa tylko moje wrazenia. Zasieg i tak znacznie slabszy jest od tego niz byc powinien. Dziekuje Ci za pomoc
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-13, 21:17 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-13, 21:17 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-13, 21:16 przez jozek_marek, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mam nadzieje, że w takim razie w serwisie coś poradzą. Bo ja już niestety nie mam więcej pomysłów na to.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Kolego, jesteś wielki!!! to była wina jednak sterownika!! w pokoju na w ktorym nie chodzil net sa teraz 3-4 kreski!!! wielkie dzieki!!! 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zatem bardzo się cieszę, że zdołałem Ci pomóc 

Pozdrawiam YaHooo