Dom bez kabli:)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dom bez kabli:)
Witam
Nie wiem czy to właściwe forum na to pytanie, ale po jego nazwie wnioskuję, że chyba tak. Wymarzyłem sobie dom bez zbędnych kabli, i chcę co się da puścić przez wi-fi. Sęk w tym, że nie wiem co się da i ile co kosztuje, ani w ogóle jak to ugryźć. W domu mam modem, z którego mam internet, telewizję i telefon stacjonarny. Internet już teraz sobie zrobiłem przez wi-fi, za pomocą routera wi-fi. Ale nie mam pojęcia, jak puścić w podobny sposób sygnał telefoniczny i telewizyjny. Czy jest możliwość podłączenia do tego modemu jakichś domowych anten i odbiorników w różnych pokojach, tak aby nie musieć ciągnąć kabli po mieszkaniu? I trzecim tematem jest audio - mam wieżę w dużym pokoju, która chciałbym żeby odtwarzała muzykę z Winampa, który jest w innym pokoju. Da się to jakoś po wi-fi wykombinować?
Pozdro!
Nie wiem czy to właściwe forum na to pytanie, ale po jego nazwie wnioskuję, że chyba tak. Wymarzyłem sobie dom bez zbędnych kabli, i chcę co się da puścić przez wi-fi. Sęk w tym, że nie wiem co się da i ile co kosztuje, ani w ogóle jak to ugryźć. W domu mam modem, z którego mam internet, telewizję i telefon stacjonarny. Internet już teraz sobie zrobiłem przez wi-fi, za pomocą routera wi-fi. Ale nie mam pojęcia, jak puścić w podobny sposób sygnał telefoniczny i telewizyjny. Czy jest możliwość podłączenia do tego modemu jakichś domowych anten i odbiorników w różnych pokojach, tak aby nie musieć ciągnąć kabli po mieszkaniu? I trzecim tematem jest audio - mam wieżę w dużym pokoju, która chciałbym żeby odtwarzała muzykę z Winampa, który jest w innym pokoju. Da się to jakoś po wi-fi wykombinować?
Pozdro!
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
Re: Dom bez kabli:)
Można tak powiedzieć;)bob pisze:soloo, taki "Inteligentny dom"?
[ Dodano: 2008-11-16, 21:03 ]
Jeszcze może dodam w kwestii telefonu - chodzi o to, że ten modem mam w szafie, a telefony bezprzewodowe ładują się na stacji matce - w tym wypadku w szafie. Jest to dość niewygodne. Jakbyście znali jakiś telefon, który oddzielnie ma nadajnik, i oddzielnie 'ładowarkę', byłoby idealnie!!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Twojego pomysłu z rozłączeniem bazy i ładowarki nie bardzo rozumiem. Jak dla mnie już lepiej jak jest dwa w jednym jeśli pozbywamy się nadmiaru sprzętu.
Natomiast problem będzie z telewizją z tego co wiem. Są urządzenia wysyłające sygnał telewizyjny radiowo, ale z nimi problem tego rodzaju, że zazwyczaj działają na 2,4GHz (wiadomo, nie trzeba licencji). Sygnał z kablówki jest na tyle obciążający, że takowe urządzenia zjadają dużą część pasma, jednocześnie zakłócając sygnał WiFi i telefonów bezprzewodowych. Telewizję, jeśli nie chcesz problemów, zostaw na kablu.
No chyba, że coś zaproponowano w tej materii w nowszych technologiach. Nie śledzę tego zbytnio, więc jest to możliwe
Ja o czymś takim nie wiem.
Natomiast problem będzie z telewizją z tego co wiem. Są urządzenia wysyłające sygnał telewizyjny radiowo, ale z nimi problem tego rodzaju, że zazwyczaj działają na 2,4GHz (wiadomo, nie trzeba licencji). Sygnał z kablówki jest na tyle obciążający, że takowe urządzenia zjadają dużą część pasma, jednocześnie zakłócając sygnał WiFi i telefonów bezprzewodowych. Telewizję, jeśli nie chcesz problemów, zostaw na kablu.
No chyba, że coś zaproponowano w tej materii w nowszych technologiach. Nie śledzę tego zbytnio, więc jest to możliwe

- bob
- Guru bezprzewodowy
Jutro coś zapodam w tym temacie jak nie zapomnę.soloo pisze:Można tak powiedzieć;)
Mam częściowe niedokończone takie rozwiązanie.

-
Jeszcze raz wytłumaczę. Chodziło mi o to, że telefon mam w szafie, więc żeby naładować słuchawkę muszę wejść do szafy i ją tam zostawić. Jest to WYBITNIE upierdliwe, bo mam w domu biuro i tam bym chciał trzymać słuchawkę i tam ją ładować. Więc, marzy mi się taki telefon 3 częściowy:Jo_gurt pisze:Twojego pomysłu z rozłączeniem bazy i ładowarki nie bardzo rozumiem. Jak dla mnie już lepiej jak jest dwa w jednym jeśli pozbywamy się nadmiaru sprzętu.
- nadajnik (podłączany do gniazdka telefonicznego)
- baza/ładowarka (w biurze)
- słuchawka
No spoko, szkoda, ale przeżyję. Najważniejszy jest ten telefon i audio;)Jo_gurt pisze:Natomiast problem będzie z telewizją z tego co wiem. Są urządzenia wysyłające sygnał telewizyjny radiowo, ale z nimi problem tego rodzaju, że zazwyczaj działają na 2,4GHz (wiadomo, nie trzeba licencji). Sygnał z kablówki jest na tyle obciążający, że takowe urządzenia zjadają dużą część pasma, jednocześnie zakłócając sygnał WiFi i telefonów bezprzewodowych. Telewizję, jeśli nie chcesz problemów, zostaw na kablu.
No chyba, że coś zaproponowano w tej materii w nowszych technologiach. Nie śledzę tego zbytnio, więc jest to możliweJa o czymś takim nie wiem.
Dzięki za odpowiedź!:)
[ Dodano: 2008-11-16, 21:34 ]
Czekam!:)bob pisze:Jutro coś zapodam w tym temacie jak nie zapomnę.soloo pisze:Można tak powiedzieć;)
Mam częściowe niedokończone takie rozwiązanie.
-
- Stały użytkownik forum
1.Jesli masz telefon DECT to czasem do niektórych modeli można dokupić 2gą słuchawkę DECT z dodatkową ładowarką i to by rozwiązało Twój problem w dziedzinie telefonu albo wymien na np Simensa z 2ma słuchawkami.
2.Modem zlokalizuj blisko TV ,
a do innych doprowadziłbym jednak kabel.
3. No a jak działa WiFi każdy widzi a właściwie wie
;)
Nie za bardzo lubie się faszerowac falami.....
2.Modem zlokalizuj blisko TV ,
a do innych doprowadziłbym jednak kabel.
3. No a jak działa WiFi każdy widzi a właściwie wie

Nie za bardzo lubie się faszerowac falami.....

-
Jest to 'jakieś' rozwiązanie, ale szkoda by mi było, żeby baza w tej szafie leżała. Tracę wtedy dużo funkcji, chociażby głośnomówiący:/ A nie ma jakichś anten do kupienia?Tracer pisze:1.Jesli masz telefon DECT to czasem do niektórych modeli można dokupić 2gą słuchawkę DECT z dodatkową ładowarką i to by rozwiązało Twój problem w dziedzinie telefonu albo wymien na np Simensa z 2ma słuchawkami.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Rozwiązanie dźwieku, może być po bluetooth widziałem zestawy nadjnik + odbiornik, jeśli idzie z kompa to jako nadajnika najlepiej użyć zwykłego klucza usb bluetooth, od 2 miesięcy używam przyzwoitych (sony) słuchawek i jak je sparowałęm z kompem to mi szczęka opadła bo grają dużo lepiej niz karta dźwiekowa laptopa i słuchawki przewodowe, nie spodziewałem się tego bo słuchawki miały być przedewszyskim do telefonu. Musze w końcu zrobić ich renezję.soloo pisze:Najważniejszy jest ten telefon i audio;)
Jest jeszcze drugi sposob po wifi - firma z nadgryzionym jabłuszkiem ma w swojej ofercie taki cos chyba to acces pointem mozna nazwać, a moze to router jest. Wygląda to tak jak przerośnieta wtyczka do gniazdka 230V, ma gniazdko lan i drugi 3.5mm i oczywiście wlan, ale jak to działa to nie wiem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
W kwestii telefonu znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/item478180857_bezprze ... czneg.html ale drogie to strasznie. Ma ktoś może pomysł gdzie można taniej?
-
- Stały użytkownik forum
Nie kombinuj
Masz to
http://allegro.pl/search.php?string=Sie ... &country=1
albo sprawdz co masz bo może tylko drugą słuchawkę mozna dokupić.
zajzyj do specyfikacj czy jest mozliwa współpraca
Masz to
http://allegro.pl/search.php?string=Sie ... &country=1
albo sprawdz co masz bo może tylko drugą słuchawkę mozna dokupić.
zajzyj do specyfikacj czy jest mozliwa współpraca
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Uczciwie Ci powiem - dom bez kabli to zło 
Wszystkiego nie da się przenieść via wifi, niestety
Pozdro!

Wszystkiego nie da się przenieść via wifi, niestety

Pozdro!
Ostatnio zmieniony 2008-11-18, 17:10 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Hmm, nie będę Ci mógł jednak pomóc bo to co Ci miałem napisać idzie w tyś. zł.soloo pisze:W kwestii telefonu znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/item478...efoniczneg.html ale drogie to strasznie.

Jo_gurt pisze:ygnał z kablówki jest na tyle obciążający, że takowe urządzenia zjadają dużą część pasma, jednocześnie zakłócając sygnał WiFi i telefonów bezprzewodowych. Telewizję, jeśli nie chcesz problemów, zostaw na kablu.
Tracer pisze:a do innych doprowadziłbym jednak kabel.
Tracer pisze:Nie za bardzo lubie się faszerowac falami.....
To ważne słowa. Część rzeczy bezprzewodowo można zrobić łącznie ze sterowaniem oświetlenia itp. Część jednak musi iść najlepiej po RS bo to da najlepsze możliwości sterowania a sygnał obrazu wysokiej rozdzielczość po HDMI. Do tego wszystkiego odpowiedni sprzęt z obsługą IR, RS, WiFi oraz z przekaźnikami itp. A jeszcze przystosowany sprzęt HiFi do tego. To są duże pieniądze.Patryk_ pisze:Wszyustkiego nie da się przenieść via wifi,iestety

Przepraszam ale zasugerowałem się tym "inteligentnym domem".