Zmiejszenie transferu na BlueConnecie
Moderator: Moderatorzy
Zmiejszenie transferu na BlueConnecie
Witam. Moj problem jest taki ze mam za duzy transfer na BC, przez to szybko skonczy mi sie limit a ja chcialbym zaoszczedzic nad transferem poprzez zmiejszenie predkosci sciagania, jak to mozliwe jest zrobienie?? Z gory dziekuje oraz pozdrawiam.
Re: Zmiejszenie transferu na BlueConnecie

Przestaw modem na wolniejszy zakres np. z hsdpa na edge i po bólu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*

Tego tutaj jeszcze nie było.

Wlasnie jak to zrobic?? ja.michal ktos musi pomyslec o zaoszczedzaniu
a tak z ciekawosci mam pytanie jak skonczy sie transfer to jaka predkosc bede mial??

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Taką że ledwo niekiedy stronę forum będziesz mógł otworzyć.Aderos pisze:mam pytanie jak skonczy sie transfer to jaka predkosc bede mial??

A mniej wiecej mozna wiedziec w jakiej predkosci to jest? np 0kb/s-10kb/s cos w tym stylu
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W programie którym się łączysz zaznacz "Tylko/Only GPRS/EDGE".Aderos pisze:Wlasnie jak to zrobic??
Nie wiem ile dokładnie jest w BC. Z tego co pamiętam to 32kb/s.Aderos pisze:a tak z ciekawosci mam pytanie jak skonczy sie transfer to jaka predkosc bede mial??
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Jaco
Dokładnie tyle. Testowane osobiście.ja.michal pisze: Jak nie do 16kb/s.
Nie ma takiej funkcjija.michal pisze:W programie którym się łączysz zaznacz "Tylko/Only GPRS/EDGE".Aderos pisze:[...]

Ostatnio zmieniony 2008-12-30, 21:09 przez Aderos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jest.Aderos pisze:Nie ma takiej funkcji

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=73128#73128
[ Dodano: 2008-11-30, 23:51 ]
GSM Only oczywiście.

Aderos, jak widzę też zasięg 3G u Ciebie w tym managerze to wielu chciałoby Ci go zabrać a Ty chcesz się pozbyć tych prędkości.
Zainstaluj sobie lepiej jakiś programik do pomiaru ilości danych wysłanych/odebranych i niech Ci piszczy jak za dużo zużyjesz w ciągu dnia/tygodnia.
OK dziekuje wam za pomoc jeszcze raz dziekowac 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Po to jest forum.
Chociaż jak napisałem. Nietypowy problem.
[ Dodano: 2008-12-01, 00:00 ]
Chociaż najłatwiejszy do rozwiązania.

Chociaż jak napisałem. Nietypowy problem.

[ Dodano: 2008-12-01, 00:00 ]
Chociaż najłatwiejszy do rozwiązania.

- Jaco
Jeszcze chyba nikt nie robił tak aby mieć niski transfer. Zwykle chcą aby było szybko. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak to mówią. "Takie rzeczy to tylko w Erze". 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Sory, że się wtrącę jak musztarda po obiedzie, ale jaki sens ma obniżanie predkości, przecież i tak sciągniesz tyle samo danych co przy maxymalnej predkości, tyle że to będzie dłużej trwało (zakładam, że chesz przejerzeć strony www i tak tyle samo przejrzysz). Chyba, że Twoim celem jest znienawidznie neta zanim sie limit zacznie, no ewentualnie masz słabą wole i jak strony sie będą wolniej ładować to predzej zrezygnujesz, no jest jeszcze 3 możliwość, jak siedzisz 24h na dobe przed kompem to faktycznie na dłużej Ci limitu starczy.Aderos pisze:Moj problem jest taki ze mam za duzy transfer na BC, przez to szybko skonczy mi sie limit
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Również mnie to rozbawiło.krystianb pisze:przecież i tak sciągniesz tyle samo danych co przy maxymalnej predkości, tyle że to będzie dłużej trwało

To samo tylko, że dłużej. To jakieś przyzwyczajenie do dniówki kiedy narzucono akord.

- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Aderos, jaki masz limit?
Moze warto podniesc limit do 2 GB za 79 zl?
Moze warto podniesc limit do 2 GB za 79 zl?

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- bob
- Guru bezprzewodowy
Czyli pod HSDPA kilka minut dłużej.yagi pisze:Moze warto podniesc limit do 2 GB za 79 zl?

[ Dodano: 2008-12-01, 09:07 ]
Migracja do sieci Play sporo wydłuży ten czas.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Dłużej bedzie czekał, mniej rzeczy zobaczykrystianb pisze:ale jaki sens ma obniżanie predkości

Aderos a może lepiej pomyśleć o zmniejszeniu pobieranych danych? Zobacz ten temat Jak zmniejszyć ilość pobieranych danych
- sluchacz.
- Stały użytkownik forum
On myśli, że przy otwieraniu stron zostanie mniej danych pobraneSundance_kid pisze:Dłużej bedzie czekał, mniej rzeczy zobaczy

-
- Początkujący użytkownik forum
czyli pierw trzeba wam g wyjaśnić po co ktoś chce zmniejszyć transfer a później się wyspowiadać
do gier w których nie przeszkadza ping
co do szybkości BC to osiąga 200kb/s (kilo bajtów) a minimalnie 100~ na pałnym zasiągu w dobrym miejscu modem GIO225
co do play to w tym samym miejscy miał maksymalnie faktycznie ten 1MB tak pod 100kb/s podchodzi
najtrudniej w moim mieście jest z orange i plusem aż żal mi ludzi szczególnie plus jest marny chyba nie maja dalej anteny 3G działa to wolno z kolji Play zwyczajnie jest wolny ale 512Mib/s można się spodziewać a z limitem 5-10GB nie należy się martwić. Co mieć co miasto to inna historia z internetem bez przewodowym zawsze lepiej mieć stały na kablu.
Teraz mam zasięg EDGE pisze do was z ERY zapewne play nie zadziała na 99,9% chyba że się wdrapie na górę. No i jeszcze o miejscu jakim jestem to Mini miejscowość w górach jedna droga trochę domów blisko słowacja jeden sklep ale większy jeden bar ale speluna ale EDGE działa na każdym piętrze na pełnym zasięgu. Transfer?
Filmy na youtube chodzą dobrze można odtwarzać w czasie rzeczywistym muzykę z netu i nawet coś pobrać a zaraz sobie też pogram. nieźle jak na miejsce w którym ledwo co mógłbym podłączyć modem. EDGE na 100% zasięgu wolnym od przeciążenia bywa także mocne
Zgodnie z net etykietą nie czytałem dokładnie tej.... ale powinno być w niej... ale proszę o usunięcie postów nie na temat
do gier w których nie przeszkadza ping
co do szybkości BC to osiąga 200kb/s (kilo bajtów) a minimalnie 100~ na pałnym zasiągu w dobrym miejscu modem GIO225
co do play to w tym samym miejscy miał maksymalnie faktycznie ten 1MB tak pod 100kb/s podchodzi
najtrudniej w moim mieście jest z orange i plusem aż żal mi ludzi szczególnie plus jest marny chyba nie maja dalej anteny 3G działa to wolno z kolji Play zwyczajnie jest wolny ale 512Mib/s można się spodziewać a z limitem 5-10GB nie należy się martwić. Co mieć co miasto to inna historia z internetem bez przewodowym zawsze lepiej mieć stały na kablu.
Teraz mam zasięg EDGE pisze do was z ERY zapewne play nie zadziała na 99,9% chyba że się wdrapie na górę. No i jeszcze o miejscu jakim jestem to Mini miejscowość w górach jedna droga trochę domów blisko słowacja jeden sklep ale większy jeden bar ale speluna ale EDGE działa na każdym piętrze na pełnym zasięgu. Transfer?
Filmy na youtube chodzą dobrze można odtwarzać w czasie rzeczywistym muzykę z netu i nawet coś pobrać a zaraz sobie też pogram. nieźle jak na miejsce w którym ledwo co mógłbym podłączyć modem. EDGE na 100% zasięgu wolnym od przeciążenia bywa także mocne

Zgodnie z net etykietą nie czytałem dokładnie tej.... ale powinno być w niej... ale proszę o usunięcie postów nie na temat
- szachu-cad1
- Użytkownik forum
To teraz ja Was rozbroję.
Na blueconnect jadę od lipca 2007, abonament najmniejszy (50zł) z limitem 1GB. Limity były przez jakiś pierwszy rok, aż do lipca 2008. Przycinka najczęściej następowała do 60kb/s czyli jakieś 8kB/s. Przy takich prędkościach totalna padaczka – strony się prawie nie ładowały nawet z BC Compressor.
Od sierpnia limity zniknęły, mimo, iż komunikat o zmianie prędkości na mniejszą otrzymywałem SMS-em. Na dokładkę od miesiąca jadę na HSDPA (100m od BTS-a), i pomimo przekroczeniu limitu po 3 dniach od rozpoczęcia (nowego okresu rozliczeniowego) nie otrzymałem żadnej informacji SMS-em o przycince prędkości (ściągnięte już 40GB – i gdzie ta przycinka przy 1GB?).
Ja pisałem powyżej, limity zniknęły dokładnie po roku. Nie będąc pewny sprawdziłem nawet prędkości na różnych testerach internetowych, wszędzie transfery wahają się od 1Mb/s do 2Mb/s w zależności od pory dnia.
Ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
Na blueconnect jadę od lipca 2007, abonament najmniejszy (50zł) z limitem 1GB. Limity były przez jakiś pierwszy rok, aż do lipca 2008. Przycinka najczęściej następowała do 60kb/s czyli jakieś 8kB/s. Przy takich prędkościach totalna padaczka – strony się prawie nie ładowały nawet z BC Compressor.
Od sierpnia limity zniknęły, mimo, iż komunikat o zmianie prędkości na mniejszą otrzymywałem SMS-em. Na dokładkę od miesiąca jadę na HSDPA (100m od BTS-a), i pomimo przekroczeniu limitu po 3 dniach od rozpoczęcia (nowego okresu rozliczeniowego) nie otrzymałem żadnej informacji SMS-em o przycince prędkości (ściągnięte już 40GB – i gdzie ta przycinka przy 1GB?).
Ja pisałem powyżej, limity zniknęły dokładnie po roku. Nie będąc pewny sprawdziłem nawet prędkości na różnych testerach internetowych, wszędzie transfery wahają się od 1Mb/s do 2Mb/s w zależności od pory dnia.
Ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
szachu-cad1, to się tyko ciesz. 

W Plusie bywało tak. Teraz tną z chirurgiczną precyzją.szachu-cad1 pisze:Ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
- sluchacz.
- Stały użytkownik forum
szachu-cad1 tylko żebyś nie musiał płacić niebotycznych sum za to
Ja miałem tak jak ty tyle, że ściągnąłem tylko 2 gb (EDGE) i się do mnie doczepili. Mówili że oni limit nałożyli, a wina była moja , że jakieś hakerskie obejścia miałem
I na fakturce 100 złotych przyszło do zapłaty 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
sluchacz., cudów nie opowiadaj. 

- sluchacz.
- Stały użytkownik forum
ja.michal nie opowiadam taka prawda jest wierz lub nie

- szachu-cad1
- Użytkownik forum
Hej, słuchacz, mam nadzieję że mnie to nie spotka, jak na razie potrącają mi tylko pięć dych. Oby tak dalej, bo licznik pokazuje już 42GB i zasysa dalej… a może na HSDPA nie ma ograniczeń?
A jak by mi dowalili jakieś dodatkowe koszty, to bym im dopiero nawymyślał…
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
HSPA w erze ma piekne ograniczenie takie samo jak na gprsie do 16kilobitow/s tylko kiedyś było 32... a Twoje 64 to juz nie wiem skąd, coś chyba Twoj sim w systemie jest jakoś pomerdany.szachu-cad1 pisze:a może na HSDPA nie ma ograniczeń?
A kosztów dołóżyć nie mogą, chyba, że zmieniła się taryfa na głosową wtedy do końca będzie szło na maxa tylko, że żeby zapłacić rachunek wygrana w totka nie starczy

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
szachu-cad1, mnie kiedyś babka informowała (dawno temu jak limitu nie nakładali), że jak jest mało użytkowników w danym sektorze to nie nakładają limitu.
Kiedyś w regulaminie było coś w stylu "w celu zapewnienia dostępności usługi" czy jakoś tak co by się zgadzało, że w danym rejonie (o ile to jest jakoś dzielone, a myślę, że jest) jest mało użytkowników lub małe obciążenie.
sluchacz., dziwię się, że naliczono Ci jakieś opłaty skoro to jest stały, nielimitowany dostęp do internetu. Blokada po przekroczeniu danej ilości GB może zostać nałożona, ale nie musi.
Dlatego nie wierzę, że coś takiego miało miejsce.![:]](./images/smilies/splash.gif)
Kiedyś w regulaminie było coś w stylu "w celu zapewnienia dostępności usługi" czy jakoś tak co by się zgadzało, że w danym rejonie (o ile to jest jakoś dzielone, a myślę, że jest) jest mało użytkowników lub małe obciążenie.
sluchacz., dziwię się, że naliczono Ci jakieś opłaty skoro to jest stały, nielimitowany dostęp do internetu. Blokada po przekroczeniu danej ilości GB może zostać nałożona, ale nie musi.
Dlatego nie wierzę, że coś takiego miało miejsce.
- szachu-cad1
- Użytkownik forum
… dokładnie, tylko w ten sposób można tłumaczyć brak limitów. Podejrzewam, że moim mieście 90% użytkowników pasma HSDPA to takie szaraki jak ja… i pewnie nie jest ich dużo, reszta to pewnie też nieliczna garstka z telefonami 3G.
Dlatego jedynym logicznym wytłumaczeniem jest dla mnie właśnie przydzielanie limitów „na zasadzie stopnia obciążenia pasma”. Jak pisałem wcześniej, na EDGE w pierwszych miesiącach przycinka była przy 700MB, później kiedy zwiększono limity do 1GB mogłem spokojnie pocisnąć 1,5GB.
Mam nadzieję, że HSDPA nie zapełni się tak szybko i będę mógł spokojnie korzystać z jego dobrodziejstwa…
...ech gdyby jeszcze odblokowali porty do torrentów…
Dlatego jedynym logicznym wytłumaczeniem jest dla mnie właśnie przydzielanie limitów „na zasadzie stopnia obciążenia pasma”. Jak pisałem wcześniej, na EDGE w pierwszych miesiącach przycinka była przy 700MB, później kiedy zwiększono limity do 1GB mogłem spokojnie pocisnąć 1,5GB.
Mam nadzieję, że HSDPA nie zapełni się tak szybko i będę mógł spokojnie korzystać z jego dobrodziejstwa…
...ech gdyby jeszcze odblokowali porty do torrentów…