rozdzielanie internetu sieci osiedlowej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
rozdzielanie internetu sieci osiedlowej
Witam!
Mam internet z sieci blokowej (z przypisanym adresem mac sieciowki i stalym IP) ktory obecnie dziala na laptopie Asus F5V, i chcialbym rozdzielic to polaczenie bezprzewodowo routerem WiFi netgear wgr614 na pozostale kompy w domu z sieciowkami bezprzewodowymi jak moglbym to zrobic? Jak moglbym ewentualnie "sklonowac" MAC laptopa i ustawic go w routerze?
Dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-02, 22:27 ]
Poprawa pisowni.
Mam internet z sieci blokowej (z przypisanym adresem mac sieciowki i stalym IP) ktory obecnie dziala na laptopie Asus F5V, i chcialbym rozdzielic to polaczenie bezprzewodowo routerem WiFi netgear wgr614 na pozostale kompy w domu z sieciowkami bezprzewodowymi jak moglbym to zrobic? Jak moglbym ewentualnie "sklonowac" MAC laptopa i ustawic go w routerze?
Dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-02, 22:27 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-12-02, 22:26 przez mlodyvtr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: rozdzielanie internetu sieci osiedlowej
mlodyvtr,
i
Jest o tym dużo i namiętnie.

Jest o tym dużo i namiętnie.
- wojteks
- *** Administrator ***
A co z "ttl"? bo jeżeli ttl=1 to ten router się nie nadaje.mlodyvtr pisze:z przypisanym adresem mac sieciowki i stalym IP
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
mlodyvtr, kupiłeś ten sprzęt? Bo jeśli nie to warto by było poszukać czegoś innego.
-
witaj!wojteks pisze:[...]
A co z "ttl"? bo jeżeli ttl=1 to ten router się nie nadaje.
wlasnie uruchomilem ten router i ma ttl 1 niestety no trudno

Pozdro
[ Dodano: 2008-12-05, 10:29 ]
Witaj!Jo_gurt pisze:mlodyvtr, kupiłeś ten sprzęt? Bo jeśli nie to warto by było poszukać czegoś innego.
powiem Ci ze dostalem go od sieci 'virgin media' (angielskiej) tam mi dzialal bezproblemowo podlaczony do modemu (mialem zmienne IP i moglem korzystac z kazdego adresu mac) a tutaj w sieci osiedlowej juz jest problem. A jaki bys mi polecil stabilny router zeby mogl sklonowac mac z laptopa? (najlepiej z MIMO i mozliwoscia przydzialu transferu do kazdego uzytkownika) w cenie do 400-500zl? chcialem podzielic netka na 4 kompy z sieciowkami 802.11n draft 2.0.
Dzieki za info
Pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony 2008-12-06, 22:48 przez mlodyvtr, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z podbiciem TLL ciężko coś będzie znaleźć z takimi wymaganiami, a może dało by sie u admina wyżydować wyłączenie przycinania ttl?? I wtedy spokojnie by sie nadawał ten router co masz.mlodyvtr pisze:A jaki bys mi polecil stabilny router zeby mogl sklonowac mac z laptopa? (najlepiej z MIMO i mozliwoscia przydzialu transferu do kazdego uzytkownika) w cenie do 400-500zl? chcialem podzielic netka na 4 kompy z sieciowkami 802.11n draft 2.0.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Witaj!krystianb pisze:[...]
Z podbiciem TTL ciężko coś będzie znaleźć z takimi wymaganiami, a może dało by sie u admina wyżyłować wyłączenie przycinania ttl?? I wtedy spokojnie by sie nadawał ten router co masz.
Juz ugadane z adminem odblokowal mi to musialem isc osobiscie do firmy:) Powiedz jak go skonfigurowac? Mam mozliwosc przez www ale nie widze opcji klonowania mac. Napisz na priv jak mozesz zeby nie zasmiecac forum.
Dzieki.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-12-08, 11:21 ]
Poprawiłem cytat i pisownię.
Ostatnio zmieniony 2008-12-08, 11:20 przez mlodyvtr, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
mlodyvtr, jaki masz sprzęt dokładnie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak załatwiłeś problem MAC to zgłoś dostawcy nowy MAC (mac routera od strony WAN) i po problemie.mlodyvtr pisze:ale nie widze opcji klonowania mac
Nie pomagam na PW!
-
Witam!wojteks pisze:Jak załatwiłeś problem MAC to zgłoś dostawcy nowy MAC (mac routera od strony WAN) i po problemie.mlodyvtr pisze:ale nie widze opcji klonowania mac
spoko dzieki, no juz udalo mi sie wkoncu uruchomic ten router dobrze ze admin uwierzyl ze siadla sieciowka i podalem nowego maca

Pozdrawiam
marcin
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest najprostsze rozwiązanie, zapisz sobie gdzieś ten MAC i jakby się coś działo to zawsze możesz dla karty sieciowej w kompie ustawić ten MAC i będzie wszystko działało bez zmiany MAC u dostawcy.mlodyvtr pisze:dobrze ze admin uwierzyl ze siadla sieciowka
Nie pomagam na PW!
-
No dzieki wojteks, zapisalem w bezpiecznym miejscuwojteks pisze:To jest najprostsze rozwiązanie, zapisz sobie gdzieś ten MAC i jakby się coś działo to zawsze możesz dla karty sieciowej w kompie ustawić ten MAC i będzie wszystko działało bez zmiany MAC u dostawcy.

Pozdrawiam
marcin
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-10, 13:02 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-12-10, 13:02 przez mlodyvtr, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja używałem kobylastego programu SMAC, jest inny Etherchange (chyba tak się nazywa), czasami można w zaawansowanych właściwościach karty wpisać nowy MAC albo po prostu zmienić w rejestrze (ale nie pamiętam w której gałęzi).mlodyvtr pisze:na przyszlosc gdzie moge w xp professional zarzadzac MAC ?
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Można to zrobić z poziomu zaawansowanych właściwości karty sieciowej w Menadżerze Urządzeń. Ale osobiście polecam program > MacMakeUp <mlodyvtr pisze:gdzie moge w xp professional zarzadzac MAC
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
YaHooo pisze:Można to zrobić z poziomu zaawansowanych właściwości karty sieciowej w Menadżerze Urządzeń. Ale osobiście polecam program > MacMakeUp <
Dziekie Wielkie przyda mi sie ten program na pewno

Pozdrawiam
marcin
[ Dodano: 2008-12-11, 13:11 ]
Dzieki wojtekswojteks pisze:Ja używałem kobylastego programu SMAC, jest inny Etherchange (chyba tak się nazywa), czasami można w zaawansowanych właściwościach karty wpisać nowy MAC albo po prostu zmienić w rejestrze (ale nie pamiętam w której gałęzi).
pozdrawiam
marcin
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-11, 13:36 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-12-11, 13:35 przez mlodyvtr, łącznie zmieniany 2 razy.