Bezpieczeństwo w sieci.
Moderator: Moderatorzy
Bezpieczeństwo w sieci.
Jak w temacie-jestem początkującym internautą, więc poszukuję rozwiązań na temat bezpiecznego ''surfowania'' i wiadomo potrzebuję do tego różnego rodzaju programów,że o rozwadze nie wspomnę, i w tym celu obecnie używam programu antywirusowego Avast(bo darmowy) Spybot-Search&Destroy i zapory Ashompoo(miałem comodo,ale nie przypadła mi do gustu).Co waszym zdaniem przydaje się w codziennym obcowaniu z ''siecią''?Oprócz rozwagi? Ostatnio nawet zainstalowałem z ciekawości programik WinSweeper Internet który ukrywa IP-i faktycznie go ukrywa-ale czy potrzebuje go zwykły zjadacz chleba , który nie odwiedza Torrentów itp.? Bym zapomniał mam jeszcze taki pasek:McAfee SiteAdvisor który pokazuje mi niebezpieczne witryny.Mam nadzieję że czegoś się od Was nauczę! Pozdrawiam. 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Bezpieczeństwo w sieci.
onimusza666, moim zdaniem wystarczą te rzeczy przeciętnemu użytkownikowi poczty/forów/WWW:
- zdrowy rozsądek
- antywir, w miarę skuteczny, z darmowych Avast czy Avira będą dobrym rozwiązaniem
- jakiś firewall, spokojnie wystarczy Windowsowy
- aktualizacje systemu
- zdrowy rozsądek
i to w zasadzie tyle. IMO ukrywanie adresu IP nie jest potrzebne.
Dodatkową ochronę stanowi router i NAT.
A, wspomniałem już o zdrowym rozsądku?
- zdrowy rozsądek
- antywir, w miarę skuteczny, z darmowych Avast czy Avira będą dobrym rozwiązaniem
- jakiś firewall, spokojnie wystarczy Windowsowy
- aktualizacje systemu
- zdrowy rozsądek
i to w zasadzie tyle. IMO ukrywanie adresu IP nie jest potrzebne.
Dodatkową ochronę stanowi router i NAT.
A, wspomniałem już o zdrowym rozsądku?
Przydatny jest np. taki tester stron http://linkscanner.explabs.com/linkscanner/default.aspxonimusza666 pisze:Co waszym zdaniem przydaje się w codziennym obcowaniu z ''siecią''
czy nie zawierają zagrożeń.
Ten program ma zwolenników / przeciwników chyba 50/50, ja go nie polecam bo zawiódł mnie wiele razy. Zawsze stawiam na komercyjne pakiety np. Kasperski, ceny teraz nie są wysokie a skuteczność wielka.onimusza666 pisze:obecnie używam programu antywirusowego Avast
Jest wiele programików do "zamrażania" systemu przed zmianami tzn. każdy stan mogą zapisać jako fabryczny i chronią przed zmianami system, wadą jest to że wszystko trzeba wtedy zapisywać na nośniku zewnętrznym bo po restarcie są utracone.
[ Dodano: 2008-12-08, 13:42 ]
Polecam również surfowanie z konta zwykłego użytkownika, to w jakimś stopniu chroni przed instalacją syfu, zresztą wszystko jest względne - poziom bezpieczeństwa też
[ Dodano: 2008-12-08, 13:45 ]
Możesz również pobrać sobie izolatkę do przeglądarki np. www.sandboxie.com
Wystarczy wtedy usunąć ślady z przeglądarki i teoretycznie jest bezpiecznie.
Dzięki za odpowiedzi! Zdrowego rozsądku to mi nie brakuje,co do antywirusa-używałem próbnych wersji G-Data,Pandy,i parę innych ,jak na razie Avast mi wystarcza,i jeszcze mnie nie zawiódł,z czasem może będzie coś innego.Aktualizacje mam włączone,zaporę Ashoompo-która podoba mi się bo za każdym razem pyta czy zezwolić na we/wy.jakiegoś połączenia,tak samo i Avast-kręci się w pasku zadań i codziennie pobiera nową bazę wirusów-może i ma przeciwników ale mi on pasuje.Z darmowych używałem też Aviry i AVG ,które nie przypadły mi do gustu.W sumie mało korzystam z neta-do gier online za słaby , a jak nic ''ciekawego'' nie ma na moich ulubionych stronkach,to go wyłączam (nie wiem po co mam przecież 6GB
)
Rutera nie posiadam ale przymierzam się do CDMA(mam nadzieję że u mnie będzie)nawet już w tym celu kupiłem kartę wi-fi Asus WL-130N, na razie łączę się modemowo przez SE.

Rutera nie posiadam ale przymierzam się do CDMA(mam nadzieję że u mnie będzie)nawet już w tym celu kupiłem kartę wi-fi Asus WL-130N, na razie łączę się modemowo przez SE.

Trzeba się trochę znać czasem żeby wiedzieć co nacisnąćonimusza666 pisze:zaporę Ashoompo-która podoba mi się bo za każdym razem pyta czy zezwolić na we/wy.jakiegoś połączenia

O właśnie! ja za bardzo się nie znam , ale odpukać,jeszcze nikt mi się nie włamał do komputera,z resztą po co? 

- wojteks
- *** Administrator ***
Właściwie to dobrze jest być za NAT. Załatwia to większość infekcji. Kupiłem nowego laptopa i dopiero miesiąc temu zainstalowałem pierwszego antywirusa (do tej pory przez 6 lat nie miałem antywirusa a tylko firewala niezależnego od windows). Miałem Avira przez tydzień ale po przedobrzeniu z optymalizacją systemu i ponownej instalacji zainstalowałem AVG (jakoś mi bardziej pasuje).
Polecam po instalacji systemu zrobienie obrazu dysku C: i nie trzymanie na nim żadnych danych (poczta, dokumenty, export zakładek np. Firefoxa itp.) odbudowa systemu zajmuje wtedy mało czasu, nie trzeba żadnych numerków wpisywać i nic konfigurować.
Oczywiście potrzebny jest "zdrowy rozsądek" i nie instalowanie wszystkich najnowszych i najlepszych programów bo to najprostsza droga do reinstalacji systemu.
Polecam po instalacji systemu zrobienie obrazu dysku C: i nie trzymanie na nim żadnych danych (poczta, dokumenty, export zakładek np. Firefoxa itp.) odbudowa systemu zajmuje wtedy mało czasu, nie trzeba żadnych numerków wpisywać i nic konfigurować.
Oczywiście potrzebny jest "zdrowy rozsądek" i nie instalowanie wszystkich najnowszych i najlepszych programów bo to najprostsza droga do reinstalacji systemu.
Nie pomagam na PW!
Ja każdą wiadomość po przeczytaniu wysyłam do kosza- z jego też ''usuwam często(gmail robi to po 30 dniach)Hasła do różnych stronek mam zapisane w zeszycie , i mam ustawione że po wyjściu z FF czyści dane prywatne i historię 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A ja od chyba 9 miesięcy nie mogę uaktualniać bazy danych Nortona (wiem że to zamula strasznie kompa, ale nie mam czasu na zabawę z tym po odtworzeniu obrazu z płyty recovery) i za ten czas złapałem tylko jednego wirusa, ale tego wirusa nie wykrywa żaden antywirus, bo to rootkit. Po ręcznym usunięciu go wszystko grawojteks pisze:Kupiłem nowego laptopa i dopiero miesiąc temu zainstalowałem pierwszego antywirusa (do tej pory przez 6 lat nie miałem antywirusa a tylko firewala niezależnego od windows).

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Nie wiem jak wygląda rootkit,więc nie wiem czy mam czy nie? SpyBot takie coś wykrywa? Mam też polecany na jednym forum HijackThis ale nie używam , nie wiem co trzeba zaznaczać do usunięcia. 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Rootkit to takie coś co się ukrywa w sektorze startowym na dysku i ładuje przed Windows. Daje to możliwość swego ukrycia. Znajdziesz je tylko poprzez HiJackThis i inne tego typu programy.
Pozdrawiam YaHooo 

A mają jakieś dziwne nazwy lub coś podobnego po czym można je rozpoznać?A jak są to co robią? 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No niestety po prostu trzeba wiedzieć co powinno się uruchamiać z systemem, a reszta to syf. To zależy nawet od tego co masz zainstalowane w komputerze.
Pozdrawiam YaHooo 

Mam tam sporo różności pewnie po to wkleja się logi na wklejto i wrzuca na forum? Mam nadzieję że nie mam rootkitów , a są jakieś objawy żeby myśleć że coś jest?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Rootkity należą do szerszej kategorii złośliwego oprogramownia.
Witam!Krzychu-że też nie domyśliłem się żeby zajrzeć do ''wiki''Pozdrawiam.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A komputer działa Ci jakoś dziwnie? Przeglądarka internetowa nie wariuje? Czy wysyła coś jakieś dane podczas bezczynności?onimusza666 pisze:są jakieś objawy żeby myśleć że coś jest?
Pozdrawiam YaHooo 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Witaj Mariusz! Mi też sie zdarza że długo szukam googlami a na wiki to już jest gotowe i posortowane ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Komputer działa dobrze , cały czas mam''włączony'' NetMeter więc widzę co się dzieje podczas bezczynności , mam program pocztowy który co 5min.sprawdza skrzynkę wtedy widać że jest DL lub UL. Parę razy zauważyłem(ostatnio nie) że podczas ściągania jakiegoś pliku i pisania w tym czasie maila , podczas naciśnięcia klawisza wyskakują np.2/3litery jak pisze się szybko i czasami nie mogłem skasować tych liter musiałem zamknąć FF .Miałem też tak że po kliknięciu też w czasie ściągania na jakiś skrót na pulpicie nie uruchamiał się tylko , było jak po naciśnięciu PPM czyli właściwości,otwórz,zmień nazwę itd.(fachowo mówi się chyba menu kontekstowe?) Ale jak mówię to tylko zdarza się raz na jakiś czas(ostatnio nie)podczas ściągania.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Darmowe programy a dokładniej chodzi mi o Avasta nie usuwają tych wirusów które "wgryzają się" w system. Nie pamiętam jak to się nazywa. Miałem Avasta i właśnie coś takiego wlazło. Skąd i jak nie mam pojęcie.
Jedyna opcja to był format. Nic innego nie pomagało.
Teraz siedzi płatny Kaspersky Internet Security i jest gitara.
Darmowy bo do iPlusa dorzucili licencję na 2 lata. 

Jedyna opcja to był format. Nic innego nie pomagało.

Teraz siedzi płatny Kaspersky Internet Security i jest gitara.

Może z czasem i ja skuszę się na coś płatnego.Nawet nie'' głupi'' był G-Data ale jak go miałem to nie mogłem ściągnąć nawet opisu do gry z gry-online.Nie wiem czemu,czy obciążał mi system,czy morze zła konfiguracja,czy też może net za słaby i podczas skanowania po prostu mnie wywalało?Muszę popatrzeć może będzie jakaś promocja 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
onimusza666 możesz być spokojny, moim zdaniem na 80% nie masz żadnego takiego syfu w kompie jak rootkit 

Pozdrawiam YaHooo 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Kiedyś miałem taką manię skanowania bo a tu dysk zatrzeszczy a tu znów karta sieciowa zamruga i dlaczego u licha dostaję komunikat "brak wystarczającej ilości pamięci".
Ale nigdy nie przyłapałem żadnej obcej formy życia informacyjnego więc w końcu zrezygnowałem z real-time antywira
Ale nigdy nie przyłapałem żadnej obcej formy życia informacyjnego więc w końcu zrezygnowałem z real-time antywira

Nie mów że skanowałeś też skanerem online ,albo wklejałeś logi bo tak mówili ''znawcy''na jakimś forum. 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Zależy co się rozumie przez określenie "skaner online". Dla mnie obecnie najbardziej przydatne są skanery typu online file upload and please wait for results or something.
Nie wiem nie próbowałem! Na jednym forum jak miałem mały problem to kazali mi ściągnąć jakiś combo Fix (chyba) nie wolno było w czasie skanowania ruszać nawet myszką-no i znikły mi napędy-ileż ja się -musiałem namęczyć żeby temu zaradzić.Teraz dwa razy się zastanowię nim coś zrobię!