Witam
Prosze wypowiedzcie się na temat PLAY ONLINE 10GB. Jak to wygląd w praktyce? etc.
A druga sprawa jaki wybrac do tego modem?
PS
Wlasnie wziolem sobie na test ich oferte z e220... ale 10 min wystarczyli żebym się zagotowal przez ten uporczywy kabel i miotający sie po stole i okolicach bialy kartonik.
Czy 870 będzie lepszy, bo tak nie zawadza? a może 169? z racji uzytkowania ala pendrive?
Modem wybierz według swoich potrzeb jak przeszkadza ci kabel weź ala pendrive nie wiem czy nie będzie to gorsze rozwiązanie? Ja mam e220 i mi kabel nie przeszkadza wręcz odwrotnie można pomanewrować dla lepszego sygnału.Reszta jest ok. jak na internet komórkowy,jak masz zasięg i za dużo nie muli to bierz.pzdr
bikemax pisze:ale 10 min wystarczyli żebym się zagotowal przez ten uporczywy kabel i miotający sie po stole i okolicach bialy kartonik.
Zawsze można podpiąć przez ten krótszy kabelek;) E220 to niezły modem, w sumie mało kto miał z nim problemy ale jak Ci przeszkadza to weź 870. E169 chyba troszkę kłopotliwy jest z tego co czytałem na forum. Polecam przejrzeć opinie o tych modemach, jest kilka tematów na forum o nich. Skorzystaj z wyszukiwarki. Przeczytaj ten temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=14117
bikemax pisze:Prosze wypowiedzcie się na temat PLAY ONLINE 10GB. Jak to wygląd w praktyce? etc.
Jeśli masz dobry zasięg i nieobciążone nadajniki to wygląda ta oferta bardzo przyzwoicie. Co można więcej powiedzieć, każdy ma inne potrzeby i wymagania.
OT:Coś się dzieje z edycją postów? Edytując ten sam tekst pojawia się dwukrotnie, w mojej odpowiedzi. Wcześniej było ok.
Ja mam E169 i nie narzekam, kabel USB do niego też jest dołączony a funkcja pendrive'a się przydaje Poza tym e220 nie ma opcji podłączenia anteny zewnętrznej, e169 ma ;]
A 169 faktycznie jest ładny. Dziś mam pierwszy dzień testów. Od późnego popołudnia do teraz minus 200 km jazdy samochodem (z wyłączonym notebookiem) to 0.5 GB przetransferowanych danych. W dwóch miastach Piotrkowie i Warszawie. Chodzi jak burza.
Pingi małe nawet jak się ciagnie długi plik przy 9xx Kbit/s. Jestem zachwycony.
No i jak ktoś chce na kabelku to jest dołączony jako opcja.
Przy zasięgu w tej chwili 92% HSDPA z E169 mam taki oto wynik
Gdyby podpiąć antenkę do 99-100% zasięgu byłoby jeszcze więcej. ;d
A oferta playa 10 gb za 80 zł jest bardzo opłacalna - porównaj sobie z innymi sieciami.
krzyhu takie testy nie są dokładne. Jak chcesz coś zmierzyć to użyj jakiegoś programu w stylu NetMeter czy DuMeter i ściągnij kilka plików na raz z dobrych serwerów jak Microsoftu czy http://noc.gts.pl/ i będzie jasne. Bo ten wynik 1057kb/s jeszcze nic nie oznacza. Chociaż mówi, że masz dobry wynik
krzyhu pisze:Gdyby podpiąć antenkę do 99-100% zasięgu byłoby jeszcze więcej. ;d
Nie sądzę A poza tym zasięg najlepiej podawać w dBm albo w jednostkach CSQ. % mi nic nie mówią
Dokładnie. % można wypić, a moc sygnału się podaje jako moc a nie w procentach. Procenty każdy sobie inaczej definiuje i potem to co jeden program uznaje za 30% to dla innego 80.
Potrzebuję modemu USB zastanawiam się nad E 220 LUB E 169.Do stacji bazowej mam 250 m.Czytałem tutaj ,że po roku E220 się przegrzewa a znowu E 169 też ma jakieś problemy.Co więc wybrać ?
Hmmm ja tam nie wiem. Mam i E220 i E169 - oba działają wyśmienicie. E169 jest mniejszy, ale cieplejszy. E220 jest spory. Nawet drivery te same je obsługują.
A jaką można wyciągnąć max prędkość na E 220 teoretycznie?Bo znalazłem ,że ten modem ma max 3.6 albo 7,2 HSDPA.Wiem ,że PLAY przycina do 1mega prędkość. Dlatego chcę mieć taki modem ,który będzie dobrze działać jak P4 zwiększy prędkości.
E169 też ma wejście antenowe. Tak naprawdę to E220 też ma - tylko nie ma w tym miejscu dziurki w obudowie. E220 nowsze chodzą na 7.2, a starsze na 3.6, ale można flashować w nich soft i tez jest wtedy 7.2. Elektrycznie się nie różnią.
Matryks, P4 bardzo intersywnie rozwija sieć GSM,dążąc do ogólnokrajowego zasięgu,więc wątpię,żeby szybko zezłomowali te nowe stacje i postawili UMTS900.
Teoretycznie mogli by wydzielić z posiadanych 5 MHz pasma wycinek o szerokości 2 MHz i postawić UMTS LCR (Low Chip Rate),ale to by tragedia była w dzialaniu,no i uszczupliło by to już i tak skąpe zasoby widmowe dla GSM (5 MHz = 25 kanałów,dla porównania Centertel ma 34 kanały,a PTC i Polkomtel po 47,do tego wielka trójka ma jeszcze po 48 kanałów w 1800).
Patryk_ pisze:(5 MHz = 25 kanałów,dla porównania Centertel ma 34 kanały,a PTC i Polkomtel po 47,do tego wielka trójka ma jeszcze po 48 kanałów w 1800).
Ale to pozostaości z czasów kiedy wszyskie komórki działały na 2g, teraz przynajmniej cześć dizała na 3g i do tego play podobno nigdy nie zrezygnuje z wewnętrznego roamingu, nie opłaca im się przecież w lasach własnych btsów stawiać. Zawsze też pozostanie im możliwość dokupienia częstotliwośći (inna firma kupiła przecież te z których play zrezygnował, a tego jest za mało żeby własną sieć postawic, oczywiście będą musieli dać znacznie więcej niż tamci uke zapłacili)
Ostatnio zmieniony 2009-04-26, 15:53 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb pisze:nie opłaca im się przecież w lasach własnych btsów stawiać.
Jak za dużo tantiemów będzie szło na roaming i wyjdzie, że po czasie jednak taniej postawić BTS to postawi. Prędzej czy później tak będzie.
Jestem pewien, że poza opłatami za ruch roamingowy Play płaci coś w stylu marży, czy jest ruch czy go niema.
ja.michal pisze:Jak za dużo tantiemów będzie szło na roaming i wyjdzie, że po czasie jednak taniej postawić BTS to postawi. Prędzej czy później tak będzie.
Jestem pewien, że poza opłatami za ruch roamingowy Play płaci coś w stylu marży, czy jest ruch czy go niema.
Nie wydaję mi się, wtedy nie mieli by sensu stawiać własnych btsów 2g. A jeśli ryczałtem nie płacą, to nie opłaca im się stawiać btsa tam gdzie będzie jedna rozmowa miesięcznie.
Jakaś opłata stała na pewno jest, ale zobacz co zrobili jak własne 2g postawili w większych miastach ( mam na myśli 29gr/min) dopóki za każdą rozmowe 2g plusowi płacili to im się nie opłacało...