Sprawy związane z Orange i modemem ZTE MF330

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Sprawy związane z Orange i modemem ZTE MF330

Post autor: lubczyk »

Witam! Mam do was kilka pytań z różnych dziedzin (oczywiście związanych z Internetem bez kabli ;]) Może zacznę od tego że mam Orange Free i kartę ZTE MF330, po uruchomieniu się komputera trzeba chwilkę czekać aby lampka z czerwonej zamieniła się na zieloną (co jest denerwujące) chodzi mi o to że gdy np. wsadzę kartę z Plusa (czasem korzystam z simdaty) to najpierw trzeba uruchomić aplikację Orange „Business Ewerywhere” aby lampka się zaświeciła na zielono, a potem dopiero przed dial-up łącze się z siecią bo przez aplikację Orange się nie da. Czy da się coś zrobić aby nie trzeba było uruchamiać tej aplikacji, ale od razu łączyć się z siecią przez dial-up (to samo chciał bym robić z Orange Free, bo denerwuje mnie oprogramowanie Orange :/). Kolejna sprawa to prędkość internetu w tym modemie. Gdy byłem w Częstochowie uzyskałem na nim około 2,5 mb/s. Ale podobno po aktualizacji można na nim uzyskać prędkość maksymalną 7,2 mb/s. Jak wygląda sprawa aktualizacji tego modemu ? Kolejna sprawa to ile trzeba czekać mniej więcej aby Orange od uzyskania pozwolenia na UMTS uruchomiła UMTS? I to samo z Playem. Z góry dziękuję za odpowiedzi i jeśli coś było nie jasne to piszcie ;] Jak coś mi się przypomni to jeszcze dopisze. Pozdrawiam :)
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Sprawy związane z Orange i modemem ZTE MF330

Post autor: krystianb »

Z pozbyciem sie aplikacji wydaję mi się ze można, trzeba tylko piny powyłączać na kartach sim, z oragne jest troche zachododu, bo się trzeba do salonu udać. Potem można juz diaup robić.
Aktualizacja nie wiem czy możliwa, bo nie wiem czy gdziekolwiek można dostać softa, znając opinie o tym modemie to raczej dużo wiecej nie wyciśniesz.
A pozwolenia nikt na pytanie kiedy odpowiedzi nie zna.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Byłem w Orange, gościu powiedział mi że on czegoś takiego mi nie zrobi, bo nie ma urządzenia. Powiedział mi skąd <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> o czymś takim wiem, to powiedziałem mu że z tego forum.. Potem coś mi tam zaczął mówić że ja bym to musiał zrobić w salonie Orange jak coś a najlepiej najpierw zadzwonić do BOK-u i się dowiedzieć gdzie mogę zdjąć kod pin. Spytałem się jeszcze o 3G i radość moja w tym, że będzie ono jeszcze w tym miesiącu :szok: . Poza tym radosnym 3G to kapa na maksa.. :dobani:
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

lubczyk pisze:Kolejna sprawa to ile trzeba czekać mniej więcej aby Orange od uzyskania pozwolenia na UMTS uruchomiła UMTS?
PTK stara się o pozwolenie radiowe jak już ma stację postawioną zazwyczaj :) ,więc szybko powinni odpalić.
U mnie mają pozwolenia z listopada,jedna stacja już działa (Andrychów),druga jeszcze nie (Kęty).

[ Dodano: 2008-12-13, 13:06 ]
lubczyk pisze:Potem coś mi tam zaczął mówić że ja bym to musiał zrobić w salonie Orange jak coś
Potwierdzam,PIN można zdjąć tylko w salonie firmowym.

[ Dodano: 2008-12-13, 13:08 ]
lubczyk pisze:I to samo z Playem.
U mnie ponad 3 miesiące gotowa stacja stoi,nawet wentylatory szumia w szafie,a nie nadaje.
Wizualnie z zewnątrz brakuje anteny radiolinii.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Patryk_ pisze:Potwierdzam,PIN można zdjąć tylko w salonie firmowym.
Lub spróbować tak:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59970#59970
O ile da się printem potraktować ten modem. :)
Patryk_ pisze:PIN można zdjąć tylko w salonie firmowym.
Więcej na ten temat:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=84864#84864
ODPOWIEDZ