Problem z routerem NETGEAR WGR614 | UPC 10 Mb/s

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
raidmaster
Początkujący użytkownik forum

Problem z routerem NETGEAR WGR614 | UPC 10 Mb/s

Post autor: raidmaster »

Witam, mam dość dziwny problem, prawdopodobnie z routerem NETGEAR WGR614 (net UPC 10 Mb/s). Sprawa wygląda tak: po skonfigurowaniu routera, jeśli podpięty jest do niego niezależnie jaki, ale jeden komp, wszystko działa pięknie, żadnych straconych pakietów, wszystko gra. Problem pojawia się gdy wepnę w router drugiego kompa. Wtedy zaczynają się dziać dziwne rzeczy, strony się nie otwierają, ale pliki które pobierałem pobierają się nadal, a gg wciąż działa.
Komenda ping dla

Kod: Zaznacz cały

www.onet.pl 
daje 3x"Timeout (Upłynął czas żadania.)" 1x OK 2x"Timeout" itd. w różnych kombinacjach (dla 1 kompa 100% ok). Czasem na chwilę "zaskoczy" ale za chwilę znowu coś jest nie tak i problem się powtarza. Był gdzieś na tym forum temat w którym w podobnej sytuacji radzono zmienić DNS-y, z automatycznych na 208.67.220.220 i 208.67.222.222. Zresetowałem router do ustawień fabrycznych i dałem ręczną konfigurację (wcześniej wszystko sprowadzało się do klikania dalej, dalej) i tam wklepałem te DNS-y ale to nic nie dało. Jeśli chodzi o adres MAC, to zaznaczyłem opcję "Use this computer MAC adress" (po wciśnieciu ok przeładowało i zaznaczyła się opcja Use MAC adress "adres kompa" jak na screenie). W opcji w menu konfiguracji - "Attached Devices" - są wypisane adresy MAC mojego i tego drugiego komputera (to już sprawdzone po zakończeniu konfiguracji i podpięciu neta). No i to chyba wszystko na temat, dołączam jeszcze screeny. Proszę o pomoc.

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z routerem NETGEAR WGR614 | UPC 10 Mb/s

Post autor: wojteks »

raidmaster pisze:Problem pojawia się gdy wepnę w router drugiego kompa.
Czy ten drugi komp jak jest podłączony samodzielnie to działa dobrze?
Nie pomagam na PW!
raidmaster

Tak, niezależnie od tego który komp jest podpięty, jeśli podpięty jest samodzielnie, wszystko jest OK.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

raidmaster, router masz od UPC?
Jeśli tak to wymień go. Mój też jest jakiś trefny bo przerywa łącze Wifi co piętnaście minut na jakąś sekundę. Ja chyba zrezygnuje z niego i podłączę Linksysa.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

raidmaster pisze:Witam, mam dość dziwny problem, prawdopodobnie z routerem NETGEAR WGR614
Zatem przenoszę do radiówki, bo tam dyskutujemy o routerach.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
raidmaster

Nie, to jest router kupiony przeze mnie w Saturnie, jedyny jaki mieli tam na stanie. Dałem za niego 129 zeta, także myślałem że do moich potrzeb to będzie w miarę dobry. To jest dziwne, że ten Internet chodzi tak skokowo, a naprawdę utrudnia mi to pracę (i nie tylko mi). Proszę o jakieś wskazówki, jeśli ktoś ma jakieś podejrzenia. Czy to może być kwestia tego, że technik puszczał mi sygnał przez tego kompa (tzn. siedział na tym kiedy go instalował) a ja router konfigurowałem na tym drugim? (Chociaż próbowałem raz z tego konfigurować i to samo).

I nie korzystam z opcji Wifi, wszystko idzie przez kable.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

raidmaster pisze:Nie, to jest router kupiony przeze mnie w Saturnie
Dawno czy kilka dni temu?
Czy na kompach działają programy p2p? jakieś antywirusy, firewale?

Jeżeli masz od kogo to pożycz inny (ale innej firmy) i przetestuj. Jak inny będzie dobry to ten na reklamację.
Nie pomagam na PW!
raidmaster

Modem kupiony 4 grudnia.
Antywirus u mnie Norton,u kumpla G-Data, z tego co widziałem kumpel ma jakieś Emule, ale raczej z niego nie korzysta.

Co do opcji pożyczania, to ciężko z tym będzie, niestety.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

raidmaster pisze:Co do opcji pożyczania, to ciężko z tym będzie, niestety.
To reklamacja/wymiana w sklepie na inny jeżeli się jeszcze uda.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

raidmaster pisze:Co do opcji pożyczania, to ciężko
raidmaster, to kup w Media a potem zamień do 7 dni na coś innego co Ci się przyda lub kup w sklepie internetowym i oddaj w ciągu 10 dni (najlepiej odbiór w Twoim mieście). :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

raidmaster, jeszcze pytanie - jak wygląda adresacja IP i czy nie kombinowałeś czegoś z adresami MAC tych kompów?
raidmaster

IP przydzielane automatycznie, z MAC-ami nie kombinowałem. O dziwo, jakoś dziwnie net teraz w miarę chodził, nawet przy dwóch kompach, więc może coś się cudownie "przestawiło" i będzie ok :) Ale pomysły w razie niepowodzenia nadal mile widziane.
ODPOWIEDZ