Dysk Sieciowy USB
Moderator: Moderatorzy
- slobodan
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dysk Sieciowy USB
Witam
Posiadam zewnetrzny Dysk twardy USB , Czy mozna podpiac go jakos do Sieci tak aby stał się on zew. dyskiem sieciowym ?
Generalnie sprawa wygląda tak że mam Router Dlink WIFI oraz ten dysk po USB... Po wifi "puszczam" neta do laptopa (net UPC) Czy mozna ten dysk udostepnic jakoś po Wifi tak zebym nie musial co chwile latac z komputerem i podpinac sie pod usb jak czegos potrzebuje ?
pozdrawiam
Posiadam zewnetrzny Dysk twardy USB , Czy mozna podpiac go jakos do Sieci tak aby stał się on zew. dyskiem sieciowym ?
Generalnie sprawa wygląda tak że mam Router Dlink WIFI oraz ten dysk po USB... Po wifi "puszczam" neta do laptopa (net UPC) Czy mozna ten dysk udostepnic jakoś po Wifi tak zebym nie musial co chwile latac z komputerem i podpinac sie pod usb jak czegos potrzebuje ?
pozdrawiam
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Dysk Sieciowy USB
Niestety, dysku w obudowie z wyjściem tylko na USB nie da się podłączyć bezpośrednio do sieci. Można ewentualnie podłączyć go do komputera stacjonarnego i udostępnić w sieci. Niedogodnością jest że komputer stacjonarny musi być cały czas włączony. Podłączenie bezpośrednio do sieci jest możliwe w przypadku obudowy np. Welland ME-747K. Jej koszt to ok. 200 zł na Allegro + dysk 3,5'' SATA. Inwestując ok 350 zł mamy do dyspozycji obudowę OVISLINK WMU-6500FS z możliwością podłączenia samego dysku do sieci WiFi oraz możliwością pobierania plików torrenta bezpośrednio na dysk z pominięciem komputera.
- wojteks
- *** Administrator ***
To taniej wyjdzie router Asus Wl-500g premium do którego można podłaczyc dysk USB czy drukarkę (jak ma się już dysk USB)mar_kow pisze:Inwestując ok 350 zł mamy do dyspozycji obudowę OVISLINK WMU-6500FS
Spokojnie możesz sprzedać/podarować komuś tego D-Linka i kupic Asusa.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Niestety wydajność Asusa w takim charakterze jest tragicznawojteks pisze:To taniej wyjdzie router Asus Wl-500g premium do którego można podłaczyc dysk USB czy drukarkę

- wojteks
- *** Administrator ***
Tego akurat nie wiem bo go nie dotykałem.Patryk_ pisze:Niestety wydajność Asusa w takim charakterze jest tragiczna
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A ja owszemwojteks pisze:Tego akurat nie wiem bo go nie dotykałem.

- bob
- Guru bezprzewodowy
To jak z tym jest? Może wrt610N czy też kiszka?Patryk_ pisze:A ja owszem
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Potwierdzam, USB na Asusie pod OpenWRT lub TrzepakoTomato wyciąga ok. 3-4MB/s, czyli raczej kiepsko.
Linksysa nie znam, ale też za wiele bym się nie spodziewał (dużą przeszkodą jest moc obliczeniowa samego CPU routera).
Linksysa nie znam, ale też za wiele bym się nie spodziewał (dużą przeszkodą jest moc obliczeniowa samego CPU routera).
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Mi się nigdy (żeby nie było - po lanie kablowym) nie udało wycisnąć z WL-a więcej niż 4 MB/s transferu dyskowego.bob pisze:To jak z tym jest?
Dysk ani jego przejściówka USB też na pewno nie była wąskim gardłem.
Jutro stawiam Debiana na Asusiku,bo firmware z koppel.cz muli mi połączenie internetowe i nie mogę tego opanować,więc (jeśli się uda) mogę wrzucić wyniki z hdparm

A na razie - http://eko.one.pl/index.php?page=wl500gp-usb

[ Dodano: 2008-12-21, 16:32 ]
Nie mam pojęcia,nie korzystałembob pisze:Może wrt610N czy też kiszka?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Czyli podobnie jak u mnie. Na tym się podejrzewam kończą możliwości sprzętowe tego routera.Patryk_ pisze:Mi się nigdy (żeby nie było - po lanie kablowym) nie udało wycisnąć z WL-a więcej niż 4 MB/s transferu dyskowego.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
[admin@WL-500gp lun0]$ hdparm -t part3
part3:
Timing buffered disk reads: 24 MB in 3.01 seconds = 7.97 MB/sec
Ale w sieć już więcej jak ok.3,5 MBps nie potrafi wysłać

Tak,jakby prędkość możliwych sieciowych transferów dyskowych była dopasowana do przepustowości 802.11g...a szkoda,bo po lanie też niektórzy się podpinają.
part3:
Timing buffered disk reads: 24 MB in 3.01 seconds = 7.97 MB/sec
Ale w sieć już więcej jak ok.3,5 MBps nie potrafi wysłać

Tak,jakby prędkość możliwych sieciowych transferów dyskowych była dopasowana do przepustowości 802.11g...a szkoda,bo po lanie też niektórzy się podpinają.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Patryk_, obserwowałeś obciążenie procka i ilość zajętego RAMu?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
- slobodan
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jednym slowem , nie da rady "tanio" tego zrobic , i lepiej juz kupic nowy dysk ... To ja zostane na kablu